První spermiogram nulový - může být další lepší?

amandulka
25. črc 2018

Dobrý večer,
po roce snažení jsem přítele poslala v rámci měsíce plodnosti do Pronatalu na spermiogram. Výsledek mě šokoval- nula :( Vzhledem k tomu, že již 2 děti před 20 lety bez problému zplodil, nekouří, nepije a jí zdravě, tak to byl dost velký šok.
Nicméně doktor tam i lékaři v poradnách, kam jsem v záchvěvu zoufalství napsala uklidňují, že se nelze potvrdit azoospermie z jednoho spermiogramu a může jít o náhodný propad. Že je třeba udělat několik spermiogramů. Nemocný však nebyl a nic nestandardního se v rámci předchozích 3 měsíců nedělo.
Mně to však přijde jako plané chlácholení, protože věřím, že ve spermiogramu se může ukázat víc/míň spermií...ale myslím, že kde nic není, ani smrt nebere.
Máte prosím někdo zkušenost, že by spermiogram byl 0 a pak najednou během dalšího bylo vše ok?
Chlap od doby co se to dozvěděl nosí jen trenky, jí vitamín C, selen, zinek, E, koenzym Q10 lykopen a macu. Je pravda, že když tam šel byl hodně nervózní a protivný, čekal tam 2 hodiny na vyšetření a ještě mu celou půlhodinu trvalo, než ze sebe dostal vzorek..ale myslím, že ani to vliv mít nebude :(
Máte prosím prosím nějaké zkušenosti? Návštěva CAR je daleko a mně to prostě nedává spát.
DĚKUJI

lucije27
26. črc 2018

Nemám zkušenost s nulovým spermiogramem. Ale s hodně nízkým ano, opakoval se další po půl roce a ten byl již bez problémů. Manžel šel na první vynervovaný - jestli to bylo tím nevím.
Na druhý jsme jeli společně, měli jsme zároveň genetickou konzultaci a výsledek spermiogramu nás potěšil a má doktorka a sestřičky se nestačily divit, když jsem donesla výsledky.
Takže hlavu nahoru, z jednoho výsledku se podle mě nedají usuzovat závěry.

amandulka
autor
26. črc 2018

@lucije27 Děkuji za reakci...🌹 kdyby byl hodně špatný, tak bych tomu dokázala uvěřit...co jsem četla, tak zlepšení je možné. Ale z 0 se mi tomu nechce věřit :(

michalelka
26. črc 2018

@amandulka hlavu vzhůru! Sice nemáme zkušenost doma s nulovou hodnotou, ale s velmi nízkou.. pravděpodobnost přirozeného otěhotnění cca nula nula prd.. a teď mi tu ten prd vyvádí vzteky 😀

klea81
27. črc 2018

Kamarádka má přirozenou cestou 2 syny s mužem, který je podle lékaří zcela neplodný. Takže nic není nemožné ;o)

klea81
27. črc 2018

@amandulka však ona stačí jen 1 spermie, ne? ;o)

amandulka
autor
27. črc 2018

@michalelka @klea81 No jo...ale ten můj má ve spermiogramu výsledek počtu spermií 0 .. Kdyby tam měl aspoň jednu, tak si pískám. Ale ani ta 1 tam neni 😢 A pro lékaře jsou muži neplodní už pod nějakou tou jejich hranicí... ale děkuju vám za snahu za uklidnění...🌷

klea81
27. črc 2018

@amandulka jenomže oni zkoumají vzorek pod mikroskopem na sklíčku pár centimetrů krát pár centrimetrů, jak víš, že ve zbytku vzorku není žádná? oni nezkoumají celý obsah kelímku, ale jen vybraný vzorek a z toho udělají závěr. Je zvláštní, že má nula, když děti má. Nebyl na výletě u Černobylu? ;o) Poslala bych ho znovu.

michalelka
27. črc 2018

@amandulka z jednoho spermiogramu bych nedělala závěry.. zkoumá se jen část ze vzorku a výsledky jsou ovlivněny mnoha faktory. Takže hlavu vzhůru!

misicka1988
27. črc 2018

@amandulka
Našla jsem toto :

Nepřítomnost spermií v ejakulátu muže se nazývá azoospermie.
Může být způsobena poruchou tvorby spermií ve varlatech, špatnou průchodností nebo neprůchodností vývodných semenných cest, anebo kombinací těchto faktorů.
U konkrétního muže je třeba zjistit příčinu azoospermie a podle nálezu rozhodnout, zda je možné zlepšit tvorbu spermií a tím obnovit přítomnost spermií v ejakulátu, či obnovit průchodnost semenných cest. Pokud není predikce reálného efektu léčby, který by vedl k obnovení přítomnosti spermií v ejakulátu, je možné snažit se odebrat spermie ze tkáně varlat mikrochirurgickou operací. Asi 70% mužů, kteří nemají spermie v ejakulátu, může mít spermie ve tkáni varlete či v nadvarleti.
Takto odebrané spermie je možné použít k asistované reprodukci a oplodnit s nimi vajíčko in vitro (ve zkumavce) s následovným přenosem embrya (zárodku) do dělohy partnerky. Technika operace se nyní nazývá microSRT (microsurgical sperm retrieval technique), kdy je možné při jedné operaci odebrat zárodečné buňky z nadvarlat i z varlat obou stran pod velkým zvětšením a při embryologickém hodnocení vzorků tkáně během operace. Po odběru je provedena mikrochirurgická rekonstrukce míst odběru v mužských pohlavních orgánech. MESA (microepididymal sperm aspiration) a TESE (testicular sperm extraction) jsou starší názvy technik k získání spermií. MicroSRT se provádí v celkové anestezii (narkóze), operaci je možné provést ambulantně (večer pacient odchází domů). Bolestivost po operaci je malá, pacient dostává léky proti bolesti v kapkách s sebou domů.
Získané spermie je možné použít ihned k oplození vajíčka (při synchronní přípravě ženy), nebo je možné spermie zmrazit, a použít je k oplodnění vajíčka až bude připravena partnerka (sekvenční příprava ženy). Náklady spojené s ošetřením muže nejsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

i

malanoha
27. črc 2018

@amandulka Jo muj muz mel prvni spermiogram se zaverem azoospermie. Vybral nejaky vitaminy, po kontrole na andrologii dokonce antibiotika, protoze mel taky jeste ve vzorku zvysene leukocity, ci co. V dalsich spermiogramech uz se par zivych spermii vzdy naslo. Treba 20 (myslim fakt dvacet, ne dvacet milionu) nebo tak. Na nic jineho nez ivf to samozrejme nebylo, ale na to to stacilo. Mame vlastni dite. Taky manzel zije zdrave a na pricinu neplodnosti se nikde neprislo. A ze ma jednou azoospermie a pak vybere vitaminy a je vse ok, tak v to fakt nedoufej. Vitaminy to nespasi.

amandulka
autor
27. črc 2018

@malanoha Díky za reakci. V to ani moc nedoufám, i když tak 2 příběhy, jak to šlo z azo do normálu jsem četla. Ale to spíš věřim, že vyhraju sportku (a to ani nesázím), než že by to šlo do normálu. Jen doufám, že aspoň na to IVF by se něco našlo, i když se s tím stále nemohu nějak smířit..😒

malanoha
28. črc 2018

@amandulka Uplne chapu, jaky prozivas sok. Ja jsem se z toho nejdriv uplne psychicky zhroutila a to jsem jinak vyrovnany clovek... Ale aspon vite na cem jste a nebudete ztracet cas nejakym letitym snazenim se doma. A jeste to nemusi znamenat nulovou sanci na vlastni dite, my jsme toho dukazem 😉 Dojdete si na vysetreni do caru. Poslou partnera k andrologovi a treba se prijde na pricinu, ktera pujde lecit/resit. A bude zivych spermii zase dost 😉

maca6
Autor odpověď smazal
Zobraz