icon

Co se u Vás jí na Štědrý den? Dostane se i na cukroví?

pinkorblue_marcela
19. lis 2015

Už jsem se od některých z Vás dočetla: Ráno vánočka a kakao, v poledne hrachová kaše / krupicová kaše (hlavně žádné maso) a večer smažený kapr a bramborový salát. Někdo chystáte mísu ovoce a cukroví. Nevím, jestli je to víc dekorace, nebo jestli nebo kdy je to povoleno jíst. 😉

Strana
z5
pafca4
20. lis 2015

@slunicko76 copak je hubník? není to něco jako kuba?

gracinka7
20. lis 2015

@pinkorblue_marcela No nejen doma. Dělala jsem zootechnika, takže jsem byla v práci a chlupáči doma jsou bonus na víc. Letos mě čeká první štědrý den doma, tak se docela těším 🙂

anadie
20. lis 2015

Na snídani francouzský máslový koláč, na oběd čočková polévka, na večeři bramborovy salát, smažený kapr a losos na másle + celý den cukroví.

koordinatorka_odboje
20. lis 2015

mě tento rok poprvé čeká navařit večeři i pro mamku a tchyni. Jsem z toho celkem nesvá, protože trouba nic moc peče. Jinak asi rybí polévka, kapřík se salátem, oplatky s medem, cukroví. Mamka ještě dělává "pupáky", ale mně ten název připomíná vyrážku, takže to dělat nebudu 😀

monidu
20. lis 2015

My jime klobasy, salat a rizky, u nasich pak kapra. Rano cukrovi k obedu polevka

dpetulinka
20. lis 2015

U nás ráno vánočka, štrůdl, cukroví, ovoce, kaše, relativně kdo co chce. Oběd čočková polévka (kterou jím prostě jenom já, tak budu dělat asi bramboračku) a večeře je u nás zajímavá 🙂 my doma jedli jen kapra, brsalát a brkaši (já brsalát nerada a dcera to má asi po mě 😀 ) ale u manžela měli večeři o více chodech, tak jsme to převzali, líbí se mi to, je to takové slavnostnější 🙂 (ikdyž jako dítě bych se zbláznila než by všichni dojedli 😀 ) Takže máme předkrm (vymýšlím každý rok jiný), hrachovou polévku s krutony, rybí polévku, kapra, klobásu, brsalát, brkaši (každý si u každého chodu vybere co má radši) a ovocný salát, zmrzlina. Zveme každoročně rodiče, švagrovce, babičky, dědy, kdo má čas (nejede jinam) a nebo má chuť, může být u nás, takže je nás hafo 🙂 po večeři potom chlebíčky, cukroví, ale většinou to už nikdo nejí 😀 myslím, že přes den se s jídlem krotit je v zájmu každého, vzhledem k té večeři, ale na prasátko jsme nějak nikdy nehráli. A 25. ráno snídám zásadně studeného kapra, to miluju 😀 manžel klobásu 🙂

zvirka
20. lis 2015

Tak u nás snídaně co kdo chce (říkáme tomu volný lov 😀 ). Oběd nějaká vydatnější polévka (hustá bramboračka, hrachová s krutony...). Večer ryba, filé, losos (kapra nejím) a k tomu brkaše (někdy má manžel salát od tchýně, já s malým ho nejíme). Po večeři cukroví. A Ježíšek chodí před večeří, kolem čtvrté, do šesti rozbalíme dárky a pak je teprve večeře.

Ale letos se asi vyprdnem na rybu a uvařím něco jiného, dáme stejný oběd i večeři, ať nestojím celý den u plotny 😉

dpetulinka
20. lis 2015

jinak musím podotknout, manžel vaří se mnou, moc si to užíváme, jsme spolu rádi v kuchyni. 🙂 Brsalát přiveze tchán, rybí polévku zas moje mamka. A tchánovci si odpoledne berou děti na zvonění, abychom měli čas všechno nachystat. Dopoledne chodíme krmit zvířátka. No... já ten den prostě fakt zbožňuju, je to perfektní.

xpila
20. lis 2015

@dpetulinka My studeného kapra vždycky jíme ještě večer po dárkách a pohádce 😀

dpetulinka
20. lis 2015

@xpila není nic lepšího, to je nejlepší vánoční tradice 😀 je nás takhle úchylná většina rodiny, takže nám ve vaně plavou před Štědrým dnem tři kapři a minule moc nezbylo, každý chce kus domů, nevím jestli nebude lepší vzít letos čtyři 😀

xpila
20. lis 2015

@dpetulinka My kupujeme povětšinou dva, občas jen jednoho, ale vždy hodně velkého, že se prodavači diví, že ho chceme 😀 A ještě od rodiny dostáváme hlavy a vnitřnosti na polívku, máma ji dělá ve dvou mega hrncích 😀 Ale jako studenej kapr prostě musí být, bez toho by nebyly Vánoce 🙂

saxabara
20. lis 2015

Krásné téma, úplně ožívají vzpomínky. Když jsme byly se sestrou děti, dodržovalo se ,,zlaté prasátko". S manželem se snažíme hlavně o klidný den. Vstáváme až po 9.hod, k obědu houbový kuba, přes den pohádky a vycházky se psy aby vyhládlo a k večeři klasika: šunková rolka s křenovou šlehačkou, rybí polévka s osmaženou houstičkou, kapr, řízky, klobása a bramborový salát. Večer ke stromečku obložená mísa,která většinou zbyde na druhý den ke snídani. Letos s námi bude poprvé slavit i prďolka, už se těšíme 😊

slunicko76
21. lis 2015

@pafca4 myslim,ze to neni stejne.pokud vim,tak do houboveho kuby se davaji i kroupy,to my nedavame. jinak hubnik je tradicni podkrkonosske jidlo z hub,suchych housek,vejce,mleka,cesneku atd. Ale podoba tam asi bude.😊

pafca4
21. lis 2015

@slunicko76 aha,to bude jiné. Něco jako houbová nádivka asi,že? 🙂

slunicko76
21. lis 2015

@pafca4 mozna,ale kdyz se to da na pekac,tsk se to zaleje rozslehanym vajickem a po upeceni se to kraji jako napr.kolac.

nuninove
21. lis 2015

rano vanocka, caj nebo kakao, nebo cukrovi..pres den dko co chce, cukrovi nebo u nasich chlebicky..k obedu u nasich knedlickova polevka a kdyz jsme doma, kde bydlime s manzelovymi rodici tak kdo si co da..k vecri pak kdyz jsme doma mame hrachovou poleku a rizky s bramborovym salatem..letos sme prave doma s tchanovcema a moc se netesim :( oni ty vanoce vubec nejak neresi a cele je to takove divne..proto radeji slavim vanoce s mymi rodici, ale kazdy rok se stridame s brachou takze letos jsme doma..uz se tesim az se odstehujeme a budeme si to konecne uzivat jak chceme 🙂

naturela88
21. lis 2015

Ráno si dáme vánočku, pustíme pohádky. Pak se zobe i to cukroví. K obědu zeleninová polévka. Než jsem se vdala mívali jsme k obědu houbového kubu, ale manžel by to nepozřel, tak jsem se ho vzdala, pro jednoho se mi ho dělat nechce. Odpoledne je dlouhá procházka, pak chystám večeři - slepičí polévku a obalovanou rybu s bramborovým salátem (pro manžela brambory, salát nejí). Pak pošlu manžela a synka pryč, nachystám dárečky, rozsvítí se stromeček, zazvoní zvoneček a jdou se rozbalovat dárečky, pak klasika pohádky, koledy, zobání cukroví. Už aby to bylo.

luidisek
21. lis 2015

Letos poprvé budeme s manželem na Vánoce sami, tak jsme nějak dali tradice dohromady. U nich doma se hraje na zlaté prasátko, takže nic nejí až do večera a já ráno snídám vánočku s máslem 😀 Jinak u nás se jí čočková polévka, bramborový salát, řízek nebo nějaká ryba (buď pangas nebo losos, kapr ne) a já mívám tofu. Ale manžel řekl, že čočkovou jíst nebude, že chce rybí, ale tu já neumím, tak si vezme porci od tchýně 😀 Cukroví se chystá až ke stromečku 🙂

1lenuska1
21. lis 2015

To je krásná diskuze🙂 U nás ráno vánočka a čaj nebo kakao, dopol se zdobí stromeček a pouští pohádky, k obědu houbový kuba, potom dlouhá procházka na hřbitov (6km tam a 6km zpět, to člověku vždycky vyhládlo🙂 a pak společné zdobení slavnostní tabule, všude hrají koledy. K večeři rybí polévka, kapří řízek a bramborový salát. Pak nějaké ty tradice - pouštění lodiček, rozkrajování jablíčka... a pak! Zvoneček🙂 Cukroví se nikdy nejedlo před dárky, vždycky až po nadílce🙂 Těším se moooc, miluju Vánoce🙂

chrobacik13
21. lis 2015

U nás to probíhá přesně tak jako když já jsem byla malá,dospělí od rána nic,max.když se mi chlap kroutí hladem dostane kousek cukroví,nebo ovoce,já jakožto máma vařím-takže ochutnávám 😀 Dcera 5 let má samo snídani i oběd a štedrovečerní večeře začína oplatkou s medem pak kapustnica a pak salát(holka bramborovou kaši) a k tomu každý co má rád řízek,rybu nebo vinnou klobásu 🙂 Vždy má každý na výběr 😉

pinkorblue_marcela
autor
21. lis 2015

@1kolousek1 Podařilo se Vám najít manžela vegetariána? Uměla jste si to zařídit. 😉

pinkorblue_marcela
autor
21. lis 2015

@dendy88 Teď už ani nemusí chutnat, protože si můžete udělat všechno podle sebe, ale kdo ví, co jste museli spořádat dříve u rodičů... Podle příspěvků se ovšem zdá, že děti v jiných rodinách ochotně jí ryby nebo filé.

dendy88
21. lis 2015

@pinkorblue_marcela u mladsi nevim, ale starsi nesni ani toho lososa a to bych ja klidne lososa jeste zkousla (kapra urcite ne ) , ale ta starsi ho neji ani ve skolce

pinkorblue_marcela
autor
21. lis 2015

@tristizia Na Slovensku se to trochu přehání, ne? 😀 Jak by nestačilo, že je těžší večeře. Zní to chutně, ale tuším za tím kopu práce. Klobouk dolů, že jste tuto tradici přebrala. Třeba kolem Vás přeběhne zlaté prasátko někdy jindy během roku. 😉

pinkorblue_marcela
autor
21. lis 2015

@kubicek11 Ale v tom případě jste si museli to povídání o prasátku upravit, protože to prý chodí jen po dni bez masa a Vy si na něm v poledně pochutnáváte. 😀 Ale nic proti tomu. Štědrý den má být štědrý.

pinkorblue_marcela
autor
21. lis 2015

@renmilka Co jsem slyšala poprvé o vídeňských párcích, málem jsem odpadla. To se i "chudí" Češi najedli lépe než v Německu. Kvůli financím to jistě není, ale česká tradice se mi zamlouvá víc.

pinkorblue_marcela
autor
21. lis 2015

@skyvik Svatá pravda. V čem obalíte kuřecí řízky a jestli jsou velké přes celý talíř nebo ve formě nugetek, které jsou atraktivnější pro děti, to je asi jedno, ale kde je bramborový salát? Štědrovečerní klasiku bych v tom nepoznala, ale kdo ví, co budu sama letos stolovat. 😀

1kolousek1
21. lis 2015

@pinkorblue_marcela Kdepak, jsem od narození dcerky šťastně nezadaná. 🙂

olusenka
21. lis 2015

Když jsem byla malá a bydlela s našima, k večeři na Štědrý den byl vždy kapr pečený v troubě na kmíně s cibulí, k tomu chleba (v životě jsem neměla kapra obalovaného a smaženého, u nás se to tak prostě nedělalo, a přiznám se, že bych asi ani neměla odvahu ho takto připraveného ochutnat), a pak vinná klobása a bramborový salát. Ráno k snídani obvykle vánočka, obědy si nepamatuju, ale byl určitý čas, kdy se je mamka snažila dodržovat bezmasé (zlaté prasátko?).
Od té doby, co jsme začali žít s přítelem spolu, a nyní manželem, vyměnila jsem kapra za lososa (právě kvůli manželovi, u nich se kapr nikdy nejedl, mívali řízky a klobásy, max. možná filé) a dělám ho jednoduše na pánvi jen se solí a pepřem, k tomu symbolicky brambory, a jogurtovohořčicová omáčka s koprem.
Druhá večeře je tradičně vinná klobása s bram. salátem. To zůstalo. Další sváteční dny bude určitě řízek, kvůli manželovi a dětem.
Jsme ze severní části Středočeského kraje a tady se jí vinná klobása běžně. Ale vím, že v některých částech ČR ne že ji nejedí, ale vůbec ji neznají.

Co se týče obědů, taky se snažím dělat je bezmasé, a spíš sladké, co si pamatuju, třeba krupicová kaše, žemlovka, jablečné knedlíky, jáhlová kaše apod.

Jo a co se týče cukroví, začínáme jíst počínaje Štědrým dnem, narovnám na malý talířek pár kousků od každého druhu jen tak, abychom ho večer u TV ke kafi snědli. Manžel je teda zvyklý z domova mít všeho hojnost, obrovské mísy cukroví, mísy ovoce, mísy ořechů, mísa s čokoládovou kolekcí, dokonce jeho rodiče mívají i chlebíčky, já to všecko hamounění jídla moc nechápu, ale nějak se doma domluvíme, já narovnám cukroví spíš pomálu, a on si zase opraží svoje mandle. Rozhodně to nepřeháníme.

svetlus_pepca
22. lis 2015

U nás se snídá vánočka, obědvá kuba a večeří polévka (rybí jím jen já, takže tu si dávám během svátků u rodičů a já dělám hovězí vývar s knedlíčky), bramborový salát a všechny možné řízky (kapří, kuřecí i vepřové). No a samozřejmě celý den cukroví 🙂

Strana
z5