Se 7měsíčním miminem k moři?
Ahoj, byl/chystate se nekdo s miminem k mori? Premyslime o dovolene, v zari, Chorvatsko, autem, klimatizovany apartman blizko plaze... Zadne narocne vylety v horku, jenom valecka na plazi a koupani. Mame dite, kteremu tou dobou bude 7 mesicu. Myslite, ze to pro ni bude ok? Nebude na to jeste moc mala? Na dlouhe cestovani autem je zvykla uz ted. Doma se poradit nemuzu. Slysim totiz hysterii babicek, jak jsem se zblaznila a chci ji zabit uz ted :-/ Co myslite, je to zotpovedne nebo ne?
hm... tak to mně přijde prostě dementní...
Je tam prostě nádherná voda a zdravý vzduch. Svědčí to tam nám, proč by to tam nemělo svědčit dětem. Moje prvorozená měla ekzém, 3 roky po sobě moře, vystřídali jsme se s rodiči, takže byla 6 neděl v kuse a 35 let jsem na ní neviděla flíček.
Proc by se dite nemohlo koupat v mori? Do more bychom ji brali jenom smocit v naruci, jinak bychom vzali s sebou maly nafukovaci bazenek. Slana voda neuskodi ani miminu, nebo jo? Lepsi nez chlor ne? Jeli bychom kdyztak az v zari, to uz snad kolony nebudou.
Osobne bych v tomto veku nejela, obe moje deti jeste nesedely a nelezly, ale soucasne uz mely spoustu vule k zivotu a objevovani a udrzet je v kocarku byl dost problem na delsi dobu, plus ta dlouha cesta autem, nechtelo by se mi. Ale nevidim v tom problem a absolutne mi nepripadne divne, kdyz nekdo jede, kazde dite je jine a kazdy rodic ma jinak nastavene meritka a vlastne vsechno😃 Chorvatsko je normalni civilizovana zeme, klidne jedte🙂
Je to kazdeho vec a volba,nikomu nevyvracim jeho nazor ani nevnucuju svuj,presto pridam par poznamek:
- deti do 3 let nemaji vyvinuty termoregulacni a imunitni system
- i kdyz udrzite dite ve stinu,bude vystaveno horkemu a vlhkemu klimatu,velice odlisnemu od naseho
- pokud jdete s ditetem do more,tak zcela ve stinu jiste nebude
- riziko vzniku solarni alergie je u batolat v kombinaci s primym sluncem znacne
- pokud tady nekdo navrhoval letadlo,tak to o moc lepsi,nez hodiny na dalnici v autosedacce neni - zmeny tlaku v kabine,klimatizace a prudka zmena teploty po priletu...
Ale jak rikam,kazdy podle sveho 🙂
I když pominu, že mimi zvládne v pohodě cestu a adaptaci, Já osobně bych do toho nešla. Beztak totiž budete lítat jenom kolem miminka a moc si na dovči neodpočinete a ten prcek si to ještě taky až tak neužije. I když už nebude třeba takové horko, tak stejně jej budete muset pořad mazat krémem, hlídat pitný režim, udržovat aspoň trochu ve stínu, což může být u akčního batolete problém, hlídat, aby nejedlo kamínky atd. 🙂 Taky bych měla strach, že kdyby se nedej bože něco stalo nebo nějak mimi onemocnělo, tak pořád věřím spíše českému zdravotnictví a péči než té chorvatské.
My máme problém udržet malou minutu na dece (sice už má 10 měsíců, ale ani v 7 nebyla ten typ, kde ji položíš, tam ji najdeš) a namazat ji krémem je taky trochu boj, takže soudím podle sebe 🙂
Ale každé mimčo je jiné a je to samozřejmě na vás😉
@arielka222 tak to Bali teda uz vubec nechapu,byli jsme tam pred par lety,cesta tam trvala 20 hpdin,zpatky jeste vic...bylo tam krasne,ale takove cesty s mimcem bych nechtela ani nahodou.
ja letela s malou poprve v 15ti mesicich a bylo to vse naprosto super..taky zalezi na tom diteti..jake je atd..
Pojedeme v srpnu s 9m a ani chvili jsem se nerozmyslela. Na plazi bude mit přístřešek a bazenek a normálně půjde i do more. At si zvyká, sedět kvůli tomu doma nebudeme 😎
Některé reakce a argumenty jsou prehnane, tady je v letních dnech taky přes 30st a děti jsou venku, koupou se. S malou 7m ještě k moři nejedeme možná přelom srpen/září, ale co jsou teď letní teploty jsme na zahradě u bazénu malá ve stínu na koupání má klobouk a je namazana. Fakt ji nezavřu v létě doma, aby nebyla nedej bože v horku v létě totiž horko je... dítě musí hodně pít, otvírat ho pořad nevystavovat přímému slunce a mezi 12-15 bych k moři nesla a nechala spát na pokoji. Cesta je s přestávkami, kdy se dítě přebalí protahne napapa případně prevlece a jede se dal. Nám to přes noc prcek prospal v klidu. Je to o dítěti a situaci, pokud jsou rodiče ve městě v paneláku je tohle super relax pro všechny, pokud má někdo zahradu s bazénem ani ho to nenapadne. Koupání v moři je v pohodě i pro atopiky ideál, rozhodne lepší než dovolená pod stanem s klistatama komarama a od půlky léta zelenou vodou
@pajula123 souhlasim taky jsme tam byli. A na to ze jsme s manzelem velci cestovatele a dobrodruzi je pravda ze já osobně bych si tak daleko s malým letet taky nelajzla. To bylo uz hodne daleko. Ale po Evropě nevidím problém ;)
Pokud zvládne cestu, tak pobyt určitě. Jela bych...
Jezdime se syny od 1/2 roku a bez komplikaci. Cestu prospi v noci v aute, rano jsme na miste. Chorvatsko neni daleko, jezdime s tim,ze sedneme do auta a pojedeme domu.Kdyz vidim na nekterych kocarkach plenky je to mnohem horsi nez mimco schovane ve stinu na plazi. Pokud mate manzela,ktery Vam pomuze,urcite to neni utrpeni. A to mel mladsi syn 6 mesicu. Letos jedeme zase,uz se tesim,uz i mladsi syn pujde do more. Loni byl v bazenku na plazi. A nejsme jediny narod,kdo jezdi s miminky.
Taky mě to napadlo,jak se tu píše,budete muset dodržovat pitný režim a mazat ...to asi i doma,ne? V létě je tady taky horko a tam,kde je větší vhkost vzduchu a vánek od moře,se to snáší mnohem líp.
Já osobně bych s malým miminem k moři nejela, nejeli jsme s dítětem ani loni, když bylo dceři 20 měsíců to jsem teda moc chtěla vzít ji s sebou, ale byla jsem jediná, manžel i oboje babičky se moc netvářili a byla jsem v podstatě přemluvena, že malou nakonec hlídali tcháni týden na chatě a bez problémů,my si to užili "jako za svobodna" a na rodinnou dovču jsme pak jeli na pár dní do jižních Čech.
U tak malého mimča bych měla obavy hlavně z té cesty a doby strávené vajíčku (zejména pokud nesedí).
Ale když chce někdo s miminem k moři a věří, že to zvádne a dovolenou si užije, proč ne, je to na každém.
beru deti k mori kazdy rok, starsi dcera byla poprve v 13m letecky Spanelsko, mladsi 12m Chorvatsko a zvladly to kazda uplne krasne........proste se vic pauzovalo pri ceste autem, jeli jsme na Istrii, jinak kvalitni doktori jsou v Chorvatsku uplne normalne, jidlo bylo uplne v pohode, ale jen jsme hlidali, aby dcera nebyla na slunku kolem poledne, kdy stejne spala........ kazdemu vyhovuje neco jineho, ale na tyhle reci babicek bych se vykaslala, detem (a hlavne detem s nabehem na nemoci hornich cest dychacich) more naprosto skvele pomaha a pokud jedete na delsi dobu, tak urcite do toho......letecky to bylo jen trosku komplikovanejsi v tom, ze let byl v noci, prijezd do hotelu v jednu rano, v tomhle ohledu bylo auto prijemnejsi........ ale jestli mate tu moznost, jedte....... je to fajn... my jsme si to vzdycky uzili.......
Ja byla vloni ☺ A uplna pohoda😊 Byli jsme taky v září na ostrove Krk a bylo tam snad vice kočárků než li chodících dětí😁 A to tam byli i s dvojčaty (podle mě tak 3 měsíčních) a nad nama v apartmanu byli s 5 měsíční holčičkou a jeli i z polska...
Nechápu některé uzkostlive příspěvky 😀 my jsme letěli 9hodin, když bylo synovi 11 měsíců, na Karibik..super dovolená, syn byl stastnej a my taky, a svět div se, na Karibiku taky vyrůstají děti. Malý děti se přizpůsobí čemukoliv a osobně si myslím že nejhorší je pro ně uzkostliva nuda. V jiných civilizovaných zemích jsou taky nemocnice, kdyby se něco stalo.
Ja bych to vubec neresila.Jak jsem psala vyse,deti to zvladaji dobre.My jezdime do Duce,je tam pisek,takze miminek hodne.Ja si nedovedu predstavit,ze bych jela treba na tyden bez deti.
Já bych si tu jednu dovolenou odpustila,svět se nezboří,když zrovna letos nebudete u moře.A příští rok si užijete dovču mnohem víc,než s tak malým mimčem.Nejhorší je podle mě ta cesta,celou noc v sedačce,může se pokazit auto nebo cokoli jiného.Prostě bych rok vydržela a jela jen někam tady v Čechách,hic je tady už teď😉
Zatim se priklanim k variante, ze pojedeme. Kdyby to bylo jenom letos, ale uz bysme si upreli dovolenou ctvrty rok po sobe :-/ Bydlime na horach, kde je furt hnusne, bazen nemame a moznosti koupani v blizkem okoli nula :-/
Ahoj, za mne rozhodně ano. Byli jsme s kamarádkou a mym osmimesicnim synem loni v Recku a bylo to skvele. Lezl po pisku, koupal se v mori, hral si s muslema...ooravdu si to uzival. Jidlo jsem vyresila kupovanyma a dovezenyma sklenickama z CR, takze jediné, co bylo treba resit, byla nadvaha pri odbaveni🙂 Pobyt se nam libil natolik, ze jsme jeli znovu, kdyz mu byl rok a právě ted (1rok a 8 mesicu) jsme tu zas🙂
Já bych taky vyrazila, jestli se na to cítíte 🙂 Mám doma podobné babičky, které se křižují, jen co se vydám autem 40 km daleko... V dubnu jsme si dovolili vzít malou na dovolenou tady v ČR a taktéž jsem si vyslechla, že ji furt někam taháme a ať sedíme radši doma a bla bla bla... Člověk to musí brát tak, že je to holt jiná generace, zvyklá na něco úplně jiného. Naší dceři je teď 2,5, u moře jsme nebyli asi 5 let a hrozně se tam už taky těším. Chtěli jsme jet letos, ale kvůli těhotenství to padlo, ale příští rok už vážně chci jet. Druhému prckovi bude rok a kousek. Uvidíme, jaký bude, ale ráda bych jela. Názor, že se dítě nemůže koupat v moři, vážně nechápu. To se jako všechny děti v přímořských státech nepouštějí do moře? Moře je pro děti to nejlepší, proč jinak by se dělaly ozdravné pobyty pro alergiky, astmatiky apod. u moře, že?... Jak již bylo psáno výše, vyhnula bych se pobytu venku cca hlavně mezi 12. (11.) a 15. hodinou, jinak si myslím, že to všem jen prospěje.
Mě rodiče vlaceli všude možné s sebou od malinká, segru jakbysmet a trauma z toho fakt nemáme 🙂 jasně, záleží, jak si člověk tu dovolenou představuje, denní režim se musí dítěti přizpůsobit, ale i taková dovolená může být krásná... když se oba o péči o dítě podělí, na pláži se přeci nemusí jen tiše ležet, dá se hrát plno věcí, blbnout... i s prtetem 🙂 já bych jela...
Ja bych jeste dodala, ze podobne jako se vsim je to o rodicich a o tom, jak se citi oni. Protoze klidny rodic = klidne dite. Ja bych treba nejela s miminkem na festival pod stan, protoze by me to nebavilo ani bez ditete a takove prostredi me akorat stresuje, tak proc si pridelavat stres.. Nebo bych nejela na kola nekam do divoke prirody pod stan, protoze jsem rozmazlena :D a potrebuju aspon minimalni komfort (tzn.jet treba pres den na kolo a vecer spat v hotelu), ale kdyz se na to rodice citi, jsou v takovem prostredi stastni a bavi je to, tak si myslim, ze je uplne super si vzit dite s sebou. Proste pokud je nekdo typ cloveka jako kolikrat starsi generace, ze let letadlem je pro ne akce tisicileti, nejvetsi strach maji z toho, ze se nekde nedomluvi a podobne, tak naprosto chapu, ze si neumi predstavit letet jeste s ditetem, ale pokud se nekdo naopak pri cestovani citi byt ve sve kuzi, zrelaxovany a v pohode, tak dite to vyciti a maximalne si to uzije taky. Ja letela do toho Karibiku proto, ze jsem tam chtela uz delsi dobu, chtela jsem to stihnout pred druhym ditetem a chtela jsem to stihnout i tak, abysme nemuseli platit za dalsi 'dospelackou' letenku za starsi dite. Bylo mi jasne, ze syn si to pamatovat nebude, ale presto ho to urcite necim obohatilo, videli jsme na nem, ze se vyvojove posunul z tech zazitku dopredu, na vsech fotkach se smeje a rozhodne netrpel, spis naopak 🙂 Takze za me - hlavne se nikdo nenechte zdeptat negativnimi nazory.
Kdyz jsem chtela vyjet studovat do zahranici, tak jsem si taky vyslechla spoustu nesmyslu od negativnich lidi, kteri me od toho odrazovali, a bylo to super zazitek.. proste dejte sami na sebe a na svuj pocit a pokud se na neco citite tak smele do toho.
S takovým malinkatým bych se asi bál ještě. I kvůli teplu, atd.
Patrim mezi rodice, co s detmi cestuji, castecne zijeme v zahranici. Asi mam stesti, ale deti se tesi i do letadla, ani s autem nemaji problem. Zmena prostredi je rozhodne netraumatizovala, dodnes miluji bydlet v hotelech. More si s nadsenim uzivali jiz od mimina. Syn byl poprve u more v 6 mesicich, naucil se lezt i chodit na pisecnych plazich, bos - fyzioterapeutka z toho byla nadsena, ze je to to nejlepsi a nejprirozenejsi.
Nemam rada argument, ze brat deti k mori je zbytecne - zdravy vzduch, mineraly v mori neprospivaji jen dospelym, pro deti je to jako ozdravny pobyt.
A ze je u more horko? No, v poslednich letech je v Cechach casto mnohem vetsi, ale vanek od more ani moznost vykoupani tu neni.
Skodlive opalovani - sve deti jsem nikdy nespalila, vlastne nikdy nejsou ani moc opalene, kombinace opalovaciho kremu 50+, bavlneneho tricka a capka se nam osvedcila i kousek od rovniku. A male deti po obede spi, takze nejvetsimu horku se vyhnou prirozene.
Nejsem matka, ale nešla bych do toho. Pocit, že mi někde chytne nějakou infekci nebo se mi osype nebo dostane úpal a já budu někde v zahraničí shánět sanitku a domlouvat se rukama, nohama v chorvatské nemocnici... Až budu děti mít, tak dřív než 3-4leté je k moři nevezmu, raději si počkám.

@normalnimatka já malou nechala lézt po pláži (samo, že jsme měli ležení ve stínu) ochutnala pár kamínků a světě div se, je živá a zdravá, je jí téměř 16 měsíců a kromě šesté ještě neměla ani rýmu.