icon

Nedaří se nám početí - začínám se chovat hrozně

zoufala_l
13. srp 2018

Ahoj, třeba mě pochopíte, třeba ne, doufám v nějaké reakce. Předem se omlouvám za dlouhý text. S přítelem jsme 2,5 roku. Na jaře jsem potratila, byla jsem těhotná poprvé v životě. Přesto, že mě to zasáhlo, tak si myslím, že jsem to ustála dobře. Žádné scény, partner byl také skvělá podpora. Po několika vyšetřeních stojíme na prahu rozhodnutí, zda zkoušet dál přirozeně (jenže je tu můj věk 39 a malinko horší spermiogram), nebo jít do IVF. Ze strany kliniky IVF se cítím docela pod tlakem, mám v plánu nějaké konzultace u jiných doktorů, jdu ke svému gynekologovi, prostě chci mít hodně informací pro a proti. A teď k jádru věci. Doma to moc neřešíme. Partner se zdá, že jakoby to odhání to téma, nepřipouští si to atd. Já jsem čím dál víc ve stresu, propadám takové té neobytné panice, že "co když"... je to poslední šance? nechá to následky? už to později nepůjde vůbec? prostě sakra není to trhání zubu, pár nocí už moc nespím. Jenže místo, abychom drželi při sobě, jsem zkazila dlouho plánovaný víkend nesmyslným výlevem. Podotýkám, že mám pár Ex, které vídám běžně i léta po rozchodu, nic v tom není. Stejně tak jsem nikdy neměla problém, když některý z mých partnerů se vídal s expřítelkyní nebo exmanželkou. Třeba i kvůli dětem, vždy bez problémů. Přítel má EX - dle jeho slov byli spíš kamarádi (něco proběhlo, snad před 5 lety), ona jím ovšem byla tak posedlá, že když se dal dohromady se mnou, tak hrozila sebevraždou. Já jsem o ní zpočátku, několik měsíců vůbec nevěděla, dozvídala jsem se všechno náhodně (třeba, když volala, strkal si mobil zvonící do kapsy - takže jsem se narovinu zeptala, proč to dělá, že to vypadá divně). a tak postupně během měsíců vyplulo na povrch, že holka s ním prakticky kromě sexu a společného bydlení vedla partnerský život, stavěli dům /jeho slovy, ona mu pomáhala, jako každý jiný kamarád-muž/, dodnes (2,5 roku), když jeho parta kamarádů má nějakou akci a má tam být ona, já nejsem zvaná, aby ona z toho neměla psychickou újmu! 2,5 roku jsme spolu!!! naposled před 3 týdny, šlo pár jeho přítel na večeři a pivo a opět šel jen přítel. Já jsem si šla po svých. Zvykla jsem si. Vždy ale když se takto vidí (cca jednou za 2-3 měsíce, nic častého), ona jakoby znvou zahájí aktivitu. Takže teď se viděli v červenci (já nešla, protože ona mu vyloženě na dotaz, že by mě rád vzal, napsala, že ne) a teď v sobotu mu poslala fotku, která mu měla připomenout něco, co spolu zažili na stavbě toho domu (našeho brzy budoucího domova). A ve mě bouchly saze. Výsledek byl ten, že jsem cvok, co má strach z úplně neškodné ex, která je už dávno v pohodě, že příště mi ani raději neřekne, že píše ona, nebo, že jdou na pivo spolu (trvalo mi přes rok, než jsem ho naučila, říkat mi na toto téma pravdu - tímto jsem to úplně zhatila). Jenže já jsem teď hrozně zranitelná, bojím se, že zůstaneme bez dětí, našly se i další zdravotní komplikace, a fakt mi nepřidávají vtipné smsky holky, která prostě dokud se bude vyskytovat v okolí, vždy se bude snažit a doufat, že nám to nevyjde. Vím, důležité je, že on jí nechce! ale třeba jen to, že důsledně dbá, abychom se nepotkaly. My za tu dobu máme společné známé, ale já jsem se s ní nikdy neviděla! Proč neudělá to gesto, proč stále ohledy k ní, proč se jednou konečně před ní ke mě nepřihlásí, když mám být matka jeho dětí a pokud by to vyšlo, tak za pár týdnů už bych měla termín...? on říká, že jen a jen z ohledů k ní, že jí nechce trápit, že není důležitá. Já to mám od začátku ložené jinak. Představila jsem ho všem v mém okolí dávno a pokud by s tím někdo měl problém, je mi to fuk...

zoufala_l
autor
14. srp 2018

@garalela mno přeci jen jsem si za ty 2,5 roku udělala představu a i když já jsem hodně opatrná a nedůvěřivá, tak u ní opravdu věřím, že je na hlavu ona zejména. a že přítel ani ta skupina kolem něj s tím neumí pracovat. /pár historek o její závislosti na mém příteli koluje a věřte, že já se takto chovat, tak se sama před sebou stydim, ona opravdu nemá žádnou hrdost - a to přitom spolu jako pár byli pár měsíců před lety, pak on jí řekl, že budou kamarádi. Jen bohužel jí neutnul a nevymazal úplně, ale udržela se v té skupince, kterou mezitím pojala za svou a za přátelé/. Přeci jen všichni se spolu znají X let, já jsem mezi nimi 2,5 roku a podle mě žijou v tom,že mě to až tak nevadí,když jednou za čas zajdou oni s ní, aby měla klid a nemusela mít ze mně trauma. Ale tomu už je konec - příště jdu. Ono přeci jen mě to i posílilo, když jsem se dozvěděla to o tom koncertě, je to známka toho, že ona má ze mě strach. To je moje velké plus. Mě to také nebude příjemné, ale beru nejvíc sexy šaty, lehký make-up a hurá do akce. Samozřejmě, může to být různě "přiohnuté" ty fakta... ale čemu i po těch letech věřím, že on jí nechce, nechtěl a pokud bychom se my dva rozešli, najde si znovu někoho třetího - ne jí... uvidíme. díky za podporu

zoufala_l
autor
14. srp 2018

@netopejr Oni mě znají, chodívám s nimi běžně, seznámil mě asi po 2 měsících vztahu se všemi a od té doby cca 2x do měsíce je nějaká akce, kam jdu i já... to se asi trošku tady "ztratilo v překladu". Jen někdy je akce (jednou za 2-3 měsíce), kdy jde ona a raději všichni tiše našlapují, aby ze mě neměla trauma

netopejr
14. srp 2018

@zoufala_l Dík za vysvětlivku.
No a stejně - jestli ona je padlá na hlavu a Ty normálně fajn do party... To jim jako nechybíš? Chápu sociální cítění partičky, že ji v partě držej, ale nechápu, že se po Tobě neptaj, mně/nám by vadilo, že někdo fajn na akci není (tím taky ztrácí kontinuitu s děním v partě), a přišlo by nám to divný, bychom mu to řekli a Tebe bychom se ptali, proč jako nejdeš... Leda že bys nám vysvětlila, že tam nechceš být, když tam je ona... A to bychom si mysleli, že seš trochu divná.... Tak leda že se tam drží nějaké podivné fluidum, že oni to vnímají, že vlastně vadí ona Tobě a proto tam nejseš a seš radši jinde, aby nebyly vlny... který ale vadí Tobě, protože napětí v tý partičce tohle taky musí nějak vyvolávat, a je to takové zvláštní, no.
Takže jsem pro velký třesk a bouřku, ať se vyčistí vzduch, všem vám bude líp. (Třesk teda může být "jen" to, že odteď prostě normálně všude chodíš s nimi a užíváš si to a k třesku ať dojde třeba u ní.
Drž se a pevné nervy, pojmi to jako hru 😉 a máš o jiné myšlenky postaráno.
S přítelem si taky vyrazte sami někam v klidku, ať se posílí vaše pouto! 😉

zoufala_l
autor
14. srp 2018

@netopejr díky moc! to mám přesně v plánu. Prostě příště jdu a párkrát za sebou si dám pozor, abych byla s ním, ať mě vidí po jeho boku od těd pokaždé. I kdybych měla rušit svůj program 🙂 Ano musím to brát jako hru! Btw. ona ta jejich parta je taková trochu pokrytecká. Mezi mými příteli, co mám ze školy apod. se klidně diskutuje, máme různé názory, nebojíme se je říct, prostě jako normální společnost. Taky se nebojím se říct něco negativního. Když se nám něco nelíbí vzájemně nebo nesouhlasíme. Tady v té skupině žijí všichni v takovém divném vakuu, názory stejné úplně na všechno, nedej bože, že by byl konflikt, je to takové povrchní.

mysek
14. srp 2018

A jak casto se milujete? U nas bylo potreba spravne nacasovani. Zkouseli jsme druhy pres rok. Jsme se milovali nejvic, kdyz uz ovulace probihala, hlen atd. jinak jsem byla desne bez libida a vubec se mi nechtelo a jednou jsme se milovali pred ovulaci nez prasknul folikul asi nebo jak se tomu rika, moc se v tom nevyznam a vyslo to. A muzu se zeptat, to jsi musela na revizi nebo to byl samovolny potrat? V jakym jsi byla tydnu? Jinak mam kamaradku a ta mela dite v 41 letech.

xkalisto
14. srp 2018

@zoufala_l No a když už plánujete to dítě že spolu chcete tak na nějakou svatbu by to nevypadalo? 🙂

zoufala_l
autor
14. srp 2018

@xkalisto Já nejsem moc typ na vdávání, ale samozřejmě to je na pořadu. Jen teď máme plnou hlavu toho početí :(

zoufala_l
autor
14. srp 2018

@mysek Milujeme se tak 3-4x do týdne. Cca znám ovulaci, právě podle hlenu, vím, že jí mám dříve (kolem 11 DC - mám lehce kratší cykly). Potratila jsem v 6tt - zjistila jsem to v 8tt, ale vývoj odpovídal šestému, musela jsem na revizi.
@xkalisto ještě doplním, že tohle je třeba zrovna občas dotazované ze strany těch jeho kamarádů. Co svatba.... Což mi přijde zajímavé, když mezitím hrají tu hru na to, že kolem ex se musí chodit po špičkách 🙂 Kolem mě je řada lidí "na hromádce" bez problémů, takže o svatbě jsme začli mluvit, až když byly // na testu, výhledově, po porodu a přišel potrat.

jednaholkaa
14. srp 2018

Necetla jsem ostatni komentare, ale z toho co popisujes me prijde, ze se partner chova co se tyka te ex trochu nedospele a detsky.. Ale co s tim, to ti neporadim, i kdyz sem taky par takovych mela 🙂 Co se tyka toho snazeni, tak presto ze nejsem priznivcem ivf bych ti ve 39 uz prirozene snazeni nedoporucovala. Teda v pripade ze se treba snazite dyl jak dva roky. Ono ve 40 je totiz sance na prirozene otehotneni asi uz jenom 2 -3 procenta, takze i to ivf bude chvili trvat.. tak at ti ten vlak neujede uplne.

zoufala_l
autor
15. srp 2018

@jednaholkaa ahoj, díky za odpověď. já jsem otěhotněla v prosinci 2017 po 8 měsících snažení, takže i gynekolog mi říkal, že v rychlosti až takový problém asi nebude. Jenže jsem potratila. Ten věk mě straší, to ano. To rozhodování je právě šílené. Můj gynekolog /druhý úvazek má v CAR, což jsem původně netušila, já chodím jinam do CAR/ mi říkal,že na můj věk mám velkou ovariální rezervu /samozřejmě kvalita může být všelijaká, ale množství je nadprůměrný na 39let/. Doktoři v CAR se kloní k IVF - je tam ale i ten další faktor, že pouze IVF jim generuje zisk, všem těm klinikám. Takže pokud je možnost,jdou hned do toho. a já se prostě na takový krok necítím. Můj lékař mi radil dát si limit, chvíli to ještě zkusit přirozeně a pak kdyžtak IVF. Je mi ale jasné, že to co píšeš v závěru je fakt. Toho se bojím. IVF také není jistota, když to člověk zkouší od 30ti jednou se to podaří, ale od 40ti? je to šílený dilema.

jednaholkaa
15. srp 2018

@zoufala_l Hmm, tak v tom pripade bych na tvem miste jeste treba do konce roku pockala. Jestli mas dobrou ovarialni rezervu tak ivf ti pujde i ve 40. A jestli si v prosinci po 8 mesicich otehotnela tak by se to do konce tohoto roku mohlo podarit. Zvlast kdyz se na to necitis, tak asi jeste vnitrne vis, ze by to mohlo jit prirozene 🙂 Ja se byla taky podivat v CAR a nakonec jsem si v 37 rekla, ze to jeste zvladnem prirozene a podarilo se. AMH mam 2,6 .. takze jsem si prave rikala ze ivf kdyztak mozna pozdejc.. Tak drzim palce 🙂

zoufala_l
autor
15. srp 2018

@jednaholkaa Moc děkuju!

kikika87
15. srp 2018

@zoufala_l Moji kamarádce se po dvou potratech taky takhle na začátku už nepodařilo po třetí otěhotnět přirozené. Ve 39 ti ještě pojišťovna hradí IVF nebo už nikoliv? Aby jsi to třeba nepromeskala o pár měsíců, ono jde o dost penez pak.

michaela_2
15. srp 2018

@kikika87 myslím že hradí do 40 let 🙂

kikika87
15. srp 2018

@michaela_2 Jen VZP. Jinak do dovršení 39, pak už samoplatce...

zoufala_l
autor
15. srp 2018

Ano je to do 39 let - dne narozenin. Dokonce už ani VZP - všechny pojišťovny to mají do 39 let. Peníze ale neřešíme naštěstí. Jednak i s podporou pojišťovny ten cyklus vyjde na cca 25 000-30 000. Je tam spousta věcí, co si musíte připlatit i tak sami. Pojišťovna na celý ten proces jen přispívá, nehradí ho celý. Já mám ještě šanci i na proplacení toho příspěvku. Ta zmizí během pár týdnů, proto to teď tak strašně řeším. Ale jak jsem psala, peníze nejsou tím motorem, abych do toho hned šla.

kikika87
15. srp 2018

@zoufala_l Tak pokud vás ty peníze až tolik netlačí, tak bych to ještě zkusila doma😉. A ano, jen přispívají, ale i tak je to hodně velká částka, v desetitisicich.
Stres je důležité odbourat, doporučuji ž vlastní zkušenosti.

zoufala_l
autor
15. srp 2018

@kikika87 Já jsem už ten rozdíl mezi samolátci a na pojišťovnu počítala. S pojišťovnou to vyjde na cca 30000,- bez na zhruba 60-70000. Rozdíl to je to ano... ale stejně nejse vůbec rozhodnutá :( že nepomáhá stres to je jasné. Ten minulý rok jsem se tím nijak nezabývala, jen jsme si nedávali bacha 🙂 až ke konci roku jsem si říkala, že možná to chce nějaké vyšetření a ono se zrovna zadařilo... jenže letos? potrat, čas, tlak CAR, naaopak opačný názor mého doktora, a do toho psycho Ex za zády... 😢 to se ten stres blbě odbourává...

kikika87
15. srp 2018

@zoufala_l Právě proto to rikam...je to těžké, ale chce se fakt nějak uklidnit. Mě pomohla změna. Rozhodni se podle sebe, nenech se do ničeho tlačit. Opravdu to může pomoct. Na tu EX se vyprdni, jen nervy z toho máš.

zoufala_l
autor
15. srp 2018

@kikika87 snažím se 🙂 vždy je pár měsíců to dobré, i se cejtím být nad věcí. Jenže pak si řeknu "Sakra, neustále mi do života zasahuje někdo, koho ani neznám, nezáleží mi na ní ani jako na kamarádce..." Být to jen na mě, je s ní rychlý proces už před lety, ale přítel v tom pořád tak "postává" a myslí si, že to samo vyhnije. To k té EX... no a s tím těhotenstvím, mě ta panika vlastně zachvátila až po konzultaci v CAR, kde honem honem běžte do toho...

mrs_cuddy
15. srp 2018

Jestli mohu: v první řadě bych asi ,,vyřešila" tu ex... já osobně jsem měla něco podobného co se týče bývalé přítelkyně mého drahého a po určité době to už překročilo únosnou mez a bylo to potřeba řešit...třeba se víc i ,,uklidníš,, a bude se Ti lépe/vám řešit rozhodnutí okolo miminka 🙂

kikika87
15. srp 2018

@zoufala_l Tak to je v každém CAR, od toho tam jsou, že. Ale rozhodnutí kdy, je čistě na vás. Takže tak ! Pár měsíců bych tomu dala a až pak se na ně třeba obrátila.

zoufala_l
autor
15. srp 2018

@mrs_cuddy já to vidím uplně stejně. Prakticky je od začátku takovým stínem, nebo hnusněji vředem, na jinak fungujícím vztahu. Jenže musí se zapojit partner. On jí musí dát najevo, že nikdy nedosáhne svého. Já jsem přes všechny nepříjemnosti připravená si to vybojovat také. ale on je "srab" a přešlapuje okolo. Takže to vezmu do svých rukou.

janeict
15. srp 2018

@zoufala_l Ahoj, já měla podobný problém... Po přečtení různých diskuzí jsem vyzkoušela zavolat na IVF Gynem v Praze a domluvila si první schůzku. "Doma" jsme se snažili už dlouho a stále marně. Teď tam navíc mají klinickou studii, kde tě umělé oplodnění nemusí stát nic. Mrkni na to. Pěkný den snažilky 🙂

zoufala_l
autor
15. srp 2018

@janeict díky za tip!!!!

mrs_cuddy
15. srp 2018

@zoufala_l což je na jednu stranu určitě dobře ale aby vám to nepokazilo vztah...já osobně jsem vždy měla pocit,že to u nich ještě není zcela ukončené protože proč by se měl brát ohled na někoho, kdo už v jeho životě nehraje roli...prostě se rozešli a basta. Nás např. otravovala i přes sms ráno, odpo,večer a nebyl úplně schopen ji (byť slušně) poslat do háje. A také to bylo v době se snažení (to jsem si vždy říkala,že se nechci stresovat když mám být v klidu a snažit se)

honzulka
15. srp 2018

@zoufala_l Zkus si říct,že do konce roku si dáš pauzu a budeš se věnovat třeba sobě a užívat si a v lednu půjdeš na umělé..😝 Mně to fakt tehdy pomohlo.. pamatuju si u Toma,že když jsem přišla domů od odktora s tím,že si dáme limit a když do určité doby neotěhotním,tak to začnem řešit tak jsem se s mířila s tím, že po novém roce půjdu na ta vyšetření a mám pocit, že jsem snad otěhotněla ještě ten večer...😀

zoufala_l
autor
15. srp 2018

@mrs_cuddy ono nám to kazí vztah vlastně od začátku. Naštěstí teď smskuje jednou za čas (cca 1x za měsíc) člověk by si řekl, no bože, o co jde. Ale tohle je z její strany fakt nemoc. Když jsme se dali dohromady (upozorňuji, že oni spolu partneři v té době už nebyli asi dva roky - jen kámoši ve stejné partě), tak on psala po nocích, třeba 7x. Děs běs. Přítel to bere, že když teď nehrozí sebevraždou a nepíše a nevolá atd, že je to vlastně úplně vyřešené. Ale není, když při společném pivu není moje přítomnost vhodná kvůli ní. Když má takové pokusy, že vymýšlí narozeniny separé společně, beze mě. Ona v podstatě dělá, jako bych neexistovala. O Vánocích mu dala dárek /nic divného - já jsem si také s Ex dala dárky, on mi dal origami, co složil z ubrousku v hospodě a já mu stolní kalendář, co jsem popadla v kanclu 😂 takže nic osobního/. ale ona došla na vánoční večírek (opět ten byl beze mě), tam mu řekla, že má pro něj dárek, ale že mu ho chce předat ve vsi, tam co staví ten dům (teď už náš budoucí dům), že se tam chce po tom dlouhém čase zase podívat, takže jen ve dvou. Za týden po večírku se tam od něj nechala odvést a dala mu takový řekněme docela osobní dárek. Prostě podle mě jasně partnerský dárek. a Přítel to nevnímal, prostě "co má být, tak mi dala dárek, ty jsi taky dostala origami...." ano dostala ale na mejdanu, kde bylo dalších 20 lidí a můj Ex udělal to origami z ubrousku všem včetně mého současného přítele. Ona si vyhradila čas a nechala se odvézt za Prahu, aby mu v soukromí dala dárek. a on to nechápe, nevidí, co mi vadí! Dle jeho slov má být pro mě důležité, že on jí nechce. tak proč se přes to nepřenesu. Jemu nedochází, že když bychom se rozešli, bude mu stejně zle dělat v dalším vztahu. a jí nedochází, že když bychom se rozešli, jí on chtít nebude, najdete si zase někoho dalšího třetího a ona bude pořád doufat... je to úplně zvrácený.

zoufala_l
autor
15. srp 2018

@honzulka ano musím si dát nějaký termín, a moc pak na něj nemyslet... myslím, že mě se uleví i tím, že přestane ten tlak z CAR, když jim řekneme, že teď hned do toho nejdeme. Jak říkal můj gynekolog (toho mi tedy seslalo samo nebe - jsem u něj od jara, řešil ty komplikace po revizi po potratu a tehdy už mi možná zachránil i vůbec šanci mít děti), te říká "V CAR vezmete za kliku a už jste neplodná"

zoufala_l
autor
15. srp 2018

@mrs_cuddy Jak to skončilo? Jak jste dokázali, že toho nechala? U téhle holky myslím, že může pomoct jen nový chlap. Jenže za 2,5 roku nic... myslím, že nehledá, nikoho nechce... (tedy ono to není 2,5 roku, to jsme spolu my. Ono to je třeba 5 let... protože tolik času uplynulo od doby, kdy jí po pár měsících řekl, že jako pár nemají budoucnost, že z toho nic nebude...

Strana