icon

Chtěly byste dítě bez vlastního bydlení?

29. čer 2022

Ahoj holky. Premyslime s pritelem (za mesic manzelem) nad ditkem. Nemame ale vlastni bydleni, bydlime v najmu. Ted v tehle dobe to uz vubec nevypada, ze nekdy neco sveho budeme mit, kdovi. Muj dotaz je, zda byste chteli dite i za takovych podminek. Praci mame, nejsme socky ani nepobirame zadne davky.

Strana
z4
iris92
30. čer 2022

My jsme bydleli taky v najmu hrozne dlouho, ted jsem tesne pred terminem s druhym a teprve se budeme stehovat do vlastniho. Kdybychom meli cekat na vlastni, tak kdovi kdy to dite budeme mit 🙃

andelka
30. čer 2022

Prosím tě.. vzdělání úplně s příjmy nesouvisí. Záleží na oboru, uplatnění, možné pracovní době a spoustě jiných věcech. Doporučila bych, nenechat si takovými lidmi kazit karmu.

sfet
30. čer 2022

Andělka má pravdu, vzdělání a příjmy jsou odlišné věci. Dnes je to hlavně o štěstí a o známostech. Znám lidi, co mají i 2 vysoké školy s červeným diplomem a dokonce i pronájem je nad jejich možnosti a bydlí na ubytovně. A znám lidi jen s učňákem a mají nadstandartní příjmy. Takže měla ses líp učit, to je hodné scestný názor. Navíc, na vysokých školách je moc oborů, kde si po jejich vystudování opravdu moc nevyděláš, pokud neděláš nějakou vedoucí funkci, ale zas tam tě musí někdo protlacit, takže zase jen známosti

ruzova_pastelka
30. čer 2022

My máme dvě děti (a určitě to není finální počet) a v nájmu bydlíme dobrovolně. Byt, kde teď žijeme, bychom mohli koupit za hotovost, maximálně s úplně malilinkatou hypotékou (nevím, kolik přesně by zrovna tenhle byt stál, odhaduju podle okolí), ale nájem nám vyhovuje mnohem víc. A nejspíš to tak už zůstane.

Chceme být flexibilní, naše potřeby se mění, nevíme kolik dětí nakonec budeme mít, co si budeme moct dovolit, naposledy jsme se stěhovali mimo jiné kvůli tomu, že tu je blízko naprosto bezkonkurenčně skvělá školka, ale za školou se pak budeme stěhovat možná někam dál.

Pokud jde o finance, tak peníze máme investované v akciích tak, že vyděláváme víc než kolik dáme za nájem i než o kolik roste průměrně cena nemovitostí. Při koupi nemovitosti bychom tudíž defacto prodělávali.

Přijde mi, že vlastnictví nemovitosti lidem život obvykle spíš komplikuje (dojíždění, zadlužení, půl života je pro ně bydlení moc malé a druhou moc velké...), ale věří, že je to pro ně finančně výhodné a obětují část svých potřeb za jistotu. To je samozřejmě pochopitelné rozhodnutí, ale mě osobně to jako dobrý obchod vůbec nepřijde.

Takže i takováhle varianta je možná. Asi dost ojedinělá, ale jediní nejsme, známe minimálně jednu další rodinu, která funguje úplně stejně 🙂

sfet
30. čer 2022

@ruzova_pastelka ano, zrovna dnes jsem četla o tom, že někdy nemovitost není zrovna jedinou nebo nejlepší investici, ač se to může zdát. A kecy typu - proč platit někomu cizímu, když můžu splácet svoje, taky neni jednoznačne. Prosím Tě, pokud můžeš, do jakých akci se oplatí investovat? Uvažuji o tom už od začátku roku, že by to nebylo špatný, jen zatím jsem se neodhodlala, ale určitě chci, aby moje peníze vydělávaly a byly aktivem, ne pasivem.

andelka
30. čer 2022

@sfet právě. Já VŠ mám,a další vzdělání na druhé univerzitě, takže takový kec o učení by mě fakt naštval. Jenže holt mám ne úplně výdělečný obor,a jiná oblast by mě nebavila a nemám vlohy, sorry jako ( takže podnikání, technika, IT ani omylem).

drep
30. čer 2022

@ruzova_pastelka já sice bydlím ve vlastním, přesně to pořád říkám, že vlastní byt je úplně nesmyslný koncept, protože moje potřeby ve 20,40, 60 letech jsou úplně jiné. Teď je nám byt skoro malý, zvlášť kdybychom měli ještě jedno dítě, za 15 let, až děti odrostou je najednou i 3+1 skoro zbytečný.

hojda
30. čer 2022

Raději v nájmu, než v průšvihu https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-fi...

jako_mala_holka
30. čer 2022

No je pravda, že na tohle taky někdy myslím, my se třeba před pár lety stěhovali kvůli mojí práci o cca 100km (a tehdy fakt bodlo se během dvou měsíců prostě odstěhovat a neřešit), do menšího města, teď tu bydlíme už cca 6 let a já nevím, jestli tu chci bydlet i za dalších třeba 10 let... Asi v sobě nemám to, že bych chtěla někde žít celý život, po nějaké době mě to na daném místě přestane bavit, už se mi to stalo tehdy před těmi 6 lety, i proto jsem byla ráda, že se naskytla příležitost se přestěhovat za prací... A to, že s jedním dvěma dětmi ideál 3+1, ale co pak, až budou velké, co my sami v takovém bytě... Pak jedině prodat a jít do menšího, snad ještě před splacením hypotéky, protože 30 let je fakt fakt dlouhá doba... No není to jednoduché, jak se zdá... Ale u mě převažuje hlavně ta první záležitost, prostě vůbec nevím, kde bych chtěla dlouhodobě žít, asi jsem taková ta věčně nespokojená 😀

jako_mala_holka
30. čer 2022

Nehledě na druhou věc, co se nám nedávno stala... Nastěhovali jsme se do bytu (skoro 5 let zpět), na začátku jsme se zajímali o to, jestli je do budoucna možnost byt koupit... Bylo řečeno, že ne, škoda, říkali jsme si... No 3 roky bylo všechno ok a byli jsme spokojení, než majitel nad námi udělal další dva byty a nastěhovala se tam naše skvělá sousedka, která nám postupem času udělala ze života peklo a my se nakonec po skoro roce utrpení narychlo odstěhovali (na dohodu, během měsíce jsme byli pryč)... V té chvíli jsem děkovala snad i Bohu, že ten byt není náš a můžeme hned vypadnout...
To jen takový další pohled 🙂

vendes
30. čer 2022

A k tomu "líp se učit ".
Manžel má dva červené diplomy, doktorát a sotva dosahuje průměrného platu, protože náš obor prostě není hot, top. Jenže život není o nemovitostech a penězích. Je o tom, s čím je člověk spokojen a co mu vyhovuje. Každý má jiné hodnoty.
Takové okolí, jak popisujete, bych poslala k šípku a ignorovala ho.

ninive211
30. čer 2022

No, tak jsme teda taky "socky", bydlíme v nájmu, dokonce obecním (čímž teda ušetříme dost oproti tomu, než kdybychom bydleli u soukromníka za tržní nájemné), na vlastní byt nemáme a ani mít nebudeme při současných cenách. Nepřijde mi absolutně rozumné kupovat 3+1za sedm milionu splácet po 30 let tricet tisíc na hypo...to je prostě šílenost. Jó, pár let zpět to se ještě dalo kupovat byt, ale dnes je to naprosto neúnosné. A je spousta lidí s podprůměrným příjmem, co si tři čtyři roky zpátky vzali hypo na dřeň, letos jim konci fixace a uroky a splatky se jim zdvojnasobi a oni to neutahnou. Na zapad od nas bydli vetsina lidi v najmech (zejmena velka mesta), jen u nas je jakoby "nutne" mit za kazdou cenu vlastní. Jo, je to fajn, ale pokud se clovek k nemovitosti dostal jeste za normalni ceny. Splacet jen hypoteku (bez dalsich poplatku jako energie, ktere ted jsou samy hooodne vysoke) v castce ve výši prumerneho prijmu (a je treba si uvedomit co to je ten prumerny prijem-2/3 lidí ho nemá) mi proste neprijde normalni.
Jo a k tomu mela ses lip ucit.... - s manzelem mame oba vejsku (on teda"jen" Bc), on ma lehounce nadprumerny prijem a stejne bysme na hypo dosahli taktak...kazdy neni ajtak, doktor nebo soudce (my jsme jen "obycejni" urednici, o kterych se posledni dobou docitam, jak se mame jak prasata v zite, supr platy
a ze by nám nekteri dali pulku a smitec...tak ja nevim, jakou maji lidi zkreslenou predstavu o statni sprave)

veruuu_kubesovic
30. čer 2022

Máme 2 děti a bydlíme v nájmu, mohli jsme mít dům a hypotéku na spoustu let, ale loni jsme z toho vycouvali, tak platíme nájem, no bože😂 asi jako další miliony lidí v ČR 🤦‍♀️🤷‍♀️🤦‍♀️

grelen
30. čer 2022

Ahoj, necetla jsem vsechny komentare tak mozna uz se opakuji. Nase prvni dve deti se narodily kdyz jsme byli v najmu a nemela jsem s tim vubec zadny problem. Financne negramotni si troufam tvrdit nejsme a socky taky ne 🙂 Ale resili jsme jine veci a vlastni bydleni nebyla priorita. Ovsem pri planovani tretiho ditete uz pro me bylo vlastni bydleni nutnosti a to proto ze bydlime v Praze (manzel tu ma praci, ja rodice atd.) a pri predstave ze by nam dal majitel bytu vypoved z najmu a my meli 3 mesice na to najit si slusne bydleni se tremi detmi, uz tenkrat by to byl nadlidsky ukon natoz ted s uprchlickou vlnou... Takze ten pocit bezpeci byl pro nas nakonec zasadni. S jednim ditetem mi to ale na mysl neprislo, to bychom se i do nejakeho 1+kk docasne pohodlne vesli. S detmi tremi uz by to bylo velke nepohodli.

westie
30. čer 2022

Byt v najmu neni zadna ostuda a naopak by to melo zscit byt zase normalni - jsme zeme “vlastniku”, ve svete je to spis naopak, ze je normalni byt v najmu.
Nejak nechapu tu nejistotu - kdyz si najdes solidniho majitele, ktery nabizi dlouhodoby pronajem, tak preci tam neni riziko o nic moc vetsi nez s hypotekou🤷‍♀️.

sfet
1. črc 2022

@andelka taky taky. Stavbenictví, informatika, technika - samé vydělečné obory, ale úplně mimo můj dosah. Takže jedině humanitní obory, jazyky a snažit se tam nějak protlačit, zatím se mi to daří hlavně díky jazykům, ale taky to není oslnivé.

alubif
1. črc 2022

Určitě lidí co žijí v nájmu socky nejsou, ale zase nepochopím proč v nich lidé, kteří jsou schopni platit nájem , který je fakt šílený nepořídí vlastní bydlení. My máme nastavenou hypotéku tak, že není ani 10k. I s energiemi platíme za barák min (krajské město) než někteří za 2+1 nájem. Prostě nerozumím té logice.

zuzineckah
1. črc 2022

mít či nemít dítě není otázka bydlení, ale financí jako takových. Čistě finančně vzato je to o tom, že budete platit buď nájem nebo hypotéku, na obě částky potřebujete dostatečný příjem + další výdaje. Vycházela bych tudíž z celkové finanční situace rodiny, ne z toho, že nemáte vlastní bydlení. V této době bych do hypotéky nešla ani omylem. Vyčkejte a třeba i na to dojde, když se trh uklidní. Do té doby můžete spokojeně existovat v nájmu. Jen bych si teda ošéfovala smlouvu, aby nedošlo ke skokovému nárustu, protože poptávka po nájemním bydlení zřejmě právě kvůli drahým hypotékám poroste...

zuzineckah
1. črc 2022

@alubif třeba proto, že nemají dobrou finanční historii, jsou v registrech nebo jednoduše pracují načerno...

alubif
1. črc 2022

@zuzineckah bavím se o lidech, kteří tohle nemají 😉✌️

ruzova_pastelka
1. črc 2022

@sfet Ono hodně záleží na tom, co chceš, kolik peněz máš, na jak dlouho je můžeš investovat, s jakým rizikem... Klidně mi napiš zprávu a můžeme to probrat. Ale většinou to stejně skončí u nějkého středně dynamického fondu u banky nebo investiční společnosti, protože na jiné možnosti potřevuješ buď velmi detailní znalosti, hodně odvahy riskovat anebo dokonce obojí.

ruzova_pastelka
1. črc 2022

@drep Jo, přesně tak 🙂 A to jsou věci, co zvládneme domyslet. Hledat bydlení podle školy by mě jako bezdětnou v životě nenapadlo. Nebo třeba chtít dvě umyvadla v koupelně a to se dvěma dětmi tak usnadní život. My jsme dost uvažovali nad koupí dvou různych bytů, v různých fázích života. Oba nám tehdy přišli senzační a ani jeden by nám teď vůbec nevyhoval...

ruzova_pastelka
1. črc 2022

@alubif Přečti si můj první příspěvek a pokud budeš mít i pak ještě otázky, ptej se, ráda ti odpovím 🙂

autor
1. črc 2022

Ja jeste slysela, pry ze se nestydime, ze deti nic nezdedi po nas. A ze deti jsou vlastne chudaci. Nekteri lide jsou na palici, nechapu.

michaela666
1. črc 2022

Takže se máte zadlužit až do důchodu, žít třeba od výplaty k výplatě, nic si v životě neužít? Jen aby dítě zdědilo majetek. To jsou zase kecy. 🤦😃

ferda90
1. črc 2022

Že dítě nic nezdědí? Jako já já mám názor takový, že rodič není povinen ti něco odkázat nebo dát. Já osobně to beru jako plus pokud ti třeba nechají jednou byt, dům či zahradu, ale nebrala bych to jako samozřejmost. Tohle se mi třeba nelíbí v dnešní době. U nás v rodině se teď řeší byt od babky. Jako dědic je můj táta a bratranec (jelikož tatkova ségra před léty zemřela). Já osobně bych ani nevěděla, že bratranec má nárok na byt, prostě jsem myslela, že nárok má táta, ale bratranec je,, chytrý,, a zjistil si, že kdyby se s babkou něco stalo, tak má nárok na půlku bytu, který babka má koupený. Jako sorry, ale tohle mi přijde vyčurane, babka je vitální, nic jako tak ji není a on už řeší byt. Jeho nápad a návrh byl takový, že by se do bytu měl přestěhovat můj táta a ten by ho pak z bytu vyplatil, jenže ten nechce. Při cenách bytu by na to prostě neměl že. Babka se přestěhovala do menšího, zůstala ve stejném domě a místo ní teď bydlí bratranec. Strašně tvrdí, že se tam s přítelkyní stěhují aby ji pomohli, ale já to vidím jinak. Vidím to tak, že jen chce z toho něco vytěžit,konkrétně ten byt. Pak mám kamaráda, který se domluvil se svojí babičkou aby na něj přepsala svůj byt. Jeho mamka také už nežije, takže se jednou bude muset podělit nebo spíš tedy vyplatit strejdu.

zuzineckah
1. črc 2022

@alubif pak je jestě zcela legitimní možnost, ze nemají dostatečnou bonitu… Nebo byli vychováni v mantře, že i dluh na bydlení je zlo. Nebo proste jen pochází z poměrů, kde se s penězi absolutně neumělo zacházet. Těch důvodu může být bezpočet.

zuzineckah
1. črc 2022

@michaela666 tak kdo nemá peníze ten bude žít od výplaty k výplatě i v najmu. To zrovna bych nebrala jako argument. Pocit “svobody” jen proto, ze člověk žije v najmu je naprostá blbost.

rebe
1. črc 2022

@alubif Těch důvodů může být miliarda: napříkad se nechtějí vázat k jednomu místu, očekávají v budoucnu výrazný nárůst příjmů a tedy i možnost vzít si a splácet nižší hypotéku nebo ji vzhledem k vyšší bonitě dostat za výhodnějších podmínek, nebo naopak počítají s poklesem příjmů a nechtějí řešit problémy se splácením hypotéky a urychlený nucený prodej nemovitosti za nevýhodných podmínek, nechtějí se starat o vlastnickou nemovitost a raději využívají služeb pronajímatele, mají výhodný nájem, a nechtějí v současné době nemovitost absurdně přeplácet, ... Napříkald já si odmítla hned po nástupu do zaměstnání kupovat vlastní byt a stresovat se s hypotékou. O tři roky později jsem měla téměř dvojnásobný plat, díky realitní krizi ceny výrazně klesly a dostala jsem nečeknou finanční příležitost, takže jsem si mohla byt koupit téměř bez hypotéky. Úroky z hypotéky za první tři roky by byly výrazně vyšší než zaplacený nájem.

michaela666
1. črc 2022

@zuzineckah Já to jako svobodu vidím. Dvakrát jsem se stěhovala ( přes 100km), protože mě nic nedrželo na jednom místě. Takže když jsme dostala lepší pracovní nabídku, vůbec nebylo o čem mluvit. Sbalili jsme věci, dali výpověď z nájmu a nemuseli řešit prodej nemovitosti nebo pronájem někomu. Kdybych měla hypotéku, odmítla bych to.
Jak už tu někdo psal, požadavky na bydlení i občanskou vybavenost se během života mění. Ve 22 byla možnost koupit 3kk za super peníze. Dnes jsem ráda, že mi to chlap rozmluvil, protože bych do budoucna dceři dělala neustále taxikáře. V obci nebyla školka, škola a dnes už ani obchod. Autobus dvakrát denně.

K tomu od výplaty k výplatě bylo myšleno tak, že každý nechce platit 30 tisíc měsíčně hypotéku, když za nájem platí třeba 12 a zbytek šetří nebo si dopřeje na zážitcích.

Strana
z4