Otěhotnění po ukončení těhotenství v II. trimestru. Zkušenosti?

bubbllina
19. srp 2021

Otěhotnění po ukončení těhotenství v II. trimestru

Zdravím,

Zakládám toto téma jelikož jsme na to nenašla pořádně odpověď. Chtěla bych vědět jak je to s otěhotněním po ukončení těhotenství když už to není v I. trimestru? Na toto téma je hodně diskuzí a všude jsem se dočetla, že to jde celkem snadno "hodně se tam píše, že jako pohnojeno po takovém zákroku„. Tak bych se chtěla zeptat zda máte některá zkušenost nebo znáte někoho se zkušeností kdo byl na ukončení v II. trimestru a otěhotněla třeba po těch 2 - 5 měsících úplně bez problému? Nebo je po takovém ukončení šance na otěhotnění malá jako po normálním klasickém porodu? Bylo to moje první miminko takže jsem celkem váhala zda další chci když mám hned na poprvé takovou zkušenost. Příští rok mi bude 24 což by plno lidí mohli říct, že mám ještě času. Ale jelikož bych nechtěla jen jedno dítě a zase bych nechtěla zase být matka třeba ve 35 tak bych to chtěla zkusit znovu co nejdřív.

Na ukončení jsme šla v 17 týdnu kvůli VVV konkrétně srdeční - Syndrom hypoplázie levé komory. Bylo to těžké rozhodnutí i když operace jsou možné. Nějaká šance na život tam je, ale i tak nám v Motole řekl pan doktor, že u jiných operací srdce je úmrtnost 1% u této až 15%. A samozřejmě, že nikdo neví co to udělá třeba ve 30 a dále není srdce na to stavěné. Miminko jsme hrozně chtěli, ale v životě člověk musí i občas ubrat a nebýt sobec. A myslet i na to dítě jaké by mělo život a zda se také obávat aby třeba nezemřelo ve starším věku. Což by bylo samozřejmě daleko horší pro mě jako pro každou matku. Jak řekl pan doktor v Motole v tom to případě není žádné rozhodnutí správné.

Je to delší dotaz a děkuji všem co to dočetli až sem. Za zprávy, zkušenosti nebo rady budu moc ráda

pexi
19. srp 2021

Zkušenost nemám, ale držím pěsti. Kamarádka prodělala samovolný potrat v druhém trimestru a taky chvíli uvažovala, že už to znovu podstoupit nechce. Dneska má krásnou zdravou holčičku, které je už rok a půl. Srovnávala se s tím několik měsíců, a pak jim to šlo rychle.

sebestka
19. srp 2021

@bubbllina Díky za tato slova, mám úplně stejný názor. Jaký by to dítě mělo život? Možná samé utrpení a nakonec třeba v mladém věku konec. 🙂 Mám za sebou úplně to samé, jen jiná vada a byl to už 33 tt.
Nicméně mně lékaři říkali, že po šestinedělí můžu ihned otěhotnět. Šance na otěhotnění je velká a je velká šance na otěhotnění i po klasickém porodu. Jen to bude možná těžší z pozice hlavy, že budeš moc chtít.

andelka
19. srp 2021

My důvod neznáme, nezjistilo se nic,ani předtím ani potom po vyšetření. Prostě přestalo bít srdíčko, zjistili jsme to v 19tt. Takže vyvolávaný porod a pak revize kvůli placentě. Trvalo tak dva měsíce,než jsme se s tím psychicky nějak srovnali. Ms mi přišla po 31dnech, pak další taky bez problémů,a když bylo po třetí ms od potratu tak jsme se rozhodli to znovu zkusit. Povedlo se hned,takže prcek se narodil skoro přesně za rok. Už mu je 2,5 roku, těhotenství, porod byly úplně bez problémů,a je zdravý.
Doktoři tehdy říkali 3-6 měsíců. Můj Dr při kontrole po šestinedělí,že za měsíc můžeme,jestli se cítíme. Tak jsme se shodli na těch 3 cyklech, chtěla jsem mít jistotu,že tělo už je v pořádku a správně funguje. A i ta hlava potřebovala chvíli čas.

martulka88
19. srp 2021

@bubbllina Porodila jsem syna v 38tt mrtvého - přestala jsem cítit pohyby. Začali jsme se snažit hned 8.týden od porodu - první MS nastala přesně 4 týdny po porodu. Snažili jsme se 4 měsíce a zadařilo se. Nyní končím 1.trimestr. Pokud budeš vnitřně zahojená a opravdu si jste jistí miminkem, tak neotálejte - může vám to vyjít hned a nebo taky až za rok/dva. Mně je 33 a syn byl první dítě.

rennni
19. srp 2021

Já rodila mrtvého syna ve 41tt, přestala jsem cítit pohyby, příčina jeho smrti se nikdy nezjistila. MS mi po porodu přišla až za dva měsíce. Snažit jsme sr začali po druhé MS, otěhotněla jsem pak hned po třetí MS, těhotenství probíhalo v pořádku, porod byl 12,5 měsíců od prvního. Teď má syn 2 a třičtvrtě roku a my čekáme za tři měsíce holčičku, otěhotněla jsem hned. Jinak na to první těhotenství jsme čekali rok a čtvrt a bylo po IUI. Takže za mě můžu říct, že po prvním nevydařeném těhotenství byly další otěhotnění fakt hned. Pokud se na to cítíte psychicky, počkala bych ty 2-3 měsíce a zkoušela to znovu.
@martulka88 Moc gratuluju a přeju, ať je vše v pořádku až do konce.

mamikry
19. srp 2021

@bubbllina Nam se kloucek uskrtil na pupecni snure ve 20tt. Doktor doporucil pockat tri cykly, takze jsme se zacali snazit po trech mesicich. Otehotnela jsem za dalsi tri, takze celkem nam to dalo pul roku. Nekdo rika, ze se muzes zacit snazit hned po sestinedeli, asi zalezi na tom, jak se citis. Ja jsem treba byla psychicky dost na dne a ty tri mesice jsem potrebovala na smireni a nabrani sil, i tak to bylo malo.

fyii
19. srp 2021

@martulka88 parkrat jsem od tebe cetla prispevky a bylo mi lito, ze jste o maleho prisli. Ted ctu krasnou zpravu, ze se povedlo relativne brzy jine detatko. Moc ti preji at mas klisne tehotenstvi s vytouzenym uzlickem stesti na konci. Drz se!

ellissskaa
19. srp 2021

Byla jsem na revizi v 18.tt teď v půlce ledna a koncem března otěhotněla znovu. Proběhly 2 MS. Jen mi dr na začátku pro jistotu napsal Duphaston, protože se obával, aby byly už v pořádku hormony a udrželo se to. Já jsem to brala tak, že kdyby na to to tělo nebylo připravené, že by se to nepovedlo. Přeju 🍀🍀🍀

martulka88
19. srp 2021

@fyii Bylo to velmi těžké. Psychicky jsem byla na tom blbě, kor, když umřel den po původním termínu CS. Ale muž a rodina mi strašně moc pomohli. Toto těhotenství neprobíhá moc klidně, ale Maxíček nám dal šanci na rodinu. A díky němu jsme rodiči i tak.

fyii
19. srp 2021

@martulka88 ja pred prvnim synem 3x mela zamlkle, nikdo nezjistil proc. Vzdy 12 tt. Takze napor na nervy a psychiku taky velky, tech otazek proc bylo fakr hodne. Proto si dovedu predstavit jak hrozny to musi byt pro zeny, kdy uz by byla " realna sance dite zachranit " a uz vubec clovek tezko zpracuje ztratu na uplnem konci tehotenstvi.. moc se o tom nemluvi, ale takovych zen je pomerne hodne. Bud stastna za chlapa co to proziva s tebou, ten muj to moc neresil a o to hur to pak boli. Ja mela druhe tehotenstvi s holcickou spatne od zacatku, po CS se mi rozestoupila jizva a tu diru kryl jen mocovy mechyr. Ale doklepaly jsme to az do 36tt, sice jsem lezela v porodnici, ale joo.. mala se teda narodila se skrytou gen.vadou, ale je to resitelny, clovek se s tim smiri, i kdyz me to kvuli ni mrzi...nemohli jsme to ovlivnit ani predpokladat. Je to krasna, zlobiva trileta dracice doslova. Takze urcite i pres narocne tehotenstvi to bude dobre uvidis, hlavni je ta nadeje, ze to pujde.. uz bude jen lip. Jsem zvedava koho Vam Maxik poslal a urcite to mrne za vas hlida. Obcas napis alespon na zed jak se dari a jak je.