Jak se pozná anovulace?

sarikslezak
17. kvě 2016

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jak se pozná anovulace? Asi před 3 měsíci jsem vysadila HA. Menstruace se první měsíc opozdila o 7 dní, což není tak hrozné a další cyklus už přišla očekávaně, takže délka cyklu se prodloužila na 35 dní. Minulý měsíc jsem si dělala ovu test a vyšel pozitivní, ale mimi se nezdařilo. Tento cyklus jsem si došla na gyndu, že chci otěhotnět a že mi neustále vytéká sekrece z bradavek. Dr. mě poslala na krev a objednala mě na folikumetrii. 1. návštěva folikumetrie- jeden folikul na pravém vaječníku 16mm. Asi za 4 dny jsem šla na další návštěvu - velikost folikulu na pravé straně 20mm. Paní doktorka mi automaticky řekla, že je to anovulace. Jak to poznala? Myslela jsem, že folikuly praskají až od těch 20mm. Ten samí den, večer, mě začalo strašně píchat na pravé straně vaječníku (tam kde byl ten folikul) je možné, že praskl a ovulace byla? Nedokážu si vysvětlit, jakto, že minulý měsíc byl ovu test pozitivní a teď anovulace?? Jinak krev kvůli sekreci z bradavek vyšla Ok, ale důvod, proč to teče a co s tím jsem se nedozvěděla.. Předepsala mi utrogestan na srovnání cyklu a že mám přijít v září a že se začneme snažit.. Jsem z toho zmatená. Co myslíte? Děkuji

maggie_
17. kvě 2016

@sarikslezak_ Ahojky, měla jsem podobný problém, ale pokud tam máš folikul, žádná anovulace se nekoná 😉 Neříkala spíš, že to nemůžu být anovulace?? Jestli jsi si to spíš špatně nevyložila....Pokud ne, tak bohužel je trošku mimo 😀
Jak říkáš ty, jestli tě pak píchalo na vaječníku, nejspíše folikul praskl, víc budeš vědět příště, až ta půjdeš, zda folikul z pravé strany zmizel 😉 Jinak folikul praská mezi 21-23 mm 😝 (říkal můj gynekolog). Jinak Utrogestan jsem na srovnání cyklu dostala taky a mám první měsíc užívání za sebou, je to docela síla 😔
Snad to trošku pomůže....

sarikslezak
autor
17. kvě 2016

Právě, že mi tvrdila, že mám anovulaci. Že to je asi z HA, že to trvá, než mi ovulace naskočí. Přitom jsem měla minulý cyklus pozitivní ovu test a pak to píchání... No, přemýšlela jsem, že změním gynegologa.. už jen kvůli té sekreci, vůbec nic mi k tomu neřekla!

maggie_
17. kvě 2016

@sarikslezak_ To uděláš asi dobře 🤐 protože to co ti řekla je pitomost no 😉

werumka
17. kvě 2016

@sarikslezak Sekrece z prsou být může, pokud dr. zkontroloval prolaktin a ten je v normě, je to zřejmě důsledek hormonální nerovnováhy po vysazení HA. Nijak bych se tím nestresila, někdo to má takhle celý život.
K tomu Utrogestanu - pokud ovuluješ (tj. měla jsi folikul, máš pozitivní ovulační testy...), tak dokud budeš Utrogestan brát před ovulací, tak si jí zablokuješ. Ano, budeš mít kratší cykly, ale to podstatné v něm bude chybět 😉 Není ani tak důležité, jak dlouhá ta fáze před ovulací je. Ta může být u žen různě dlouhá. Pro otěhotnění je potřeba, aby byla dost dlouhá ta fáze PO NÍ - a to minimálně 10 dní, ideálně 14 dní.

no_title
17. kvě 2016

ahoj,
to je nějaké divné. Na folikulometrii vyrostl folikul o 4 mm, je to sice pomalejší, ale vyrostl. To píchání v podbřišku mohla být právě ovulace. Já jsem byla na folikulometrii v březnu, měla jsem 1 dominantní folikul 14 mm, kontrola za 3 dny a ani se nehnul, stále 14 mm. Tak TOHLE je anovulace. To tvoje anovulace není, jen možná folikul nerostl podle tabulek 2 mm za den.
A být tebou si utrogestan nedávám, nebo max jen na chvilku třeba na 2-3 měsíce, protože pokud se nasadí příliš brzo (většinou ho píšou automaticky 17.-24. DC) před ovulací, tak k ovulaci nedojde... Primárně se dává těm, co buď nemají menses vůbec nebo nepravidelně nebo na udržení těhu, pokud ms máš, tak se do toho zbytečně zasahuje a možná i pak zablokuje případnou ovulaci, která by jinak přišla.

sarikslezak
autor
17. kvě 2016

Děkuji za Vaše rady a názory už jsem nevěděla co si mám myslet.. 🙂