Dotazník - biostatistika: důvody pro to mít dítě
Ahoj pomohly byste mi s dotazníkem? Jedná se o důvody jež vedou lidi v této době mít dítě a jelikož já sama na nějaké pouliční vyptávačky nejsem, mohly byste mi pomoci? Mě osobně nenapadá moc důvodů kromě chtění a pak "nehody", proč je mít...Každý to má jinak, ale co rozhodlo u vás? Nátlak okolí? Vaše touha? Věk? Patrner naléhal, i když jste nechtěla? Prostě to, že jste tradicionalista? Může existovat vůbec jiný důvod? Napište mi postoje klidně i vašeho okolí, o kterých víte..ať mám do ankety k těm procentům co dát. Díky předem 🙂
@rao jak "o tom ten dotaz neni", kdyz to zaznelo v uvodnim prispevku? 😕
A opravdu si nedokazu v hostorii CR, Ceskoslovenska, Protektoratu, Rakouska Uherska a dale do dejin vybavit jedinou dobu, kde by zeny mely 4 roky zaruceneho RP, tri roky drzene misto zamestnavatelem, socialni davky (byt se tu na ne hromadne nadava, tak mnoho mist nema nic z toho), zily v dobe bez valek a nejvetsi problem bylo se povazovat za chudou, protoze neni na dovolenou v zahranici...
Zda nekdo resi, zda mit dite a je pri tom samozivitelka, tak se chyba stala nekde jinde, nez "v dobe"...mozna i v tom, ze klasicke pojeti rodiny je dnes nemoderni, kdo se bere bez tehotenstvi, nebo uz s detmi pomalu blazen...jojo, klasicke hodnoty jsou v riti, to ano.
@rao a muj duvod...u prvni dcery, protoze bylo na case. U druhe, protoze to byl logicky krok, poridit starsi partaka. U nejmladsi to byl ciste kalkul, chteli sjme s manzelem velkou rodinu, ale nutne jsme nechteli tehotensti a novorozence, ale bez toho to nejde, takze mame mrnavku....tam to bylo ciste ve stylu "ted a nebo nikdy", opet me tlacil vek.
Díky všem 🙂
hlavně věk, touha pro co žít, jinak máme s manželem celkem vše a hezký život, takže se hroutit nebudu pokud to nevyjde
Prostě mi jednoho dne ruplo v hlavě. Měla jsem víc jak rok do dokončení studia na vš a tu dobu jsem nemluvila o ničem jiném, myslím, že kdyby mě manžel ještě 3/4 roku nebrzdil, vykašlu se i na školu, možná je to pro někoho nepochopitelné, ale já to tak, když začnete slyšet biologické hodiny není to jen nějaké tik ťak, ale pořádný řev, takže jsem titul bc dodělávala s prckem v břiše. Dnes mám 2 měsíčního kluka a jsem nejspokojenější na světě titul Mgr. počká
Na to v podstatě přijde žena až po narození dítěte, proč je vlastně dítě dobré 🙂 my teda jsme ti, co neplánovali, ale zpětně vím, že je to to nej, co se v té době mohlo stát...ale nebýt toho, tak bych plánovala dítě tak až o tři roky později a je možné, že to bych pak ještě i počkala a pokud jsem přemýšlela o dítěti, tak jsem o tom přemýšlela jako o takovém tom završení vztahu...být dva je fajn, ale dítě jsem brala jako určitý výsledek vztahu, lásky mezi mnou a partnerem, že to bude kousek mě i jeho a je to svým způsobem i určitá seberealizace na poli osobního života...ale samozřejmě důvod hlavní byl ten, že to tak prostě je, dva lidi se mají rádi, vemou se, postaví barák a pak dítě...nikdy mě nenapadlo, že bych děti neměla...ale byla jsem hodně ovlivněna tím, že mám o patnáct let mladšího bratra a viděla jsem, že ty malé děti jsou fakt skvělé a že to má něco do sebe, dívala jsem se na to jak roste, jak se učí, co všechno zvládá, ty pokroky a tak a prožívala jsem to spolu s mamkou, takže jsem se na to těšila i u vlastního dítěte...měla jsem přímo vzor toho, kolik radosti to dítě dokáže do rodiny přinést...
@alen_ka já taky nebyla mateřský typ, s dětmi jsem jednala spíš jako s parťákama, srandy a tak, ale nikdy jsem nepociťovala mateřský pud...i s malou jsem s tím bojovala, měla jsem pocit, že se k ní chovám spíš jako k mladší sestře, ne jako něžná, milující maminka, stále se s ní bavím spíš stylem kamarádským...ale můžu říct, že i když jsme neplánovali, bylo to fakt to nejlepší, co se mohlo stát a jsem za ní hrozně ráda..nic, opravdu nic o tobě nevypoví tolik, jako tvoje vlastní dítě, s ní jsem dozrála, dospěla, uvědomila jsem si mnoho věcí, naučila jsem se přemýšlet jinak a jednoduše ten život díky ní má opravdový smysl, vše co dělám, dělám i pro ni...ale je to těžké, být matkou, o tom žádná...
Tak u me bylo duvodu nekolik: vek, dobre rodinne zazemi, touha zkusit nezname
Vek: Chceme mit s manzelem vetsi rodinu (tak 3 deti) a rada bych to stihla do 35, aby byli co nejzdravejsi.
Zazemi: Mam naprosto bajecneho partnera a myslim, ze bude skvely tatka. Ja se taky do role mamky tesila.
Touha: Myslim ze materstvi je skvela zkusenost, ze to cloveka posili.
Ehm... a pak je tu jeste neco... Stve me, ze vzdelani a inteligentni lide, maji casto jen malo deti (0-2) a myslim, ze je tu naopak spousta tech, kteri na detech jen vydelavaji, nebo se o ne spatne staraji a nevazi si jich. Chci aby pristi generace byla lepsi, nebo aspon stejna jako ta nase. Chci tomu trosku pomoct 🙂
Jeste pridam, ze protoze jsem odesla na materskou jako studentka doktorskeho studia byla moje materska symbolicka, moje rodicovska minimalni a nemam ji v planu ani dobrat (protoze chceme dalsi ditko drive). Manzel je na tom pracovne jen o neco lepe nez ja. Vyjdeme i s malem 🙂 Myslim, ze deti na zacatku moc nestoji a casem na tom budeme urcite o dost lepe ;)

Správný muž, láska, vlastní byt a touha po dětech z obou stran 🙂