icon

Co dělat s horší morfologií spermií?

katula94
28. dub 2022

Ahoj holky. Vyznáte se tu v tom někdo?
Po 5 neúspěšných měsících snažení jsme raději preventivně udělali spermio a vyšlo horší :( .
Laickým okem se mi zdá, že kromě té morfologie má naopak nadprůměrné výsledky. Obávám se, jestli si je nepokazil mrznutím v práci :(
Jak byste se s takovými výsledky zachovaly?
Kdyby mi bylo 20, tak to neřeším, ale je mi 28 a manžel snil celý život o 4 dětech. Tak mám strach, abysme nakonec nebyli po nekolika letech rádi, ze budeme mít jedno.

Co dělat s horší morfologií spermií?
hasara33
28. dub 2022

@katula94 mrznutí spermiím nevadí, mají raději chladno spíš 😉 to nejsou špatné výsledky, měli jsme podobné akorát manžel měl progresivní pohyb pouze 4%, vy máte 14% 😉 doporučili nám vitamíny z kotvičníku a ještě jsem přikoupila macu, vitamín E a selzink a po dvou měsících od nasazení vitamínů se zadařilo 😉 předtím jsme se snažili rok a půl 😉

katula94
autor
28. dub 2022

@hasara33 ted mi gyndar dal kotvicnik a macu, a za dalsi 3 mesice kdyby nic, tak nam da doporuceni na dalsi spermio

katula94
autor
28. dub 2022

@hasara33 tim mrznutim jsem myslela to, jestli kvuli zime neprodelal nejaky zanet prostaty treba a to mohlo udelat paseku.

hasara33
28. dub 2022

@katula94 jestli má tvůj muž stresovou práci plus spíš sedavou a k tomu nějaký nešvar v podobě kouření nebo si rád v autě pouští vytápění sedaček či si dává notebook do klína, rád si dává horkou vanu atd .. tak to právě má hodně vliv na pohyblivost spermií 😉 takže doporučuji brát ty vitamíny, dodržovat zdravou životosprávu (alespoň v rámci možností) a udržovat koulindy v chladu 😁

katula94
autor
28. dub 2022

@hasara33 kamionak, leta kolem kamionu v mraze ve veste, pak zas zaleze do vytopene kabiny...spi 5 hodin a pak klidne resi praci po telefonu jeste v 8 vecer.
Nastesti ale vubec nekouri. Musime se dohodnout at zamaka na vic spanku a zkusi treba po praci nebrat telefony.
Vanu na byte ted pul roku ani nemame, ale hodne teple sprchy ma rad. Musi na to dat pozor.

klokanka31
28. dub 2022

@katula94 Na tu horkou sprchu pozor, my několik let nemohli mít mimčo, pak se nakonec zadařilo, a z něj až potom vylezlo že si dával vždycky horkou sprchu i na spodek🤦‍♀️

katula94
autor
28. dub 2022

@klokanka31 vsak ja si rikam ze on to musi mit stresem, spankem, tema sprchama nebo vice techto faktoru dohromady, protoze jinak ty vysledky ma uplne, ze kdyby IVF melo nejaky leaderboard, tak bude se svyma 420 mil. Spermii trhat rekordy 🤣

rihova1
28. dub 2022

Určitě zkuste Maca a zinek. https://www.drmax.cz/_i/1804825926.webp?m2=%2Fm...
Manžel měl špatný spermiogram a po 3 měsících braní ho měl ukázkový. Nakonec se povedlo přirozeně, ale na 6tt se to přestalo vyvíjet. Nyní bere opět Maca a zinek. A já si koupila čaj od Ludmily Mojžíšové. Nevzdáváme se.

hasara33
28. dub 2022

@katula94 tak to je pak jasné 😉 stres má největší vliv, takže pokud to je alespoň trochu možné, tak ať se pokusí trochu ubrat v tom pracovním shonu 😉 a samozřejmě sprcha raději jen teplá ne horká a hlavně ne na koulindy 😅

katula94
autor
28. dub 2022

@hasara33 s tim pracovnim shonem je to složitější. :/ ...jakozto syn majitele firmy kterou ma po 2-3 letech prebrat si moc nemuze dovolit polevit.

katula94
autor
28. dub 2022

Ještě mi ale do hlavy nejde jedna věc. Za normální se dnes považuje celkový počet 40 milionů spermií a 32% progresivně pohyblivých. To máte přes 12 milionů progresivních spermií celkem.
A manžel má 480 milionů spermií !!! a pohyblivost 14%, tudíž 67 milionů progresivních spermií celkem! To je v celkovém počtu 5x tolik!
Tak proč by někdo s počtem 40 mil. a 32% progresivních byl považovaný za zdravého a někdo s počtem 480 mil. a 14% progresivních měl mít horší výsledek?

katula94
autor
28. dub 2022

Edit., teď jsem si to po sobě přečetla, nemyslela jsem horší morfologii ale pohyblivost.

dixi86
28. dub 2022

Kotvičník, nepít alkohol, nekouřit - ideálně. Ale. Manžel měl katastrofální spermio, psaná neplodnost a nakonec přirozeně 2děti. Sice jsme se načekali, ale nedělejte akorát šílenosti a věřte. A ideálně miminka hoďte za hlavu, pak přijdou. Držim všem pěsti!

europa00
30. dub 2022

@katula94 ahojky 40 mil je nějaká spodní norma… manzel má 870 milionu a progresivní pohyb 64 % … přesto spermio tvého manžela si myslím nesouvisí s tím ze nemůžeš otěhotnět, pořad na právě jsk říkáš procentuálně hodně pohyblivých spermii … teď otázka jestli v tom brutálním počtu ty vadné proste neblokuji cestu ten normálním.., ale asi to nebude fungovat jako zacpapa na dálnici 😂 tak nevím…mate i jiné vyšetření ? Tvoji imunologii reprodukční ? Hormonální profil atd ?

katula94
autor
1. kvě 2022

@europa00 Snažíme se teprve 5 měsíců, takže jsme to zatím nějak nehrotili, jen to spermio manžel chtěl pro klid v duši.
I kdyby náhodou ty vadné zavazely, stačí nám ty počty trochu "zředit" častějším snažením. Dvoudenní abstinence před vyšetřením byla docela mučení.
Ve chvíli, kdy by se po 3 měsících braní vitamínů a důslednějšího režimu spánku nic nezadařilo, dá nám můj gynekolog doporučení na další spermio, jestli se lepší alespoň výsledky, a zároveň může doporučit i nějaké vyšetření pro mě.
Dělat hormonální profil po 5 měsících snažení, kor když mám pravidelný cyklus, dokonce ovulační bolesti a ještě mi nebylo ani třicet, by byla blbost a zbytečný stres.

europa00
1. kvě 2022

@katula94 tak v tom případě to nemusíš řešit, tvá otázka zněla co mas dělat dal? Tak jsem z toho pochopila ze hledas řešení… spermio tvého muže je v pořádku, nemusí se proste sejít zdravé vajíčko se spermii ve správný čas… nic víc… někdo čeká měsíc někdo rok. Ovulace neznamená ze je 100% vajíčko… neplodnost se většinou řeší po roce snažení… to záleží. Na na vás co si necháte vyšetřit a nrbo tomu dáte ještě volný průběh.

madamas
1. kvě 2022

Jeee, nemáte to výsledky ze Zlína? Měli jsme to popsáno úplně stejně 🙂 Nadprůměrný počet spermií, nicméně astenozoospermie (počet progresivních spermií se měnil spermiogram od spermiogramu, nejvíce jsme měli 15%). Využili jsme při ivf doporučenou metodu ICSI/PICSI, vyšlo to hned na poprvé a máme devítiměsíční holčičku ☺️

katula94
autor
2. kvě 2022

@madamas ano, ze Zlina, a podobne vysledky mel i svagr.
Uvidime, treba se nam zadari po vitaminech, a kdyz manzel konecne zacne spat aspon 6,5 hodiny.

katula94
autor
2. kvě 2022

@europa00 Zajimalo me, jestli to spermio je nejak spatne, nebo to vlastne neni zadna hruza, jako se zdalo i me, a pak me zajimaly nejake rady, jak podil tech progresivnich zlepsit. Ale myslim, ze uz to vse padlo.
Od svagrove jsme dostali typ na reproman (je v tom kotvicnik, maca, ale i ten selen, zinek, Ecko a par dalsich, takze vse v jedne pilulce), no a pak omezit stres, dat pozor na horke sprchy a zapracovat na spanku.

Ptala jsem se tu lidi, co s tim maji zkusenosti, protoze mame vysledky v mailu, zlinske IVF centrum nam odmita dat jakekoliv informace jinak, nez manzelovi z oci do oci (ani vlastni manzelce co ma k vysledkum pristup od manzela by nic nerekly, prej jsou to jeho bunky a me do toho v podstate nic neni 😄), a manzel pracuje od peti a konci nejdrv ve tri - oni o pul treti zaviraji.

europa00
2. kvě 2022

@katula94 Jj chápu ale spermio tvého manžela je v podstatě normální menší progresivní pohyb ale otěhotnět se s tím dá… správnou zivotozpravou nikdy nic člověk nezkazí… ale to ano u vás, jak říkám musí se sejít zdravé vajíčko se spermii ve vhodný čas… a do folikuli nikdo nevidí. Věk he ještě celkem přiměřený a pokud mate dostatečnou zásobu vajíček ( což nesouvisí s ovulsci ) tu můžete mít každý měsíc, tak těhotenství nebude problém. Držím palce

madamas
4. kvě 2022

@katula94 vyzkoušet se má vše, také jsme vyzkoušeli všechny možnosti než jsme přistoupili k ivf. Přeji hodně štěstí, ať se brzy zadaří 🍀