Věděli jste, že existují i LEGO DUPLO digitální aplikace a hry? Můžete se třeba projet vláčkem a zkontrolovat DUPLO figurkám lístky. 🙂
Jaký máte názor na digitální hry pro vaše nejmenší? Hrají si vaše děti na tabletu či telefonu, nebo na to mají podle vás ještě dost času? A jaké hry vám pro ně připadají vhodné?
@odula Já jenom shrnuji, jak vypadá realita dnešních dětí, které nastoupí do školky po té, co jsou doma 3 roky s rodiči - umí toho žalostně málo.A stačí si přečíst příspěvky výše maminek, které dají už tak malinkým dětem do ruky tablet nebo telefon, něco to o tom vypovídá....a začíná to tím, že si chtějí odpočinout...
Zatím jsem ráda, že mé děti moc neznají tento svět tabletů a počítačů. Jednou to přijde a budu ráda, když budou vyzbrojeni znalostmi a dovednostmi, kterým budou dávat přednost před touto zábavou. Je důležité pečlivě vybírat to, na co se děti budou dívat, co budou hrát.
Našim klukům jsou dva roky. Dívají se na některé klasické pohádky se mnou, když jim k tomu vyprávím, vysvětluji.
@merunkova Víceméně souhlasím s Vámi. Dětští psychologové a logopedi bijí na poplach. Dětem se strkají do ruky tablety a vázne nejen komunikace,slovní zásoba,řeč ale i sociální interakce apod.
@merunkova Taky učím ve školce a plně s tebou souhlasím.. ☹
Syn bude mít 4 roky v listopadu a počítač, mobil ani tablet pustit či ovládat neumí.. Za to umí spoustu jiných věcí, má obrovskou slovní zásobu, miluje zvířata, má fantazii.. A když se ho zeptám, na co se domů těší, tak na to až si budeme hrát.. Samozřejmě kouká na pohádky, ale ty vybíráme a povídáme si u nich i o nich a jsou pro nás námětem ke hrám.. 🙂
Pro předškolní děti se mi hry na tabletu či mobilu zdají naprosto nevhodné. Mám už prvňáka a třeťačku, která to již nosí od kamarádek (web adresy na online dětské či dívčí hry) a také již má telefon , kde může hrát tak akorát hada. Toho si tedy velmi oblíbil i předškolní bratříček, ale už ho to pustilo. Výjimečně mu půjčím můj tel, kde je více her. Tablet ani nemáme, občas hrají něco na počítači ale ne pravidelně ani často. Asi rok jim stačily on-line omalovánky, ale postupně jdou trošku dál.
Bohužel ano ☹
@merunkova bohužel, že dítě neumí mluvit není jen el.hrami. Já se dopracovala k tomu, že synkovi (7r) občas půjčím telefon, když spolupracuje při trénování výslovnosti. Od mala odmítá mluvit, radši něco sám vyrábí nebo jezdí na kole. Ve školce z něj byly učitelky hin, jak je šikovný, ale logopedii sabotuje. 🙄
@merunkova no jo no. Jsme jenom lidi. Co vam budu povídat - pred pul rokem jsem mela takové nevolnosti, ze jsem byla ráda ze něco jako tablet existuje. Furt lepší tablet s duplem nez "bodejz by jsi ty cikáně aspoň chvíli mlcelo" 😀 nic se nemá přehánět ale propadat hysterii z toho, že dítě je v pěti letech počítačově gramotnejsi nez já, opravdu nebudu. 😉
@merunkova no ja ti nevim, ona opravdu zaostava ta motorika, ale jsou spousty deti, ktere ve 3 maji encyklopedicke znalosti zvirat, pocitaji, umi prvni pismeno ve slove atd. Proste je to celkove jina doba a lidi (deti) zas umi jine veci. Zrovna od tebe bych urcitou toleranci k "jinym" detem cekala. Za me technika je dobry sluha, ale spatny pan ;) vseho s mirou, ale jen na rodice bych vse nesvalovala. Taky delam s detma a to kydani ucitelek na rodice mi celkem vadi...
Syn (téměř 4 roky) na mobli nic nehraje, tablet nemáme. Ale rád si prohlíží naše společné fotky, stahujeme si je do pc a povídáme si, kde jsme byli třeba na výletě a tak.
Občas kouká na pohádky, podle nich si pak hraje, vymýšlí příběhy. Tuhle jsme stavěli z Lega Elzy palác z Ledového království 😀
@merunkova Jen k tomu, co děti umí/neumí. Jak píšu výše, syn na pc ani na mobilu nebo tabletu hry nehraje, hodně si hrajeme spolu, taky si hraje i sám a rád. Ale se lžící máme potíž taky. Ví, jak se drží správně, ale prostě ji tak držet nebude, protože mu to není pohodlné a nevím, jak na něj. Přitom pastelku při kreslení drží dobře. Slovní zásobu má neuvěřitelnou, poměrně brzy začal mluvit ve větcáh, ale s oblékáním bojujeme. Ne, že by to neuměl (ikdyž ponožky jsou problém stále), ale šíleně moc se mu nechce a jen těžko s ním hnu... 😖
Jinak k otazce, syn mel k dispozici tablet od 5 let, hral pod dozorem edukacni hry. Ted v skoro 9 rad kouka na YT. Jinak do 3 je ve skole a v druzine, 2x tydne ma krouzek, vetsinu zbyvajiciho casu je s kamarady venku nebo u nekoho doma. Rad si cte komiksy, na tabletu je pred spanim a mne to tedy necini zadny problem. Ted mame tablet rozbity uz mesic a ani po nem nevzdechnul. Telefon mu ted budem kupovat, ale obycejny tlacitkovy. S PC i iPadem umi, ale ze by to nejak zral teda ne... Kazde dite je jine, nekdo ma sklon k zavislosti vetsi.
Starašího synka jsem se snažila od těchto věcí co nejdéle držet dál. Teď, v předškolním věku, sem tam povolím nějakou hru, na chvíli, ale snažím se, aby ho hra rozvíjela. U mladší se obávám, že to již nepůjde ji tak dlouho udržet mimo, když to vidí u bráchy.
Jeee... to za nas bylo zase, soude dle nasich babicek, hroznym "zlem" tamagochi, tetris apod.! 😀 V 21. stoleti k nam holt ta technika patri uz od mala... pockejte za 50 let... to bude teprve neco... 😉 😀
Nejstarší syn-začal pozdě mluvit, tabletu a jiné ptákoviny poznal až s odstupem času(ca v 6ti letech?). Má teď tabletu svou a nebojím se o něj, že by sklouzával do nějakých závislostí- staví volaké hrady online, a když ne, tak sjíždí Dějiny udatného Českého národa, nebo Děsvé dějiny atd.- tudíž je pro něj tento přístroj nejen ku zábavě, ale též ku vzdělání. A to samozřejmě nemá na tabletu čas, neboť má spoustu jiných zájmů...
Prostředníček(mluvil velmi záhy)- nemá tabletu, má PSP, taktéž na něm hraje, a věřte mi, že jsem tomu, hlavně při cestování autem, tuze ráda. Mluví od dvou let moc a moc,až z toho jednoho brní hlava. Nevím, proč nezaměstnat hlavinu 5,6,7 letého děcka nějakou pěknou hrou, bo aplikací, třeba při cestách autem, nebo v době, kdy se potřebuji věnovat jednomu z dětí naplno, tak, aby to, kterému se nevěnuji zrovna, bylo schopné spolupráce a sourozenci ho nerušili. To pak člověk je rád za tyto "vymoženosti", které odvedou pozornost.
Malíček také pěkně komunikuje, stejně jako prostředíček, a to zatím bez všeho zmíněného....úplně mu stačí svítilna, která je placatá jako telefoun a už volá bratránkovi
A Samozřejmě, děti mají běhat venku a kamarádit se, ty naše běhají a kamarádí se....ale je fakt, že okruh jejich kamarádů není tak veliký, jaký býval za nás( za mě).
A ještě... Náš logoped řeší jednu sykavku- což není tím, že bychom dítě zanedbávali a usazovali k pohádkám atd... naopak, syn začal mluvit děsně brzo a osvojil si jisté návyky, které teď upravujeme.... Takže, prosím, ne všechny do jednoho pytle!!!!!!!!!!!
Ano, dcera obcas hraje (prave i Lego hry). Nemame zadne hlidani, casto se mnou musi k lekari, na urady, jsem rada, ze se tam behem cekani pomerne zabavi a odpada tim vetsina stresu. 😉
Malému budou teprve dva roky, a budu ráda, když ho to chytne co nejpozději. Tablet stejně zatím nemám, ale je v plánu. chtějí ho pořídit moji rodiče malemi k vánocům. Ale jen na pohádky zatím, protože máme oboje rodiče strašně daleko a cesta autem malého nebaví, tak pouštím aspoň pohádky , ale je mi jasné, že časem bude chtít hrát i nějaké hry. Ale zkusím najít takové, které ho budou rozvíjet, jako třeba učení angličtiny hrou apod. 🙂
Ségra hraje na tabletu lego elves a duplo vláček
Hry na telefonu či tabletu u nás zatím nehrozí🙂 Počítač máme na pracovní stolku, ale zatím je to nezajímá (Samík 3 roky, Honzík 1 rok). Staršího mnohem více zajímají kostky, vláčkodráha nebo stříhání, malování a tiskání (když je ošklivo). A když je pěkně, tak trávíme celé dny venku (písek, hřiště). Samík je velký pracovník, takže ho zatím hodně baví pomáhat (pozná plevel, který mi pomáhá vytrhávat). Nejspokojenější je, když může pomáhat tatínkovi (vozit naštípaná polínka do dřevníku, chodit uklízet do lesa...)
Vzhledem k tomu, že má dcera 20 měsíců, jsem vyloženě proti mobilu, opravdu se mi nelíbí, když už takhle malé děti sahají a hrají si s mobilem, případně počítačem. Nejlepší jsou podle mě v tomhle věku různé kostky, zvířátka, knížky, procházky venku. Je ale pravda, že jí občas na mobilu pustím v 6 ráno i pohádku, abych nemusela ještě vstávat 🙂 Případně ji zabavím tím, že jí ukazuji její fotky vyfocené na mobilu 🙂
Tablet doma vůbec nemáme a mobil dostane do ruky jen v případě nouze, když někam jdem a zapomenu hračky nebo když hoooodně zlobí a potřebuju jí udržet v klidu... hry ale na mobilu nemám. Nejsem zastáncem takovéhoto způsobu zaměstnávání dětí.
@merunkova můj syn má velice poškozený zrak na jednom oku, narodil se s vážnou oční vadou...diky bohu za to že existují oční cvičení a hry na ipadu, které s ním mohu dělat a pouštět...
Ano pleopticka cvičení jsou...ale až od věku min 3 let, zkoušeli jsme a opravdu se to nedá...takže díky iPad😂
Motorika moji dcerky byla žalostná... poté co vzala do ruky myš, po pár dnech a jeje zlepšení neskutečné...a to jsme mohli stavět atd do aleluja
Buď to vidíte moc černé,nebo jste narazila na zalostnou třídu
podle mě je strašně jednoduchý říct, že dítě, které má přistup k tabletu, nezvládá sebeobsluhu, neumí mluvit, zaostává v grafomotorice apod. Ale takový děti byly i před tablety, nedá se to všechno svádět na ně. A jsou děti, které v jedné oblasti zaostávají a v druhé jsou naopak daleko před ostatními. A co třeba děti, které sice nemají tablet, ale sedí celé dny před TV, nebo je rodiče nechávají bez nějakého vedení? Ty jsou lepší, než ty s tabletem?
My pořídili tablet, když měla mladší 2 a starší 4, hrají na něm občas, ne denně. Mladší mluví asi od 1,5 roku a je to taková kanonáda, že bych byla občas radši, kdyby mlčela. Příborem jedla, ještě než šla do školky, oblíkat se chtěla od mala sama, až bych někdy byla radši, kdyby to nechala na mě a bylo to rychlejší,s grafomotorikou, písmeny, počítáním je napřed, v podstatě zvládá to, co starší v 1. třídě. Od mala jsem s nima jela dle montessori a nemám pocit, že když jim dám občas na hraní tablet, nebo zapnu hru na PC, tak by v něčem zaostávaly.
@merunkova bohužel mám pocit, že tomu nahrává dnešní doba. Rodiče od nevidím do nevidím v práci a dítě je pak odkázáno samo na sebe. Dost dobře si pamatuji, že když jsem já okolo 10 let věku přišla domů (tehdy podobné vymoženosti samozřejmě nebyly) seděla jsem pomalu až do pozdního odpoledne doma sama. A jediné co mi dělalo společnost byla tehdy TV, na kterou jsem také koukala celou dobu, než rodiče z práce dorazili domů. To samé u dnešních dětí, jen s tím faktem, že mají modernější vybavení - dvd, pc, notebooky, smart phony, tablety apd. 2 století nazpět bývaly ženy doma s dětmi a jejich prací byly právě děti. Ano mělo to své mínusy i plusy - nemohly si samy vydělat, ale to právě zase nese dnešní doba - maminky od rána do večera v práci a děti samy ... bohužel realita. Čím jsem starší tím je pro mě fakt, že za rok budu "muset" odevzdat i našeho mladšího do školky (kde mu bude dozajista dobře) ale já přijdu o ten nejužší kontakt s mým milovaným dítětem, kdy se navzájem věnujeme jeden druhému, hrajeme si, tvoříme, výletujeme, povídáme si ... už teď hrůznou představou, jelikož je mi jasné, že potom už na něho nebudu mít tolik času jako nyní. Raději bych byla doma s 5-7 dětmi jako naše pra-prababičky. Váš - Tvůj názor chápu. Náš starší vyrůstal ještě v době, kdy tablety nebyly a poznal tuto techniku až kolem 10-12 let, což si myslím, že je ideální. Ale je to tedy tahák, jakmile může má v ruce ten svůj chytrý telefon a projíždí a komunikuje se spolužáky. Každou chvíli doběhne, když na něho mluvím, nebo něco potřebuji, ale jakmile je volná chvíle, šup a už je opět online 🙂 naštěstí se učí velmi dobře, proto nemám důvod k zabavování či zakazování. Žijeme holt v jiné době, jako žili naši předkové a jako ti co přijdou po nás. Jinak nemyslím si, že by konkrétně moje děti měly málo pohybu, nebo když jsem teď na MD, že bych se synovi málo věnovala - někdy ho spíš v jeho pubertálním věku přímo "otravuji" když ho nemůžu nechat na pokoji :D Myslím, že i u tohoto existuje jednoduchý známý recept - Všeho s mírou. U mladšího to budu řešit vlastně poprvé - zatím je moc malinký, ale když vidí staršího, je jasné, že ho podobná kouzla také začínají zajímat.
Hry od Lego duplo máme na tabletu asi všechny, Matouš je má rád, horší je to se mnou, vždycky jsem to odsuzovala, když malé děti proseděly u pc nebo mobilů kolik hodin. Takže nakonec jsem zvolila kompromis a chvilku ho nechávám, hlavně když nutně potřebuju něco udělat doma, nebo si odskočit třeba k pračce apod.... Po chvilce řeknu, že už to stačí, že tablet vypneme a on ho vypne, nevzteká se, takže většinou je to bez problémů 🙂 nejradši hraje Trains, Animal a Ice cream 🙂
výjmečně za odměnu....a nejoblíbenější jsou právě od lega...stavění domečků a závody aut na PC a v mobilu máme lego vláček...ten ho zaručeně vždy zabaví na dlouhé cestě (teda staršího), mladší si vystačí s pejskem co jí odpovídá, ale vzhledem k tomu, že mobil zabavuje a já ho mám docela ráda, tak dělám, že tam žádná hra není :D
Jsem jedina, komu pripada, ze se tu vsude cpe duplo? Uz chybi jen jaka maji vase deti hovinka, kdyz si hraji s lego duplo? Ucime mluvit rocni batolatka, rekni! Le-go. 🙄
@hadroslava Asi to bude tím, že toto je reklamní diskuse: dny s lego duplo 🙂
Jenže ty děti nějaký základní pojem o tabletech,iPadech a ostatních věcech prostě mít musí. U nás na škole je třeba velmi moderní mladý a ambiciozní pan ředitel. Děti,když přijdou k zápisu do 1.třídy,dostanou do rukou iPad,aby se zabavily,než na ně přijde řada. Ve škole používají naprosto běžně iPady ve výuce všech předmětů a to od první třídy. Samozřejmě,že ne pořád,ne každou hodinu a psát se samozřejmě taky učí normálně,ale prostě ta technika je naprosto běžnou součástí výuky.Krom toho mají ve třídách interaktivní tabule,interaktivní pomůcky k výuce,za úkol někdy dostanou vytvořit prezentaci,kterou musejí poslat učiteli na mail, nebo stáhnout na flešku a ve škole přednést,všichni od 1.třídy mají své google účty,elektronické žákovské knížky,školaonline.....toho je. Pro některé starší rodiče to byl docela oříšek,ale taky se s tím museli seznámit,škola pro ně pořádala kurzy a školení,kde jim bylo vše vysvětleno. Ale od těch dětí se tak nějak očekávalo,že tomu všemu budou rozumět a chápat. A ty děti nejsou zaostalé,naopak,mnoho z nich je velmi úspěšných v celorepublikových soutěžích,mnoho z nich úspěšně zvládá přijímačky na víceletá gymnázia,jsou skvěle připraveni a umějí se v dnešním moderním světě orientovat. Na druhou stranu mají ve škole taky spoustu sportovního vyžití,lezeckou stěnu,pingpongové stoly,výuku bojových sportů,keramiky,kurzy správného stolování,čítárnu....a spoustu dalšího. Ta technika se přece s běžnýma věcma a osvědčenými postupy vůbec nevylučuje,naopak,skvěle se doplňují. Když je všechno s mírou,není to přece špatně a děti,které nikdy tablet ani neviděli nemusejí mít nutně lepší slovní zásobu,paměť,logiku....to ne,nejde to paušalizovat.
@japona no... Příklad. Byli jsme na prázdninách u prarodičů - chodili na procházky, na ryby, byli jsme na horach, dopravním hřišti, koních.... Atd atd atd. Fakt jsme si to užili. Občas dostali tablet (venku hnusně, člověk si potrebuje odpocinout atd), ale fakt minimálně. Otázka ve škole - co jste dělali o prázdninách. Odpověď - hráli na tabletu . 😀. Jako nejde to úplně brát doslova no. Podotýkám že nase decka maji tablet na víkendy, pres tyden maj povoleny dve pohádky na počítači (krátký) a mluvily velmi brzo, jsou bilingvni, maji výbornou fantazii i tvořivost... Nemyslím si, že povoleny tablet automaticky znamená vypatlane děcko.
@merunkova