icon

Samovolný potrat a přesto stoupající HCG

karol1807
8. dub 2019

Všechny zdravím a chtěla bych se podělit o svůj problém, popřípadě najít někoho, kdo se setkal s něčím podobným...
Poslední MS jsem měla 10.2.2019 a měla pozitivní testy, cca v 7.týdnu jsem byla u své doktorky, která mi řekla, že zatím vidí jen vysokou sliznici, a že jsem těhotná, měla jsem přijít za 2 týdny na kontrolu. Bohužel jsem v pátek začala krváce a šla jsem tedy na pohotovost, doktorka v děloze opět těhotenství nenašla, vzala mi krev, kde HCG bylo 125. Smířila jsem se tedy s tím, že jsem potratila. V pondělí jsem šla na kontrolu ke své mudr., která mi potvrdila samovolný potrat, řekla, že v děloze není žádná volná tekutina, že se nejedná o mimoděložní těhotenství, vzala mi krev. Dnes mi sdělila, že HCG je 298, tento nárůst je za týden, ve středu mám jít na další odběr a kontrolu. Já jsem ze všeho však zmatená, krvácela jsem jako normálně při MS týden a na poslední kontrole mi řekla, že je děloha pěkně vyčištěná. Je normální, aby mi HCG takto stouplo i v případě, že jsem odkrvácela
a samovolně potratila. Velmi se obávám mimoděložního těhotenství, ale tak nějak věřím v paní doktorku, která by jej snad podle UTZ viděla. Nestalo se někomu něco podobného? Já se jen modlím, aby hcg začalo klesat, nemusela jsem na revizi a vše odešlo přírodní cestou.

karol1807
autor
10. dub 2019

Tak posílám testy, jak vypadaly. První je test před tím, než jsem začala špinit, druhý je po špinění, před návštěvou na pohotovosti a poslední je tento týden v pondělí.

oveckaluky
10. dub 2019

@utrikocku Asi se zeptám jako trotl, omlouvám se za to, ale jak je možné, že z IVF je mimoděložní? Vždyť embryo přece vkládají rovnou do dělohy, ne? Já tomu vůbec nerozumím...

biedronca
10. dub 2019

@karol1807 No ja vidím, že evidetně sílí. Nové těhotestnví to být nemůže, kdyz to je rozmezí jen týden,že?

urtica
10. dub 2019

Též souhlasím s @urtikocku, jela bych rovnou do nemocnice - nerozumím tomu, proč Tě tam neposlala. Neřekla, jak si ten vzestup hcg vysvětluje ona? I 1:4 je velké riziko na to, o jak závažný stav se při mimoděložním jedná...

karol1807
autor
10. dub 2019

@biedronca Nové těhotenství to určitě být nemůže. Jedině bych otěhotněla později, což by podle grafu mohlo být toho 5.3.2019, ale i tak mám pocit, že by na utz už mělo být něco vidět. Takže si myslím, že to není nové těhotenství.

karol1807
autor
10. dub 2019

@urtica Řekla, že ta první hodnota je z jiné laboratoře a je to číslo, které jsem jí řekla já, to mi řekli druhý den na pohotovosti. A pak mi taky řekla, že ani na pohotovosti to neviděla dr. jako mimoděložní těhotenství.

sudylichozrout
10. dub 2019

@karol1807 podle toho grafu to vypada na ovulaci jak urcil FF a implantacni pokles. Klasicka trifazova krivka.
Ty jo, to je fakt zahada.
Ale na tohle je tu fakt dobra @hermij
Tak treba ji tim oznacenim privolam a ona poradi fundovaneji 🙂

alkuska
10. dub 2019

Simtě jestli to chápu dobře, máš dneska nové odběry? To jsem teda napnutá, podle mě je možné že to může i růst a budeš těhu. Já takto přišla o první těhu někdy v 6 -7 týdnu. Ale už při rozjetém krvácení jsem měla hcg 11000 a v děloze nic, doktor mě stašil mimoděložním a poslal na další odběr, a hned za dva dny hcg jen 6. Takže to spadne fakt rychle, aspoň u mě to tak bylo. To že ti to roste je divné.

karol1807
autor
10. dub 2019

@sudylichozrout Já jsem si to taky myslela, že opravdu ovulace byla 17DC, pak jsem trošku znejistěla, když nic nebylo na UTZ vidět, pátrala jsem... Ale já se v tom moc nevyznám, protože jsem měřila teprve první cyklus. Tak budu moc ráda, pokud se přivolá někdo, kdo se vyzná více. 🙂 Teď jsem se taky snažila měřit teploty, ale lítá mi to pořád nahoře, v sobotu dokonce 36,9, dnes už zase jsem na původních 36,7. Ale vím, že to teď asi může a je všelijaké. 🙂

karol1807
autor
10. dub 2019

@alkuska Ano, chápeš to dobře. Ale na odběru jsem byla včera odpoledne. A dnes zřejmě bude dr. posílat krve do laborky a výsledky budou zítra ráno. Tak to jsem ráda, že slyším i ten případ, kdy HCG kleslo a bylo to relativně v pořádku. Právě se za zítřejší HCG modlím, aby kleslo. Možná to má každý prostě jinak a někomu trvá, než hcg po potratu klesne. Já jsem také byla tak 6-7.týden podle MS, ale nikdy jsem určitě neměla tak vysoké HCG.

jarmarca
Autor odpověď smazal
karol1807
autor
10. dub 2019

@jarmarca Výsledky dostane má doktorka, víš. Já jsem nebyla jako samoplátce na krvi, tam jsou pak výsledky do několika hodin. Kdybych byla na odběru ráno a ne odpoledne, tak mám výsledek už dnes ráno. Ale jelikož jsem byla odpoledne, tak teprve dnes budou krve do laborky posílat.

jarmarca
Autor odpověď smazal
karol1807
autor
10. dub 2019

@jarmarca Tak dlouho to je a pro mě ještě delší. 🙂

jarmarca
Autor odpověď smazal
alkuska
10. dub 2019

@karol1807 No tak držím palce ať je to OK. U mě to bylo uplně bez komplikací (samozřejmě až na psychickou újmu, bylo to po dlouhém snažení, a jeden večer hnusných křečí) a hned po té jsem otěhotněla a už úspěšně.

karol1807
autor
10. dub 2019

@alkuska Já jsem ještě teď mluvila s kamarádkou, co je zdravotní sestrou na gynekologii a prý to opravdu může být hormonální nerovnováha, že se nemám s tím stresovat, ale taky to neviděla nějak tragicky. Vím, že může být tisíc jiných věcí a způsobů, ale pořád věřím své dr. a její praxi. Ale taky vím, že je to nevyzpytatelné a může nastat cokoliv.
Ta psychická újma je hrozná, úplně ti rozumím, taky jsem se s tím srovnávala, ale netrvalo mi dlouho, teď jsem to spíš chtěla řešit po zdravotní stránce, aby bylo vše v pořádku a normálně zase fungovat.
A mohla bych se tě zeptat, jestli jsi potom čekala na další menstruaci a otěhotněla? Moje dr. říkala, že jsem bez omezení, teď to teda ještě necítím, ale pak bych se asi nebránila, i když těžko říct, kdy budu mít další MS a vše se srovná.

sudylichozrout
10. dub 2019

@karol1807 hormonalni nerovnovaha ti neudelat v krvi stovky jednotek hCG. Jde o tehotenstvi, jen je otazka, kde je zalozeno.

karol1807
autor
10. dub 2019

@sudylichozrout Nevím, jestli jsem špatně nenapsala odpověď. Těhotná jsem samozřejmě byla, ale trvá, než je hcg na nule, u každého to může být jinak dlouhá doba - proto jsem napsala, že mám rozhozený hormony. Tohle mi zatím potvrdila má doktorka, kamarád gynekolog a teď známá, co pracuje jako zdravotní sestra. Ani jeden z těchto lidí, to nevidí jako katastrofu, a že mi něco praskne - samozřejmě se to stát může, já to vůbec nevylučuji a obávám se toho. Zatím bych se hrozně ráda přiklonila k tomu, co mi na sobě řeklo více nezávislých lidí, ale vůbec nepopírám to, co jste mi tady všechny napsaly a jaké jsou vaše zkušenosti a všechno.
Myslím si, že bude více jasné zítřejší hcg, už tím, že bude z jedné laboratoře - pokud mi zase stoupne, tak bude někde neprosperující těhotenství, pokud klesne, bude jedině ráda.

somalicats
10. dub 2019

@karol1807 Nechci Tě strašit, ale stalo se mi před 5 lety, že jsem testem zjistila těhotenství, pak jsem začala krvácet, potvrzeno těhotenství v děloze bez srdeční akce. Nikde mimo ani v nemocnici nic nenašli. Šla jsem na revizi, 3 týdny po revizi jsem poprvé krvácela a pak to jelo různě nepravidelně. Na pohotovosti u Apolináře nenašli nic, tak to uzavřeli jako hormonální nerovnováhu, podotýkám, že krev na hCG mi nevzali a já si testy nedělala. Za 3 dny jsem skončila v nemocnici ve Znojmě s masivním krvácením, našli na ultrazvuku asi 8 cm útvar přirostlý k tlustému střevu a v krvi hCG 400 jednotek. Bolesti jsem celou dobu neměla žádné. Chodila jsem s tím mimoděložním dvojčetem skoro 2 měsíce, než se přišlo na to, že jde opravdu o mimoděložní. Takže bych se opravdu nenechala odbývat a trvala na tom, aby na ten ultrazvuk kouknul ještě někdo další.

alicie_k
10. dub 2019

@oveckaluky Pracuji v IVF jako sestra a bohužel možné to je... a není to zase tak ojedinělé ☹

oveckaluky
10. dub 2019

@alicie_k a jak se to stane? Copak z dělohy může ještě někam putovat?

utrikocku
10. dub 2019

@oveckaluky jj možné to je. Také jsem do té doby skoro netušila...Dávají do dělohy embryo s trochou tekutiny a právě to zapříčiňuje, že tam embryo cestuje (běžné i normálně), než se uhnízdí. Dokonce jsme si platili embryoglue (nějaké tkáňové lepidlo, mělo by embryo uchytit na místě a nemělo by k mimoděložnímu dojít) a stalo se i přes toto opatření. Nic není 100% a příroda je mocná 🙂)

utrikocku
10. dub 2019

@karol1807 já bych zachovala klid. Věřím, že teď hned Ti nic nepraskne. Většinou se to děje, když je HCG vyšší, ale nic není 100%. Máš to trochu podobné jako já... Podle mě to těhotenství prosperující být nemůže HCG Ti muselo jednou klesnou a teď znovu stoupá dle testů a nenásobí se, tak jak je u prosperujícího obvyklé. Nemusíš mít ani mimoděložní. Mně preventivně čistili dělohu, prý tam někdy může být zbytková tkáň, která produkuje HCG. Revize dělohy nepomohla, HCG rostlo dál a já měla podezření na levý vejcovod. Měla jsem mírné občasné píchaní, pobolívání, ale jsem dost senzitivní. Někdo by si klidně nemusel všimnout. A také jsem to cítila, protože tam byl srůst střeva s vejcovodem a jak se měnila peristaltika a rostlo to, tak způsobovalo mírné bolesti. Ale kdybych tam neměla ten srůst, tak by mě asi ještě nic nebolelo u tak nízkého HCG. Mimoděložní bohužel nemusí být jen ve vejcovodu, i když je to nepravděpodobnější. Většinou to sledují, čekají do určité hodnoty, pak zárodek laparoskopici hledají. Jinak i po potratu HCG postupně klesá, ale neroste, na to bych si dala pozor! Hcg nebo jemu podobné látky mohou produkovat i některé typy nádorů, což je spíše nepravděpodobné. Tím chci říct, že rozhodně HCG se v těle nevyskytuje běžně a není to způsobené běžnou hormonální nerovnováhou. Není potřeba, abys byla vyděšená, ale ani se nenech ukolébat do klidu, kdy ztrácíš zdravou obezřetnost. Musí to být pro Tebe hrozně dlouhé a vysilující. Pro mě to taky bylo těžké, už jsem se smířila s tím, že embryo "odešlo" a za pár dní další strach z mimoděložního, protahování kvůli pozorování...uplynulo hodně doby, než došlo k operaci a měla jsem to za sebou. Potkala jsem další holky, co to měly podobně jak popisuješ ty i já a další tady...
A ještě chci říct, že mi dělali UZ v nemocnici každý den a brali HCG. Hodně záleželo i na zkušenosti lékaře a také na technice, brali nás na ten "největší" UZ, kde kontrolují ženy v těhotenství na vývojové vady apod. Na běžném UZ na oddělené nic neviděli.

alicie_k
10. dub 2019

@oveckaluky už bych jen opakovala co napsala
@utrikocku je to tak jak píše, bohužel.

karol1807
autor
10. dub 2019

@utrikocku Moc děkuji za tvoji dlouhou odpověď. 🙂 Napsala jsi to úplně přesně... snažím se to nepodcenit, nehodit za hlavu, ale taky se z toho nezbláznit. Když to vezmu, tak tahle situace je už 14 dní a člověku pořád jede v hlavě, co vše se může a taky vůbec nemusí odehrát. Samozřejmě scénářů je snad tisíc a přála bych si, aby to byl scénář pro mě co nejlepší - v rámci všech možností a všeho, co se za poslední dobu odehrálo. Máme z listopadu poměrně čerstvou zkušenost s manželem, kdy měl akutní zánět střeva a my po nocích a ránech lítali po nemocnicích a bylo nám řečeno, že něco špatného snědl, dostal kapačku, antibiotika a měl být v pořádku. Druhou noc jsme jeli opět na pohotovost kvůli zhoršujícímu se stavu a bylo nám řečeno, že s ním nic neudělají, že antibiotika zaberou do 48 hodin. Došlo to tak daleko, že další noc, když mi každých 10 minut zvracel, vypadal hrozně, tak jsem musela volat sanitu. Tam se konečně začalo něco dít a manžela do pár hodin operovali s tím, že mu střevo prasklo a prosakovalo do břicha, což ani nemusím zmiňovat, že tento stav je ohrožující na životě... několik dní ležel na JIP a bylo to vše hrozně těžké. A nejtěžší na tom bylo to, že člověk doktorům věřil, že to opravdu nic není a kam až tohle všechno zašlo... A právě i díky této zkušenosti, která nakonec dopadla dobře a manžel je v pořádku, je člověk daleko více na pozoru. Prostě může se stát cokoliv a myslím si, že má dr. dělá vše pro to, aby mě co nejlépe vyšetřila a vyloučila vše možné. Kdyby z její strany byla větší pochybnost, tak si myslím, že mě do nemocnice pošle, ale pokud podle ní příznaky na mimoděložní těhotenství nemám, tak si myslím, že mě zbytečně nechce hnát do nemocnice a na operaci. Nevím, co tedy nastane v případě, že bude hcg zítra vyšší, ale budu doufat, že to vyhodnotí jak nejlíp umí a podle toho bude další postup. Zatím, přesně, jak píšeš, nechci panikařit, ale ani se tvářit, že se nic neděje. Když řeknu, že už několikátou noc usínám s tím, že nevím, jestli v noci mě nepopadne velká bolest a nepojedu, tak si asi umíte představit, co to s člověkem dělá. Ale věřím, pořád věřím své dr., že dělá opravdu co může. A další věc je ta, že jsou zřejmě i případy, kdy lékaři sami neví, jaký bude průběh, jsou to taky jen lidé.

alkuska
10. dub 2019

@karol1807 Jo, počkala jsem na další MS (trvalo to 6 týdnů) a pak jsem hned otěhotněla. Já jsem někde četla pravidlo, že by žena měla počkat s těhotenstvím tak dlouho, jak byla předtím těhotná. Takže jelikož to skončilo hned na startu, nijak jsem nevyčkávala, můj gynekolog nad tím taky mávl rukou. Byla jsem už moc nedočkavá a taky se říká, že je to jak pohnojené 🙂 Taky jsem si tehdá hledala nějaké odborné studie a co jsem vyčetla, tak je pro úspěšnost dalšího těhotenství uplně jedno, jestli se po těchto raných potratech vyčkává nebo ne. Spíš se to řeší v rozvojových zemích kde jsou ženské podvyživené, ale u nás je to spíš ze zvyku, že se doporučuje ty tři měsíce čekat.

karol1807
autor
10. dub 2019

Ted to na me vse dolehlo a ja se tak bojim, co bude zitra.... Bricho me boli a ty zada v krizi, hruza. Akorat nevim, jestli jsou to proste nervy nebo co...

pipi_puncocha
10. dub 2019

@karol1807 budu ti zítra moc držet palce, ať to dopadne nejlépe jak je to možné.🍀🍀🍀 Nepřispívala jsem, protože s tím nemám žádnou zkušenost, ale je to mazec čím si procházíš a obdivuju jak to zvládáš a neobviňuješ hned doktory atd.😍

karol1807
autor
10. dub 2019

@pipi_puncocha dekuji moc za povzbuzujici vzkaz, hned je mi o trosku lip. Zvladam, nekdy je to lepsi, jindy horsi,ale uz si preji, aby smula byla pryc, uz toho bylo dost. 😘

Strana