SOUTĚŽ o LEGO DUPLO Můj první autobus
Učení může být velká zábava. S naší stavebnicí LEGO DUPLO Můj první autobus děti zažijí spoustu legrace a ještě si procvičí důležité dovednosti. Jízda se školním autobusem je naučný zážitek. Nechybí ani barevná tabule a figurka školáka. Speciálně navržené kostičky jsou vhodné už pro batolata od 1,5 roku. Skvěle padnou do ruky a inspirují k dlouhým hodinám hraní a učení současně.
Právě o deset stavebnic LEGO DUPLO Můj první autobus si teď můžete zasoutěžit. Napište sem do fóra, jak se s dětmi učíte objevovat svět. Deset vybraných odpovědí odměníme krásným balíčkem 🙂

Krásný večer, naše beruška objevuje svět ručičkama, pusinkou (všechno musíme ochutnat) 🙂 A samozřejmě objevujeme nové zvuky, učíme se první slovíčka a největším objevem jsou hračky a všechno, co jde strčit do pusinky 🙂
svět objevujeme každý den v každém kroku, dotyku, slovu.... nejvíce nám pomáhají knížky, oblíbeného Palečka čteme 10x denne a vždycky tam dcerka najde nějaký nový detail, nový poznatek. Každá procházka je plná nových objevů ve formě kamínků, listečků, broučků. A největší objevy nastavaji s víkendem u babičky kdy se nestačím divit 🙂
Objevujeme hlavně zkoušením a popisováním, dcerka je hodně zvídavá a pro vše nové se nadchne. Také objevujeme svět cestováním, ať už autem, autobusem nebo vlakem, tyhle prostrmedky miluje, proto mě také zaujala soutěž, když je tu bus 🙂,
náš Honzík objevuje svět stejně jako tisíce jiných dětí v jeho věku 🙂 všechno "ochutnává", zkoumá letovou dráhu hraček a někdy i rohlíků, objevil zvukovou stupnici svých hlasivek, objevuje denně můj svět kuchyně a jejích šuplíků, objevil modní kousky v bráchově šuplíku a denně jim nedokáže odolat , objevuje denně nějaké zákoutí v domě nebo venku a je ve svém zkoumání opravdu vynalézavý 🙂
Svět objevujeme hlavně spolu..🙂 D 15ti měsíčním synkem a 4 letou dcerkou se snažíme být hodně spolu, hodně si povídat a hrát. Myslím, že v dnešní době je to nejcennější, co může rodič dát svému dítěti, čas a pozornost..🙂 Mám ale i obrovskou radost, když vidím ty dva, jak si začínají hrát spolu. Pokřikují na sebe, honí se ... Myslím, že hodně odpozorovávají od sebe i od nás. Duplo je jednou z našich nejoblíbenějších hraček. Vyhraje si s ní dcera i syn. Naposledy jsme postavili obrovskou věž a domeček, kterou syn po půlhodině stavění celou zbořil..🙂
Zdravime..nase holcicka objevuje svet typicky zensky...vse co ji zaujme, zacne rozebirat...je jeste malicka,tak ji neni moc rozumet,ale ja jako maminka ji velice rozumim a je vtipne, kdyz vidi neco venku a zacne ukazovat prstickem, zastavi se a zacne rozebirat...a hlavne to vysvetluje cizim kolemjdoucim...
Nasa Emicka objavuje svet a ja objavujem spolu s nou.Je to uzasne, ale to vie kazda maminka.Aktualne riesime problem kluk a holka.Ma rada Duplo takze mame postavicky kluk a holka.Krasne to pochopila ze maminka je holka tatinek je kluk, Amalka je holka, dedko je kluk... Dakujem za super stavebnice, dufam ze nam bude pomahat aj dalej.
Mám skoro 11 měsíční dcerku, takže svět okolo je pro ní čím dál tím více zajímavý. Každý den jí vyprávím pohádky, které jsem já sama měla v dětství nejraději. Vím, že mi ještě nerozumí, ale líbí se mi, jak pozorně poslouchá, přemýšlí. Vím že je důležité na ní hodně mluvit, aby se rozvíjela, ukazuji jí obrázky, zvířátka, kytičky...nechávám jí všechno osahat, je pravda že ráda vše olizuje, musí poznat hmatem a chutí, jaké všechny ty zajímavé věci okolo jsou🙂 Objevujeme svět i chutí, zkoušíme různé ovoce,co nejvíce druhů zeleniny, zkrátka zpestřujeme jídelníček co to jde. Snažím se vybírat co nejvíce barevné hračky, které jí zaujmou. Pouštím jí dětské písničky, ráda se pohybuje do rytmu, hraji ji na klavír🙂 Máme rádi život, slunce i déšť, nejraději jsme venku v přírodě.
máme dva chlapečky 3 a 1 rok, nechávám je objevovat, tak jak chtějí, samozřejmě do určitých mezí, ale například když jdeme ven a je bláto, tak je nechám ať se pořádně umažou, však se to vypere a kluci se umejou. Teď jsme například měli zážitek s prvním sněhem, mladší ho viděl nebo spíš vnímal úplně poprvé, tak jsme se oblékli a šli ho prozkoumat. Kluci byli mokří a špinavý, ale šťastní a nejlíp to vyřešil Štěpánek 😀 našel si vrstvu sněhu a pod ním největší množství bláta, co asi za život viděl a spadl do něj celou svou krásou, no tu radost jste neviděli 🙂 takže za mě takto 🙂
U nás jde objevování jako po másle.S dcerou (15 měsíců) neustále objevujeme nové a nové věci ať už venku tak i doma.Doma máme spoustu zvířátek ty už má objeveny a díky porozumění co dělá maminka a tatínek a k čemu ji vedeme se o ně už i teď chce starat a neustále mě učí,že i ona zvládne mnoho věcí a sama od sebe mi pomáhá.Doma se neustále učíme s kostkami,malováním,knížkami.Nejvíce nás to baví venku kde je spoustu zajímavých věcí k učení a na co si má dávat pozor popřípadě co může.Stejně Nás ta Naše kráska překvapuje každým dnem a odměnou pro nás je její smích už hodně naučených slov a rozumů co se smí a co ne.
Jelikož je dcerce dva a půl roku, tak už má takové ty běžné věci prozkoumané a spíše se pídí po specialitkách. Například věci, které jsou od jejího narození umístěny hodně vysoko, aby se k nim nedostala. Prvně se naučila s vypětím všech sil přesouvat velkou židli po pokoji, aby se dostala do skřínky se sladkostmi. Jelikož jsem jí v tom vždy zabránila a židli zase odnesla zpět, našla si jednodušší a rychlejší způsob a to přesouvání její malé dětské židličky, ta je mnohem lehčí a dá se z ní stavět komín, takže přitáhne krabici, na krabici postaví židličku a pak se na to všechno snaží vylézt. Takže než abych s ní poznávala svět, tak poslední dobou spíše zachraňuji a sundávám svou dceru z pyramid a skříněk.
Také má chuť poznávat svět v co možné nejnevhodnějších momentech. Třeba když se maminka snaží pracovat. Vrhá se mi po řezacích skalpelech a lámacích nožích, mervomocně chce stříhat největšími nůžkami, nebo se dobývá do krabičky s kleštěmi. Takže místo soustředění na práci stále přesouvám nebezpečné věci z jedné strany stolu na druhou a pak když je potřebuji, tak to zase nemůžu najít :D
Taky nejraději poznává hračky, s kterými si zrovna hraje někdo jiný.
U nás platí jedno pravidlo. Pokud je ticho více než minutu, může to znamenat pouze 2 věci. Evča se dívá na Mickeyho klubík, nebo tropí nějakou poznávací neplechu 🙂
Můj syn 2,5 roku je velký objevitel a poznáváni světa mu jde na jedničku s hvězdičkou. Všude vyleze, vše prozkoumá, především to, co má zakázané 🙂 Děláme všechno spolu, takže vaří, uklízí, plní pračku, vyklízí myčku atd. Chodíme hodně na výlety, trávíme čas jako rodina a užíváme si jeden druhého 🙂
Ahoj Baru, u syna jsem vše moc řešila a hodně mu organizovala program, věnovala jsem mu maximální pozornost a čas, časem jsem poznala, že to není úplně ideální, že odpočatá mamka je víc než ta, která se moc snaží a nakonec je na pokraji svých sil. Potom se ještě narodila dcera a musela jsem vše ještě více přehodnotit, jinak bych se zbláznila🙂 Hrajeme si, stavíme, hodně čteme pohádky, časopisy, vše jim nechám osahat i očichat, na louce a v lese poznáváme zvířátka, nechám je cachtat v kalužích a blátě 😉 Nechávám je i samotné v pokojíčku, aby si hráli sami, učím je respektu a úctě ke starším, snažím se jim ukázat svět z té lepší stránky a zároveň mluvit i o tématech vážných ( smrt, teroristické útoky), vedu je k finanční gramotnosti (kasičky) a také k trpělivosti( vše nemůžete mít hned). Hezký den, R. 😉
Ondrášek právě objevuje vše kolem sebe. To, že se naučil postavit se, mu dalo nové možnosti, teď se pokouší o první krůčky, snaží se vylézt na gauč, televizní stolek, do kuchyňských skříněk i do botníku, zamiloval se do točícího se bubnu pračky a začíná brblat první slabiky. To, co je ale na jeho objevování to nejlepší, je to, že vše objevujeme s ním. Smějeme se točícímu se bubnu pračky, mlácení lžiček o hrnec není kravál, ale legrační bum bum, učíme se dětské písničky a říkadla a vracíme se jejich prostřednictvím i do svého dětství a už se nemůžeme dočkat Ondrovy reakce na první sníh a to, až ho dáme do saní. Celý náš malý vesmír dostal díky němu úplně jiný směr, přehodnotili jsme naše pritoty, mnohého se vzdali, ale mnohem více získali a teď díky našemu synovi a jeho pokrokům, zvídavosti a poznávání, objevujeme i my nový lepší barevnější a veselejší svět 🙂
Zdravím Vás, Báro, jelikož počasí už moc nepřeje aktivitám venku, snažím se teď svého 15 m raubíře co nejvíce zabavit doma. Není to ale vůbec lehké, protože v tomto věku si děťátko ještě nedokáže s hračkami samo vyhrát, ale když nemá kolem sebe stále dostatek podnětů, nudí se a je pěkně protivné. Jistě to znají všechny maminky 😀 . O to důležitější je pořídit dítěti smysluplné hračky, které ho zabaví a zároveň vhodně podpoří rozvoj jemné motoriky. My si velmi často hrajeme s legem Duplo, máme již dvě sady a třetí (1. vláček) přinese Ježíšek 🙂. Malý sice ještě stavět neumí, ale na kostičkách si krásně trénuje úchop a vhazováním kostiček do kelímků a krabic zase cílení pohybů (foto 1+ 2). Také už se snaží pokládat jednu kostku lega na druhou, myslím, že už za pár měsíců začne sám stavět 🙂. Kromě lega si teď hodně hrajeme s kostkami, už postavíme věž ze tří, a s autodráhou, po které posíláme autíčka dolů (foto 3) 🙂. No a kromě hraček malého nejvíc baví bouchat do dveří a zrcadel, otevírat šuplíky od linky - jednou už si tam dokonce skřípl prstíky 😒 , lézt na gauč - už umí i bezpečně po nohách dolů 😀 a co ho asi úplň nejvíc fascinuje, je topení v podlaze - hází na něj různé předměty a baví ho, jak to cinká (foto 4) 😀. Oba všem přejeme krásný den a pohodové objevování světa 😉.
P. S. Fotky sice nejsou moc dobré kvality, za což se omlouvám, ale to hlavní je na nich snad vidět 🙂.
Mám 4 měsícni holčičku madlenku, chodíme po byte ukazuji na věci nazývám je jak se jmenují. pozorujeme se v zrcadle a vždy se strasne řechtá. Miluje písničky a pohádku o koblizkovi -vždy kdyz řeknu koblizku koblizku ja te sním začne otevírat pusinku a smát se 🙂
mam 2 deti, strarsi syn se mi snazi pomahat skoro vsude. Ma strasne rad zahradku a pomoc v kuchyni (at uz pri vareni nebo peceni), kdy u vseho musi asistovat. Nekdy mam i strach, ze nebudeme mit obed a misto neho pojedeme na pohotovost 🙂. Druha dcera je jako pres kopirak, co dela braska, dela taky. V posledni dobe mi oba dva radi pomahaji pri uklizeni a naslednem krmeni kralika 🙂
U nas se svet objevuje vsemi smysly. Navic mame zvedavce obecneho, takze NIKDE a u NICEHO nemuze chybet. Nejradeji zkouma nové chuťe,.. má rád zvířata. V poslední době vyzkoumal, že máme doma plno otevíracích šuflat a skříněk, tak neúnavně lustruje jejich obsah. Pak do nich zastrkává, co ho napadne. Kostky z Dupla hledame kazdou chvili. Svou bezprostrednosti nam ukazuje i jine pohledy na svet. Takze objevujeme cely den, cely tyden, rok...a jeste dlouho budeme, ptz je mnoho objevu, ktere na nas jiste cekaji 🙂
Snažím se synovi 17 měsíců ukazovat co nejvíc věcí a říkám mu co je to. On dělá jak tomu strašně rozumí ale jsou dny, kdy se mu prostě nechce a všechno včetně mě absolutně ignoruje ( to asi umí od tatínka 😀 ) Jinak on je sám takový objevitel, všude musí lézt, všechno prozkoumávat. Každý den mi vyndá všechny hrnce ze skříňky, ale už se naučil je dávat i zpět 🙂 Teď jsou hodně v kurzu klíče, které zkouší strkat do zámku. My ještě žádné Lego Duplo nemáme, ale doufáme, že Ježíšek nám nějaké donese a bude další objevování 🙂
Mám syna 5l. a dceru 2r. Svět objevujeme každý den, máme velkou zahradu, kde spolu zahradničíme, pěstujeme ovoce, zeleninu i okrasné květiny. Poznají tam spoustu zvířátek. Momentálně, než zamrzlo, tak jsme objevili ježka a dvě žáby.🙂 Chodíme hodně na procházky, do lesa, na dětská hřiště,...Děti to moc baví. Doma se mnou vaří, pečou, perou prádlo,.. prostě všechno. Takhle si myslím, že nejlépe poznají svět. 😉
Synovi je 18 měsíců a naším favoritem je také momentálně Lego Duplo, a to ať zvířátka, tak především vše co má kola 😉 . Naše "učení" v podstatě nepovažuju za učení, pouze ho zasvědcuju do každodenního života formou hry a právě třeba Duplo je mi velkým pomocníkem.
Naše 17m holčička je mi neustále v patách, takže vše obkoukává ode mě. Rády chodíme ven a pokud náhodou nemůžeme, stavíme z lega to, co jsme viděly 🙂 .
Přeji hezký den,
mému synovi je teprve 7 měsíců, ale to neznamená, že se nepokoušíme objevit svět 🙂. Jelikož je to můj malej zvědavec, na všechno musí sahat v případě velkého zájmu strčit do pusy. Pokud to mé nervy vydrží 😀 pokusím se vše ukázat či vysvětlit..vše nechat vyzkoušet..protože přeci život je ten největší učitel 😉
Dobrý den,
až teprve můj syn mi pomohl objevit svět a pochopit, o čem život vlastně je a já mu na oplátku ráda dovoluji objevovat, zkoumat, učit se a pomalu chápat, jak to na světě chodí a jak může být život krásný... 😵 Snažím se mu vymezit laskavé hranice a dávat mu maximum lásky 🙂 .
Synovi je 2,5 roku a miluje knížky. Je pro mne velice zajímavé sledovat prostřednictvím knih jeho vývoj a poznávání nového. Tu nejzamilovanější z nich jsme prohlíželi nejméňě milionkrát(taky chudinka vypadá:o)) a i přes to v ní dokáže stále objevovat nové věci, činnosti a emoce, které já lehle přehlédnu 🙂
Mé děti objevují svět kolem sebe dennodenně 🙂 na začátku výchovy jsem byla přesvědčená, že udržíme náš vztah k přírodě, vesnici atd a žádné plastové hračky nikdy nepořídím. ALe pak přišlo DUPLO 😀 je to jedna z mála vyjímek, kterou máme doma, ale i tak dáváme přednost pobytu venku a lego vytahujeme o večerech nebo v zimě 🙂 náš tříleták má velkou fantazii - větší než já, postaví snad cokoliv 🙂
Synovi je 7 měsíců a zajímá ho vše, co se okolo něj děje, co má v dosahu. Společně si prohlížíme knížky, říkám mu básničky, zpívám písničky. Vše, co mu ukazuji se snažím i slovně popisovat. Je to náš malý šikula a já se moc těším, až se naučí plazit a zase se objevování posune na další úroveň.
Dobry vecer Baro,
kedze mam 2 deti, dcerky, tak svet objavujeme obvykle vsetky 3spolu a potom pravdaze v stvorici i s tatinkem. Su veci, ktore milujeme, ku ktorym sa pravidelne vraciame a potom veci, ktore preskumame jednorazovo.
Je toho vela, predsa len su to uz velke holky 5 a 3 roky.
Je mnoho toho co nas zaujima a co uz maju rady, medzi stalice patria konici, hra s konickami a i ked mame doma domceky pre konikov originalne patriace k nim, tak stavba im urcenych je daleko zaujimavejsia a vzdy velmi radostna zalezitost - niekedy celovikendova.
Poslednu domu ku stavbe domcekov pribudla i stavba konikov, dokonca takych, na ktorych sa da i jazdit. Ano i k tomu mame doma Lego Duplo a i s legom casto objavujeme alebo si priblizujeme svet.
Ako vravi moja Bianecka, mamka co nemame, to si vyrobime a to sa naucili aj vdaka Vasim kocickam, ktore lubime. Rovnako ako lubime sutaz s Lego Duplo. 🙂 😵
Mojí holčičce je 18 měsíců, takže objevujeme svět především hrou, která je pro ni hlavní činností. Hrou se učí, objevuje a seznamuje se světem. Chrastítka a hračky pro nejmenší ji už samozřejmě nebaví. Nyní ráda "vaří", tahá tahací hračky a před týdnem se seznámila s Legem, které se jí velmi líbí. Tak Dává kostičky na sebe a vozí panáčky a pejska na vláčku plném čísel. Na vláčku už pozná číslo 0, 3 a 8. Objevování světa je prostě zábava 🙂

Náš dvouletý synek teď objevuje svět se slovíčkem "co" - "maminko co dělám", "maminko co vaříš", "co maminka přinesla", ale nejčastěji zní otázka "co to je?" - zvědavý je na všechny možné i nemožné věci a úplně všude - venku, na statku, v dílně, na zahradě, na procházce atd. Ale řekla bych, že díky různým kostičkám objevuje hlavně svůj vlastní svět - s velkou fantazií si dokáže spoustu věcí postavit sám (garáž, domeček, pistolku, rýč atd.)