Snažení a přechod? Je mi 43
Prosím ma někdo zkušenost?Snažíme se už pět let a nic :( Byli jsme v sanusu a vše OK.Je mi už ale 43 let a ted mám 23 zpožděnou MS.Včera jsem byla na gynde a prý nemá smysl pichat vyvolavacku, ze není narostla sliznice.Takže asi blížící se přechod????? Vůbec mi nic neřekl, prý to nemám řešit, bud to dostanu nebo ne.Mate prosím někdo nějakou radu? Jsem z toho opravdu na dně :(
@rosalline hm, podle politiků jsme do 65 ready a můj otec byl nemocný už od svých 50 let a zemřel v 58, takže kde soudruzi udělali chybu? Hranice odchodu do důchodu se budu zvyšovat, jen proto protože starších lidí bude přibývat a nebudou finance na důchody, takže doufají, že s dalším rokem odsunu jich x procent zemře a stát ušetří. Neříká to nic o tom, že bychom byli jako populace zdravější a vydrželi manuálně dřít do 65 a dýl. Spousta třicátníků má za sebou první infarkt, to dříve fakt nebylo. Chronicky nemocných stále přibývá.
@oveckaluky no však se zakladatelce nedaří, takže tělo signalizuje, ale ne, by ho naspeedujeme hormony a to půjde :/
@oveckaluky
@klea81 holky a podle vás by tedy neměly mít děti ani všechny ty tisíce holek, kterým se nedaří otěhotnět ani ve věku kolem 25 - 30 lety? a chodí na umělý odpodnění? jen tady na koníku je jich hromada. taky podle vás jejich tělo chytře signalizuje, že na to nemá, takže podle vás by se neměly pokoušet? jen se ptám. ta neplodnost totiž rok od roku stoupá, takže podle vaší logiky by se za chvíli moc dětí nerodilo.
je bez debat, ze to zakladatelka dost podcenila a ted uz to honi za pet minut 12. spis me prekvapuje, ze se nechala takhle odbyt, je to skoda.
@fatal_error Vůbec ne, tak jsem to fakt nemyslela - naopak jsem sama na tom podobně, jako zakladatelka (jen se nám podařilo přirozeně), proto jsem se jí zastala. Jako 28 let jako hranice těhotenství mi přijde hodně nízko, na to jsem reagovala. A naprosto chápu, že když to nejde a ta touha je velká, snaží se tomu pomoci, ať ve dvaceti, nebo čtyřiceti 😉
@klea81 Pokud to tělo "nedovolí", nepůjde to ani s hormony navíc...naprosto chápu, že ta touha je prostě větší, a kdo nezažil, nepochopí...
@klea81 Já myslím, že se nám to hezky moralizuje, když jsem třeba měly štěstí na to včas potkat partnera a bez větších problémů otěhotnět. Já tedy potkala vhodného tatínka až ve 34 letech, ale i tak jsme měli štěstí, že patříme mezi výjimky, kde se těhotenství dařilo na "první dobrou". A nechtěla jsem nikdy budovat kariéru, ani nějak moc cestovat a poznávat (i když jsem to dělala), toužila jsem po velké rodině. Taky jsem měla strop 30 let a pak postupně posouvala. 🙂 Prostě nevíme, co se v životě naskytne. jen opravdu myslím, že zakladatelka prostě měla "problém" řešit o cca 4 roky dřív. To je jediné, co trochu nechápu. Ale jinak bych si vůbec netroufla nikoho soudit, ani ty "mladé" ani ty "staré" maminky.
@fatal_error no znám i holky které jsou přesvědčene ze ivf a jakákoliv podpora je proti přírodě a vůbec by být tyhle děti neměly
@kristyn.g otázka je, jestli by byly tak přesvědčený i v případě, že by se jich to osobně týkalo 🙂
@fatal_error to si taky myslím
@miluskah Ještě pro Vás, zakladatelku. I když se vám tady asi moc povzbuzení nedostalo, znám z okolí pár, co se seznámil na prahu 40. Ona už dvě dospělé děti, on žádné. Mají spolu dvě, paní rodila ve 42 a 45 letech. Ohledně toho, jak otěhotněla, bohužel neposloužím. 🙂 Co se týká přechodu, zkuste se poptat své maminky. Prý to bývá "dědičné" - tj. dcera jde do přechodu v podobnou dobu jako její matka (aspoň dle mojí gynekoložky). Přeji hodně štěstí, ať se Vám s partnerem zadaří.
Když ona jedna věc je, že nemůžu mít dítě v době, kdyby to z biologického hlediska mělo jít - tedy v nějakém reprodukčním věku a když už jsem reprodukční věk propásla, začíná přechod a přesto dítě chci. Já teď mluvím obecně, nechci to směřovat přímo k zadavatelce, ale ono těch variant je moc, stejně jako názorů na ně.
Ten, kdo tvrdí, jak by na IVF nikdy nešel, odsuzuje to a tvrdí, že děti to poznamená, ten bohužel vůbec netuší o čem je řeč, dítě má a většinou právě na tu první dobrou.
Děkuji Vám všem za hezké, ale i nehezke odpovědi, já si vazim toho, ze mi zde odepisujete, a každá z nas ma jiný názor.Musím zde napsat, ze nevím jestli půjdeme na IVF, prostě moc nevěřím, ze by se to.napoprvé povedlo a je to potom hodně o penězích.Ma kamarádka za vytoužené dítě dala 500000 tisíc, strašný cooo, porodila holčičku ve 48 letech, dnes je malý 5 let, vše zvládá a na 53let opravdu nevypadá, má elán a chuť žít život na plno.
@michaela_2 a kde naznačuji, že život s dětmi končí? 🤒
@klea81 ano...a znám klučíka, co se léčí s cukrovkou od jeho 8 let.... je mi líto vašeho otce...ale je to další příklad, že osud si nevybírá nebo vybírá? .....8 nebo 50...20 nebo 60... míří si, jak chce....někdo předčasně zestárne, někdo vypadá mladistvě do 60..... ale to rozhodnutí, zda jít po 40 do dítěte není hloupé ani nezodpovědné...je to prostě rozhodnutí té osoby se všemi klady i zápory...jakožto rozhodnutí dvacetiletého děvčete....
@miluskah no do tech 60 se to zdá otázkou bude jak na tom bude pak až bude mít doma pubertu, ono to pak jde dost rychle, nikdo neví jsou lidi co jsou ok až do devadesáti ale pak třeba moji prarodiče v té sedesatce to začalo, únava, zapomínání a proste stárnutí. Nedá se soudit ze v 50 zvládá malé dítě rozhodující je ten starší věk. Jak jsem psala tchyni je 63 a holkám je čerstvích 18 a 20 a na máme je to už hodně znát jak to jde z kopce, a sama lituje ze už nemůže i když má holky rada. Asi spíš podívat se do rodiny, jak na tom byly prarodiče a tak. Já osobně si to neumím představit u sebe.
@rosalline já reagovala nejdříve na Váš příspěvek o ustvanych matkach - ten druhy není namířeny na Vás , ale na jinou uživatelku - chce to pozorneji číst 🙃🙃
@miluskah Tak jednou to zkusit člověk může - myslím, ze když je žena nad 40 let, platí se už od prvního pokusu - jestli se nepletu ? Ale taková částka to nebude 🙂 a třeba to vyjde napoprvé. Jinak já osobně - byť na to mám svůj názor jak jsem už napsala - chápu tu touhu dat partnerovi dítě , kór jestli žádné nemá. Je to od Vás vlastně hrozně hezký 💙 Ve Vašem případě asi opravdu škoda toho, že jste dříve nevyměnila doktora :(
@michaela_2 Dekuji Vám moc 🙂 🙂
@rosalline jeste tak umet sprave precist nick ze? :D
@kristyn.g ve 40 rodit ve stredoveku?to tezko,to uz byly ty zenske stareny,rodily treba od 13 ale to se taky neda srovnavat,muselo se tenkrat rodit vic deti aby se zachoval rod pri te umrtnosti.to neni jak dneska dve deti a staci a kdyz dite zemre je to tragedie,tenkrat to bylo celkem bezne.
@michaela_2 jako je to pěkný dárek pro muže, ale velká oběť pro ženu, snad spolu budou nejméně do konce života, aby to za ten dar stálo
@danfal tak je to samozrejme individualni,urcit hranice se presne neda,za me max.35 let na prvni dite,vic uz ne.ale podotykam ze to je ciste muj nazor.ne nadarmo je zena nejplodnejsi do 28 let
@dura175 tak samozrejme,ze spousta veci bylo spatne.ja tim mela na mysli,ze po skole mel clovek jistotu prace,nemusel resit ze ho nejdriv bez praxe nikde nechteji,pak kdyz konecne ziska praxi tak je neperspektivni protoze pujde na materskou,pak ma zase deti apod.,v tomhle se tenkrat mladi meli lip.jinak celkove se zivotni uroven samozrejme zvedla,o tom neni pochyb.
Dneska vubec dosahnout na vlastni bydleni je pro vetsinu mladych nerealne....
@miluskah Ahoj, zaujal mě název diskuze a říkala jsem si, jestli tu najdu diskuzi, co jsem myslela, že tu najdu. A taky jo 🙂
Nemám odpověď na Tvoje otázky. Chtěla bych Ti ale předložit několik otázek, které byste si měli ujasnit s partnerem (někdy se stává, že máme pocit, jak náš partner naše rozhodnutí přivítá a pak pod různýma okolnostma zjistíme, že se vlastně nejedná ani tak o dar jemu, jako dar sobě). Nemusíš mi odpovídat, nepřísluší mi znát odpovědi. Ale vy byste je znát měli.
1. Uvažovala jsi o možnosti, že Tvé dítě třeba nemusí být zdravé? Nemyslím tím různé syndromy zachytitelné v těhotenství. Také tím nemyslím těžké, smrtelné onemocnění. Ale například autoimunitní nemoc (cukrovka atp.), "obyčejné" ADHD, nějakou formu autismu... To jsou nemoci dnešní doby, které se nevyhýbají žádnému ročníku matek. Cítíte se natolik silní, že spolu takovou variantu unesete?
2. Uvažovala jsi o variantě, že hormonální stimulace může přinést zdravotní trable Tobě? Pokaždé, když chodím na prevenci na mammologii, tak jsou z hlediska jakýchkoli hormonů velmi jednoznační. A zvlášť u žen po čtyřicítce. Ví o těchto rizicích manžel? Chce je podstoupit?
Tohle bych já osobně řešila asi nejvíc. Věřím, že jste už spoustu věcí prožili a taky donekonečna řešili. A pokud jste řešili i tohle a i tak jste v tomhle za jedno, tak směle do toho! 🙂
Přesně tohle jsem chtela take napsat, hlavně o bodu 1. Prvního syna jsem mela v 26, takže " mladá" vse bylo v poradku, ale ve dvou letech dg. autismus. Druha dcera ve 33 letech vse bylo pro me tedy lepší i těhotenství i porod atd. je zdravá. Říkala jsem si vždycky, jak je nakonec bezva, ze jsme syna mely uz v těch 26 letech , mít ho později, tak fakt nevim....ted mu je 9 a dá se tedy zvládat, ale bylo to náročné. A potřebujeme byt s manzelem jeste dlouho fit a zdraví hlavně pro nej, protože nas bude potřebovat. Ted jsem neplánovaně a nečekaně otěhotněla i pres ochranu ve 35 letech. A bohužel musim říct, ze tohle jsme nechtěly. Samozřejmě bych brala pro dcerku parťáka, hrozně se to ve me pere, ale rozum nam rika, ze jsme uz starsi ( manželovi 40) Brecim, je to težké, ale každé těhotenství je risk, vždy se muze narodit dite, ktere neni zdravé. Máme strach:(

@klea81 Nevím...myslím, že tělo je "chytrý stroj", a kdyby vědělo, že to nezvládne, prostě se to nepovede.