Můžu si o vyšetření plodnosti u gynekologa říct sama?

mvmartina
15. lis 2012

ahoj holky, mám dotaz, který možná bude zajímat více z vás. S manželem se pokoušíme už 5 měsíc o mimi a zatím nic, a jelikož nejen tady, ale i ve s vém okolí pozoruji, že je čím dál větší problém otěhotnět, spousta holek kolem mě se o to snaží půl roku, rok, i více a až po takové- pro mě dlouhé době- je lékař pošle na nějaká vyšetření- spermiogram, vyšetření z krve atd... a pak se třeba zjistí, že jeden z partnerů není v pořádku a je třeba to začít řešit- hormonální léčba, léčba partnera atd...tak mě napadlo, proč by měl člověk čekat a v podstatě se pokoušet o nemožné (pokud to třeba bez nějaké léčby nepůjde), jestli si mohu o toto vyšetření říct u gynekologa sama- samozřejmě si ho také uhradím...máte s tím některé zkušenosti, popř. kolik by to tak mohlo stát? díky, a ať se vám "daří" 🙂 😉

mb85
15. lis 2012

@mvmartina ahoj můj doktor , říkal že čeká půl roku pak to řeší u mě teda dřív protože na ultrazvuku zjistil že neovuluji, ted mě čekají vyšetření, osobně si myslím,že se ho zeptat můžeš,uvidíš co ti řekne ,pokud by ale odmítl cokoliv řešit tak bych se zkusila orbátit třeba na nějaké centrum asistované reprodukce, ceny sice nevím když nemáš doporučení od lékaře tak určitě některé věci hradíš ,jediné co vím že spermiogram manžela stojí kolem 800kč.jinak bych to hlavně probrala se svým lékařem on zná tvůj zdravotní stav a určitě ti poradí ,co a jak a jestli si opravdu dělat starosti 😉

ivanatl
15. lis 2012

@mvmartina Ahoj, máš naprostou pravdu, taky jsem na to zrovna nedávno myslela. Proč bych měla čekat rok než mně pořádně gynekolog vyšetří. Příjde mi to ztráta času, měli by to dělat spíš obráceně. Udělat vyšetření tomu kdo se chce snažit o miminko a zjistit jestli je vše v pořádku. Pak si myslím, že je člověk i klidnější, když ví, že by mu v otěhotnění nemělo nic bránit. No pokud by jsi zjistila něco víc, tak dej určitě vědět. Já jdu příští týden na ORL a gynekologii kam chodím mám hned vedle, tak se asi půjdu zeptat jak to je. Záleží kolik tam bude lidí.

mvmartina
autor
16. lis 2012

super, to by bylo bezva!
@ivanatl

lucoska29
16. lis 2012

@ivanatl máš naprostou pravdu...mělo by to tak být...jenže ve všem je otázka peněz...tak tě raději nechají čekat rok a pak se s tebou někdo možná začne bavit a hledat kde by mohl být problém...fakt bezvadnej systém.

ivanatl
16. lis 2012

@lucoska29 jj tak, tak. Bohužel máš pravdu. Peníze vládnou světem 😢

janneke
16. lis 2012

Holky, neblázněte. To jako pro jistotu se zeptám zubaře, jestli by mně nevyvrtal zub, co kdybych tam náhodou měla kaz? Je to přehnané přirovnání, připouštím, ale proč plošně vyšetřovat zdravé páry, zda mohou otěhotnět?
Ono totiž během toho roku většina párů otěhotní bez lékařské pomoci tak jako tak.

ivanatl
16. lis 2012

@janneke jenže to je přesně to, co když ty páry zdravé nejsou a rok se snaží zbytečně. Neříkám, že plošně vyšetřovat všechny, ale když mám zájem o prohlídku, tak jestli mi ji někdo udělá. Zdravotní si platím a nechápu, když si chci být jistá jestli je všechno ok, proč bych měla čekat rok než mně někdo dá nějakou péči.

ivular
16. lis 2012

@ivanatl Já v tom třeba nevidím problém, pokud by si toto vyšetření na vyžádání daní partneři kompletně uhradili. Ale hradit takový screening z veřejného zdrav. pojištění, tak to si neumím představit ani např. v silně sociálních zemích Skandinávie.

ivanatl
17. lis 2012

@ivular no jo jenže na koho to veřej. zdravotní pojistění jde že. Člověk se tady snaží, vydělává, platí a když pak něco chce tak si to stejně musí znovu zaplatit, jak smutné.

barbborka
17. lis 2012

Ahoj holky, taky mám o nějaké takové vyšetření zájem, ale jak to tady čtu, tak na to nemáte jednotnej názor. Slyšela jsem o možnosti vyšetření z krve, kde se zjistí, jestli mám ještě na těhotenství čas nebo už moc ne. Víte o tom něco?

blondatabruneta
18. lis 2012

@mvmartina když máš dobrého gynekologa, udělá ti vyšetření kolik bude potřeba a zadarmo 🙂

blondatabruneta
18. lis 2012

@mvmartina jinak teda pokud jsi se s gynekologem ještě nebavila jak dlouho se snažíte, klidně bych řekla, že už je to rok a udělá ti vyšetření hned 😉

@janneke upřímně si myslím, že Vám se děti povedly hned...

ivanatl
18. lis 2012

@blondatabruneta to je dobré vědět 😀 . U mně je spíš problém, že jsem si tam nedávno ještě byla pro prášky 🙂 , takže na mně asi příjdou. Uvidím, teď se snažím pozorovat tělo měřením BT, tak to vydržím tak půl roku a když se mi něco nebude zdát, tak jdu. Aspoň budu mít něco v ruce a podle toho by taky gynekolog měl poznat jestli je graf v pořádku nebo ne.

laurapa
18. lis 2012

"no jo jenže na koho to veřej. zdravotní pojistění jde že"
Veřejné zdravotní pojištění je pojištění. Pojištění znamená, že se pojišťujete pro případ nouze - akutního průseru, kdy potřebujete neodkladnou péči pro zachování života/zdraví. V téhle zemi je spousta vážně nemocných lidí, kterým pojišťovna nemůže proplatit životně důležité léky, protože peníze ze zdravotního pojištění na to prostě nestačí. Zkuste o tom přemýšlet.

ivanatl
18. lis 2012

@laurapa 🙂 dobře budu o tom přemýšlet

janneke
18. lis 2012

@blondatabruneta Je hezké, že si to tak upřímně myslíte, ale není to tak.

karotky
18. lis 2012

Z mé zkušenosti si myslím,že dát šanci na přirozené otěhotnění 1-2 roky u průměrně mladého páru je normální.Vajíčko má na oplodnění a uhnízdění v děloze pouze 24 hod. z celého měsíce a samotné početí je spíš otázkou štěstí,zdali se obě buňky do těch 24.hodin strefí.Někomu to vyjde hned 1.cyklus a někomu až po 3/4 roce snažení.To aby se nechaly všechny páry plošně vyšetřovat na ne/plodnost mi přijde trošku mimo mísu,protože je plno zdánlivě zdravých párů a nepodaří se jim miminko počít nikdy.Nechtce také něco na přírodě a necpěte se zbytečně hormonálními preparáty,protože to ničí zdraví. 😉

ivanatl
18. lis 2012

@karotky ve finále máte nejspíš pravdu. Je to způsobeno asi nedočkavostí, že je to věc, kterou vlastně člověk nemůže ovlivnit a i když je 100% zdraví, tak se to třeba nevede už jen z důvodu, že se na tom myšlenkama a sledováním hodně zasekne 😀 .Jen je potom na prd, když se až třeba po roce zjistí, že zdraví není a roky ubíhají. Je asi vážně dobré sledovat své tělo a když se člověku něco nezdá,tak zajít za gynekologem. Já osobně jsem teda nemyslela, že by se páry měly vyšetřovat plošně, ale jestli když budu mít o svém těle nějaké pochybnosti, nebo když si budu chtít být jistá zda je všechno v pořádku,tak zda mi gynekolog vyšetření udělá dřív než za rok aniž bych musela hned něco platit?Aspoň ty základní věci jako jestli třeba probíhá ovulace?

mvmartina
autor
18. lis 2012

@ivanatl
@karotky
@laurapa
@blondatabruneta
holky já jsem to myslela tak, že prostě my se snažíme už 6 měsíc, a nic, spíme spolu obden, piju kontryhel, jím GS mamavit, a zatím nic, jako nijak to nehrotím, nebrečím s každou MS do polštáře, spíš mě to jen tak napadlo, protože každý doktor je jiný..., některý ti hned na všechno předepisuje ATB, jiný ti řekne ať si koupíš homeopatika a děláš si sedací koupele, a stejně může začít řešit jeden problém s otěhotněním po půl roce a jiný po dvou letech...já jsem třeba ještě před rokem chodila k doktorovi, který mi nedělal od 16-26 let ani jednou ultrazvuk..prostě nikdy...tak proto, nejsem proto aby se to platilo ze zdrav. poj, toto je myslím nadstandardní vyšetření, takže toto ať si platí každá sám...a s tím přirovnáváním k zubaři...mě dělá zubař skoro pokaždé RTG jestli není někde kaz který není okem vidět... 😀

blondatabruneta
18. lis 2012

@mvmartina aha 😀 tak já jsem zvyklá asi na něco jinýho... mě gyndařka dělá UZV pokaždé a zubař rentgen taky 😀

mvmartina
autor
18. lis 2012

@blondatabruneta no mě teď moje nová gyn. taky, ale jen jsem chtěla poukázat, že co doktor, to úplně jiný přístup

elvira
18. lis 2012

Tak osobně mi půl roku připadá málo na nějaké vyšetřování a závěry. Spoustu párů otěhotní později - do toho roku to většina gynekologů bere jako normu.
Takže pokud nejsou problémy - nepravidelnosti cyklu a pod. - nechala bych to do toho roka tak.
Nicméně - každý doktor je jiný, s některým se dá domluvit. Myslím, že spermiogram zas takový problém není - ani finančně a hormonální profil z krve se dělává 3, - 5. DC a nejspíš nebude taky nijak závratně drahý.
Sranda nastává, když vám, stejně jako nám, nakonec řeknou, že nevidí důvod, proč by to nemělo jít a ono to nejde a nejde, že? 😀

blondatabruneta
18. lis 2012

@elvira mně taky půl roku příjde "málo", ale na druhou stranu chápu, co tím chce říct, prostě člověk by měl vyšetření díky kterým by věděl, jestli má cenu se snažit přirozeně - třeba kdyby zjistili neplodnost u chlapa tak nebude rok v háji s neustálým ale zbytečným snažením.... a nebo jestli to prostě přirozeně nepůjde... ono jako po roce zjistit, že má ženská neprůchodný vejcovody a chlap špatný spermio taky není žádná výhra že...

jinak my teda též patříme do kategorie všechno je OK ale nedaří se...

elvira
18. lis 2012

@blondatabruneta - ale já tomu rozumím - po roce se zjistí průser a člověk to chápe jako ztracený rok.
Na druhou stranu - přeženu-li to, tak si nechejme udělat testy na začátku snažení, že...
Nějaký termín daný být "musí". Je pravdou, že by doktoři asi nestíhali nic jiného než preventivně vyšetřovat plodnost.
Když to beru podle sebe, tak v půl roce bez úspěchu jsem začala měřit bazálku - věděla jsem, že ovuluju, což je další plus.
Ale jinak to nijak nezlehčuju ani nezesměšnuju, každá jsme jiná, každá snášíme neúspěch různě.
PS: rozhodně nebudu radit, ať na to nemyslíte nebo jedete na dovolenou - to bývaly "smrťáky". 😀

blondatabruneta
18. lis 2012

@elvira přesně 😀 za větu "nemysli na to" nebo "za to může psychika" se mi doteď otvírá kudla v kapse 😀

verusak87
18. lis 2012

@blondatabruneta Tolik zbytečnýho sexu 😀

blondatabruneta
18. lis 2012

@verusak87 😅 😅 😅 no to zas ne ten není nikdy zbytečnej 😀 ale upřímně je mi příjemnější sex mimo plodné období, takovej ten když "nemusíš" 🙂

karotky
18. lis 2012

@mvmartina ,......................píšeš:"spíme spolu obden, piju kontryhel, jím GS mamavit","jako nijak to nehrotím" 😅 Já bych řekla,že to hrotíš úplně na maximum. 😀 My se začali o miminko snažit rok po svatbě,otěhotněla po 8.měsících,ale v 9tt jsem o to přišla.Pak mě dr. nesmyslně léčil Proverou 2 roky a když jsem na něj uhodila,že bych potřebovala poslat k odborníkovi(manžela tenkrát poslal na spermiogram a až po 2.letech mi přiznal,že mě mylně informoval o jeho ne/plodnosti-v Sanusu zjistili,že měl morfologii jen 8%),začal se se mnou hádat,že jsem jak posedlá,když chci mi dítě v 25.letech. 😅 Nakonec jsem si doporučení do Sanusu vydupala,do roka jsem se k němu vrátila jako těhotná a ani nemuknul. 😀
V Sanusu nám řekli,že se máme snažit,po 2-3.denní pauze,protože když by to bylo každý den,spermie by nebyly vyzrálé a kdyby to bylo po delší době,tak už by byly "zkažené".Absolvovali jsme 4krát IUI,1krát jsem byla na laparce a nakonec se nám to povedlo přirozenou cestou.Myslím si,že velkou roli tam zahrála psychika,protože dr. v Sanusu měl dovču a tak jsem celý Sanus vypustila na 14 dní z hlavy.Zkus chvíli řešit něco jiného,protože žena otěhotní jen tehdy,kdy to čeká nejméně. 😉
Co se týče RTG u zubaře,tak si nemyslím,že tak časté ozařování by mělo být prospěšné-zvlášť kvůli štítné žláze. 😖

mvmartina
autor
18. lis 2012

@karotky no spíme, protože jsme to to tak měli i před lety, kontryhel piju na úpravu cyklu, a ten mamavit spíš ze srandy...určitě si neměřím bazálku a nedělám ovu testy jak jiné holky tady, nehroutím se každý měsíc z MS...spíš mě zajímá jaké jsou možnosti 😉

karotky
18. lis 2012

@mvmartina ,........................gynekolog by Ti mohl udělat horm. profil a pokud by byl v pořádku(i funkce štítné žlázy),tak by mohl poslat manžela na spermiogram(ten si musíte uhradit sami).Zkus si o to při příští kontrole říct a věřím,že Ti dr. vyhoví 😉