Protilátky proti spermiím. Jde přirozeně otěhnotnět?

lylynka1
29. bře 2022

Ahoj Před týdnem jsem zjistila že vytvářím protilátky proti spermiam a ktomu mam zvýšenou funkcí štítné žlázy 3krat jsem otěhotněla ale skončilo to ZT měl někdo stejný problém? Lze otěhotnět přirozené a jaka je lečba?....budu ráda za každou zkušenost děkuji

levandule_k
29. bře 2022

Nemám takový problém. Jednou jsem narazila na přednášku MUDr. Helený Máslové, dělá psychosomatiku zaměřenou na plodnost a ženské zdraví. Rozebírala tam i ten problém, že některé ženy si vytvoří protilátky proti spermiím muže se kterým žijí, některé mají protilátky proti spermiím všech mužů. Ona s tím nějak pracuje ve smyslu terapie. Vím, že třeba říkala, že PCOS je poměrně dobře řešitelný pomocí psychosomatiky, ale jak se tohle daří úspěšně léčit, nevím.

zuza_l
30. bře 2022

@lylynka1 ja jsem toto mela. Tri mesice jsem brala lek ( uz opravdu nevim jak se jmenoval) a pak vse ok. Mame prirozene tri deti. Predpoklqdam, ze kdyz se prislo na to, kde je problem, tak se nasadila i lecba ne...?

lylynka1
autor
2. dub 2022

@zuza_l dostala jsem prednison 1-0-0 zatím my poslala jenom recept na prednison ještě jsme to ne konzultovali proto se ptám jaka je lečba a zdá se někomu povedlo donosit zdravé dite ptam se kvůli těch potratů

vernerka01
3. dub 2022

@lylynka1 Ahoj, tiež som riešila problém s imunitou, nie teda priamo tvorbou protilátok proti spermiam. Brala som medrol, niečo podobné ako prednison. Liečba 3 mesiace, ako už bolo spomenuté. Po dvoch mesiacoch od ukončenia terapie sa zadarilo prirodzene a dnes už nám v postielke spinka krásne mimimko. Predtým dva potraty :( Liečby by som sa nebála, len to chce poriadnu konzultáciu s odborníkom v danej oblasti. Držím palce!

vernerka01
3. dub 2022

Chce to ale určite riešiť komplexne, či problémom sú skutočne tie protilátky a nie štítna žlaza. Neviem, aké vyšetrenia máš za sebou.

zuza_l
3. dub 2022

@lylynka1 ano, take jsem mela prednison. Pak uz zadny problem s donosenim nebyl. Tri deti jsem donosila vzdy do terminu😉

kafr
3. dub 2022

@lylynka1 to jste v léčbě v Podolí? Tam jsem byla, testy se dělají na 1)spermie partnera, 2) směs cizích spermií a 3) na trofoblastu - to je počáteční stadium těhotenství. Pokud máš za sebou potraty, je možné, že bude třeba problém i tam...
Já jsem taky brala Prednison, po přeléčení jsme už ale nechtěli zkoušet trefovat plodné dny (můj vysoký věk) a jeli do CARu na IUI, bohužel zjistili další problém a šli jsme rovnou do IVF (povedlo se hned).

lylynka1
autor
3. dub 2022

@kafr Nn v caru reprofit ostrava nam udělali imunologicke vyšetření tak se to zjistilo mam trošku strach zda se mi někdy podaří donosit zdravé dítě 3ZT mam za sebou nerada bych přišla o další proto se ptam kdo si tím prošel aspoň trošku naděje

kafr
3. dub 2022

@lylynka1 tak uvidíš, co ti řeknou, na co všechno dělali testy... Já jsem to řešila před 6lety, tehdy, co se mi podařilo pozjišťovat, byly v republice jen 2 pracoviště, které se věnovali reprodukční imunologii - Podolí a pak v Plzni, kde se zaměřovali právě na potraty v rané fázi. Nějaké cary to dělaly taky, ale ne na tak dobré úrovni.

rencinka87
3. dub 2022

@lylynka1 ano, mela jsem 2x ZT, pak se prislo na imunologicky problem, dostala jsem Prednison.
Dalsi podstatny opatreni bylo - sex jen s kondomem - bez jen v dobe ovulace. A zkouset az pote, co se diky lecbe dostanou hodnoty do normalu.
Paradoxne jsem pak ale otehotnela v dobe, kdy mi znicehonic zase protilatky vyletely, bylo mi receno zase zvysit davku a o nic se nepokouset, ale to uz jsem byla tehotna. Strach jsem mela obrovskej, ale dopadlo to dobre, syn bude mit v lete sest let 😉
Po trech letech se narodil druhy syn - riskli jsme to uz bez lecby a vyslo to - otehotnela jsem na druhy pokus a vsechno bylo v nejlepsim poradku 🙂
Tak drzim palce!

lenatko91
3. dub 2022

@levandule_k tohle mě zajímá, jak se pcos řeší psychosomaticky prosím? 🙂

levandule_k
3. dub 2022

Máslová na té přednášce zrovna nějaké know how nedala, nebo si ho teda aspoň nepamatuji, jen vím, že s tím pracuje a říkala, že je poměrně dobře řešitelné 🙂 Nicméně ti můžu napsat svoji zkušenost. Já jsem měla PCOS, prostě mi v nějakých 16 letech začala chodit menstruace jednou za čtvrt roku. Léčba na gyndě byla klasika antikoncepce. Dneska třeba vím, že umělé hormony nejsou žádné terno, ale tenkrát mi to vyhovovalo, i když jsem ji úplně nepotřebovala jako ochranu proti početí, to jsem ocenila později. Zlepšilo se mi akné a dokonce jsem i trochu zhubla (1-2 kg) aniž bych nějak změnila životní styl. Na gyndě říkali, že se to možná zlepší po porodu. Jinak je to napořád.
Já se tak nějak začala zajímat o bylinky, zjistila jsem, že kontryhel je dobrý na různé ženské potíže. Tenkrát jsem ho pila dost nahodile, dle chuti. Dneska vím, že se pije od prvního dne cyklu do ovulace, tedy cca 14 dní, pak pauza. Jinak může ovulaci oddálit, eventuálně ji při nepřetržitém pití vymazat. Další bylinka, která má pozitivní vliv na pcos je máta, snižuje testosteron. Tohle jsem objevila náhodně v jednom článku. Také jsem ji občas pila. Máta se může pít v libovolnou dobu cyklu. Pro tvorbu hormonů jsou důležité tuky, vyřadila jsem margaríny (Flora, Rama, Hera a nahradila je máslem.) O tucích a hormonech má fajn článek na svém blogu Margit Slimáková. Antikoncepci jsem vysadila asi po nějakých 5-6 letech a nic se nestalo, pořád nechodila sama. Takže jsem ji zase začala užívat a další vysazení bylo v nějakých mým 25 letech (plus mínus). Hleděla jsem slušně, že mi krásně naskočil cyklus a další přišel úplně normálně. Jak hodinky. Já si myslím, že tam hrálo ještě roli to, že jsem se tak začala zajímat o osobní rozvoj a trochu na sobě pracovala. Nijak systematicky, ale četla jsem knížky z populární psychologie, osobního rozvoje a občas nějaká přednáška. (Tenkrát bych to ani nějakou práci na sobě nenazvala, prostě mě to téma zajímalo.) Začala jsem k sobě přistupovat jinak. Naučila jsem se mít ráda přesně taková jaká jsem, že nemusím nikomu nic dokazovat, že abych byla úspěšná, nemusím být tvrdá, bez emocí jako chlap. Dneska bych řekla, že jsem v sobě potlačovala vnitřní ženu. Moje mamka chtěla vždycky kluky, protože mají jednodušší život (podle ní), nemusejí plánovat dovolenou podle menstruačního kalendáře atp. Myslím, že jsem se jí trochu snažila i zavděčit a nevědomky potlačovala svoji ženskost. Plus i otec chtěl kluka, aby měl parťáka na sport. Tyhle souvislosti mi mi docvakly, až jsem měla cyklus opět normální. (Přečetla jsem knížky od MUDr. Hnízdila Mým marodům, Příběhy Obyčejného uzdravení, od MUDr. Klímové - Psychosomatika Proč a jak funguje, Luisa Hay - Miluji svůj život, viděla nějaké přednášky s alternativisty v Duši K s Jaroslavem Duškem. Když někomu trochu vidím do talíře, jak funguje, tak prostě pro mě není překvapující, že řeší nějaké nemoci, zapadají do jeho životního příběhu, jak se chová.) Dobré knížky má i Ruedriger Dahlke.

levandule_k
3. dub 2022

Pokud bojuješ s PCOS, udělej si v sobě vnitřní úklid, někdy je těžké si některé věci přiznat, ve 20 bych razantně odmítla, že popírám svoji ženskost, že se mám problém se přijmout taková jaká jsem a rozmetala to argumenty, že to není možné. Já přece žádný problém nemám. Takže buď k sobě upřímná.

Díky těm knížkám, co jsem četla, vím, že je možné se dostat z různých zdravotních obtíží, i když klasická medicína nevidí moc prostor pro řešení.

Také od té doby, co mi moje menstruace zase chodí normálně, nikdy nenadávám zase blbé krámy, dneska si svého cyklu vážím, protože vím, že je to průser, když nechodí.

Přednáška s Gabrielou Tautti, která se uzdravila z endometriózy, lékaři ji chtěli vyvolat umělý přechod, nakonec přirozeně otěhotněla a má 2 děti❤

https://www.youtube.com/watch?v=jauoxA5WoqM

Helena Máslová

https://www.youtube.com/watch?v=HFbfJcwEGjA

Brandon Bays o Léčivé cestě do nitra a práci s emocemi

https://www.youtube.com/watch?v=vBxtkzlJbRY

Možností, jak si vrátit svůj cyklus do rovnováhy je hodně. Nicméně za mě je fajn kombinace bylinek, stravy a práce na sobě. (Knížky, přednášky, ženské kruhy, osobní kouč, psychoterapie, alternativní terapie, rodinné konstelace, meditace, kyneziologie, regresní terapie) Terapie by ti neměla být proti srsti. Já jsem dneska poměrně alternativní 🙂

Nikdy jsem nezkoušela hormonální jógu, ale ta má také pozitivní účinky. Tady jsem si koupila cvičení na pánevní dno ditevitano.cz). Lektorka říkala, že pokud budeme cvičit může se stát, že se to tělo začne čistit a přijde nám cyklus třeba o 14 dřív, mně přišel o týden, ale já zas tak moc necvičila, i když je to velmi nenáročné cvičení (míň náročné už ani být nemůže 🙂 ) Další cyklus přijde normálně. Součástí kurzu byla i meditace na pánevní dno, kdy jsme si čistily vaječníky, mně se na ně podařilo nacítit a viděla jsem tmavě šedé, tak jsem je očistila a už byly růžové 🙂 )

Pokud neznáš bylinky, výborná skupina na fb je Bylinky pro všechny, vede ji jeden lékař, co je nadšenec do bylinek a vyrábí různé tinktury, ví co s čím kombinovat a jaké to má účinky. Z potravin na cysty a PCOS je dobrá slzovka obecná.

levandule_k
5. dub 2022

@sakalicek Tady je moje zkušenost s PCOS.

pietrula
30. dub 2023

@rencinka87 Mala si zvýšené protilátky iba proti spermiam? Ja mám za sebou 2x MA. Lekári ale pochybujú, že kvôli tomu.

rencinka87
1. kvě 2023

@pietrula ahoj, myslim, ze proti vsemu, pokud si to dobre pamatuju, tak to bylo proti spermiim, cizim spermiim i proti trofoblastu. Jestli ty potraty byly kvuli tomu nebo ne, to ti bohuzel nikdo nerekne. Ja nechtela tehdy riskovat treti potrat. Ale treba bych byvala i bez lecby uz napotreti donosila.