Nedaří se třetí prcek. Někdo nějakou radu či zkušenost?

18. únor 2021

Holky,

moc prosim o nazor ci uklidneni. Vim, ze nejste lekarky, ale treba si nekdo prosel necim podobnym...

Radi bychom tretiho potomka, ale nedari se. Prvni tehotenstvi se podarilo na 1. pokus v 34 letech, vse v poradku, jen tehotenska cukrovka. Porod byl v roce 2017 akutni sekci. Druhe tehotenstvi se podarilo na 2. pokus v 36 letech, vse ok, jen opet tehotenska cukrovka. Porod 2019 planovanou sekci. U prvi sekce mi rikali, ze jsem mela pomerne dost srustu na pobrisnici (v detstvi jsem prodelala gyn. operaci, brali mi vajecnik, byla na nem velika cysta). U druheho cisare rikali, ze na prave strane byly opet rozsahle srusty. Odstranili, co se dalo, jen pry jeden srust vedouci pres delohu nechali, protoze po jeho odstraneni by mi pry deloha klesla niz do male panve. Nyni mi je 38 let, cyklus mam 28 -31 dni, vetsinou tedy 31 dni. Na kontrole u gynekologa jsem byla nedavno, vse se jevi v poradku, folikul na vajecniku rostl, cytologie v poradku, jizva i deloha ok.

Nicmene uz 4 mesice se snazime a nic. Manzelovi je 44 let, je kurak, ja mam nadvahu (ale hubnu). Uzivam kyselinu listovou, zelezo (od porodu mam nizsi hladinu zeleza v krvi), vitamin C. Alkohol nepiji, kavu 3 salky denne.

Muzete poradit, co dal? Je treba podstoupit nejaka vysetreni? Mohou hrat roly srusty? Nebo se mam hodit do klidu?

Predem dekuji moc!

marti89
18. únor 2021

Jsou ženy, které i bez jakýchkoliv jiných komplikací (narážím na absenci vaječníku) nemohou otěhotnět několik let, tak se po tak krátké době nestresuj. Zaměř svoji pozornost na své děti a nepanikař. 🙂

nazka
18. únor 2021

Já bych po 4 měsících neplašila. Zkoušela sis hlídat ovulaci? Jestli ne, vzala bych si inofolic a hlídala ovulaci a pokud by se nepodařilo i tak pár měsíců, už bych byla neklidnější.. Ale i tak. Do roka je to prostě velmi běžné. Máte kliku, že hned dvě děti máte skoro na první dobrou 👍

mamikry
18. únor 2021

U nas to bylo podobne. Prvni dve byly hned, treti trvalo zhruba tri mesice a ctvrte pul roku (ale bylo po vyvolanem potratu s revizi). Otehotnela jsem paradoxne ve chvili, kdy jsem se vykaslala na hlidani ovulace a reseni tehotenstvi. Taky jste zase o nejaky rok starsi, to muze hrat sve, telo se treba potrebuje nastartovat. Ale ctyri mesice mi jeste nepripadaji jako dlouha doba.

autor
19. únor 2021

@marti89 mas pravdu, ja jsem hrozny stresar.

autor
19. únor 2021

@nazka posledni dva mesice jsem hlidala pomoci testu. S tim inofolicem mas zkusenost? Je to vic nez jen kyselina listova, kterou uz beru?

autor
19. únor 2021

@mamikry jee 4 deti, to je pecka. Mohu napsat sz?

mamikry
19. únor 2021

Zatim jen dve, jedno nam umrelo a dalsi je teprve na ceste. Klidne napiste.

lachtanice86
19. únor 2021

4mesice nic není

tynka9
19. únor 2021

Jsme s manželem úplně zdraví, 2. a 3. tehotenstvi vždy na první pokus. Nám první jsme čekali 10 měsíců, dopadlo to, až když jsem úplně vypla a omezila stres z práce, najednou to také bylo hned. Hlava dokáže hrozně moc, a 4 měsíce s tím, co máš za sebou a s nejakym rokem navíc je podle mě zatím normální

autor
19. únor 2021

@tynka9 jo, ja vim...jen se prave bojim, aby to jeste vubec slo...

alcar
19. únor 2021

Zamerila bych se na dve predchozi deti a vazila si toho, co mam. Ty mas 38let, coz je na tehotenstvi uz na hrane. 4 mesice je opravdu jeste kratka doba. Co by za to bezdetne matky v tomto veku daly. Ale samozrejme preji hodne stesti.

autor
19. únor 2021

@alcar ja si svych deti samozrejme uzivam maximalne a byt jejich mamou me totalne naplnuje. Co se veku tyce, moje gyndarka tvrdi, doslova, ze 38 na treti dite neni zadny vek. Samozrejme zalezi na fyzicke a psychicke kondici. Muj strop je 40, pak uz bych do toho nesla.

kevi1
19. únor 2021

Je nespocetne mnozstvo mladych parov, ktory za 4 mesiace nepocali. Vratane nas a to sme zdravi. Mlady zdravy par ma sancu na otehotnenie 15-20% kazdy mesiac. Neruhala by som sa a vzhladom na vek a nadvahu dakovala Bohu, ze ti prve dve deti vysli hned. V 38 uz nie je tolko vajicok na vyber a moze sa stat, ze sa proste par mesiacov v rade sa uvolnia "nedobre" vajicka.

nazka
19. únor 2021

Já brala inofolic u obou začátku těhotenství a těžko říct, jestli pomohlo, ale soudím, že ano. Je to i na podporu ovulace, listovou obsahuje taky. Ale taky jsem ji brala zvlášť.

alcar
19. únor 2021

Vek 38 let je na tehotenstvi proste na hrane. A je jedno, jestli jde o prvni ci treti tehotenstvi. U prvorodicek, kterym se nedarilo dlouhe roky otehotnet se to da chapat. V tvem pripade to zoufalstvi nechapu, ale to je muj pohled na vec a respektuji, ze to pro nekoho mozna nezni dostatecne empaticky. Takze, jak uz jsem rekla, preji ti hodne stesti, ale bud rada za to, co mas a na treti dite se takto neupinej.

svija
19. únor 2021

@alcar - asi to nechceš slyšet, ale u nás se třetí prostě už nepovedlo. První dvě úplně v pohodě a celkem rychle, o třetí jsme se začali snažit cca pred 5ti lety a nic. To mi bylo 36. Ale dohoda s manželem zněla, že nechce žádné vyšetřování nebo IVF, prostě buď to přijde a nebo ne. A nepřišlo.... Asi stará vajíčka už?

misu8
19. únor 2021

Mně třeba v CARu řekli, že ve 33 letech jsem už stará a mám málo kvalitních vajíček (s každým rokem kvalita výrazně klesá), a proto by trvalo velice dlouho, než bych otěhotněla přirozeně, a to i přesto, že k ovulaci docházelo pravidelně kolem 14 DC a první dítě se povedlo na 3. pokus. Řekli mi to, že to platí obecně u všech žen. Mně konkrétně žádné vyšetření na kvalitu vajíček nedělali. Řekli mi to po cca 5 neúspěšných iui. Kdybychom se snažili přirozeně, mohlo by to trvat klidně 2 roky, i víc, než by se uvolnilo kvalitní vajíčko. Takže 4 měsíce jsou opravdu nic. Ale v 38 letech bych už asi moc neztrácela čas a zkusila bych už asi navštívit ten car.

autor
19. únor 2021

Holky, vsem moc dekuji za postrehy. O zoufalstvi u me nejde, ja jsem prepecliva, tudiz jsem uvedla veskere mozne detaily, takze to asi tak vyznelo. Treti prcek by byl super a moc si ho preju. Nicmene pokud se nezadari prirozene, holt to tak ma byt. Do IVF jit nechceme. Kdybychom deti nemely, je to jina, ale takhle uz ted ne. A samozrejme vim, jak mala pravdepodobnost poceti v jednom cyklu je. Vim i to, ze s vekem kvalita vajicek klesa a nejlepsi cas z medicinskeho hlediska se uvadi 25 let. Na druhou stranu, co lekar, to nazor. Ja jsem si sem sla spis vyslechnout podobne pribehy s dobrym koncem. Vim, ze to tak nemusi byt u me, vim, jaka jsou rizika, to mi nemusite psat. Chtela jsem spis dobre pribehy. A myslim, ze kazdy, kdyz se o neco snazi, chce slyset spise podporu. A ano, vim, jake mam stesti, ze prvni dve deti mam na prvi dobrou. Namlsana z toho, jsem ted byla rozladena, ze to hned nejde. Snad se to da pochopit. Kazdopadne dekuji za vase postrehy.

priefi
19. únor 2021

Starší syn na 2.pokus od vysazení HA, druhý syn si dal na čas rok. Pokusy o 3. byly 3, vždy se stejným výsledkem, na první dobrou jsem otěhotněla a pak následoval SP. Snažení jsme stopli a odložili na neurčito. Každopádně zkus se mrknout na svoji MS, zda nemáš velké kusy sliznice. Pokud ano, může to značit málo železa. Já to tak měla u druhátka a po nasazení železa jsem pak otěhotněla.

autor
19. únor 2021

@priefi zeleza mam malo, proto ted doplnuji...vidis, to me nenapadlo, ale je to logicky.

ruzova_pastelka
19. únor 2021

@alcar Hele, představ si, že to úplně neplatí. S každým těhotenstvím žena biologicky trochu omládne (je to teď aktuálně docela žhavé výzkumné téma), takže je obrovský rozdíl, jestli ve 38 navazuješ dalším těhotenstvím anebo teprve začínáš. Ale to jen tak pro zajímavost 😊

A pro zakladatelku - zkus brát cokoliv s inositolem (Inofolic, Fertiprona, Nosifol nebo i samostatně). Zlepšuje to kvalitu vajíček, což teď bude alfa a omega. A čtyři měsíce opravdu nejsou nic, až to bude kolem půl roku, můžete podstoupit základní vyšetření, jestli je vše ok, aby to neblokovala nějaká maličkost, ale je velmi pravděpodobné, že se to dřív nebo později povede. Držím palce!

jednaholkaa
19. únor 2021

@misu8 Car je hlavne business 🙈 Kazda zenska je na tom jinak se starim vajicek. A ze ti ve 33 letech rekli, ze si stara a otehotneni ti bude trvat dva roky, to vse bez vysetreni, je mazec.. Ja otehotnela ve 38 letech do pulroku.. Samozrejme, ze v Car by me tak akorat poslali na Ivf..

jednaholkaa
19. únor 2021

@ruzova_pastelka Fakt? Omladne? Ja mam taky takovy pocit.. teda spis jako, ze jakmile zena prestane mit deti tak je stara.. V Inofolic (Inositol) take verim 👍🏻 Vyjde levneji si koupit cisty v prasku..

ruzova_pastelka
19. únor 2021

@misu8 Já znám plno žen, včetně mě samotné, kterým lékař tvrdil, že budou mít problémy s otěhotněním a ono to tak vůbec nebylo. Ale zase dost věřím tomu, že pokud takové diagnóze žena uvěří, tak ty potíže prostě mít bude, protože hlava je neuvěřitelně mocná.

A jinak teda tvrdit něco takového bez vyšetření je neprofesionální jak blázen a zavání to snahou namastit si kapsu. Takovému lékaři bych nevěřila ani nos mezi očima.

ruzova_pastelka
19. únor 2021

@jednaholkaa Je to už déle, co jsem to slyšela na konferenci, tak si nechci úplně vymýšlet. Ale šlo o něco na reálném biologickém podkladu, myslím, že vliv měly kmenové buňky, ale detaily už nevím. Každopádně mi to dávalo smysl v tom, že řada žen rodí v sérii až do 45 i dál a jiné mají potíže už kolem 35 let.

misu8
19. únor 2021

@ruzova_pastelka tak v našem případě to ale asi byla i pravda. Jelikož jsme se o 2. dítě snažili nejdřív sami přes půl roku. Pak 5x IUI na pojišťovnu. Pak až jsme přistoupili na IVF. Nechtěli jsme čekat buhví jak dlouho, než se to povede. No a odebráno 25 vajec, podařilo se oplodnit 13, myslím, a z toho přežili jen 4. Takže opravdu ta kvalita těch vajíček byla mizerná. Ale samozřejmě to nemusí být případ tazatelky. A pokud teda to 3. dítě nechce za každou cenu, tak klidně ať si koupí vitamíny a zkouší přirozeně. Věřím tomu, že se to časem podaří.

autor
19. únor 2021

@ruzova_pastelka mooooc dekuji, tahle zprava je dobra nakopavacka 😉

tlustakarkulka
26. únor 2021

Ahoj, též bychom rádi třetí dítě. Jsem nyní sedm týdnů po reoperaci dělohy po císařských řezech. Chtěla jsem počkat půl roku, ale dr říkal, že by počkal tři ms a valil by to tam kvůli věku (37). Beru železo kvůli chudokrevnosti, nějaké vitamíny ... a teda snažíme se pět let. Doufám, že tedy největší problém byla ta děloha, kterou utiskovaly srůsty.

autor
26. únor 2021

@tlustakarkulka a muzu se zeptat, jak se poznalo, ze delohu utlacuji srusty?

journals
26. únor 2021

Snazite se 4 mesic! Co proboha chces? Bud rada, ze se dve prvni deti zadarily okamzite a bud trochu trpeliva. Neni vsechno hned, neni vsechno okamzite. Delas z toho zbytecny problem 😖