icon

Ideální věk na miminko

kok123
1. črc 2019

Ahoj,

Kdy si myslíte, že je ideální otěhotnění? Nebo kdy to začít plánovat. Já 20let, přítel 24. Mám svůj vlastní byt, tedy s hypotékou, stabilní práci. O miminku padá více a více slov. Ale jsou lidé co říkají, že je ještě hrozně brzo a pak jsou ti co říkají, že klidně ano. Že na to budeme mít více energie a mnoho dalšího.
Já vidím tak nějak dvě stránky. 1. Moje mamka mě měla v 19ti a teď k sobě máme prostě blízko a rozumíme si oproti třeba rtomu přítelovi rodiče jsou o dost starší a prostě není to takové. Za druhé taky více energie,zdravotní stránka apod. Ale taky si říkám ,že prostě to není jen tak, že nám to otočí život vzhůru nohama a nebude to tak jako teď.
Jaký n to máte názor vy ? 🙂 Kdy jste otěhotněly? 🙂

Strana
z4
michaela_2
2. črc 2019

@bayt jenže k tomu hlidani - to je pak každého volba 🙂 pokud bude chtít maminka dejme tomu v roce prcka začít pracovat, cestovat atd. tak ho proste v roce odstavi
Ne každá musí (a chce) kojit dva roky nebo déle
Btw. a jsem zastáncem kojení, kojim třetí dítě, nefrcime na UM
Ale chápu, ze některá to má proste jinak

urtica
2. črc 2019

@michaela_2 Tak...ono to nemusí být jen o odstavení...pokud je dítě "závislák", tak s hlídáním může být problém do tří let...pokud to tedy máma nebude táhnout na sílu a nenechá ho vyřvat...

michaela_2
2. črc 2019

@urtica to je taky pravda. I to se ale dá do jiste míry ovlivnit, myslím 🙂 pokud babička, chůva, kdokoliv proste, hlídá od miminka, pak je to dítě zvyklé. Pokud je podstatnou většinu času zvyklé jen na rodiče, pak pravděpodobně přijde to, že nechce jinam.

urtica
2. črc 2019

@michaela_2 Jsou na to dva názory - jeden, že to z větší míry ovlivnit lze, druhý, že je to věcí povahy dítěte...mně se potvrzuje spíš pravidlo č. 2 (a to máme enormně nezávislé a samostatné dítko - ale nemám pocit, že by to byla naše zásluha - z větší míry to má prostě v sobě..).

bayt
2. črc 2019

@michaela_2 Tak některé dítě se odstavuje hůř, některé líp. Znám děti, které tomu prsu nikdy moc nedaly. Pak takové jako můj syn, pro které by to bylo trauma a nejspíš by naříkal takovým způsobem, že by mu to žádná normální matka neudělala. Nehledě na to, že i nekojené děti mají separační úzkost, možná i víc, než ty kojené, takže nemusí matku večer nikam "pustit".

Já vím, na vše se dá říct, tak ho nechám řvát a plakat a půjdu se "bavit", ale předpokládám, že většina z nás by to na úkor dítěte, kor kojence, neudělala. Doufám.

ninive211
2. črc 2019

Když si vezmu sama sebe ve 20to jsem byla prostě ještě "decko", těsně po maturitě v prvaku na vejsce. Priorita byla nejdřív dostudovat a pak chvíli (min2 roky) pracovat, pak teprve dítě. Nynějšího manžela jsem potkala v necelych 23,po 6 letech svatba(chvíli mu trvalo, než se rozhoupal) - já chtěla nejdřív svatbu, pak teprve děti. První dcera se narodila měsíc před 30.narozeninami a přišlo mi to tak akorát. Rozhodne jsem se na to necítila stara! Mela jsem to tak, jak jsem to chtěla a plánovala (první dítě do třicítky, druhé pak nejlépe do 33, syn se narodil v mých 32 letech)

kok123
autor
2. črc 2019

Školu mám dostudovanou, práci mám dobrou, být mám sice s hypo, ale mám. Podporu miluji rodiny taky. Jsme pejskaři přizpůsobujeme se psovi a přizpůsobit věci dítku popř. Se něčeho vzdat mi nepřijde jako problém, ale zase je fakt že já úplně nevyhledávam nějaké chlastací akce a vsechno možný. Nějak sem si to vychodila během střední a teď o to nějak nestojím. Ráda Zajdu jednou za čas, ale nebýt někde mi nedělá problém. Stejně jsem vždy radši doma se čtyřnohým kámošem.
Jinak co se týče já bych třeba o sobě řekla, že jsem zodpovědná nic sem nedostala jen tak, a že jsem vyspělá, prostě verim, že i když to nebude jednoduché tak to zvládneme.
Studovat se dal nechystam to není nic pro mě. Nespěchám na to , jen mě zajímali vaše pohledy. Neodsuzují mladé a ani starší maminky. Chtěla bych to stihnout do 24 let. 🙂 Uvidíme co život přinese každopádně ono to přijde samo ve správný čas 🙂

michaela_2
2. črc 2019

@bayt pak je ještě třetí skupina dětí - a sice ty, které za žádnou cenu nechtějí maminku pustit, pláč neskutečny, ale do cca 2 minut poté, kdy se za ni zaklapnou dveře, jsou z nich zase úsměv rozdávajíci zlobidla 🙂 A teď nemluvím o našich dětech, ale o tech, které jsem dříve chodila hlídat do rodin.
Ale je fakt, že tvůj malicky má teprv rok a půl jak píšeš, takže tam je to opravdu ještě “buď a nebo”
A co by pro ne člověk neudelal 🙂 💙

bayt
2. črc 2019

@michaela_2 Já bych od takhle neskutečně plačícího dítěte neodešla....to, že se dokáže rychle utišit neznamená, že ten pláč nebyl "tak důležitý" nebo že to nebylo "tak vážné".

michaela_2
3. črc 2019

@bayt rozumím 🙂 je to dítě od dítěte. Moje děti také většinou nepláčou bezdůvodně. Nepočítám tedy zachvat pláče ve vzteku :D Ale třeba od neteře manžela, by svagrova nemohla odejít ani na záchod. Ta ale plakala porad a kvůli všemu, odchody maminky jsou jen jedna věc z řady

suzyz
3. črc 2019

Zajimava diskuze. Priznam se, ze ve 20 me ani vzdalene nenapadlo mit dite. Resila jsem zmeny typu prestehovani za VS, "problemy" s tehdejsim pritelem co zustal doma, brigady... Myslenka na dite a rodinu byla pro mne asi stejne vzdalena jako treba v 15. Dosud si umim vybavit ten pocit, ze svatba a dite je tak nejak konec zivota, pak uz proste nic neni 😀 I kdyz jsem vedela, ze to chci, ale proste mnohem mnohem pozdeji. Jelikoz jsem si vybrala odbornou profesi, kde se vyzaduje studium, pak praxe, pak dalsi zkouska a pak idealne jeste chvilka praxe pred materskou, tak me ani nenapadlo nad ditetem premyslet driv nez ve 30. A pak uz teda jo, protoze to jsem vzdy vedela, ze dite chci. Ja jsem dost planovaci/racionalni typ, takze jsem ani nikdy neresila biologicke hodiny atd, spis to, jak chci zit (co chci delat) a podle toho jsem prizpusobila to, co jsem v dane fazi zivota delala. A vim, ze mit dite ve 20, tak bud se vzdam vzdelani a zapomenu na vysnenou profesi, nebo to "zvladnu" s prckem, coz bych urcite zvladla. Jenze za jakou cenu. Rada se koncentruji na 100% na jednu prioritu a te venuji vse, jinak jsem nervozni. Takze do 30 se postavit v zivote a kariere pevne na vlastni nohy a pak se v klidu venovat detem s tim, ze vim, ze mame pevne zaklady, tohle byla ta nej cesta pro mne.

loylii
3. črc 2019

@drep skvěle napsáno😉

loylii
3. črc 2019

@kok123 já dvojcata v 38 letech, pocaty prirozene. Nejdřív nebyl vhodný partner, pak jiný, vše bylo ideální, ale neplodnost z jeho strany. Zase tak jsem po mateřství netouzila, abych kvůli tomu měnila partnera.. cestovala jsem opravdu hodně, užila si společnost, vybudovala skvělou práci, kterou mohu dělat i z domova na mateřské. Vyjezdila se v aute a za mě nutno rict, ze jsem rada, ze mám deti teď, užívám si to a před 35 rokem jsem se na to proste necitila psychicky. Porad bylo tolik plánu a měla jsem pocit, ze materstvim, to vše skonci. Teď když se bavím s holkama 25-30 let co mají deti, tak si jen ztěžují - na vyber partnera (po letech, kdy s nim par let jsou, než si pořídili decko), ze nikam nejedou, nemají prostředky finanční a babicky, který chodí ještě do práce a nemůžou hlidat. Já mám peníze i na chuvu a moje mama si vnoučata užívá, čerstve v důchodu. Každý to cítí jinak a za mě nutno rict, ze to není rozhodnutí pouze ty ženy, ale obou partnerů. Kdybych potkala již dříve někoho z koho budu úplně paf, on mě bude přemlouvat, bude mu 35 a více, možná mám dite pod 30kou... ví bůh.. to jsou proste ty cesty osudu..

michaela_2
3. črc 2019

@loylii přesně tak. Každá má jinou situaci a životní zvraty - tohle proste nejde pausalizovat
A ani si to moc plánovat. Upřímně, kdybych zvažovala všechna pro a proti nějak dopodrobna, nemám děti doteď 😃

floruska
22. črc 2019

Ano u každého je to individuální,o okolí bych se vubec nestarala je to čistě jen Vaše věc a pokud miminko chcete oba dva tak není co řešit,a ano ideální věk prostě neni a pokud máte stabilní práci zázemí a finance pořešené je to lepší,a třeba mně stačí ke štěstí že máme děti zdravé krásné a těšíme se z každého nového dne a že jsme všichni spolu

Strana
z4