Dítě bez svatby
Zdravím, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. S přítelem jsme spolu deset let (oba 26let) a máme, řekla bych krásný vztah a jsme oba moc spokojení. Poslední rok jsem si moc přála, aby přišla žádost o ruku (řišila jsem s holkama na beremku), ale ta se nějak neudála. Resp.přítel naznačování nepochopil 😀 Ted poslední dva týdny zase naznačuje on, jakoby žádost nebyla daleko. Já jsem se však dostala do ještě podivnější fáze, a to je "chtění miminka". Příteli jsem to řekla, a ten to přijal kladně s tím, že musíme dozařídit pár věcí ohledně bydlení, a pak ano. Dítě je teď pro mě prioritou, svatba ustoupila do pozadí, byť vím, že by měla dítěti předcházet. Nelíbí se mi úplně představa toho, že budu vdávat těhotná a ostatní si budou šuškat, že se bereme, protože musíme, a taky svatba s malým prckem je určitě náročnější. O miminko bych se tak chtěla začít snažit co nejdříve, třeba již tuto zimu, ale svatba by tudíž skutečně nebyla. Nebo byla, ale až po narození miminka. Vím, že to není úplně ideální, žít spolu na hromádce a bez oddacího listu. Nevím ale proč, mám zkrátka pocit, že touha po dítěti je silnější. Bojím se však, co na to lidi okolo...
@sisstin Přidám také svůj pohled... Večer jsem o tom, jak vztah popisuješ přemýšlela a musím přiznat, že ho nechápu. Rozumím tomu, že si chceš ve vztahu nechat nějakou jakoby hrdost, ale ve tvém případě mi už přijde, že to je na úkor tebe i tvých dětí. Chápala bych to asi pokud by děti byly jen tvoje, ale v případě, že už s novým přítelem máš dítě, tak se mi zdá situace naprosto jiná.
Váš vztah vidím očima čtenáře diskuze jen jako jakési spolubydlení s výhodami a občasnou pomocí, ale jako vztah bych to neoznačila. Bez urážky, vždyť v něm chybí základní znaky parnerství - tolerance, upřímnost, důvěra. Tohle je pro mě osobně ve vztahu strašně důležité, takhle snad musíš žít neustále ve stresu co se kde vyvrbí. Chápu, že pokud byl předchozí vztah strašný, jsou to nebe a dudy, ale ono to nebo může vypadat ještě líp 🙂.
Když odbočím od financí jako takových, co ve vztahu, kde přiznáváš, že ti nic nedává, nic od něj neočekáváš, tak trochu počítáš s tím, že se rozpadne a není u tebe na přední příčce životních hodnot, co z něj máš? Když pominu polovinu nájmu? Společný čas, fajn chvilky, důvěra, radost ze života... to se mi právě nezdá. Můžeš toho chtít od života daleko, daleko víc! Je strašná škoda, že na tom jsi bitá nejen ty, ale i děti!
Je fajn, že píšeš, že jsi skromná, ale ruku na srdce - fakt jsi nikdy nezatoužila po super drahé kabelce, po romantické večeři, po nějakém šperku, po dovolené v exotice? Protože kdyby jsi provoz rodiny netáhla sama (ano, přijde mi, že rodinu táhneš sama) tak si třeba občas budeš moct dovolit i něco navíc, co by ti udělalo radost. A pokud tyhle věci nepotřebuješ ty, tak děcka by rády nejely k moři? Maminka by třeba mohla našetřit na fajn dovolenou aspoň v Chorvatsku, kdyby tatínek fungoval trochu jinak... - to je jen tak pro příklad, jak v tuhle chvíli nedomyšleně "okrádáš" (když to řeknu hnusně) svoje děti... Mě nepřijde normální ve vztahu obhajovat to, že si koupím mop. I kdyby nebyl potřeba, tak co? Tak nic. Manžel má radost i z toho, že si udělám radost já a naopak.
Nemusíš mi odpovídat, je to jen k zamyšlení. Musím říct, že já po některých příspěvcích hodně přemýšlím o svém vztahu a hodně hodnotím. A jsem neskutečně šťastná, že mám tu výsadu a štěstí žít takovým životem, jakým žiji.
@journals ja prave moc skromna nejsem 🙂 nebo jak v cem ;) drazsi kabelku mam taky, ale je pravda, ze co mam dceru, tak jsem se mnohem vic uskromnila ve svych narocich na sebe. Jinak dovoleny, vecere atd. neznam, nikdy jsem to nemela a nijak mi to nechybi. Ja jsem celkem ze skromnejsich pomeru a takovy veci jdou mimo me ;) ale zas nemyslim, ze by deti zily jak socky, vse celkem maji ;) co potrebuji ;) mne nejvic stesti davaji deti, ted s dcerou obzvlast me to strasne naplnuje.
@ayperi no to by ale velká část žen nikdy děti neměla a vymírali bychom ještě rychleji než teď 🤐 😉
@japona no pokud ten dům koupil před manželstvím, tak by ji vyplácet nemusel. to by si ona žena totiž také musela prosadit, že se má dům složit do sjm a že má být půlka psaná na ni, ne? jinak přece majetek nabitý před manželstvím je toho, kdo ho nabil, ne? 😕 no a těžko si ji bude brát a psát na ni barák, když spolu byli třeba 2 či 6 měsíců. třeba to pořeší v budoucnu, až k tomu dozrají, nějak se domluví. u nás je to stejné. dům stavíme jen proto, že manželé nejsme. jinak bychom byli bez šance. nezbývá než doufat, že muž dostojí svému slovu a až zkolaudujeme, tak poměry upravíme. že mě nenechá s dětmi na krku a holým zadkem starat se o "jeho" dům 🙄 😅 pokud zakladatelka má svoje a její taky svoje a měli to tak před manželstvím či dětmi, tak se jim to asi měnit nechce, třeba jim to vyhovuje. já nic nemám, protože co jsem za život naspořila padlo na to, abych mohla mít děti a na to, abych muže dostala po bývalém vztahu na nulu a byla šance se hnout dál a začít budovat. takže velký risk. naděje ještě neumřela a doufám, že se mi tato investice vyplatí 😀
@sisstin Já jsem nemyslela to, že děti jsou socky - to určitě ne 🙂 jen že by to třeba v jiném modelu fungování mohly mít minimálně trochu lepší. Kdo z nás nechtěl jako malý do Disneylandu, kdo nechtěl pořádně projet vše na matějské, kdo nemiluje moře a dovolené atd.
Na jednu stranu je strašně super, že jsi spokojená tak, jak to je. Takových lidí je neskutečně málo! Na druhou stranu je smutné, že od vztahu a života očekáváš tak málo - co se partnera, jeho fungování i financí týče.
Vím, že by se nemělo dráždit hada bosou nohou, ale jak tu už zaznělo - zkus přítele trochu "zapojit" - do hlídání, do financí atd. A uvidíš, jak bude prskat. Proč? protože mu to takhle vyhovuje (no ještě aby ne). Vaše dítě je spíš tvoje dítě, ty platíš polovinu provozu, komplet sebe, děti a to, co ti zbyde tipuju dáš zase do dětí. To, co zbyde jemu dá zase on do sebe. Takhle rodina nefunguje...
@sisstin proč s ním vůbec si? Pročetla jsem tvé příspěvky a tahle otázka se prostě nabízí - nemyslím to ve zlém, asi zvědavost...
@journals ja zila rok a pul jako samozivitelka s tehdy jednim ditetem se 4,5 tisici na mesic a to byl teda mazec. Nebyt rodicu mych, jsme pod mostem. Takze tohle je pro takovy maly raj 🙂
@zuzineckah uz jsem to tu psala, nevisim rodicum na krku, mam svoji domacnost, s pritelem se zasmejem, popovidam, nerve na me, nehadame se, ma hezky vztah k mymu synovi a proste zijem v klidu bez nervu co zas budr ua peklo, az se chlap objevi ;)
@sisstin Chápu, chápu... ale...
Upřímně, mám řekla bych dobrý plat, ale neumím si představit, jak bych z něj platila polovinu fungování domácnosti, sama sebe a ještě dvě děti. To prostě nechápu.
Jak jsem už psala, jsem klasik, takže já toho chlapa "potřebuju" i k zajištění financí rodiny do budoucna, jako zlatokopka si nepřipadám a stejně jako on očekává ode mě zajištění fungování rodiny - dětí a domova, tak já od něj očekávám, že se o rodinu postará finančně.
@blahova_andrea Pokud si dum koupi před svatbou za hotove, je nepochybne jeho. Něco jiného je to ale v případě hypotéky na X let. Po svatbe jsou všechny peníze brány jako sjm (ať už v realu mají manzele peníze oddelene nebo nikoliv), tak není možné, aby splácel dvacet let svůj dům společnými penězi. Při rozvodu by žena mela nárok na polovinu penez investovaných do domu a mel by ji vyplatit..
@journals ja mam rodicak, alimenty (ne uplne nizke) a privydelek. Dohromady to dava takovy jeden plat prumerne nijak vysoko postavene zeny, takze to jde celkem. Kdybych mela platit cele bydleni, komplet jidlo, tak to uz by bylo opravdu silene na knop a musela bych zkrouhnout i deti o neco.
@blahova_andrea Což si myslím bude případ sisstin, psala, že dum rekontruuje svépomocí - aneb "co ušetřím na domácnosti, ženě a na diteti, nacpu do svého domu"..
@sisstin tak pračka taky není nutná pro přežití, může tě nechat prát na valše, ne? 😀 sporák taky nepotřebujete, může vařit na ohništi před barákem. to přece nejde takto brát, že parní čistit je blbost, protože práci ušetří tobě a jemu je k ničemu. no ať teda kurňa uklízí on a hned bude vědět, že to chce a nutně potřebuje taky! 😠 😀 já si myslela, jak se mám nic moc, ale nakonec je fajn si tu občas přečíst jiné příběhy a modely. můj má taky hypo, auto, alimenty, pojistky atd atd...a platí velké nákupy, platí rodičům dočasné bydlení než bude obyvatelný náš dům, když jedu s dětmi na pár dní někam, tak mi přispěje, abychom si to užili, když už jedeme a on nemůže. jako po těch x letech, kdy bylo vše jen na mě se mám teď pár měsíců fakt královsky 😅 začal se o nás krásně starat. nemá čas, protože chodí do práce a staví, ale dřív to nebylo lepší a ještě jsem finančně vše táhla sama. nedovedu si představit, že by mi zakázal si něco koupit, že mi na to nedá, protože jsem se rozhodla to koupit já a on to nepovažuje za důležité! nemá představu o tom, co třeba děti chtějí nebo potřebují. přece mi nebude schvalovat péči o vlastní potomky 😨 co se týká domácnosti, tak je na vybavení a různé blbinky náročnější než já, tak tam se bát fakt nemusím, že by mi nedopřál 😀
Myslím, že peníze v partnerství slouží k uspokojení potřeb všech zúčastněných stejnou měrou. Je jedno, zda mají partneři jeden účet, dva nebo tři; důležité je, aby byly z dlouhodobého hlediska (protože momentální neočekávané výkyvy nikkdy nejde zcela eliminovat) byly potřeby všech stejnoměrně (v poměru k ostatním) a co nejvíce (v poměru k jednotlivci) saturovány.
Ja chodim na maminky samozivitelky a oproti nekterym holkam se mame fakt celkem kralovsky. Jo, nemam dum, dovoleny, vecere, konicky a nevim co. Ale nemusim pocitat, zda koupim mlika za 8 nebo 10, nebo premyslet, zda koupim bundu za kilo nebo dopreju detem novou 🙂
@sisstin já také nejsem zastánce půjček a dluhů, ale hypo je pro mě ta jediná výjimka! pokud nejsi dědicem kdo ví čeho, tak prostě nějak bydlení řešit musíš a pokud nechceš celý život cpát do cizího, tak tě hypo nemine. hypo je jediný dluh, za který se nehodlám stydět! taky mi nepřijde, že to máte doma jako partnerský vztah. já chápu tvé obavy a postoj díky tomu, co máš za sebou, to jo. ale zase...poznamenalo tě to fakt hodně a ani nový model mi nepřijde OK 🤐 😔 jako pokud on by si tu hypo nevzal a nepořídil dům, tak kde by jste teď jako rodina žili? v dědečkově garsonce? 😨
@blahova_andrea bydlime v 2+1 tady kousek od toho domu ;)
Jinal je sranda videt, jak je vse rekativni. Dle ex jsem byla extremne narocna ve svych pozadavcich (daval mi 5000 mesicne a zila jsem se synem u rodicu, on pracoval 300 km a jezdil na vikendy), ja byla doma se synem do 5 kvuli jeho postizeni a venovala se mu, coz mu vadilo, ze nemam zadny prijem.
@japona tak to můj by si to se mnou teda vyměnil hned, to říká často 😀 já se na mateřské s dětmi fakt nepřetrhnu, za to on po práci a stavbě padá večer na hubu. takže u nás ano...teď je to tak, že já téměř nic nedělám a on nás živí. jupííí, já se za to vůbec nestydím a hodlám si těch pár měsíců užít co to jde. je mi jasné, že to tak nebude na věky, nejsem naivní 😀
Ja prave proto zacla i studovat, at mam lepsi plat a delam, co me bavi. A ze to nekdy byl mazec, kdyz jsem k tomu chodila na plnej uvazek do prace a jeste delala k tomu kurz Asistenta pedagoga :D
@blahova_andrea Nemyslím, že je materska narocna fyzicky, ale spis psychicky .. KAZDE jídlo některé dítě něco vylije, vysype, dokola uklízet drobky, neskutecny množství hraček, atd. a vědět, že to hnedtak neskonci, to me ničí🙂. Zacla jsem něco málo dělat z domu do prace a občasný výlet do kanclu je jak balzám na dusi - bych tam snad jezdila i zadarmo🙂. Takže ja bych měnila hned🙂.
@blahova_andrea já neříkám, aby to měl každý stejně jako já. Já to mám ale nastavené takto ... A lidí na planetě je až až.
@sisstin hm, cele to vidíš tak optimisticky asi proto, že je to celkově lepší než to, co bylo předtím. Problém je ale v tom,ze většina žen, včetně mě, by si s tím tvým chlapem neměla co říct, natož se s ním smát...
KAzdopadne nebejt rodicu, kteri nesli nasledky myho chovani, byla bych dost v riti pomerne dlouhou dobu.
@kacca11 tak já mám trošku kompromis mužem mezi tvým a @sisstin. on si nemůže u všeho odpoustit ty brblavé a nechápavého kecy, ale v konečné fázi vždy dospěje k tomu, že mě i děti miluje a že chce, abychom si tedy dopřáli a užívali, když můžeme. já nám vždy naplánuju a pořídím jen to, co bych zvládla i sama, ale když se mu to rozleží a přijde se spoluúčastí, ať už že nám to vyrobí, že nás tam odveze, nebo že mi na to přispěje, tak je to krásný bonus 🙂
@somalicats já se musím přiznat, že já teda nemám kam jít, to jsem tu skoro asi výjimka. ale zase teda zatím svému chlapovi věřím 😅
@sisstin můj je taky brblal, ale právě proto, že vím, že je takový a neberu ho vždy ve všem vážně, tak ten mop nakonec stejně koupí on 😉 😀

@blahova_andrea ja na toto fakt nemam nervy. Fusak do autosedacky je pro nej zbytecnost, obleceni taky (vsak muzu dat hadry po nem a segrach), boty staci od vietnamce, hracky taky atd atd. Jednou koupil pliny a pak jsem poslouchala, ze s nima moc mrham, ze neni mozny, jak je rychle spotrebovala. Takhle on nevi nic, ja koupim, co je potreba (planuju si to dopredu a delam pomyslne "hromadky") a mam svatej klid 🙂