Ideální věk na miminko

kok123
1. črc 2019

Ahoj,

Kdy si myslíte, že je ideální otěhotnění? Nebo kdy to začít plánovat. Já 20let, přítel 24. Mám svůj vlastní byt, tedy s hypotékou, stabilní práci. O miminku padá více a více slov. Ale jsou lidé co říkají, že je ještě hrozně brzo a pak jsou ti co říkají, že klidně ano. Že na to budeme mít více energie a mnoho dalšího.
Já vidím tak nějak dvě stránky. 1. Moje mamka mě měla v 19ti a teď k sobě máme prostě blízko a rozumíme si oproti třeba rtomu přítelovi rodiče jsou o dost starší a prostě není to takové. Za druhé taky více energie,zdravotní stránka apod. Ale taky si říkám ,že prostě to není jen tak, že nám to otočí život vzhůru nohama a nebude to tak jako teď.
Jaký n to máte názor vy ? 🙂 Kdy jste otěhotněly? 🙂

andrisek123
1. črc 2019

@kok123 tak já měla první v 21 ( ve 20 sem otěhotněla 😃 ) a teď je mi 25 a za chvilku budu mít druhé a neměnila bych 😉
A taky sem měla byt na hypo a dlouholetého partnera 🙂

martiniquest
1. črc 2019

Idealni vek je, kdyz s partnerem dite chcete. Kdyz mate bydleni a praci, tak je to o to lepsi, jednodussi a zodpovednejsi.
Ja otehotnela ve 28, driv jsem nechtela z duvodu nevhodneho partnera, absence bydleni a skoly. Vnimam svuj vek jako dost na hrane (horni hrane). Ted budu mit druhe, rodit budu v temer 32 letech a uz si pripadam stara. Telo je nejak nestavene a my to nijak neokecame tim, ze ted se to "dela jinak".

verunkanatalka
1. črc 2019

Nevím jestli Ti poradím...Vše má své pro a proti...Mluvím z vlastní zkušenosti...Mám se stejným partnerem 2 děti. První dceru jsem měla když mi bylo 20 let a druhou ve 38- mi letech...Nemůžu říct kdy bylo být matkou lepší...Záleží na hodně aspektech...

vanea
1. črc 2019

Já chtěla miminko už ve 20 🙂 ale k tomu miminku je pro me zásadní dobrý tatínek, zázemí, hotová škola, prostředky k životu a zábavě a "něco odžito" společně bez dětí. Adu jsem měla ve 27, když zvazim ty faktory okolo, bylo to tak akorát ačkoliv sama cítím, ze jsem byla fyzicky připravená i dřív. Ale nebylo a není to jen o me. S manželem jsme toho spolu hodně zažili, cestovali, vzali se.. a prcek přišel, kdy měl🙂

lusinda485
1. črc 2019

Já měla plánované ve 20 a jsem ráda teď plánujeme s manželem druhé 😍

babanci
1. črc 2019

To má každý jinak. Já měla první v 18 letech, neplánované, život vzhůru nohama mi převrátila, o tom žádná. Dodělávala jsem školu,ale zvládla jsem to,s pomocí partnera a rodičů. Ona naopak měla první dítě v 35 letech,teď přenáší druhé v 37. Prostřední dcera zopakovala můj model a dítě měla taky v 18 letech. Ale bylo to dobře,že se stala matkou brzy, žila rychle, protože v 24 letech zemřela. Nejmladší je 23 let a vždycky jí říkám...jedna sestra moc brzo,jedna pozdě,tak se napasuj někam mezi.

ah1234
1. črc 2019

Z biologickeho hladiska mas idealny vek, inak je idealny vtedy, ked mas na to partnera, financie a si psychicky pripravena. Ja som bola v 20 vyjukala prvacka na vyske, v 22 som rodila a bola som na mimino pripravena.

pavlinar
1. črc 2019

Ja bych rekla, nejdriv tak 3 roky po skole. Aby byla nejaka praxe, cas si uzit samostatny zivot a konecne nejake penize, neco nasetrit, narok na materskou...

kok123
autor
1. črc 2019

Máme dostudováno, bydlení, práci, bydlíme spolu. Máme psa. 🙂
On by hrozně chtěl, já bych také chtěla jen je tam prostě ještě takové to zda to není brzy. Zase si,ale nedovedu představit mít dítě později až třeba ke 30. Když vidím jeho rodiče, se kterýma to prostě není takové jako s mojí mamčou co má k nám věkové prostě blíže. Což mi přijde super. 🙂
Děkuju za názory 🙂

hankaviki
1. črc 2019

Fakt je nutný hejtovat a zvyšovat si sebevědomí na starších prvorodičkách?

aurelie34
1. črc 2019

První syn se mi narodil v necelých 23 letech a teď skoro v 25 čekám druhé. Neměnila bych a jsem maximálně šťastná. Ale nutno říct že manžel je o 5 let starší a v tu dobu jsme spolu byli 4 roky a 3 roky spolu bydleli. Určitě bych se do dítěte nehrnula po nějaké krátké známosti.

misicka1988
1. črc 2019

První ve 20, druhé ve 26, a třetí v 37. Když to můžu tak s odstupem zhodnotit, nejlepší to bylo v těch 26 letech..

drep
1. črc 2019

To je na tobě. Já měla první dítě ve 32, při opravdu náročné práci, zahrnující permanentní nevyspání, jsem otěhotněla okmažitě po vysazení antikoncepce, měla jsem pohodové těhotenství i porod a stará si nepřipadám. Ale jsem velmi aktivní rekreační sportovkyně, stravuju se fakt zdravě a můj biologický věk bude nižší než leckteré gaučové pětadvacítky. Tolik k těm starým prvorodičkám 😉

kami1984
1. črc 2019

Já dodneška lituji, že jsem nepoznala manžela dříve a ne vyjeli jsme spolu do zahraničí na zkušenou. Bývalý nechtěl a když jsme se s manželem poznali, řešily se jiné starosti. Teď s dětmi už to je mnohem složitější a prakticky nereálné.
Jinak správný věk na dítě není. Někdo to cítí ve 30, jiný ve 30 a některé ženy ani ve 40 nemají biolog.hodiny.

neomenia
1. črc 2019

@hankaviki kdo hejtuje starší prvorodicky? Do diskuze jsem tedy zatim neprispela, ale hejtovani jsem si nevsimla......??

dominika1986
1. črc 2019

Já jsem měla dítě ve 32 a pozdě mi to nepřišlo. Před 30 jsem na to neměla ani pomyšlení. Bavilo mě cestovat, chodit na koncerty, do divadel,na dobré večeře...školu jsem dokončila ve 24, takže jsem se chtěla pár let vènovat sobě, práci, užívat si života...pak přišla svatba a přesně za měsíc těhotenství (naprosto bezproblémové, v podstatě do porodu výlety, restaurace, nákupy i přes "pokročilý věk"😊)...já osobně bych asi neměnila, ale je to velmi individuální a je nutno posoudit konkrétní situaci dle toho, jak to vypadá partnersky, zdravotně, pracovně a materiálně atd. A nezapomínat ani na tzv. šestý smysl a ❤, to nám často napoví úplně nejlíp.

pavca1982
1. črc 2019

Ideální věk je myslím si kolem 25 let.

ferrari
1. črc 2019

@pavca1982 moje řeč 25.letech je akorát

hankaviki
1. črc 2019

@neomenia viz zakladatelka: "Zase si,ale nedovedu představit mít dítě později až třeba ke 30. Když vidím jeho rodiče, se kterýma to prostě není takové jako s mojí mamčou co má k nám věkové prostě blíže. "
Jo, kdyby nějaká starší napsala něco proti mladým maminkám, to by to odskákala, ale takovéhle popichování vůči starším mamkám je běžné a přijatelné. NEchci se hádat, z biologického hlediska je 25 let ideální, ale život prostě není ideální..

ah1234
1. črc 2019

@kok123 mna mala mamka v 27, brata v 30 a mame k sebe blizsie jak moj priatel k svojej mamke, ktora ho mala v 20.. zase moj byvaly moj taku benjaminom rodiny, rodicia ho mali, ked mali 45 a ma s rodicmi perfentny vztah... o veku to fakt nie je.

ah1234
1. črc 2019

@hankaviki no hej ale na druhej strane, clovek sa aj docita, ze "v 20-23 som este nevedela, co so zivotom, nieto dieta..".. to mas zase "podpichovanie" (ako to ty nazivas) voci mladym matkam a tiez je to tu bezne.. myslim, ze autorka len vyjadruje svoje pocity a ty to beries nejako moc vztahovacne..

hankaviki
1. črc 2019

@ah1234 Asi jo.

ilonne
1. črc 2019

Biologicky 20-25 let, psychologie zase říkají okolo 35. Každopádně je to individuální. My máme tři děti, v těchto tělech 32, 36 a 39 a stáří senecitime. Naopak jsme si uzili, co jsme chtěli, včetně cestování atd.....
Na jednu stranu chápu ty, co ti říkají, že jsi mladá, že máš ještě čas. Dneska nevíš "kam tě vítr zavane", na druhou stranu je to jen tvoje věc.

kok123
autor
1. črc 2019

Nikoho nehejtuju ani si nic nezvyšuji. Je to každého věc. Jen se snažím říct, že při zvažování možnosti, když vidím teď v dospělosti rozdíl jak máme oba blíže k mojí mamce než k jeho rodičům. Tak že z toho důvodu bych chtěla dříve, že mi to přijde super. Toť vše. Myslím, že nemusíte být tak vztahovacna😀 přesně jak zde bylo zmíněno. Napadala jsem svůj pohled jak to vidím u nás. Neřekla jsem že to tak mají všichni. Jen že co se týče naší konkrétní situace.

Jen se ptám na nazory ostatních jak to měli. A jaký je zatím můj pohled.
Nepospíchame. Jen to doma to téma padá častěji. Kdyby se to stalo tak se to stane. 🙂

hankaviki
1. črc 2019

@kok123 Jistě

laka_lacenda
1. črc 2019

Biologicky je samozřejmě ideální do 25. Ale nikdo ti nezaručí, že když je ti 20, tak otehotnis na první dobrou a těhotenství bude ukázkove bezproblémové. Pokud se oba na dítě cítíte, víte, že už nastal správný čas a finančně jste v pohodě, směle do toho. 🙂 Ale nepočítej s tím, že mladá maminka se automaticky rovná úžasně blizkej a kamaradskej vztah s potomkem, ten se vytváří jinak, než věkem. ;)

(Já budu prvorodicka skoro v 34 - předtím exmanzel furt dítě odkládal, chtěla jsem kolem 28. Otehotnela jsem na první pokus a na konci 21tt jsem zatím bez sebemenších problémů. 🙂)

kok123
autor
1. črc 2019

@laka_lacenda to mi je jasné že se vztah nevytváří věkem. Ale v hodně věcech jde i vidět pochopení dané věci apod. 🙂. Já bych chtěla tak do 25. Nepospíchame 🙂 buď se stane nestane užíváme,neresime.jen mě zajímali názory ostatních. 🙂

laka_lacenda
1. črc 2019

@kok123 Na tohle je asi zbytečný ptát se cizích lidí. 🙂 Tohle je fakt rozhodnuti jen vás dvou. Navíc v tak velké komunitě, kde je rozptyl 16-45 let. 😀 Každej věk má prostě své pro a proti a na dítě stejně nebudeš nikdy pripravena, i když si ho budes přát. 😀

kok123
autor
1. črc 2019

@laka_lacenda máš pravdu. 🙂 Díky za tvůj názor.

marketa1218
1. črc 2019

Každý považuje za ideální věk jiný věk i tak si myslím, že ideální věk moc neexistuje, buď jsi moc mladá nebo potom stará 😀 Každý to cítí jinak, u mě to tzv. ideální nastalo tehdy, když jsem našla partnera se kterým to dítě chci mít, dnes je to manžel. Chtěla jsem přivést dítě do úplné rodiny a mít stejné příjmení, mít kde bydlet, dostudováno, něco málo našetřeno, no a jsme na 30. Pro někoho pozdě za mě je to fajn, cítím se na rodinu zralá a nemůžu říct, že jsem si neužila studentských let 🙂 Ale jak jsem již psala, každá to cítíme jinak. Jiné je také do 26 let studovat a nebo vyjít střední školu v 19 letech a jít hned pracovat i tohle podle mě hraje velký vliv.