icon

Po roce nejsem těhotná a nevím, co dál

malinkaelinka
27. bře 2018

Ahoj holky, tenhle víkend na mě padl strašný splín a já se potřebuju někomu svěřit, tak to zkusím tady.... Nikdy jsem nebyla ten typ, že bych si přála miminko, milovala dětičky, spíš naopak, kavárny s dětským koutkem jsem vždycky obcházela obloukem a děti mi nic moc neříkaly, ani nemám žádné kamarádky s dětmi, ani malé děti v rodině. Cca před rokem a půl jsme s manželem téma děti naťukly, končila mi Mirena, my se rozhodli ji nechat vyndat a dál to neřešit a že uvidíme. Mirenu mi doktor vyndal před rokem touhle dobou. Pořád ještě pro nás děti byly spíš velká neznámá, ale postupně jsme dospěli k tomu, že bychom miminko už opravdu chtěli. Mě je čerstvých 28, manželovi 31, právě jsme si dostavěli domeček, máme vyřešené finance, ideální stav. No a je to rok, co máme nechráněný styk a ono stále nic. A tenhle víkend, kdy jsem to dostala, to na mě šíleně padlo. Dívali jsme se na jeden film, byla tam těhotná dívka a chtěla dát dítě po porodu k adopci. To mě totálně dostalo, nejdřív mi tekly slzy, pak jsem regulérně řvala jako želva a doteď se nemůžu toho splínu zbavit a přemýšlím, co dál, jestli začít situaci nějak řešit?? Na jednu stranu si racionálně říkám, že není kam spěchat, máme dost aktivit a plánů i bez miminka, já mám novou práci (cca 5 měsíců) a dobrou práci, jsem tam spokojená a je to zajímavé místo, jak platově tak náplní. Plánujeme si sportovní dovolenou, dokončujeme domeček, po dvou letech stavby máme konečně čas si užívat aktivit, které jsme museli ty dva roky oželet.... Ale pak zjistím, že je další spolužačka těhotná (zrovna minulý týden jedna, která 15 let trpí bulimií, to prostě naštve, ona si tolik let huntuje tělo, vypadá jako reklama na hlad a smrt dohromady a jen tak si prostě otěhotní?) a zase to na mě padne, proč ona jo a já pořád ne. K doktorovi se mi moc nechce, představa nějakých vyšetření apod. není moc lákavá a já obecně k západní medicíně moc netíhnu, na nějaké umělé oplodnění apod. bych nikdy nešla, to ne. Hodně se zajímám o TČM, tak možná se zkusím porozhlédnout tam.... Ale spíš mě strašně překvapilo, že jsem z toho tak špatná, já, kterou děti nikdy nezajímaly... A manžel? Ten je taky zklamaný, že stále nic, jak vidí, že jsem si na záchodě připravila svůj džbánek s tampony, je mu jasné, že to opět nevyšlo... Všude se píše, zaměřit se na něco jiného, no jo, ale já se na dítě nijak nezaměřuju, věnuju se práci, domu, manželovi, rodině, sportu, psovi.... nesleduju ovulaci, do diskuzí téměř nechodím, nenunám se s prtavejma věcma v obchodě.... Tak já moc nevím, co ted.... Pokud ten můj výblitek někdo přečte a napíše třeba něco povzbudivého, budu ráda 🙂

Strana
z9
jednaholkaa
28. bře 2018

@vineta Ja mam dve kamaradky ktere otehotnely nechtene. Vzdycky chtely deti a maji uz kazda po dvou, takze to materske nastaveni tam prave je. A to ze nechteli treti dite jim nepomohlo, "zadarilo se" i pres kondom a postinor (u obou!) 🙂) Jsou to proste ty matky pluku..

jednaholkaa
28. bře 2018

@vineta Je nastaveni a chteni. Otehotnet muzes kdyz mas bud Nastaveni a chteni, nebo alespon nastaveni. A kdyz nemas nastaveni tak se nedari otehotnet at mas nebo nemas chteni. Ale to jenom spekuluju samozrejme. Jsou to takove uvahy..to nemuzes brat uplne vazne samozrejme ;)

malinkaelinka
autor
28. bře 2018

@kristiin No možná ti zní můj názor staromodně, ale já nejsem zastáncem toho, že rychlá a jednoduchá řešení jsou správná řešení (ted nechci říct, že umělé oplodnění je nějaké jednoduché řešení, myslím to spíš obecně). Uvedu příklad, nedávno se mi po 20 letech vrátil ekzém. Mohla jsem jít na kožní, dostala bych kortikoidy, za týden by byl pokoj. Sice by se to občas vracelo, ale stačilo by namazat, bylo by po nepříjemném svědění a ošklivá vyrážka by se zklidnila. Zvolila jsem trnitější cestu, detox organismu, nasadila jsem dietu šetřící játra i ledviny, navštívila diagnostika TČM a doplnila nějaké bylinky... po měsíci a půl nemám nikde ani suché místečko, vyléčila se příčina, zmizel ekzém.... Rozhodně klasickou medicínu nehaním ani nezatracuji, to bych si nedovolila, ale prostě si nemyslím, že všechno nové, moderní, vědecké apod. je vždy správné. Ráda se na věci dívám z více úhlů a volím i jiná, ne tak instantní řešení....

malinkaelinka
autor
28. bře 2018

@priefi manžel nemá problém jít na vyšetření, ale já mám obavy z toho, že by ho zpráva o případné horší kvalitě spermií mohla v tuhle chvíli dost srazit a to nechci. Dneska jsme se o tom bavili a řekl, že o tom bude přemýšlet, ale zatím jít nechce. Nebudu ho do ničeho tlačit, stejně jako sebe. A ten domácí test.... no pokud nějaké testování, tak raději pořádně s tím, aby mu někdo fundovaný vysvětlit, co ten výsledek znamená a jaké jsou možnosti....

malinkaelinka
autor
28. bře 2018

@jednaholkaa A jak si plánuješ trávit víc času s dětmi?? Já jsem nad tím tak přemýšlela a já jsem vlastně miminko nikdy ani nechovala. Když byla ségra malá, tak mi jí dávali do náručí jen v peřince a pak už v rodině nikdo dítě neměl. Ani kolem sebe žádné děti nemám, mám sice spolužačky, co jsou už matky, ale jsou daleko a téměř se nestýkáme. Jinak nikoho. Mě by hrozně bavilo mít nějaké neteře nebo synovce, půjčovat si je, "osahat si" co vlastně takové dítě obnáší, jak se s ním zachází, jak se na něj mluví.... Ale takovou možnost nemám.

dora13
28. bře 2018

@malinkaelinka ja mam takovou poznamku k tomu, ze by bylo fajn si “osahat” materstvi tim, ze bys travila vic casu s detma, ale treba na me treba cizi deti pusobily vzdycky velmi antikoncepcne. Hodne se vidim v tom tvem uvodnim prispevku, a to i jako matka dvou deti, ktere miluju nade vsechno na svete — to ale neznamena, ze se ze me stal milovnik deti. Jsem vuci nic tolerantnejsi a empatictejsi, o tom neni pochyb, ale kdyz jsem bez deti, tak taky vybiram kavarnu podle toho, ze nema detsky koutek a v letadle se modlim, aby me neposadili vedle ditete😀Pamatuju si, jak jsem v devatem mesici byla s kamoskou a jeji tehdy osmimesicni holcickou na chate a koukala na ne, jak funguji a rikala “no ty vole, to nepreziju, to je proste strasny takhle travit dny” (podotykam, ze se nedelo nic divneho, ale proste ten celodenni kolobeh pece o miminko mi prisel vycerpavajici a hlavne strasne nudny). Ono to vlastni dite ma oproti tem jinym detem obrovskou vyhodu — je tvoje a strasne ho milujes, a i kdyz ti obcas leze na nervy, tak je to proste jiny nez cizi deti🙂 Jo a ja jako prvni miminko v naruci tez drzela az to svoje, musela jsem jit na sesternu, aby mi ukazaly, jak se prebaluje, bo ja to nikdy nedelala. To se clovek nauci raz dva, neni potreba na to trenovat🙂

journals
28. bře 2018

Napíšu ti můj pohled - o dítě se snažíme už něco přes rok, mám za sebou jedno ZT. Díky tomu jsem si maximálně ujasnila, že dítě chci a moc se na něj těším. Do té doby to bylo podobně - oba máme dobrou práci, rádi cestujeme, dopřáváme si, užíváme života. Do té doby jsem moc nevěděla jestli "už". Pak jsem si to ujasnila naprosto. Zatím bohužel nic (oba pravidelně několikrát týdně sportujeme, jsme celkem zdraví, bez obezity, cyklus pravidelný). Nicméně - nic netestuju, nic nesleduju, sex máme když ho mít chceme a ne "musíme" snažím se žít svým životem a nemyslet 24/7 na to, že chci dítě. Tyhle diskuze tady jsou někdy pekelný, ženský testujou, měří a hecujou se navzájem - pro mě strašný peklo. Sotva se probudí, už se zkoumají, už zapisují. Já na to nejsem, takže chápu, že to není pro každého.
Nejdřív si ujasni, co vůbec chceš a pak bych vyrazila do ordinace. Zaznělo tu, že na preventivky moc nechodíš, je to tak? Bylo by dobré vyrazit a zjistit co a jak. Však nemusíš hned nic hrotit, ale chtělo by to vědět, jestli je opravdu všechno v pořádku. Mě se třeba po konzultaci a prvních konkrétních krocích v ordinaci dost ulevilo, doufám, že se to konečně někam posune...

jednaholkaa
28. bře 2018

@malinkaelinka hmm chapu. Ja sem starsi tak kolem me ted maji vicemene skoro vsichni mimina, takze se s nimi setkavam casto. Ale to je prave to, ze clovek s detmi cely zivot moc do styku neprisel.. Snazi se o neco co nevi ani moc jak funguje 🙂)

malinkaelinka
autor
28. bře 2018

@journals přesně tak, probudit se a už zkoumat a zapisovat.... to není nic pro mě. Jo na preventivce jsem nebyla už asi dva roky, ono s obvodákem to není o moc lepší, jen zubař je výjimka, tam courám pořád :D :D Ale jak jsem psala výše, dneska jsem se objednala, za měsíc jdu, takže první krok splněn 🙂

jednaholkaa
28. bře 2018

@dora13 No to je fakt! Tak ja uz nevim 🙂)

journals
28. bře 2018

@malinkaelinka Tak to je dobře. Myslím, že to je první krok. Určitě se mu zmiň, že se už přes rok snažíte. Další krok nemusí být třeba vůbec drasticky hysterický - např. ten hormon. profil, folikulometrie... právě jsem v tomto procesu. Nevím, jestli vůbec ovulace probíhá... ale dát krev a přijít jednou na UTZ, to je to nejmenší, co můžu udělat. A jestli chce partner dítě, chcete rodinu, tak na ten spermiogram půjde... Manžel se nabídl sám od sebe, ego je v našem případě teď to poslední, co řešíme 😉

leymea
28. bře 2018

@dora13 ty jo, uplne v tom vidim sebe. Jedine miminko s kterym jsem byla ve styku byl synovec, ale bydli hodne daleko tak jsem ho moc jako miminko nevidela. Takze jsem si ho parkrat pochovala a tim to koncilo 😀 nejak me ostatni deti nezajmali, i presto, ze jsem touzila po svem. Ano treba na fotky miminek jsem se rada podivala. Kdyz uz jsem byla tehotna tak i tak jsem nemela potrebu pochovat napr.kolegyni malou. Za prve jsem se bala a za druhy jsem z toho nebyla zrovna paf. A s tim prebalovanim, po porodu mi to sestricka ukazala tak rychle, ze jsem z toho byla mimo a pozadala jsem o pomoc spolubydlici. A samozrejme jsem se bala s malym manipulovat, ale rychle jsem se to naucila. Je to moje nejvetsi zlaticko, ktere nadevse miluji. A jiny deti me nezajimaji stale 😀 jsem zvedava jestli se to nekdy zmeni.

komive
28. bře 2018

Ja jsem si takhle vynahrazovala dobu,kdyz jsem jeste nemohla otehotnet, protoze jsem studovala a dite bychom financne neutahli - delala jsem babysitting 🙂 ale ted bych to v dobe,kdyz se nam nedari mit dite, nedala,rve mi srdce jenom pohled na ulici na deti,tehotne..

malinkaelinka
autor
28. bře 2018

@journals ono ani tak nejde o ego, ale manžel nedávno musel skončit se školou, na kterou se dlouho chystal, protahuje se nám dodělávání věcí na domě a nějak se mu to sešlo a měl pocit, že jako chlap selhává, vypadalo to na solidní depresi, ale už se z toho dostává a já bych fakt nerada, aby ho zase něco srazilo... třeba za pár měsíců klidně, ale ted prostě není dobrý čas

tinaprofi
28. bře 2018

moc nechápu, proč se takhle mrskáš 🙂 hroucení se na gauči můžeš vyměnit za doktora, kterej vám udělá vyšetření a pomůže vám, nemusí vůbec o nic jít ... buď to dítě chceš nebo je ti to tak nějak jedno 🙂)))

malinkaelinka
autor
28. bře 2018

@tinaprofi no asi to trochu zjednodušuješ, nikde se nehroutím a nemrskám, prostě to na mě o víkendu natvrdo padlo, sešlo se hodně myšlenek a touhle diskuzí jsem si je potřebovala utřídit a rozhodnout se, co dál, viz moje předchozí komentáře

tinaprofi
28. bře 2018

@malinkaelinka chápu, neřešíš to, ale víš o tom 🙂) proto jsi pod tíhou emocí řvala jako želva. Napsala jsi, že k doktorovi nechceš, pak si člověk takové otázky logicky položí

kristynaa_23
28. bře 2018

@journals můj přítel šel na spermiogram taky v pohodě, do ničeho jsem ho nenutila. Dokonce s tím tak trošku počítal, že půjde, když nám to tak trvá kvůli mě. 🙂

zuzkaasteli
28. bře 2018

Necetla jsem vsechny prispevky,ale jak nekolik holek psalo zkus si zjistit,zda mas ovulaci a uzivej eco s kyselinou listovou,pak relax dovcu a uzivat si tak jako doted.panikareni zatim.odlozte:-)pokud zjistis,ze ovulaci mas,tak si rekni,pristi mesic to bude a basta,treba to vyjde 🙂 me to vyslo,jak jsem se vnitrne naladila ze to zkratka vyjde a milovani si uzivala 🙂

mirtha
28. bře 2018

taky jsem nečetla předchozí komentáře ale určitě neházej flintu do žita, já s prvním synem otěhotněla téměř po dvou letech a s druhým na první pokus 🙂

malinkaelinka
autor
28. bře 2018

@tinaprofi ne, nechci situaci řešit s lékařem v zádech, ale chtěla bych se někam posunout. Jak jsem psala výše, objednala jsem se na preventivku a objednala jsem si Gynex, plus jsem si utřídila myšlenky a to si myslím, že je pro mě v tuhle chvíli to hlavní. Není to přeci černobílé, není jen Nechci dítě, Chci dítě a jde to a Chci dítě, nejde to a musím se léčit.... Ano plakala jsem, protože se objevila smršť pocitů, o kterých jsem do týhle chvíle neměla tušení, vykolejilo mě to a potřebovala jsem se vykecat. To především. Ne hned běžet k doktorovi, v tom v tuhle chvíli nevidím řešení. Snad to stačí jako odpověd na tvou otázku.

babanci
28. bře 2018

@malinkaelinka Tak Ti nevím,nejstarší dcera má 23 měsíční holčičku,číslo neskutečné,říkám jí motorová myš. Když si jí půjčí moje nejmladší,dosud bezdětná dcera,hned usoudí,že dítě nechce.Je to mazec s dětmi,převrátí člověku život naruby. Ale je to hezké,to si dělám legraci.

priefi
29. bře 2018

@malinkaelinka ja si osobne myslim, ze muzi tento test berou hodne tezce a kdyz vysledek je k nicemu, tak jsou na tom hoodne zle, takze se Ti nedivim, ze se do toho nehrnes, ja bych se taky do toho nehrnula. Tim, ze uz jedno dite mam, jsem klidnejsi a i kdyz uz davame volny prubeh 9m a jedine co se povedlo bylo tehu, ktere hned na zacatku v 6tt odeslo, stale nechavame volny prubeh. Obcas udelam tehotensky test, kdyz ms meska, abych videla ducha, ktery znamena biochemicke tehu, ktere ani za tehu nepovazuji, nebo snehobily test. A nic s tim nedelame, jen beru listovku, jako prevenci rozstepu a jinych vad u mimi, kdyby se povedlo (navic listovka udela rychly proces i s vadnym oplodnenym vajickem, takze v tom to je taky dobre), zacinam uvazovat o gynexu, ale ani do nej se mi jeste moc nechce. Ale jak uz jsem psala, jedno ditko uz mam, takze no stress, ale nemit ho, tak nevim, co bych vyvadela 😅, asi bych se uz naucila i litat 😂 Ale do asistovane reprodukce bych asi jit taky nechtela, mam na to svuj urcity nazor, avsak neberu to jynim maminkam, naopak jim fandim, ale ja osobne, nevim, zda bych to zkousla. Jak uz nekdo psal, nikdy nerikej nikdy, nebyla jsem v te situaci a doufam, ze ani nebudu.

tynka9
29. bře 2018

Jak ti radili snažit se obden - já jsem věděla jak funguji (měřením teploty) a opravdu jsme se ten cca týden kolem snažili pravidelně obden, jak se radí. Trvalo to 9 měsíců a nic. Byla jsem na dítě nastavená a opravdu si ho moc přála. U nás byl ale problém v moji hlavě a mojí práci. Ve chvíli, kdy jsem tam udělala trochu kolotoč a rozhodla se koncem měsíce dát výpověď, tak se najednou zadařilo, a bylo to pouze z jednoho milování, protože ten měsíc jsme toho měli moc a na nějaké obden nezbývala energie a ještě jsem si myslela, že to bylo spíš moc brzy. Takže častějším snažením se může šance zvýšit, ale pokud to má přijít, tak stačí i málo 😉

babanci
29. bře 2018

@priefi Já tomu rozumím, co píšeš, protože taky jsem sice nebyla v té situaci, ale do asistované reprodukce bych nešla, vím to jistě. Mám na to taky svůj specifický názor, nikomu to neberu, i chápu, že pro někoho je to jediná možnost, ale já vím, že pro mě ne.

jednaholkaa
29. bře 2018

@babanci Uplne souhlasim, mam to stejne, pro me asistovana reprodukce take neni moznost, to radsi budu zkoumat dal proc to nejde. Btw, ted jsem zjistila ze neplodnost muze zpusobovat i treba neodhalena (nelecena) celiakie, ktera casto muze byt bez priznaku. Skoda ze ti gynekologove obcas tyhle veci nezmini. Clovek zapomina (a doktori uplne) na ten celostni pristup. Resi jenom gynekologicke potize pritom pes muze byt zakopany uplne jinde 🙂

sobist
29. bře 2018

Ahoj, chápu sice tvou nechuť k vyšetřením, ale pokud tě to takhle trápí - i když píšeš, že ne - proč se nenechat vyšetřit? Přijde mi to lepší, než tohle. Minimálně pokud je problém, můžete ho řešit. Navíc ten problém nemusí být v tobě, ale v partnerovi, mám v okolí rodiče, kteří by bez umělého oplodnění rodiči zkrátka nebyli, ačkoliv vše vypadalo, že funguje jak má. 🙂

Já třeba otěhotněla rychle, po 10letech braní HA, 2 měsíce po vysazení, ale ono taky po tom vysazení byla zcela jiná frekvence sexu.. :D takže si říkám, že být to jinak a chtít už mít dítě (u nás to bylo "až se zadaří, tak se zadaří"), zkusím třeba ty ovulační testy. Jen to nebrat moc vážně, nestresovat se tím víc, než je nezbytně nutné.
Sama nejlíp víš, jak funguješ. 🙂 Nějaké bylinky, homeopatika, co já vím, co se dá dělat.. ale hlavně být co nejvíc v klidu, ono to určitě přijde. 🙂 Kamarádka to taky viděla po roce a půl bledě a na poslední kontrole, kdy se měla objednat na testy, už byla těhotná. 🙂)

Přeju hodně štěstí, určitě to vyjde! 🙂

journals
29. bře 2018

No... já si tedy myslím, že kdo nezažil, ten si nedokáže představit. Když tu některé ženy, které v jiných diskuzích píšou, že otěhotněly sotva se na ně manžel podíval, píšou, že by do asistované reprodukce NIKDY nešly, to mi přijde trošku úsměvné. Je vidět, že vůbec netuší...
Já myslím, že je velký rozdíl, mezi určitým vyšetřením typu - rozbor krve, ultrazvuk atd. a asistovanou reprodukcí v tom pravém slova smyslu. Ono je pěkné vědět, jak by se kdo zachoval kdyby (obzvlášť, když v té situaci nikdy nebyl), ale je rozdíl když se někdo o dítě snaží několik měsíců a když se třeba snaží v řádu několika let - 3, 4, 5, 7 let...

dc2015
29. bře 2018

@babanci Mohu se zeptat proč? Vůbec to nesoudím. Jen prostě nechápu proč 🙂 Já jsem k tomu třeba přistupovala tak, že jedno dítě mám a pokud se druhé dařit nebude, umělým to hrotit nechci, ale být bezdětná, neváhám. Nevidím v tom žádný extrémní zásah proti přírodě... Popravdě zvlášť, když vidím, jak se některým sedmnáctiletým matkám s nízkým IQ a žádnými pracovními a sociálními návyky rodí děti jak na běžícím páse a žena, která vystudovala VŠ a dítě chce okolo 30 a nejde to... Tak někdy mám pocit, že bez umělého oplodnění bychom jako společnost byli snad úplně v čudu :D

normalnimatka
29. bře 2018

@dc2015 tak zásah proti přírodě......ehm...
pokud nenastala nějaká zásadní zmměna v tom, jak se to dělá, tak pokud vim, tak tady jde třeba o to, co asi většina populace netuší, že k umělýmu oplodnění se musej "vytvořit" embrya, víc ks a pak se tušim zavedou jen 2, zatímco ostatní se vyhoděj jako biologickej odpad. zabíjíš tak nějak trošku človíčka už žejo. spousta lidí má problém s potratem. tohle ze stejnýho hlediska vadí stejně.

Strana
z9