Je možné si vzít hypotéku na dům v dědickém řízení?

Zodpovězené
9. říj 2018

Dobrý večer,

měla bych dotaz. Manželovi během roku umřeli oba rodiče a dům, který patřil jeho tátovi, jde do dědického řízení, kde bude stanovena odhadní cena a dům se bude dělit na 4 části, jelikož měl tatínek z prvního manželství 3 kluky. Odhadní cena byla stanovena na 2 mil. korun. Manžel by rád bratry vyplatil (ti souhlasí), tzn. každému z nich přísluší částka 500 tisíc. Manžel tolik našetřeno nemá, ale vlastní jiný dům, který je v rekonstrukci, takže jsme se rozhodli pro hypotéku na dům po jeho rodičích s možností dům zastavit, přestože je v dědickém řízení. Otázka je, jakým stylem toto probíhá a na kolik by teoreticky přišly splátky při hypotéce na 1,5mil. korun. Dá se to utáhnout z průměrné výplaty (cca 17 tis. čistého). Můj rodičovský příspěvek by padl na rodinu, jelikož bydlíme u mého otce, nemusíme se nijak závratně podílet na vedení domácnosti. Popřípadě o jakou částku by se jednalo při hypotéce 1 mil. korun (něco našetřeno máme, ale peníze jsou určené na rekonstrukci druhého domu).

Děkuji za přečtení vyčerpávajícího dotazu a za pokud možno co nejsrozumitelnější odpověď.

Dobrý den,
je to velice konkrétní situace, která se nedá v rámci poradny ze 100 % zodpovědět, ale pokusme se o to. Pro větší srozumitelnost bych rozdělil odpověď do 3 částí.

1) Je to na základě sdělených informací řešitelné?

Ano, vzít si hypotéku na vypořádání ostatních dědiců principiálně možné je, takže případ je tímto způsobem řešitelný. Důležité je to, že hypotéku bude možné poskytnout až po řádném vypořádání dědictví. Žadatelem o hypotéku bude pak ten dědic, který se má stát vlastníkem. Jak zmiňujete ve svém dotazu, ostatní dědici s tím souhlasí, což je nezbytné (kvůli tomu, že bude potřeba nejen ústní souhlas, ale i podpis a součinnost ostatních dědiců).

2) Dá se to "utáhnout"?

Tady už odpověď tak jednoduchá není, protože nemám kompletní údaje o Vás. Výše splátky hypotéky totiž závisí na více parametrech, zejména pak úrokové sazbě úvěru, splatnosti (tzn. za kolik let by to mělo být splaceno s tím, že čím delší je doba splatnosti, tím nižší je výše měsíční splátky) a případně dalších poplatcích, které pak mohou splátku navyšovat. Maximální splatnost úvěru se odvíjí od věku žadatelů (pokud máte s manželem společné jmění manželů, tak budete s největší pravděpodobností žádat spolu). Když opominu výjimky, tak nejdelší splatnost, kterou banky standardně poskytují je 30 let s tím, že v době doplacení by žadatelům nemělo být více jak 70 let. Výše hypotéky vůči hodnotě nemovitosti by měla být alespoň 80 % a méně (Vy zmiňujete 1,5 mil oproti hodnotě nemovitosti 2 miliony, takže podmínku splňujete). Banka dále zhodnotí Vaši schopnost splácet hypotéku (zhodnotí Vaše měsíční příjmy a výdaje, počet dětí, způsob bydlení, místo bydliště, vzdělání, splátky dalších úvěrů atd.) a podle toho rozhodne, zda Vám úvěr dá či nikoli. Nově vstoupila v platnost ještě další kritéria - měsíční splátky všech úvěrů nesmí překročit 45 % Vašich čistých měsíčních příjmů a celková výše úvěru nesmí překročit 9 násobek ročních čistých příjmů (pokud nemáte další úvěry, tak byste tyto podmínky měli splnit).

Pro Vaši orientaci je měsíční splátka hypotéky na 1,5 milionu se splatností 30 let při dnešních rostoucích úrokových sazbách cca 6.200,-, při 1 milionu pak cca 4.200,-

3) Vyplacení dědiců a rekonstrukce

Ještě poslední bod. Pokud plánujete rekonstrukci druhého domu, tak by bylo možné (pokud tedy splníte všechny parametry) vzít si hypotéku se dvěma účely - jedním by bylo vyplacení dědiců jednoho domu a druhým rekonstrukce druhého domu. Možnost by to byla asi poměrně dobrá, ale bude kladeno více nároků na Vaše příjmy.

V případě dalších dotazů reagujte do Poradny, případně pište na mail nebo volejte.

Hezký zbytek dne

S pozdravem
Ing. Martin Sládek
martin.sladek@partners.cz
604 682 454