icon

Chtěly byste dítě bez vlastního bydlení?

29. čer 2022

Ahoj holky. Premyslime s pritelem (za mesic manzelem) nad ditkem. Nemame ale vlastni bydleni, bydlime v najmu. Ted v tehle dobe to uz vubec nevypada, ze nekdy neco sveho budeme mit, kdovi. Muj dotaz je, zda byste chteli dite i za takovych podminek. Praci mame, nejsme socky ani nepobirame zadne davky.

Strana
z4
andelka
1. črc 2022

Prosím tě. Dědictví je akorát starost. Víš jak se to říká: " Máme v rodině skvělé vztahy." " A už jste spolu dědili?"

nick1234
1. črc 2022

Pokud pracujete oba a mate pravidelný a aspoň průměrný příjem tak bych taky na vlastní bydlení nečekala - ale asi záleží i na tom, jakou mate nájemní smlouvu - asi bych nesla do dítěte za situace, ze mate třeba nájem na dobu určitou/ malý nevyhovující byt/ nebo něco podobného… protože vláček dite po různých nájmech pro nej určitě není dobre…ale jinak si taky myslím ze je to zbytečné dogma čekat, až budu bydlet ve vlastním 😉. My jsme teda ve vlastním domě, ale syna jsme si pořídili v domě, kdy jsme dokonce teprve řešili bydlení (v té době jsme bydleli u rodičů a “výhledově” se řešilo vlastní bydlení 🤭🤷‍♀️) ale vis jak lidi budou mít blby řeči pořad a na vše, tím bych se vůbec neridila, předpokládám, ze to nejsou nějací blízcí přátele ( ti by doufám nic takového nevypustili) takže bych to měla u zádele 🤣🤣

felixfelicis
1. črc 2022

Ja jsem za vlastni bydleni rada, velikost bytu i lokalita je ok, po dalsim stehovani opravdu netouzim, pokud to nebude nezbytne nutne😬🙂 Je to vec, kterou ted uz proste nemusim resit. Ale to byla taky uplne jina situace, dnes ma nas byt skoro dvojnasobnou hodnotu. V klidu bych vyckala na prihodnejsi podminky.

zuzineckah
1. črc 2022

@michaela666 tak z najmu se taky nemůžeš sbalit ze dne na den a čau, zejo, takže tohle je taky naprosto irelevantní. Obvyklá dvouměsíční výpověď je dostatečná i na prodej domu s hypotékou, zvlášť v dnešní době… My jsme dům kupovali za necelé 4 mega, dnes ho můžeme obratem prodat za 12mio, takže tyto argumenty jsou docela mimo. Ty jen opustíš nic a přestěhuješ se do dalšího nic, které tě stojí peníze. Jak je libo🤷‍♀️ A co se tyče splátky, tak ta naše je necelých 14k, dnešní ceny jsou ovšem jinde.

ilonne
1. črc 2022

A víš, že třeba v Německu je žít v nájmu naprosto normální? To jen u nás je teď zakořeněné, že musíš mít nutně vlastní bydlení. A to píšu s vědomím, že vlastní naštěstí máme, tedy vlastní, ještě vlastně banky....

michaela666
1. črc 2022

@zuzineckah Každá se na to díváme jinak. 🙂 Pro mě je domov a to co ho utváří asi něco trochu jiného než pro tebe. Do nedávná jsem moc nerozuměla, proč chce někdo bydlet celý život v nájmu a klidně by mohl nemovitost koupit ze 3/4 za hotovost. Je super, že máš svoji nemovitost, taky na tom pracujeme. Ale kdybych měla zůstat celý život v nájmu nebrala bych to jako životní neúspěch a něco méněcenného.

veroniquecz
1. črc 2022

@alubif tak v současné době už je leckde splátka hypo vyšší než nájem….

sfet
1. črc 2022

Tak to není zrovna dobrý argument na žití vlastního života, že děti nic nezdědí. Vždyť dětem můžete od malička spořit, a pak jim dáte hotovost, možná lepší než byt, kde by třeba v životě nechtěli bydlet. A vy jako rodiče nejste povinni svým dětem něco nechávat. Někdo nechá, někdo ne, ale není to vyloženě povinnost. A můžou být tak šikovní, že to ani nebudou potřebovat. Třeba mému muži jeho matka po smrti zanechá hezky byt, se kterým se ale bude dělit s dalším bráchou a ségrou, ale i kdyby mu vůbec nic nedala, tak to nevadí. Má jeden menší byt, který pronajímá a má velký barák, který si splácí a nevadí mu to a částečně taky pronajímá. Neber bydlení v nájmu jako hendikep, ale jako výhodu. Náhodou se nastěhuji vedle vás hluční problémoví sousedé, tak zvednete kotvy a půjdete, náhodou se 150 km dál vyskytne supr cupr pracovní možnost, dáte v nájmu výpověď a nazdar, něco se porouchá a zavoláte majiteli, ať to řeší a fofrem..přijdete náhodou o práci, snad ne, ale stává se, jděte do levnějšího. Takže nemá to jen nevýhody, ale i výhody. Takhle se na to dívej.

ruzova_pastelka
2. črc 2022

@zuzineckah Jistota a svoboda jsou dvě do značné míry protichůdné hodnoty. Když přidáš na jedné, druhá ti ubyde. Ve vlastnictví nemovitosti je velký prvek jistoty, ale svobodu ti to prostě ubírá. Jsi vázaná na jedno místo a pokud budeš chtít změnu, musíš doufat, že najdeš kupce za cenu, za kterou jsi ochotná prodat. To nebyl v posledních letech problém, ale s blížící se krizí a růstem hypotečních sazeb, kdo ví? Z nájmu odejdeš automaticky a bez práce, stačí to jen oznámit.

Za druhé, tenhle argument, že cena nemovitostí rostla je zcela lichý - jednak je to na nic, protože kdyby ses chtěla přestěhovat, tak sice prodáváš za mnohem vyšší cenu, ale za vyšší cenu i kupuješ, tudíž sis vůbec nepomohla. Nemůžeš si dovolit nic lepšího, pokud tam nedoleješ peníze odjinud. To je jedna věc, především ale - nahoru nešla jen cena nemovitostí, ale veškerých aktiv. Byla krize, bohatí bohatli, chudí chudli. Ze všech variant kapitálu šly rezidenční nemovitosti nahoru v průměru nejméně.

A prodej nemovitosti s hypotékou (a koupě nové) za dva měsíce v ČR je podle mě naprosté sci-fi. Kamarádka to teď řeší, rezervační smlouvy podepisovali v lednu, doufá, že na podzim už budou bydlet, ale ani to není jisté. A to dost spěchají, je těhotná...

vendes
2. črc 2022

@zuzineckah Myslím, že byste prodeji zas tak nevydělali. Není to 12-4=8 mil. výdělek. K těm 4 mil., za které jste koupili, je třeba připočíst peníze-náklady, které jste do domu dali např. na plot, výměnu oken, atp. Nějaké peníze padnou na nové bydlení. Navíc si dneska za stejnou částku koupíte mnohem méně. Takže ten zisk by rozhodně nebyl takový

zuzineckah
2. črc 2022

@michaela666 ja v tom s tebou naprosto souhlasím a vůbec se na lidi v najmu nedívám s nějakým despektem. Já třeba i rozumím tomu, ze pokud jsou mladí a třeba ještě jen proplouvají pracovním trhem, tak o nic víc než nájem neusilují. Beru to. Jen mi vadí takové to hypotekove strašení, ze jen aby měl člověk vlastní bydlení, tak musí žít z ruky do huby. Nemusí.

zuzineckah
2. črc 2022

@vendes vyděláme na něm dost i když dílčí investice (zahrada, plot, vybavení) a milion, který jsme loni uvalili do bazénu. Byla to při koupi novostavba, žádné výměny nejsou zatím potřeba. Za 12 mio na nej máme několik kupců obratem, za 14 mio bychom ho s přehledem udali v horizontu jednoho mesice - dle realitky. Ale stěhovat se nehodláme zatím.

zuzineckah
2. črc 2022

@ruzova_pastelka bavili jsme se o případě, kdy by člověk svou nemovitost prodával z důvodu finanční krize… a ano, z najmu sice fyzicky odejít můžeš ze dne na den, ovšem smluvené najemné zaplatit musíš i tak, jinak by mohl nastat problém. No a co se tyče toho prodeje, tak tam je to čistě otázka lokality. V té naši (širší okolí Phy) se domy točí jak teplé rohlíky, sousedi teď z důvodu rozvodu prodávali barak za 25 milionů a do týdne byl prodaný…🤷‍♀️

podaji
2. črc 2022

Sestra si zije dost dobře. Penize v podstate neresi a presto bydli v druzstevnim byte. Chteli do vlastniho ale to by museli prodat chalupu na luxusnim miste, a to jsem jim rekla jestli nahoddou nespadli z visne. Chalupa luxusni, je to v ppdstate barak. Tak se na to vykaslali, a vis co? Xlet se snazi o dite a proste to nejde. A ja? S byvalym ex jsme meli vlastni bydlení (jeho byt) ale u silnice...staveli jsme i barak (jeho investice plus jeho rodicu, dvougeneracni). Porad mel na vsechno cas (chtel si vse delat sám, ok ale nebylo kdy deti, práce), navic to vsichni delali vsichni špatně...penize jsme meli, vse levne material, lidi ale proste ne. Po 8 letech to dopadlo tak, ze jsme se rozesli. Kluci budou mozna jednou bydlet v baraku se zahradou a jednou budou dedit. A víš co? Ja jsem tesne pred krizi nasla uplne luxusni pronajem. Svetly velky byt, s terasou. Vsude zeleň, spoustu detskych hřišť, pro me atleticky oval, lesy za domem, na metro 7 min. Pronajimatel rozumny, o sousedech nevim tuk tuk. Za svobodna jsem byla nestala nechtela jsem hypo, a kdyz jsem mohla mit vse tak se to proste nepovedlo. Zkousela jsem vztah lepit 2 roky, parter nemel zajem. Zijeme si dobře. Jdete do toho

chris_n
2. črc 2022

Proč by člověk musel mít vlastní bydlení kvůli dítěti? My bydlíme v nájmu už 8 let a zatím to nehodlame měnit. Prý jsou doby, kdy vlastní bydlení bylo tou jedinou správnou volbou. Čím dál víc lidí bude bydlet v najmu

chris_n
2. črc 2022

@sebestka to co říkáš, to platilo ještě pár let zpět. Als s dnesnima cenama nemovitosti a urokama už je to vražda... Refinancujeme relativně nízkou hypo na dnešní poměry a stoupne nám splátka o skoro víc, jak 5 tisíc. Pokud nemáš majitele debila, tak ti to takhle naraz nezvedne. Nemluvě o tom, že kdyby se na nás být brala hypotéka dneska, tak by místo splátky 12 tisíc mohla být splátka někde okolo třeba i 20. A to za byt mimo prahu. To jsou nájmy aktuálně prostě levnejsi

kometkak
2. črc 2022

Hypotéka a placení nájmu je úplně stejně velký závazek.. a obvykle i podobná částka. Než se situace s cenami bytu, hypoték a platů lidi dostane do nějaké normy a rovnováhy, to může trvat klidně taky dalších X let. Na západ od nás je bydlení v nájmu nornou a tento trend přejde časem i sem.. Nejbohatších 5% skoupí nemovitosti a zbylých 95% bude v nájmu.. Mozná kromě vesnic, kde bydlí klidně několik generací společně.. Osobní vlastnictví nemovitostí bude stále měně dostupné pro stále větší skupinu lidí..

sebestka
2. črc 2022

@chris_n No, neznám majitele, který by nechtěl " vydělat".

jako_mala_holka
2. črc 2022

@alubif
@zuzineckah my třeba řešili hypotéku dvakrát, jednou krátce (ani ne rok) po škole, když byla poslední šance vzít si 100%, ani jeden z nás neměl smlouvu na dobu neurčitou, to byl problém... Druhý případ, po cca 3 letech v práci, našli jsme byt, ale neměli jsme dost našetřené splátka hypotéky by byla cca stejná jako nájem bez energii, v pohodě bychom to zvládli... To banku jaksi nezajímalo 🙂 a od té doby to jde od 10 ne k 5, ale k 0... Tak třeba někdy... V momentální situaci je pro nás lepší být v nájmu, vychází to levněji, co jsem tak počítala, tak rozdíl mezi naším nájmem a možnou splátkou hypotéky je minimálně 5tis, a to jsem se dívala tak 2 měsíce zpátky

chris_n
2. črc 2022

@sebestka tak to se hlásím... Musím zdůraznit máj kvůli hypotece a nezvysuju o plnou sumu. A nájem jsme doteď nastavili na pouhé pokrytí financování. Takže nájemkyně bydlela velmi výhodně

sfet
2. črc 2022

@sebestka vydělat jo, ale ne úplně sedrat z kůže, že si smyslim zvednout nájem o 5000 len tak mirnix dirmix. Ale ať si klidně zvedá kolik chce a chodí se dívat na prázdné byty, hned zlevni.

zuzineckah
2. črc 2022

@jako_mala_holka teď jsou hypoteční podmínky dost šílené. Já jsem opravdu ráda, ze jsme ji brali už před 10 lety, loni jsme refinancovali a úrok máme víc než krásný s fixem na dalších 8 let.

Strana
z4