Po roce nejsem těhotná a nevím, co dál
Ahoj holky, tenhle víkend na mě padl strašný splín a já se potřebuju někomu svěřit, tak to zkusím tady.... Nikdy jsem nebyla ten typ, že bych si přála miminko, milovala dětičky, spíš naopak, kavárny s dětským koutkem jsem vždycky obcházela obloukem a děti mi nic moc neříkaly, ani nemám žádné kamarádky s dětmi, ani malé děti v rodině. Cca před rokem a půl jsme s manželem téma děti naťukly, končila mi Mirena, my se rozhodli ji nechat vyndat a dál to neřešit a že uvidíme. Mirenu mi doktor vyndal před rokem touhle dobou. Pořád ještě pro nás děti byly spíš velká neznámá, ale postupně jsme dospěli k tomu, že bychom miminko už opravdu chtěli. Mě je čerstvých 28, manželovi 31, právě jsme si dostavěli domeček, máme vyřešené finance, ideální stav. No a je to rok, co máme nechráněný styk a ono stále nic. A tenhle víkend, kdy jsem to dostala, to na mě šíleně padlo. Dívali jsme se na jeden film, byla tam těhotná dívka a chtěla dát dítě po porodu k adopci. To mě totálně dostalo, nejdřív mi tekly slzy, pak jsem regulérně řvala jako želva a doteď se nemůžu toho splínu zbavit a přemýšlím, co dál, jestli začít situaci nějak řešit?? Na jednu stranu si racionálně říkám, že není kam spěchat, máme dost aktivit a plánů i bez miminka, já mám novou práci (cca 5 měsíců) a dobrou práci, jsem tam spokojená a je to zajímavé místo, jak platově tak náplní. Plánujeme si sportovní dovolenou, dokončujeme domeček, po dvou letech stavby máme konečně čas si užívat aktivit, které jsme museli ty dva roky oželet.... Ale pak zjistím, že je další spolužačka těhotná (zrovna minulý týden jedna, která 15 let trpí bulimií, to prostě naštve, ona si tolik let huntuje tělo, vypadá jako reklama na hlad a smrt dohromady a jen tak si prostě otěhotní?) a zase to na mě padne, proč ona jo a já pořád ne. K doktorovi se mi moc nechce, představa nějakých vyšetření apod. není moc lákavá a já obecně k západní medicíně moc netíhnu, na nějaké umělé oplodnění apod. bych nikdy nešla, to ne. Hodně se zajímám o TČM, tak možná se zkusím porozhlédnout tam.... Ale spíš mě strašně překvapilo, že jsem z toho tak špatná, já, kterou děti nikdy nezajímaly... A manžel? Ten je taky zklamaný, že stále nic, jak vidí, že jsem si na záchodě připravila svůj džbánek s tampony, je mu jasné, že to opět nevyšlo... Všude se píše, zaměřit se na něco jiného, no jo, ale já se na dítě nijak nezaměřuju, věnuju se práci, domu, manželovi, rodině, sportu, psovi.... nesleduju ovulaci, do diskuzí téměř nechodím, nenunám se s prtavejma věcma v obchodě.... Tak já moc nevím, co ted.... Pokud ten můj výblitek někdo přečte a napíše třeba něco povzbudivého, budu ráda 🙂
@malinkaelinka chces mile slovo? Tak si predstav,.ze kazde detatko si vybere sve rodice, ale i cas, kdy zavita do jejich zivotu. Je to takovy maly andilek, ktery prijde necekane a neohlasene, ale presto ve spravny pro nej cas. Nekdo na sveho vytouzeneho andilka ceka jen 1 mesic, nez se uhnizdi v lune matky, nekdo i nekolik let. To cekani stoji za to, jednou prijde, ale az kdyz pro nej bude ten pravy cas. My zijeme sve zivoty a ty nase zivoty jsou pro nej jako otevrena kniha a on si vybere kapitolu, kdy se o nem v teto knize zacne psat. Preji hodne stesti a at se brzy zadari 😊 Taky cekam na andilka, ale jednoho uz doma mame 😊
@priefi To je krásně řečeno... A sdílím tenhle názor. Já třeba podruhé otěhotněla měsíc před tím, než jsme se chtěli snažit a ve dny, kdy jsem si myslela, že nejsem plodná. Vím, že si nás syn našel. Jen si taky myslím, že někdy je třeba odemknout ty dveře třeba odstraněním zdravotního problému. Nevěřím totiž, že když to nejde "samo", nemá to být...
@dc2015 podle mě se tohle nevylučuje🙂 dítě si prostě najde ten čas, kdy přijít, ať už to bylo bez zásahu zdravotníků, nebo s. asi tu zkušenost toho zásahu a strachu, že to třeba nepůjde, ten člověk (rodič) potřeboval též prožít.
@normalnimatka Asi ano, takhle jsem nad tím nepřemýšlela 🙂
@malinkaelinka osobne jsrm taky nechala vsemu volny prubeh, no sla jsem po 8med (ne primo dnazeni spise nereseni) na kontrolu a zminila jsem setak nejak uz 8mes laskujem a nic.. ja na sobe ovulku poznam, no a doktorka teda vzala krev s tim, ze kdyz bude vse v poradku budem patrat dal v cem by mihla byt chyba.. druhy den volali, ze mam zvyseny prolaktin, ze mam prijit pro zadanku na endokrinologii. Prolaktin zpusobuje ze neovolujes, teda ja ji citila ale doktor mi vysvetlila ze proste ne. Prolaktin maji vetsinou ty ktere koji, nebo podvesek mozkovy pryprodukuje a nekdy pri stresu .. sla jsem teda na endokrinologii kde mi zkontrolovala stitnou zlazu poptala se jestli neboli hlava casto (podvesek mozkovy pry ma nejaky nezhoubne nadoryktere to take produkuji) jestli nemam vytok z prsou , nebo nadmerne ochlubeni nebo ochlupeni nekde kde standartne neni nic z toho jsem nemela .. no nasadila prasky dostinex 1x tydne pul prasku .. za 3tydny na me koukal pozitivni teh.test sice jsem v 9tt musela na revizi zamlkle tehu, ted jsem prodelala samovolny potrat ale verim ze kdybych to neresila aspon trosicku snazime se uplne zbytecne.. ted vim ze otehotnet jde a proste se zatim bere ze nahoda ty potraty .. vysetreni proc se tak deje se resi az po 3potratu tak doporucuju minimalne resit pravidelnost, spineni mimo ms , nejake bolesti apod. ono se to zda ale opravdu muze to byt blbost a nebo taky ne ..jinak ja beru na doporuceni doktorky i kamaradkz nosifol duo je to drazsi ale nekourim nepiju tak utracim za to ;) jsou levnejsi verze ale je dulezite mit stepenou listovku a ty vitaminy abymeli slozky izotol cosi .. snad pomuze takovy nastin a plne te chapu ze to nechces hrotit ale musis udelat ustupek a minimalne aby spodek fungoval jak ma takze pravidelnost, sila, ovulka a preventivni prohlidky a na utrazvuku doktorka vidi jestli se blizi ovulka nebo vubec testy musou zkreslovat ..
Já bych pro začátek určitě zkusila pár měsíců posledovat ovulaci. Pokud ji na sobě 100% nepoznáš, je dost možný, že jste se prostě jen snažili ve špatný dny.
My s vysetrenimi taky vahali a nakonec sli po roce a pul. Zjistil se problem u muze - spatny spermiogram - a to tak, ze nam bylo doporuceno jedine IVF..my taky nejsme ani jeden ti,co si hned umime predstavit asistovanou reprodukci, ale ja uz se s tim smiruju..Fakt bych na nic necekala a sla aspon na zakladni vysetreni,at se muzete dal rozhodnout.
prvně bych po roce a půl snahy nechala udelat zakladni vysetreni u tebe tzn. hormonalni profil a spermiogram u manzela...pokud bude vse ok tak to muze byt jen v hlave a podari se, ale pokud se najde zdravotni problem tak je potreba to zacit resit, protoze to můze byt beh na dlouhou trat...a takove ty reci ze mozna jen miminko k vam nechce z nejakeho duvodu nemam rada -bez lekarskeho vysetreni.
Jste mladí, tak máte ještě čas to řešit, ale zase čas běží... už bych to pomalu řešila...
Souhlasím s @anetapegg. Když základní vyšetření vyjde dobře, nechala bych tomu ještě rok. Ale na to vyšetření bych fakt zašla, např. špatné spermie nejsou neobvyklým jevem a to se pak můžete snažit jak chcete... Sice to chlapa určitě sebere, ale zase lepší než žít bez mimča a tušit to... Ani já lekaře a mnohé léčebné postupy nemám ráda, ale bohužel se to bez nich někdy neobejde. Držím palece ať to brzy výjde.
Zkus Inofolic
Jinak doporučuji pro chlapa - kořen maca, prodává se v tobolkách a tinkturu z kotvičníku. Pro tebe tinkturu z vitanie snodárné. Kotvičník je dobrý na spermie a vitanie je dobrá na prokrvení oblasti malé pánve...
@dc2015 to se nevylucuje, nekdy je ta cesta k miminku trnita, nekdy lehka. Tak tez tehotenstvi i porod, nekdy bez komplikaci a nekdy komplikace, az mrazi. Presne jak napsala @normalnimatka, sama bych to nenapsala lip 😉 Moje reakce byla hlavne na prispevek, kdy zakladatelka napsala, ze v podstate ani nechce radu, ale nejake mile slova, ktere ji pozvednou na duchu. Psala, ze jeste to nechce resit doktory. Nez se mimi rozhodne prijit, ona si musi projit urcitou casti sveho zivota. Otazka je, zda to bude hned, nebo to bude delsi cesta, kterou budou doprovazet doktori.
Přečetla jsem si zatím jen Tvůj první příspěvek a nějak mě hned napadlo, že prostě ještě otěhotnět nemáš. Že by sis ještě měla užít zajímavé práce, nového domu, že ještě nenastal ten správný čas. Úplně tak to na mě hned zapůsobilo. Rok ..to podle mě není žádná tragédie, já myslím, že si ještě chvilku užijete klidu, protože pak dlouho nebude😀, zajedete si na pěknou dovolenou a v okamžiku, kdy to přestanete řešit a možná i zjistíte, že to tak není špatné, se to stane. Bývá to tak. V mém okolí to často pozoruji. Taky neholduji západní medicíně, takže bych se obrátila na čínu jako vždycky, když něco potřebuji řešit a snažila se užívat si ještě svobody. Život s dětmi je krásný, ale náročný a už nikdy nemáš prázdnou hlavu. Pořád už se strachuješ.
Zkus poslat chlapa na spermio, jestli je po téhle stránce v pořádku. Nám trvalo rok a půl, než jsem otěhotněla. Oba dva zdraví, já hodně mladá, tak jsem čekala, že to bude hned a ono nic. V listopadu jsem byla objednaná do CAR, ale to jsem nakonec zrušila s tím, že to necháme až po Novém roce. A prásk, v prosinci //. Neboj, až bude správný čas, miminko přijde. 🙂
Pokud muz ma problem jit na spermiogram, je i domaci test 😉 zrovna dneska jsem ho nahodou nechtic objevila, kdyz jsem hledala gynex 😅 abych si o nem neco malo precetla 😊
@priefi Domaci test jsem videla, ale nezdalo se mi uplne nejjednodussi poznat z nej vysledek. V praxi teda nezkouseno, ale navod se mi zdal komplikovany. Myslim, ze jsem na nej narazila v DM.
Zajimave jak si napsala ze ses o deti nikdy nezajimala spis naopak. Na vysetreni jit nechces a na IVF take ne. Ja myslim ze to o necem muze svedcit (a nemusi samozrejme). Ja jsem v podobne situaci a i kamaradka byla, tak me napada jestli nemuze byt situace kdy clovek se rozhodne - snazi se o dite, chce ho, rika si ze ho chce, ale proste to spravne nastaveni tam neni. Pokud cely zivot clovek zije bez deti a myslenek na deti, tak kdyz si splni vsechno jak ty pises, dum, prace, pes, finance atd..tak se dite muze stat jenom dalsi polozkou na seznamu kterou si chce odskrtnout a tim padem zacne dite chtit. Otazka je jestli je to to spravne nastaveni pri kterem lze otehotnet, co kdyz to vnitrni nastaveni je uplne jine. Posledni dobou se nad timto dost zamyslim jestli to neni taky muj problem (snazime se rok), jelikoz jsem kolem sebe videla par kamaradek ktere si myslim meli podobne nastaveni, neslo jim, nakonec se podarilo s IVF, nicmene ani jako matky nejsou uplne ultra "matky roku"..
@mischeylaa, to me pripada jako podobna situace viz muj predchozi koment. Jak pises ..nevim kde se to otocilo na tu touhu mit deti.., ale ono se to mozna neotocilo, proto to nejde. Co s tim to teda ale netusim..
Všimly jste si, že jediné, kdo tu diskutuje, jsme my? Občas mi to tu přijde jen jako výkřik do tmy...
@mimiveru pardon, byla jsem na ranní v práci a tam jaksi nemám čas na internetové diskuze... včera večer jsem aktivně přispívala....
Holky moc všem děkuju za podněty, otázky, nápady.... hodně mě to postrčilo a donutilo se na celou věc dívat jinýma očima, ono když není pohled nikoho zvenku, často člověk různé aspekty nezváží. Dneska jsem se objednala na preventivku na gyndu, jdu cca za měsíc, nechám se prohlédnout a zkusím s doktorem natuknout nějaké další kroky, zatím jen popovídáme a já pak uvidím, jestli zkusím nějaké testy apod. Objednala jsem si Gynex, to je další krok. Tenhle měsíc si zkusím pohlídat, aby v plodném období byl styk opravdu obden. Hodně mě celá diskuze uklidnila, myslím si, že není důvod se plašit, zatím jsem pro otěhotnění nic nedělala, začnu tedy zlehka a hlavně jsem vnitřně přijala myšlenku, že miminko chci, toužím po něm, chci být máma a je to to, na co dozrál čas. A tohle uspořádání myšlenek mě nesmírně uklidnilo. Opravdu všem moc děkuji za všechny komentáře. S manželem proberu, jak to se k tomu v tuhle chvíli staví on, zda zkusí užívat něco na podporu spermií (mám vyhlídnuté nějaké preparáty z TČM) anebo zda by chtěl jít na testy.... ale to bych raději neuspěchala, ted není vhodná doba, aby se dozvěděl o své případné neplodnosti.
@malinkaelinka Tak super, já myslela, že tě názory nezajímají
🙂 já jsem si objednala Gynex taky, beru ho asi 3 týdny a musím ho pochválit, takže hurá do toho 🙂
@malinkaelinka Ja mam napriklad plan travit trochu vic casu s detmi a pokusit se si to materstvi vizualizovat abych se na to lip naladila. Narozdil od toho co jsem delala poslednich dvacet let :D Porad lepsi nez letet hned na IVF.. A samozrejme vysetreni apod, doporucuju fizioterapeuta take, at ti zkoukne panev..
@malinkaelinka Moc držím palce. Muži jsou křehcí. někdy i mnohem víc než ženy, chápu. Ale zinek bych mu klidně šoupla :D Ať se vám jen daří a brzy máte malého zlobila/ malou zlobilku v náručí! 🙂
@jednaholkaa to, jestli se někomu daří nebo nedaří otěhotnět, nevypovídá vůbec nic o tom, jak moc dítě chce, a už vůbec ne o tom, jaká bude matka. Hledej odpovědi spíš na to, proč o tom potřebuješ tímhle směrem vůbec uvažovat.
@vineta Asi jsme se nepochopily, takhle jsem to urcite nemyslela. Spravne nastaveni, ne ze to vypovida o tom jak moc dite chce. O tom samozrejme nepochybuju, jinak by to tady neresila..
@jednaholkaa Stejně nerozumim.., kdyby šlo o nějaké nastavení, nikdo by neotěhotněl nechtěně.

jo a je fakt, že teda pokud si nejste jistý, že dítě opravdu chcete, a nejste s tím tak nějak "smířený", tak to dítě často taky nepřijde proto. nějaký strachy, bloky... můžou bejt i nevědomý.