icon

Nechali byste 15leté dítě jet samo vlakem přes celou republiku?

5. črc 2026

Ahoj, syn tvrdí, že je to úplně normální. Já si tím nejsem jistá. Jak byste se rozhodli vy?

xnikax1
5. črc 2026

Jo nechala,v patnácti už jsem jezdila na intr přes půlku republiky se dvěma přestupama..

mishka87
5. črc 2026

Ano nechala. Klukovi je 11 let a klidně bych ho nechala jet od nás samotného k jedné nebo druhé babičce. Což znamená, že od nás musí jet autobusem do Prahy, tam dojet buď metrem na hlavní nádraží nebo přestoupit na jiný autobus na autobusové nádraží. A pak nastoupit buď do vlaku nebo autobusu směr Ústí nad Labem nebo Písek. On je opravdu šikovný a bez našeho vědomí už před rokem cestoval sám kam zrovna chtěl. To už samozřejmě po naší domluvě nedělá. Naše dítě by nejspíš bylo schopné v 15 letech i samo někam letět.

neomenia
5. črc 2026

Ano. Pokud má alespoň průměrný intelekt, tak ano.

herminka
5. črc 2026

Mám pocit, že tu podobná otázka byla nedávno. 15letý jezdí občas 150 km se 2 přestupy, a klidně by zvládl jet i mnohem dál.

j.a.n.i
5. črc 2026

Ano, je to úplně normální. Spis mi neprijde normální, ze vubec uvazujes o tom, ze by to mel byt problem, pokud tedy syn neni postižený.

kakba
6. črc 2026

Jasne, ze pustila.

martinka_33
6. črc 2026

Záleží jak moc je zvyklý cestovat, jak moc je zvyklý si věci zařizovat sám... Moje děti jakožto děti nadrazaku jsou na vlaky zvyklé, jezdí sami k babičce od šesti let. Mají mobil když potřebují něco konzultovat (třeba dědu který nečekal na nádraží protože si spletl čas příjezdu 🙏😅). Věřím jim že se neztratí 💪
Ale znám i děti které jsou nesamostatná jelítka i mnohem starší, protože je prostě rodiče všude vodí za ručičku...

martinka_33
6. črc 2026
@mishka87

Ano nechala. Klukovi je 11 let a klidně bych ho nechala jet od nás samotného k jedné nebo druhé babičce. Což znamená, že od nás musí jet autobusem do Prahy, tam dojet buď metrem na hlavní nádraží nebo přestoupit na jiný autobus na autobusové nádraží. A pak nastoupit buď do vlaku nebo autobusu směr Ústí nad Labem nebo Písek. On je opravdu šikovný a bez našeho vědomí už před rokem cestoval sám kam zrovna chtěl. To už samozřejmě po naší domluvě nedělá. Naše dítě by nejspíš bylo schopné v 15 letech i samo někam letět.

@mishka87 jestli je zvyklý létat tak úplně v pohodě. Často to je o tom jak moc cestuje s rodiči, pak ví co a jak a nebojí se.. A jestli se nepletu tak tvůj kluk je fanda do veřejné dopravy, tak to je úplně jiná liga, tohle kluci často znají jízdní řády a trasy lépe než průvodčí nebo řidiči autobusů 🙏😅

mishka87
6. črc 2026
@martinka_33

@mishka87 jestli je zvyklý létat tak úplně v pohodě. Často to je o tom jak moc cestuje s rodiči, pak ví co a jak a nebojí se.. A jestli se nepletu tak tvůj kluk je fanda do veřejné dopravy, tak to je úplně jiná liga, tohle kluci často znají jízdní řády a trasy lépe než průvodčí nebo řidiči autobusů 🙏😅

@martinka_33 jo no, on si pomocí Idos najde spoj i třeba s pěti přestupy. S námi je zase zvyklí létat i s přestupy a letiště v Bělehradě zná až moc dobře. Navíc má všeobecně dobrou orientaci po mě, tak se nebojím. A v dnešní době Google map je to u daleko snažší, než když jsem byla já v jeho věku.

zuzkasim
Včera v 08:16

Tak za mě záleží i na cíli cesty. Jede za někým, koho znáš? Pak bez problémů. Chce si udělat sám jen tak výlet? Zajímal by mě ten cíl. Samotná cesta klidně.

veryvory
Dnes v 07:32

Ano, dcera jela poprvé ve 13 letech skoro 200 km s přestupem v Praze, vyplynulo to ze situace, když pro ní jela moje mamka a cestou bourala (ne vlastní vinou). Zjistili jsme, že to jde a od té doby jezdí sama. Začala jezdit i ke kamarádce ještě dál, zas na druhou stranu republiky, s ještě více přestupy, všude si poradí.

tereza0111
Dnes v 08:33

Me prijde docela jedno, ze je to pres pul republiky, spis jak je to slozita cesta? Vlak s jednim prestupem max. i do vzdalenosti treba 300 km muze byt vic v poho nez prejezd Prahy s 5 prestupy v blbych mistech

j.a.n.i
Dnes v 09:17
@tereza0111

Me prijde docela jedno, ze je to pres pul republiky, spis jak je to slozita cesta? Vlak s jednim prestupem max. i do vzdalenosti treba 300 km muze byt vic v poho nez prejezd Prahy s 5 prestupy v blbych mistech

@tereza0111 No, rekla bych ze u 15 leteho uz v tom rozdil neni, ten by me bez problemu zvladnout oboji.

berynka
Dnes v 09:25

Ja od dětství vlakem jezdila běžně,tak bych v patnácti asi dojela kamkoli.Obzvlast dnes,kdy je možnost platit kartou,dite ma v mobilu internet a daji se lépe řešit nečekané situace.

Moje dcera v tomto věku už poprve sama letěla letadlem z Prahy do Düsseldorfu,že by treba divertovali jinam jsem si radši nepředstavovala 🫣.

Zalezi,jak se dite cítí,jestli ma pocit,ze to zvládne,dodržuje pokyny a kdyby neco,tak nepanikaří 😉.

ninive211
Dnes v 09:41

V 15 by to už měl v pohodě zvládnout sám. Oproti dřívějšku mají dnešní děcka chytrý mobily, data, google, AI a Mapy.cz, i kdyby se někde ztratil, špatně vystoupil nebo naopak přejel, průměrně inteligentní deváťák by si měl umět poradit. A kór když je to kluk a ne holka (o kteoru bych se prostě podvědomě bála o něco více jak o kluka), tak úplně v pohodě.