Nepravidelný cyklus a ovulace

pinuplady
2. říj 2018

Krásný den děvčata,
obracím se na Vás s prosbou ohledně ovulace. Na netu i zde v diskuzi jsem si přečetla spoustu informací, ale pořád si nejsem jistá.
Už dva roky neberu antikoncepci, o miminko jsme se nesnažili, ale teď jsme se rozhodli, že už je ten správný čas pro založení rodiny.
Celé dva roky, co se mé tělo čistilo (antikoncepci jsem brala 9 let) se mi můj cyklus ne a ne srovnat.
Menstruaci mám nepravidelnou. Cyklus většinou trvá 26-32 dní, každý měsíc jinak.
Jeden čas jsem zkoušela pít kontryhelové čaje, po kterých by se měl cyklus srovnat. Bylo to ještě horší. Jsem zvyklá mít první dva dny menstruace silné bolesti a opravdu hodně velkou intenzitu krvácení. Po čajích to bylo ještě horší, trpěla jsem takhle pět dní a menstruace se prodloužila o další 4 dny.
Poslední rok se mi stává pravidelně, že mám první dva dny bolesti + silné krvácení, třetí den intenzita maximálně zeslábne, čtvrtý den lehce špiním, pátý den už ani kapička krve ani špinění za celý den, šestý až osmý den se to krvácení zase rozjede, trvá většinou jeden den, poté cca dva dny špiním.
Byla jsem u svého gynekologa, který mi říká, že je to v pořádku, že se to může stát po vysazení antikoncepce. Znepokojuje mě ale, že se to objevilo až rok po vysazení a trvá to dodnes. Čím by to mohlo být?
Pár dní po menstruaci mě vždycky pobolívá v pravém podbříšku, troufám si říci, že mě bolí pravý vaječník. Několikrát jsem byla u svého lékaře, který mi pokaždé řekl, že je tam NEJSPÍŠ zánět a já odešla s antibiotikama. Děje se to pravidelně každý měsíc, někdy i dvakrát do měsíce a vždy pár dní po menstruaci nebo tak týden před. Už k lékaři kvůli tomu ani nechodím, nechci pořád dokola brát antibiotika, když to vždycky za dva až tři dny odezní a po bolestech není ani památky. Párkrát jsem měla strach aby to nebyl slepák. Už jsem si připadala jako blázen. Četla jsem, že některé ženy mívají ovulaci bolestivou, tak mě napadlo, jestli ty bolesti nemohu mít také k ovulaci, ale že by to zase lékař nepoznal se mi nezdá. Jsem z toho dost zoufalá. Ovulaci jako takovou na sobě nepoznám, patřím bohužel k těm ženám, které mají výtok pořád. A po zkušenostech ostatních s nespolehlivými ovulačními testy, se do nich pouštět nechci.
A tak se chci zeptat, máte s tímto některá zkušenosti? Nerada bych aby mi to nějak znesnadňovalo početí miminka. ☹

jaaaninda
2. říj 2018

@pinuplady s menstruací neporadím. Ale mě se třeba ms úplně změnila po zamlklém těhotenství, najednou byla 3x silnější a o 2dny delší. Jinak cyklus 26-32 je sice trochu nepravidelný, ale není to žádná hrůza. Před prvním těhotenstvím jsem měla cykly 61 dnů a zadařilo se na podruhé. Po porodu cykly 100 a víc dní a "zadařilo" se ve třetím takovém cyklu,ale zamlklé. Po tomto se mi začal cyklus upravovat a měl asi tak 35-45 dnů, zadařilo se až když jsem na to přestala myslet. Nepravidelné cykly nevadí, důležité je, jestli dochází k ovulaci. Teď jste se začali snažit, tak bych ti asi nejlépe poradila tomu prostě dát volný průběh. Pokud tě ovšem uklidní, když budeš vědět, že ovulace probíhá, tak nejspolehlivější je měření bazální teploty nebo folikumetrie u doktora. Pomocí měření pak můžeš i zjistit jestli ty bolesti souvisí s ovulací nebo ne.

petaov
2. říj 2018

Průběh menstruace mívám hodně podobný. Bolesti mívám hlavně dva dny předem, to je jako by mě někdo bodal nožem do vaječníků. O zánětu mi teda nikdo neříkal, prý je to normální. Během menstruace mám silný průjem a je mi fakt zle. Jinak je ten průběh, jak popisuješ, pak jako když utne a pak se to zas rozjede. Naštěstí pro mě ji mívám jen párkrát do roka. Píšeš, že máš cyklus 26-32 dní. To se za nepravidelné nepovažuje. Mírné výkyvy jsou normální, třeba stresem atd. Co se týče výtoku, mám to podobně, ovulaci tedy nepoznám. Vím, že se to lehce řekne a hůř udělá. Ale nemysli na miminko, užívejte si a nesleduj se. Mi vždy lékaři tvrdili, že budu mít jednou problém otěhotnět. Menstruaci téměř nemám, ale za to mám ovulaci, Nevím, kdy a je mi to jedno. Je spousta žen, které mají pravidelný cyklus bez ovulace. Takže jsem za to vlastně ráda, že mě menstruace netrápí tak často. Ten průběh mám ale podobný jako Ty a otěhotněla jsem bez problémů.

elwe
2. říj 2018

@pinuplady délka cyklu je v normě, tomu se ani neříká nepravidelný, je normální, že ms nechodí na den přesně jako při braní HA, rozdíl 6 dní nic není. MS jako ty jsem občas měla před těhotenstvím taky jako ty, ale je pravda, že ne pokaždé ale jen třeba jednou za půl roku. Ta bolest je divná, normálně se vaječníky v ovulaci střídají (jeden měsíc jeden, druhý druhý), takže si myslím, že k ovulaci to nebude (ale nevím). Na tvém místě bych začala měřit bazální teplotu, abys zjistila, jestli máš ovulaci a dost dlouhou luteální fázi (doba od ovulace do menstruace, měla by být aspoň 12 dní, lépe 14). Měření je narozdíl od ovulačních testů spolehlivé, neřekne ti sice, kdy mít sex, ale napoví ti, jestli je někde problém a máš ho začít řešit.

pinuplady
autor
2. říj 2018

@jaaaninda Moc děkuji za reakci. Zkusím tomu dát volný průběh, uvidíme, třeba se zadaří. 🙂 Každopádně moc děkuji za uklidnění, že délka cyklu je vcelku v normě.

jednaholkaa
2. říj 2018

Me to prijde teda hodne divny. Bohuzel doktori reknou skoro na kazdou menstruaci, ze je to normalni a pak se treba obcas najde endometrioza co treba zpusobuje ty bolesti. Ale dokud vam ji laparoskopicky nezjisti, tak budou tvrdit, ze je vse ok. Ja bych asi zkusila patrat, najit poradneho gynekologa..se super recenzema. A klidne kdyz to nepomuze tak dalsiho. A nebo na cinskou medicinu. Ta menstruaci dost resi. Me tam dali nejaky prasky na menstruaci a hned mesic po te se mi podarilo otehotnet.. Jo a jeste pripad, tim te nechci strasit. Obvodacka me ted rikala o holce, kterou chybne lecili gyn porad dokola na zanety, a ona mela rakovinu ve skutecnosti.. extremni pripad samozrejme. Ale staci jeden neschopny doktor.

pinuplady
autor
2. říj 2018

@petaov Já právě bolesti před menstruací nemam vůbec, vždycky až tak půl hodiny před než se spustí krev, to vždycky poznám. Ale ty bolesti pouze pravého vaječníku jsou každý měsíc stejné, někdy větší, někdy menší. A přesně noo. Mám normální menstruaci, pak jako když utne, den dva nic a potom se to zase rozjede, ale už jen na jeden den a pak špinění a konec. Akorát že já to mam už od minulého podzimu každej měsíc stejně. ☹ Uvidíme, dám tomu volný průběh a třeba se zadaří. 🙂 Jen to právě teď řešíme, tak mě ta otázka ovulace začala docela zajímat. 😀 Ale asi je lepší nehledat, nešťourat a nezkoumat a raději se těšit z případného výsledku a řešit to, až když je co řešit.
@elwe Děkuji za reakci, je pravda že mě v té době bolesti pravého vaječníku pobolívá někdy i ten levý, někdy bolí oba, někdy jen levý, ale ten málokdy a jen lehce, ten pravý cítím vždycky. Dost často jsem se pak bála že je to ten zánět, a lékař mi vždycky řekl, že nejspíš tam zánět je a dostala jsem antibiotika, jenže párkrát jsem neplašila, dva dny počkala a bolesti jako když utne přestanou ze dne na den... Tak si zase říkám, že kdyby tam byl po každý zánět, tak by to asi jen tak nepřešlo. 🙂

pinuplady
autor
2. říj 2018

@jednaholkaa Budu se teď stěhovat, takže se kouknu i po novém lékaři, už mám dva vybrané, tak snad budu mít štěstí a budou ještě přijímat nové pacientky. 🙂 Právě že se mi to taky moc nezdá, je pravda že když se mi to přerušování menstruace objevilo, tak jsem měla stresové období, doma, v práci... Ale od té doby je všechno v pohodě, mám se teď krásně, jsem v klidu a stejně se to každej měsíc opakuje. Nevím no, zase se mi nezdá, že by to bylo tim, že se tělo pořád čistí. :-/ Ale těžko říct.

werumka
2. říj 2018

@pinuplady to krvácení na etapy - může byt způsobené hormonalni nerovnováhu a nebo také vlivem zaklonene dělohy. Nemáš ji nahodou takhle postavenou? Nerikal o tom něco dr? Jinak to nic neznamená, jen to, ze ta tekutina proste často odchází v nárazu.
Co se týká bolesti na právě strane, zrejme budou souviset s růstem folikulu a změnách, které se v male pánvi v normálním cyklu dějí. Ty samy o sobě nemusí působit potíže, ale staci drobná nerovnováha v pánvi, páteři a už boli jedna strana konstantně. Zkus si domluvit fyzioterapeuta, ktery zkontroluje, jestli nemáš špatně držení těla. Ona i drobná vada v pohybových stereotypevh pak dokáže v rámci normalniho (nikoli antikoncepcniho) cyklu působit ruzne bolesti.

pinuplady
autor
2. říj 2018

@werumka Bohužel, o zakloněné děloze neříkal vůbec nic, ale je fakt, že kamarádka má zakloněnou dělohu a její lékařka ji o tom nikdy neřekla, dozvěděla se to až od nového gynekologa. Tak možné je všechno. Mě ta pravá strana nebolí pořád, jenom tak dva až tři dny v měsíci pár dní po skončení menstruace. A někdy zcela vyjimečně i třeba pár dní před začátkem, ale to už jen cítim, nebolí to tolik jako po té menstruaci. Zkusim po nějakém fyzioterapeutovi kouknout. Bála jsem se i jestli se mi netvoří cysty, ale lékař tam nikdy žádnou neviděl, když jsem u něho byla.

werumka
2. říj 2018

@pinuplady Ty bolesti po menstruqci skutečně mohou souviset s rostoucím folikulem. Ta bolest může byt klidně i ctyri dny před ovulaci, casto se objevuje i spineni. Napověděla by Ti urcite bazální teplota. Mne konstantně boli kolem ovulace práva strana, i když mám potvrzené, že vaječníky se fajt střídají. Ale tu pravou stranu mám podle fyzioterapeuta pretizenou a pak i ty svaly na hormonální změny reagují bolesti. Stejne tak před menstruaci, kdy je pánev prokrvená. Myslum, že tyhle "neduhy" souvisí s "normálním" cyklem, o který si to telo zase musi starat samo. Fyzio ale urcite doporučuju. I z hlediska případného tehotenstvi 🙂

jednaholkaa
3. říj 2018

@pinuplady Ja zaklonenou delohu mam, tedy v RVF, jestli to tim myslite, zaklonenou dozadu misto dopredu a zadne takove potize s menstruaci nemam. Fizio je urcite fajn. Taky jsem byla.. Co se vajecniku tyka, ja to citila na obou stranach, ale je podle me klidne mozne to citit jenom na jedne. Klidne ti muze ovulovat i jeden vajecnik porad dokola, v pripade ze mas ten druhy vejcovod treba nepruchozi si myslim. Protoze, kdyz ti jeden vejcovod vezmou tak ten druhy vajecnik nekdy prejme tu funkci a ovuluje kazdy mesic. Jinak gynekolozka me rikala, ze to pry neni vubec pravidlo, ze se vajecniky v ovulaci stridaji.

ivetka1986
1. led 2019

Ahojky chtěla bych se zeptat zda nemáte skusenosti s takovou menstruacii jak mám já 😞mám strašně rozhodeny cyklus jeden měsíc mi meska 12 dní pak za dva měsíce 10 dní a pak mám o 5 dní skor ale dělám si ovu testik tak ovulku mám tiez ako sa jej chce😢snažíme se už hodně dlouho o miminko 12 let😢😞ví mi někdo poradit? Děkuji dopředu

petaov
2. led 2019

@ivetka1986 zpoždění 12 dní je ještě v toleranci, to není dlouho. A to jak to chodí je celkem jedno, důležitá je ta ovulace. Hlavně to moc nesledovat a nemilovat se dle kalendáře. Chápu, že 12 let nezdaru, už je stresující. Nebyla jsi někde, zda není chyba jinde? Já jsem menstruaci nikdy moc neměla (až teď po 2. porodu mi chodí), přišla mi vždycky tak 3-4x do roka. Ovulace ale byla (ale nevím, kdy, neměřila jsem nic), takže nám se zadařilo dvakrát. Takže z vlastní zkušenosti vím, že to, jak chodí menstruace není důležité. Hlavní je, že máš ovulaci. Spíš bych se pokoušela zjistit, jestli třeba není chyba ve spermiích atd...

ivetka1986
2. led 2019

@petaov manžel měl špatný sperma ale bral sustanon takže máme 9.1 kontrolu modlím se aby to bylo ok😞

hermij
2. led 2019

@ivetka1986 Páni, 12 let je pecka... to je ale dost času k tomu, abyste řešili všechno možné a zkoušeli, co může pomoct... těžko se radí, když člověk neví, co jste všechno zkusili. Zkoušela jste se sledovat symptotermální metodou? Jak vypadají cykly? Menstruace dorazí vždy cca. 10-16 dní po ovulaci. Pokud je proměnlivá délka první fáze cyklu, tak je normální, že je proměnlivá délka celého cyklu.

ivetka1986
2. led 2019

@hermij no mi sme bydleli na Slovensku a tam sme neměli tolik financii chodit víš a teď tady pracujeme máme jednoduše víc soukromí 😁ale stejně nic😢a este ten zlý sperma a k tomu ještě moje mrcha si dělá co chce 😠a nejhorší na tom je ze můj gyndar mne nechce vyšetřovat když mám problém tam dole 😡prej si nemám vymislet ☹️

hermij
2. led 2019

@ivetka1986 Chjo :( S některýma doktorama je těžké pořízení :( Já jdu příští týden na kontrolu a jsem zvědavá, co do mě zase bude valit :D Jsem hodně pro přirozené metody a pro podporu přirozeného fungování těla, jen nakopnout a ať pracuje samo, bez umělých hormonů či stimulací. Doktoři to většinou myslí dobře, ale bývají netrpěliví, anebo jsou zvyklí, že chceme vše a nejlépe hned, tak se snaží vyhovět, ať už to je či není vhodné či povšechnému zdraví přínosné :( Ivi, klidně napište do sz víc a můžu Vám předat nějaké tipy na zajímavé zdroje, kde hledat spolehlivé a přínosné informace 🙂

ivetka1986
2. led 2019

@hermij děkuji pěkně píšu sz 😘