icon

Na co mám nárok po porodu?

20. bře 2021

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli nějaká z vás má zkušenosti😁
Čekáme s přítelem první miminko a finančně na tom nejsme úplně nejlíp. Nájem, auto, paušály a úvěr..
Já jsem na NP a přítel zaměstnán.
Jde mi teda o to, že když bude v rodném listě a byt je napsaný jen na mě, můžu žádat o nějaký příspěvek na živobytí? Aby mě braly jako samoživitelku a nepočítal se jeho příjem, protože pak je to na hranici a asi by nebyl na nic nárok
Jen rodičák

Strana
z5
klokanka31
21. bře 2021

A ty se divíš? Jiné maminky můžou mít opravdu nouzi, ale z tvého příspěvku cítím že jsi pěkně vy*caná. Když chceš, aby tě brali jako samoživitelku a nepočítal se jeho příjem. Mám známou co je ředitelkou na sociálce, a dělají se namátkové kontroly, jestli jsou ženy opravdu samoživitelky, nebo jestli u nich chlap bydlí, ale nepřiznají ho, aby měly nárok na dávky.

lenickakl
21. bře 2021

@klea81 tak já bych se třeba bez auta do práce nedostala.. z místa, kde bydlím do místa, kde pracuju jezdí tak dva autobusy denně, spolujízda s kolegy nepřipadá do úvahy, jelikož mám kvůli školce jinou pracovní dobu.. Takže jsou opravdu případy, kdy to bez auta nejde. Nicméně já na to mám, takže kraviny řešit nemusím.

j.a.n.i
21. bře 2021

@letalnica myslim, ze to zas až tak caste neni, jen se o tom vic mluvi.

jjasmina
21. bře 2021

@klokanka31 jen ať kontrolují..

marta_kovar
21. bře 2021

Za mě by se porodné mělo zrušit a nebo přejmenovat. Nechápu v čem žena co “nemá” finance rodí jinak než já. Čím člověk víc odvádí daní a vydělává víc peněz, tím menší nárok má na všechny tyhle voloviny. Tohle vosírání s nepřiznáním otce mě pěkně vytáčí...

daruna
21. bře 2021

Nemá náhodou zakladatelka naprosto standartní situaci jako většina lidí? Možná i lepší.. Potřebuji obměnit vozový park, nemám nárok něco dostat? Let jsem odpracovala hodně, dvě děti vychovala, možná si něco zasloužím.

nat
21. bře 2021

Nezlobte se,ale nad timhle jste mely premyslet drive.Prece tu byla moznost,ze skoncite na PN,tak jste mely trochu nasetrit,popripade pockat s mimcem,kdyz mate uver...A lup state pomoz .Neni to mysleno zle,ale je to teda sakra sobecke,na dite se ma clovek pripravit

gramar
21. bře 2021

@j.a.n.i Já znám jednu paní, které takto přišla kontrola a protože měla na návštěvě bratra který otevřel dveře, paní prohlásila "toto stačí" odešla a pár dní na to jí přišel dopis že jí ruší dávky. Pak musela prokazovat že to není partner a že tam nežije. Na druhou stranu je to asi tak patnáct let zpět (pokud ne více) a je to jediný případ o kterém vím... Ale tu možnost mají do dnes

zelenaesmolda
21. bře 2021

@gramar
Tak to bych na danou urednici podala stiznost.To,ze nekdo otevre dvere jeste neznamena,ze tam bydli

ema90
21. bře 2021

@klokanka31 S temi kontrolami souhlasim.
Kamaradka se rozesla s partnerem, se kterym ma dceru. Dokonce i ten partner musel podat cestne prohlaseni, ze s nimi jiz nezije ve spolecne domacnosti, aby mela kamaradka narok na ruzny prispevky co se tyce bydleni.
A sama nejaka socialni pracovnice, ktera ji byla pridelena, ji upozornovala, ze se kontroly delaji.

Takze at si to tazatelka udela, jak uzna za vhodne. Az pak bude muset vracet davky za x mesicu, tak se bude divit.

gramar
21. bře 2021

@zelenaesmolda Myslím že asi hlavní problém byl v tom že otevřel v pyžamu 😂 Ono se to pak nějak řešilo a peníze jí vrátili, ale tehdy mě to celkem překvapilo, protože jsem ani nevěděla že se toto dělá...

loylii
21. bře 2021

Proč když mate svůj byt chceš pobírat davky na bydlení? Musíš se prvně prokázat nájemní smlouvou, ze platis někde nájem a mas tam trvaly pobyt. Navíc se to v dnešní době prověřuje. A pak se třeba davky i zpětne musejí vrátit. To, ze mate pausaly, úver atd - v tom te stát nepodpoří a nebude ti na to přispívat. Bohužel ani na porodné člověk nedosáhne.

gramar
21. bře 2021

@loylii Nemusíš mít nájemní byt, příspěvek na bydlení můžeš pobírat i v případě že máš vlastní dům/byt a nemusíš platit ani hypotéku, přispívají i na náklady za el., topení, vodu atp... Jde o to že je to od určitého procenta a ve vlastním bydlení málo kdy splníš tu podmínku, protože služby většinou nejsou tak vysoké...

loylii
21. bře 2021

@gramar byla jsem se na davky informovat a tohle byli podmínky, nájemní byt. A pokud bych zadala o davky v místě rodného bydliště, sčítají se příjmy všech členů domácnosti. Což mi je k prdu, když tam nebydlim, ale moji rodiče.

gramar
21. bře 2021

@loylii 3. VZNIK NÁROKU
Na příspěvek na bydlení má nárok vlastník nebo nájemce bytu, jestliže

jeho náklady na bydlení přesahují 30 % (na území hlavního města Prahy 35 % rozhodného (čistého) příjmu rodiny a zároveň
těchto 30 % (na území hlavního města Prahy 35 %) rozhodného (čistého) příjmu rodiny není vyšší než částka normativních nákladů na bydlení.
4. DALŠÍ PODMÍNKY NÁROKU
Za vlastníka bytu se považuje i vlastník nemovitosti, ve které je byt, který vlastník užívá.

Celé znění zde: https://www.mpsv.cz/-/prispevek-na-bydleni znám dost lidí co žijí ve vlastním domě a pobírají příspěvek na bydlení...

mdch91
21. bře 2021

@klea81 vedelas, ze ne kazda prace je od osmi do ctyr? Takze ano, v pul jedne rano, kdy jsem koncila v praci v kine bych se nedostala mhd ani na druhou stranu mesta natoz domu... Vis, kolik lidi naopak pracuje od velmi brzkeho rana, kdy jeste spoje nejezdi?

zelenaesmolda
21. bře 2021

@gramar
to me teda dost prekvapuje,ze i vlastnik bytu muze zadat o prispevek na bydleni

gramar
21. bře 2021

@zelenaesmolda Mě na tom překvapuje spíš to, že se u vlastníků započítává "teoretický" nájem, který vlastně neplatíš... To že dosáhneš na příspěvek není nic proti ničemu, ale konkrétně u této dávky je poněkud mnoho prostoru pro to s tím "vydrbat", všichni to vědí a nikdo to neřeší, docela vtipné...

j.a.n.i
21. bře 2021

@gramar Tak mě by ani ten teoretický nájem až zas tak nevadil, pokud by to mělo další podmínky a platilo to třeba jen pro staré lidi, tam mi to přijde i logické, když bydlí celý život ve vlastním a kor když třeba pak zůstane jeden sám, tak nemá na náklady spojené s provozem.

gramar
21. bře 2021

@j.a.n.i No jenže co jsem tak vypozorovala, vyposlouchala tak bohužel tam to taky umí "fungovat" tak že si hodíš zálohy jako kráva na energie, stát ti přispívá a pak slízneš přeplatky - pokud to takto stále funguje tak potěš smetí...
Jinak u těch seniorů je to malér a po tom co se změnil systém vyplácení vdovských důchodů je to opravdu masakr... Jenže to asi taky není úplně populární a na pořadu dne, bohužel... 😕

veroniquecz
21. bře 2021

@gramar
@loylii
Ony jsou totiž dvě dávky - příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Obě mají trochu jiné podmínky.

gramar
21. bře 2021

@veroniquecz Aha, no tak to už jsem úplně v lese, tam se nechytám už vůbec 😂

veroniquecz
21. bře 2021

Tady si zakladatelko můžeš orientačně zjistit na co ne/mas nárok. Ale pokud s vámi přítel bydlí bere se za prijem veškerý, i jeho.

klokanka31
21. bře 2021

@marta_kovar Zrovna tuhle jsme se s manželem bavili, jak je to nespravedlivý. On celý život poctivě dře, rodinu si zabezpečí, nebudu ani říkat co zaplatí ročně na daních, respirátory si musíme platit, prostě všechno. Ale rodiny "chlapů" co jsou nemakačenka, tak jsou vysmátí. Dostanou příspěvky na všechno, ženský dostanou porodný (jako kdyby byly něco víc než my, co naši partneři umějí peníze vydělat), a ještě si teď mohou zažádat o příspěvek na respirátory (myslím až 500kč). Je to postavený na hlavu.

klokanka31
21. bře 2021

@gramar Dělá, jsem četla že můžou i otevírat skříně, jestli tam náhodou není pánské oblečení. Nevím teda jestli až tak daleko to můžou kontrolovat, ale nedivila bych se ničemu.

klokanka31
21. bře 2021

@loylii Opravdu můžeš mít příspěvek na bydlení i když je byt/dům tvůj. Vím to z blízké rodiny.

veroniquecz
21. bře 2021

@gramar 🤣 já někdy taky ne a to jsem úředník 🙈 zkus mrknout na ten odkaz co jsem sem dala, tam je to dobre popsané 🙂

veroniquecz
21. bře 2021

@klokanka31 přesně....
V tomhle státě je nejvíc “bitý” ten, co je poctivý ....

marta_kovar
21. bře 2021

@klokanka31 Přesně. Taky jsem z toho akorát nasraná. Já měla snad nejhorší porod co jde, každý doktor co to čte se děsí. A dostala jsem něco za to utrpení? Ne. Když to dostávala tenkrát moje máma, mělo to smysl protože to dostávaly všechny rodiny. A teď jen ti co mají míň než asi 13000 Kč. To má snad i chlap co sbírá odpadky (to není výsměch ale klobouk dolů před lidmi co toto dělají). Všechny snad máme stejné výdaje na naše miminka. Čím víc člověk dělá, tím míň má. Smutné.. a když babička minule pronesla, že odpuštění superhrubé je akorát pro “bohaté” myslela jsem, že puknu. Když by nebyli ti co mají nadstandardní platy, tak by neměli nic ti s nižšími platy, neměli by důchody, já rodičák. Aspoň superhrubá je v tomhle momentálně fér ikdyž to bude mít dopad zase jinde.

Strana
z5