Neplodnost a psychológ

sonka.77
18. únor 2010

Ahoj všem snažilkám! Chtěla bych založit toto téma, pro všechny, kteří se snaží bojovat s neplodností přes svou psychiku.

My se snažíme o miminko už tři roky a před rokem mi zjistili neprůchodné vejcovody. Podstoupili jsme tedy IVF, ale bez úspěchu. Pak jsem začala naše snažení směrovat trochu jinou cestou. Začala jsem chodit k psychologožce a na reiki. Moc jsem v tyhle věci nevěřila, a brala to jako poslední možnost co zkusit a ejhle, on tam možná bude opravdu zakopaný pes, i když jsem teprve na úplném začátku.

Máte podobnou zkušenost? Podařilo se vám otěhotnět po léčbě duše?

Pojďte si o tom povídat.

len
18. únor 2010

Sonko, k psycholožce chodím, i když si určitě nemyslím, že bych pak mohla snáz otěhotnět. Ale rozhodně se pak s tou neplodností dá snáz žít 😉

wrtulka
18. únor 2010

Ahojky všem..
myslím že sem patřím taky.. snažíme se přes 2 roky.. z toho rok a půl s doktory..
celý příběh viz moje album..
no a po druhém šíleném nepovedeném IVF jsem taky začala chodit k psycholožce..
nejdřív jsem se chtěla naučit žít s představou že prostě nikdy děti mít nebudeme..
ale teď vlastně nevím ..mám totiž ještě spoustu síly a energie bojovat (i po tom všem) a to je možná ta chyba.. kdo ví..

bubulka722
18. únor 2010

Myslím, že záujmom psychológa nemôže byť potlačenie silného materinského pudu, pretože to nejde. Autosugescia, že po tom človek netúži je zbytočná. Je normálne, že túžba po čase v človeku znovu prepukne. Ak máš potrebu veci znova riešiť a máš sily do boja, tak to je myslím pozitívny účinok psycholiečby. Skús si prečítať knihy s tématikou sily pozitívneho myslenia. Osobne ti to vrele odporúčam.

chrobacek
18. únor 2010

Wrtulko není to chyba bez síly a boje mít děti nebudeš !!! Věř, že bude to co má být 😉

sonka.77
autor
18. únor 2010

Len určitě záleží na diagnóze, proč mimi nejde. Znám tvůj příběh a možná zrovna na tohle je psychologie krátká. Myslím si ale, že neplodnost může být zapříčiněná psychicky. U mě zatím nevím, ale je možnost, že moje vejcovody jsou ve spasmu způsobeném psychicky a s tím mi psycholožka pomoct může. Stejně tak při různých cystách, hormonálních nerovnováhách a podobně.

Wrtulko a jak s psycholožkou pracujete? Mluvíte jen o neúspěchu a jak se s ním smířit nebo i o možných příčinách nemožnosti otěhotnět?

wrtulka
18. únor 2010

Holky děkuju..
po poslední IVF jsem se dlouho cítila jako"zmlácená" myslím psychicky.. nechtěla jsem o ničem vůbec slyšet, nic řešit prostě nic..
ale po 3 měsících.. ještě to nejsou se cítím líp prostě se mi ta síla vrací a já se bojím.. možná to není dobře.. možná se mám naučit žít s tím jak to je..a tím že rezignuju a uvolním se tak to příjde..
to sem se snažila s psycholožkou řešit.. i ona mi říkala že např. manželé Havlovi prožili krásný a plnohodnotný život a to děti neměli..
nevím naposledy při IvF jsem měla opravdu pozitivní myšlení a věřila jsem moc jsem věřila.. už tolikrát jsem věřila..nevím no..

aurora81
18. únor 2010

Ahoj sonka.77. Niečo vtom bude . Aj mi sme sa snažili rok aj pol a keď som si povedala že do konca roka si stým dám určite pokoj vtedy to prišlo , keď to najmenej čakáš vtedy sa to stane. Zákon schválnosti. A pritom nás lekár posielal na IVF.

wrtulka
18. únor 2010

Sonka no bavíme se zatím o tom jak je člověk "zacyklený" a možnosti uvolnit se..
prostě je to pořád dokola.. pořád se to opakuje ta naděje a neúspěch..
ty příčiny proč.. o tom jsme se taky samozřejmně bavili.. jde o to že u nás je problém (který diagnostikovali doktoři) u manžela.. ale psycholožka má pocit že moje tělo se tomu všemu může taky bránit.. jakože už toho má plný zuby..

sonka.77
autor
18. únor 2010

Wrtulko, já při IVF byla naprosto pozitivní a byla přesvědčená, že to vyjde. Nestalo se. Napřed jsem vyhledala psycholožku, abych se zbavila hrozných pocitů smutku a beznaděje. Až teď po půl roce, jsme začaly pracovat na hledání možné příčiny neplodnosti no a právě na posledním sezení se jedna taková možnost začala rýsovat. Rozumově to zatím moc nepobírám, ale srdíčko promluvilo. Jde o věc, o které bych NIKDY v životě neřekla, že by mě mohla ovlivnit po stránce přístupu k mateřství a svému ženství, ale asi to tak bude. Bez psycholožky, bych si to nikdy nedokázala uvědomit.

Uvidím na dalších sezeních, ale už tohle ve mě vzbuzuje pocit, že jdu po správné cestě, a i když mi to třeba moje vejcovody neotevře, tak to třeba pomůže při dalším IVF.

sonka.77
autor
18. únor 2010

auroro, ano, to je snad nejznámější případ, kdy ženy otěhotní až když se na celé těhulení vykašlou a všechno se vnich uvolní. Tam šlo na 100% o psychickou neplodnost.

Wrtulko, no i tohle je možné a třeba se vám s psycholožkou podaří tvoje tělo "přesvědčit", aby se nebránilo.

wrtulka
18. únor 2010

Soni já začala k psycholožce chodit až teď .. vlastně mám za sebou teprve 2 sezení..
nicméně na některé zajímavé věci jsme narazily už teď ale jeslti to bude nebo nebude důvod proč se nedaří nevím.. je tu pořád to že je evidentně problém u manži..
jeslti mi to pomůže nevím.. ale dooufám vlastně tam nechodím proto že bych si mylslea že díky té doktorce otěhotním/resp. díky tomu že tam chodím otěhotním..
spíš to beru tak že když chci být v životě šťastná tak se s tímhle musím nějak vyrovnat..

sonka.77
autor
18. únor 2010

Wrtulko, přečetla jsem tvé album a je to opravdu smutné. Jsem na tom lehce podobně, manžel má sice dobré spermio, ale při IVF jsme měli taky všechna embrya špatná. Sice mi dvě vložili, ale prý nebyla moc šance, aby se chytla. ☹

sonka.77
autor
18. únor 2010

Byla bych docela ráda, kdyby se tu objevila snažilka, které to s léčbou duše vyšlo. 🙂

wrtulka
18. únor 2010

Soni já už se za snažilku nepovažuju 😀 😉
a jinak ty 3 embrijka co mi dali taky prý byly pomalejší myslí si že problém je i u mě jako že mám špatný vejce...ale diagnostikovat natož léčit to neumí 😲

emilyz
18. únor 2010

holky, super tema.
Nepozerali ste teraz nahodou relaciu "den D"? Tam bol jeden starsi pan, kt. sa snazil najst pricinu neplodnosti prave v neharmonii partnerskeho zivota. Bohuzial, bol tymi investormi rychlo zavrhnuty, mozno pre svoju neistotu a aj pre svoj napad. Bolo to od nich hnusne krute. Lenze ten, kto pozna psychologiu vie, ze na to siel spravne aj s tymi farbickami. Totiz to, akymi farbami malujete, vypoveda o vasej psychike, charaktere, tuzbach. A takto by sa dala mozna neharmonia vztahu vysvetlit. A to podla mna moze viest niekedy aj k neplodnosti. Rozne bloky, nesulady atd.
Ved ako inac sa da vysvetlit to, ked sa mnohe pary aj po IVF vzdali a potom otehotneli prirodzene?
Dufam, ze hladanie duchovna zacne ludi viac napadat pri rieseni problemov, lebo jednoducho niekedy medicina nestaci...

Inac ta "farbickova" metoda sa pouziva napr. pri odhalovani skrytych problemov u deti, agresivity atd, podla toho, akymi farbami to dieta kresli, sa da vela zistit...

wrtulka
18. únor 2010

ta psycholožka mi řekla jednu zajímavou věc.. že moje tělo jak už je z toho vystrslý a tak že se může jakoby obrnit - vejce nemusí chcít přijmout spermie a tak.. zaujalo mě to protože přesto že o asistovaný reprodukci absoltuně nic neví tak si pamatuju že při posledním IVF mi doktoři říkali že jsem měla "tvrdá vejce" - museli dělat takový to naříznutí aby se embrijka mohly vyklubat.. ono to jako nic nestálo takže jim to věřím že je to pravda.. jen že je to zajímavá souvislost..

wrtulka
18. únor 2010

ahojky emilyz o té barvičkové metodě jsem už slyšela.. může to být zajímavé..
to samé mě napadlo zkusit kineziologa..
ono já totiž pořád hledám to "proč" a to mi asi psycholog neřekne.. no možná nikdo..

sonka.77
autor
18. únor 2010

emily, díky za příspěvek, přesně tohle jsem myslela, různé bloky a disharmonie v citové oblasti můžou způsobovat nejrůznější zdravotní problémy včetně neplodnosti. Ten den D jsem neviděla, ale nedivím se, že neuspěl, dneska se opravdu na "duši" moc nehraje, hlavně léky, operace a jen rozumová vysvětlení.

Chodím taky na reiki a musím říct, že paní má schopnosti, aniž jsem to věděla odhalila mi cystu, která se pak na UTZ potvrdila. Tím jsem jí i začala mnohem víc důvěřovat, že není šarlatánka. Moje psycholožka mi pak řekla, cysty jsou většinou způsobeny nějakým nevyřešeným problémem, který v sobě člověk nosí, který nevyřešil, nevybrečel a i tohle pasuje na to moje možné vysvětlení.

sonka.77
autor
18. únor 2010

wrtulko, to proč musíš najít sama v sobě, psycholog ti jen pomůže s hledáním, ale sám nic neví. Přemýšlej hodně a spojuj věci dohromady, cos prožila, u mě třeba pomohlo sepsání životopisu a prožívání některých starých bolů. Slzy pak napověděly, kde může být dosud problém, i když rozum měl ty události za už dávno vyřešené nebo je úplně vytěsnil.

len
18. únor 2010

Já osobně myslím, že se spíš potřebuji dostat do takového stavu - smíření? Nevím, jak to nazvat, ale prostě přijmout jako fakt, že děti z nějakého důvodu mít nemůžeme, připustit si, že se zázrak může povést, ale že je taky možné, že se to prostě nestane. Takový klid. To není nic pesimistického, jenom uvědomění si věci a dokázat i s takovýmhle břemenem normálně fungovat. Tři roky jsem jak blázen lítala po doktorech, nervy a v neposlední řadě i zhuntovaný tělo si pak léčila na x dovolených a pak člověku docvakne, že takhle už to dál nejde, že už je pak život v prvé řadě o otěhotnění a pak dlouho dlouho nic. Možná to spoustě lidí klapne, když zatnou zuby a rvou se do roztrhání těla, ale když to nevyjde, najednou se uvidíte totálně vyčerpaní s posledníma zbytečkama sil a dojde vám, že veškerá ta vynaložená energie k ničemu nebyla 😒 Takže dostat se do stavu, kdy dokážu zcela normálně existovat, kdy mě baví žít a užívám si každé vteřiny s manželem a občas mě napadne, že jestli nakonec ty děti mít budeme, bude to hrozně fajn 🙂
Možná by se to dalo shrnout do klasického - až to bude, tak to bude 😉

len
18. únor 2010

Já teda ten den D taky neviděla, ale z principu pořadu tam jde o to, že musí mít člověk ten svůj podnikatelskej záměr promakanej z ekonomickýho hlediska, že když se do toho někdo rozhodne své peníze investovat, tak bude vědět, kam jde která koruna atd. Nápad je jedna věc, podnikání druhá, člověk musí mít zmáklé oboje. Ale jak píšu - neviděla jsem, tudíž netuším, jak to měl ten pán zpracovaný, ale když píšete, že byl nejistý, moc se investorům nedivím, že do toho nešli, oni jsou v první řadě podnikatelé a nejsou tam pro spásu lidstva 😔

sonka.77
autor
18. únor 2010

Len, naprosto souhlasím. Někteří lidé prostě děti mít nikdy nebudou a to zrovna netvrdím, že ty, můžu to být i já, a nikdo na světě jim nepomůže. Pak je určitě důležité to smíření, protože bez něj by byl člověj jen zatrpklý a nedokázal by být šťastný i bez dětí.

Psycholožka se docela divila, když jsem k ní dostala doporučení od gynekoložky. Říkala, že gyndaře upozorňovali, aby jim holky s problémy s neplodností a s IVF posílali, aby jim to aspoň navrhli, ale prý nic. Mě to taky gyndařka nenavrhla, ale když jsem se jí zeptala, tak rozhodně souhlasila.

Myslím, že celkově by se v naší medicíně měl dát prostor i právě léčení duše než jen léčení těla.

sonka.77
autor
18. únor 2010

Len, to je fakt, nejsou tam pro spásu lidstva. 😀 😀

wrtulka
18. únor 2010

Len myslím že s tebou souhlasím na maximum!!!
Sonka já vím.. psycholog jen uvolní skryté bolístky které v sobě člověk schovává ..už jsme na nějaké narazili 😔

lilisa
18. únor 2010

holky, mě se zase stal pravý opak, já se přestala těšit na mimi ☹

wrtulka
18. únor 2010

Sonka to máš dobrý mě samozřejmně nikde o psychologovi neřekli natož že by mi ho napsali.. a to kdyby mi ho napsali tak si to nemusím platit že ☹ ale tak já už s psychologem měla tu čest dřív (pedagogicko - psychologická poradna apod.) takže jsem věděla kde a jak si koho najít a co od toho čekat..takže vím že jedno dvě sezení nic nevyřeší že je to dlouhodobá věc.. ale moooc prospěšná..

bublinka11
18. únor 2010

Ahojte kocky, aj ja vam prispiem...sme obaja zdravi, o babo sa pokusame takmer 2 roky, vsetky vysledky mame uplne O.K. Ja sa vsak strasne na tehotenstvo sustredim, sledujem, ale co je podstatne, ja neverim. Akonahle je po ovulacii, tak kazde jedno pichnutie v podbrusku pripisujem tomu, ze to nevyslo. Nedokazem sa nejakym sposobom donutit, aby som verila, dufala...bola som aj za psychologickou, lebo kazdy mi povedal, ze problem je v psychike. Ale mam negativnu skusenost, zail, natrafila som na nespravnu odbornicku.

sonka.77
autor
18. únor 2010

liliso a proč? po návštěvě psychologa?

lilisa
18. únor 2010

nevím nějaký blok z psych.hledika ... což mě strašně štve, a ještě budu muset na umělko, což si nedovedu představit ... 😢