Snažíme se o miminko - manžel nespolupracuje
Ahoj holky. Potřebuju poradit,jak na manžela. O miminko se snažíme tři roky,teď jsem začla chodit na gyndu,kde mi doktorka řekla,že u mě se zdá být vše v pořádku,dala mi jen Inofolic pro srovnání menstruace. Ptala se na životosprávu manžela,tak prý má omezit kouření,víceméně přestat s alkoholem,má jíst vitamíny na podporu spermií,že jinak ho pošle na vyšetření plodnosti. A teď můj problém-když jsem to manželovi řekla,začal vyvádět že na žádný testy nepůjde,vitamíny že jíst nebude,kouří hodně dál,a ani pivo neomezil,o zdravém stravování ani nemluvě. Já jak blbec jím vitamíny,měřím si bazální teplotu,snažím se zjistit plodné dny,a on pro naše dítě neudělá nic. Jak ho k tomu mám dokopat?
my jsme tomu "nechávali volný průběh" u snažení o druhé dítě asi 2 roky a musím říci, že manžel byl upřímně od srdce rád, že je chyba na mé straně, že on je ten kabrňák, jehož spermie jsou "bezchybné", myslím, že v tomto ohledu je mužské ego hodně hodně citlivé a dovedu si naprosto jasně představit, že kdyby můj muž byl potencionálně ten "viník", tak by reakce byla úplně stejná, naštvání, agrese a schválně by režim vedl co nejhorší, aby to bylo na co svalit, aby za to prostě nemohla jeho nedostatečnost....v tomto ohledu je to prostě chlap, třeba to dělá schválně, nemyslela bych si nutně, že dítě nechce a nechce se snažit, spíše bych se přikláněla k variantě, že než by třeba slyšel, že je neplodný, tak si bude říkat, že to je tím, že kouří a má špatnou životosprávu a že kdyby chtěl, tak by mohl...protože to že nechce a nemůže je zásadní rozdíl a dokud si bude říkat, že jen nechce, tak vlastně nemá problém - alibismus. Asi bude potřebovat čas, aby to zpracoval a vyrovnal se s myšlenkou, že možná je neplodný a odvážil se tomu postavit, podle vašich slov to chápu tak, že si to doposud nepřipouštěl, což je pochopitelné, myslím že skoro žádný chlap by nehledal chybu nejprve u sebe...ostatně proč se asi nejprve vyšetřují ženy, když chlapa vyšetření "nic nestojí" jen ta potupa...
Děkuju všem za příspěvky,jsem ráda že si o tom můžu s někým popovídat. Za měsíc jdu znovu na gyndu,tak uvidím,co bude dál 🙂
@myska26 No mě spíš přijde, že se na dítě zatím necítí - přeci jen chlap ve 26 letech má asi jiné priority (většinou). Nedokážu si představit, že chlap se ve 23 letech rozhodne sám od sebe mít dítě (ale i takoví se najdou) - většinou souhlasí, protože dítě chce jeho žena.
U nás je to trošku naopak - jsem po zamlklém těhotenství (ale otěhotnět se mi podařilo hned na první pokus), a na spermiogram se cpe můj chlap dobrovolně. Kdyby bylo o mém, tak to po 1-2 MS zkoušíme znova. Ale on jinak nedá, že prostě se chce nechat vyšetřit. Toto je podle mě přístup pravého chlapa - "jsem ochoten zranit svoji ješitnost (ve svých očích) pro dobro své ženy a případně našeho budoucího potomka". To, že se mu tam nechce po třech letech neúspěchu, je slabošské a podle mě dost nehodno chlapa. Ale toť jen můj názor.
Každopádně do tohoto ho nenuť, protože to se akorát rozhádáte a bude to na pytel. Do toho musí chtít jít sám od sebe, ale to by musel nejdřív dospět...Snad mu to nezabere moc dlouho no:/
Dítě on chce,kolikrát když někde vidí dětičky,tak mi pak doma brečí a je nešťastný že nám to nejde. Možná se jen bojí že je neplodný,jeho nejlepší kamarád děti mít nemůže,tak to má manžel z první ruky...
@myska26 tak pokud je chce, tak si musí uvědomit, že pro to musí něco udělat. To je vidět, že je ještě nedospělý kluk...Brečet že něco chci a nic pro to neudělat - to dělají malé děti. Je to asi hnusné, že to takhle říkám, ale je to tak. Musí si holt vybrat, jestli je pro něj důležitější dítě, nebo cigára a chlast (přehnaně řečeno). Obdivuju tě, že to s ním vůbec vydržíš🙂 Aby ses jednou nestarala místo o jedno dítě o dvě (dítě+manžel)
@im4fun moje rec...
Proč by byl nedospělý kluk? Naopak! To, že je ve 26 ženatý, vypovídá o tom, že je zodpovědný vůči své ženě. Rozhodně ho vnímám zodpovědněji, než kdekterého pětatřicátníka, který sice dítě má, ale se svou partnerkou pořád "chodí". Svého muže jsem si brala před zhruba deseti lety, ve svých 21 letech. Mému muži bylo tenkrát čerstvě 25 let. Rozhodně byl tenkrát dospělejší, než soused, kterému je čtyřicet a teprve řeší bydlení a dítě se svou partnerkou. Reakce manžela zakladatelky vlákna byla přehnaná, ale kdo nezažil, nepochopí, co je pro muže problém plodnosti.
@myska26 ahoj, prožívala jsem něco podobného se svým přítelem. Začalo to před 2,5 lety, kdy jsem mu navrhla, že vysadím antikoncepci.. V té době měl čerstvých 30let, já 25 .. Naivně jsem si myslela, že vysadím prášky a při prvním nechráněném sexu se zadaří.. Začali jsme spole méně spát, výmluvy, že je unavený, nemocný, nemá náladu... nakonec jsem mu dala rok k dobru, aby mě dohnal a abychom chtěli oba to samé. Pochopitelně za ten rok jsem zjistila, že mám sníženou štítnou žlázu, nedozrávají vajíčka na jednom vaječníku... takže když měl přítel 31, začala jsem se léčit, brala hormony na ovulaci, injekce pro početí, ale opět jsme se nesnažili úplně - zapomínal na dny, kdy jsme museli, nechtělo se mu třeba 2 dny po sobě... brečela jsem snad každý den.. Nakonec jsem se rozhodla, že od něj odejdu, jeho bývalá přítelkyně se s mým přítelem rozešla ze stejného důvodu - chtěla svatbu a dítě - on nechtěl - tak nečekala, našla si jiného a samozřejmě se všeho za půl roku dočkala.. Přítel šel TROCHU do sebe, souhlasil se spermiogramem, ikdyž nadšený nebyl a další překvápko - POUZE 2% schopných spermií, jinak zdeformované a o polovinu méně... Takže údajně proto to nešlo, ikdyž jsem na ty prášky a injekce reagovala pokaždé ukázkově. Doteď se biju do hlavy, že jsem ho nepřinutila jít na vyšetření dříve! Minimálně půl roku bychom ušetřili. Aktuálně bude příteli 32 let, mě je 27, jsme na začátku v CARu. Čeká nás spousta vyšetření a první IUI... Přítel to určitě neprožívá tak, jako já.. ten je toho názoru, že buď děti mít budeme, nebo ne... Bere vitamíny na podporu spermií - ale samozřejmě mu to každý den připomínám a nosím pod nos. Spíme spolu opravdu málo, někdy i 14dní pauza - on se prostě omezovat nebude, když nemá chuť nebo je unavený, tak je mu nějaká ovulace ukradená... jen kdyby ten čas tak rychle neletěl! Takže je nás se stejným problémem dost... 🙂
@hanpavka ja na jednu stranu chapu, ze je to pro tebe silene dulezite, ale zkus se vzit do kuze toho chlapa. Ted mluvim hlavne o tom sexu. Ja se mu uprimne nedivim, ze nema chut, kdyz je zrovna ovulace a ty mas pocit, ze musite. Nedivim se, ze s tebou nema chut spat, protoze z tveho prispevku vyzniva, ze chces proste maximalne to dite a ne az tak moc jeho. Prece nejde mit dlouhodobe sex jen z toho pocitu, ze musite, nebo ze je zrovna spatny, protoze ta chut neni.
@hanpavka chápu tě, ale na druhou stranu si říkám, jetli chceš mít dítě s ním. Očividně si nerozumíte v sexu, v sexu to během let jde spíš dolů a už teď, kdy jste na vrcholu sil, máte frekvenci, která ti nevyhovuje. Spíš bych se zamyslela nad tím, jestli nechci někoho jinýho. Vždyť už teď se chová jako padesátník nebo spíš šedesátník... Případně jestli nemá nějaký zdravotní problém...
@kacca11 myslím, že se vžívám do jeho situace až až... Spousta mých kamarádek a rodina mi říká, že mám neskutečnou trpělivost.. dala jsem mu rok užívání navíc + min.rok nutně potřeboval k moři, i přesto, že se mi nechtělo, jsme letěli. Letos pro změnu chce jet surfovat k moři!! Řekla jsem mu, že já si chci našetřit peníze na IVF, takže at si jede s kýmkoli, kamkoli.. Do sexu ho nenutím..To je holky složité, na dlouho, sama si občas říkám, proč jsem s takovým "děckem", ale znáte to, když k někomu něco cítíte.. 😒
@evulina77 musím přiznat, že tvůj příspěvek mě dostal - odhadla jsi to úplně přesně!! Už rok mám tyhlety myšlenky, je mi s přítelem hezky, máme stejné zájmy, rozumíme si, ale co se týče priorit v životě jsme každý někde jinde... Myslím, že já už jsem pro náš vztah obětovala dost - z vesnice k němu do města, na byt,- toleruji, že má rád své pohodlí a na barák se mu nechtělo. Kočku do bytu nechtěl, tolerovala jsem to, dítě ve 30ti nechtěl, tolerovala jsem to... 😀 Ale nechci tady svými starostmi a depkami zastínit uživatelku, která tuhle diskuzi založila se svým problémem 🙂 Nicméně děkuji za vaše rady a názory.
@hanpavka Tak koukám že to taky nemáš jednoduchý...já se zas biju do hlavy že jsem to nezačla řešit už dřív, naivně jsem si říkala že se to jednoho dne povede,a mezi tím mi roky letí....je to s chlapama hrozný,my ženy děláme co se dá,a chlapi dělají jako by se jich to netýkalo.
@evulina77 nevím, připadá mi, ze pokud spolu partneři málo spí, mají se rozejít? Připadá mi, že čím dal víc žen hledá sexuálního partnera víc, než partnera pro život. Sex znamená podle vás vztah? Vždyť je to jen doplněk vztahu. Jestlize je stabilita dvojice tak závislá na sexu, nemůžeme se divit, ze se sebemenším nebo i větším rozdilem v přístupu k čemukoli - třeba i k dítěti - se vztah rozpadne. Člověk si ma přece hledat někoho, s kým se cítí dobře, chce s nim trávit zbytek života a nedovede si představit, ze by žil bez něj. Nedivim se, ze se lidi tak rozcházejí, když je sex modla vztahu, zřejmě nic lepšího nepoznali. 😕
@jajinka3 Jenže sex je důležitou součástí vztahu, dokonce bych řekla, že kde je spokojené soužití, je spokojený i sex. Nedá oddělit psychická a fyzická stránka. A většinou je neuspokojivý sex prvotním ukazatelem toho, že se ve vztahu něco děje.
@hanpavka Být na tvém místě, ač je to těžké, zvážila bych, zda zvládneš zůstat s dítětem sama. Jinak bych do toho nešla. Dítě ještě žádnej vztah nezachránilo, ba naopak, je to jedna z nějtěžších zkoušek partnerského života. A tvůj partner, jak vidno, o dítě nestojí.
@hanpavka no, a hledáš otce dítěte nebo chlapa pro sebe? Jsem staromodní, ale já bych se přítele nejdřív zeptala, kdy si mě vezme, to poměrně rychle poznáš, na čem dlouhodobě jsi. Obzvlášť, pokud byl schopný žít s ženou, kterou pak poslal k šípku z podobného důvodu. Když přijde na věc, dítěti oni se věnují, mají ho rádi atd..., ale vůči ženě jim žádný závazek nevznikl, tak pro ně není až takový problém ji opustit. Divím se vám holky, vždyť pak jste to vy, kdo se s tím musí smířit. Máte svou hodnotu, tak se nedávejte pod cenou! 😉
@kajalka ano, s tím naprosto souhlasím - kde je spokojené soužití, může být spokojený sex. Ale evulina77 to postavila jinak - kde je spokojený sex, je spokojené soužití, což je fakt hloupost. S manželem jsem od svých sedmnácti - tedy skoro 15 let - a kdybych se měla rozcházejí kvůli frekvenci, byla bych už určitě tisíckrát sama 😊
Omlouvám se za ty překlepy, ještě moc neovládám tu dotýkovou klávesnici... 😳
@jajinka3 no ono se říká, že pokud je vztah v pořádku je sex 10 % vztahu a pokud není v pořádku je sex 90% vztahu. Takže asi tak. Podle mě je ve vztahu sex hodně důležitý, vztah ale není jen o sexu, to určitě ne. Jen mi příjde, že pokud se snažíme o dítě a chlap by se mnou neměl náladu spát třeba 14 dní, tak je někde něco špatně. Navíc, pokud jednomu frekvence nevyhovuje a cití se kvůli tomu opravdu zle, tak taky není něco v pořádku. Kvůli nefungujícímu sexu se rozchází i jinak spokojené páry. Prostě proti tomu není obrana, když něco fatálně schází a pak se to najde, to je síla, která může bourat mosty obrazně řečeno...
@kajalka vztah postavený jen na sexu moc nevydřží, ale ani vztah, kde jeden je na sex hodně a druhý se sexu spíš vyhýbá. Nevím, jak by jsi se cítila, kdyby jsi měla o sex neustále škemrat (zejména pokud je na pořadu dne dítě), případně se stále vymlouvat, proč sex dneska ne. Myslím, že to má být vyvážené i po téhle stránce... Sex rozhodně nepřeceňuji, ale myslím si že ani nepodceňuji. Přece jenom jsme taky jenom zvířata a řídíme se pudy...
@hanpavka jinak osobně bych taky měla dítě jen s manželem, všeobecně nechápu holky, který by se chtěly vdávat, že mají dítě s někým, komu nestojí za to, aby si je vzal. Fakt je tak hrozný se nejdřív vzít a až pak mít dítě? Dítě je na celý život a z manželství se dá dostat, není to na doživotí, když to neklape. Ale já jsem asi hodně konzervativní a značně staromódní...
@evulina77 Já se taky považuji za staromódní, v 25ti jsem chtěla svatbu, pak děti (mám 27 a nemám ani jedno ).. Kamarádky už mi radily, že v dnešní době žádají o ruku i ženy - vím, že kdybych ho požádala, neodmítl by mě, ale v tomhle případě se držím tradic!! Nechci příteli křivdit, je to jinak moc hodný a spolehlivý člověk, jen než se do něčeho dokope!! Vždycky mi říká, že "všechno bude" 😀 tak se doufám, jednou dočkám. Ale vzhledem k naší situaci s problémem plodnosti jsem manželství přesunula na druhé místo...
@myska26 u nás to trvalo téměř 2 roky než můj drahý pochopil, že bez doktorů to nepůjde...netlačila jsem na něj a snažila jsem se vše říkat bez výčitek, ale když už vyšel opětovně špatný spermiogram a proběhla genetika s tím, že chyba je na jeho straně musela jsem zasáhnout a trochu doma udělat dusno...takže vitamíny, omezení kouření, lepší strava a celkově návštěvy lékařů a smíření se s inseminací...trochu to zahýbalo s jeho egem, ale nedá se nic dělat...dej mu čas, on si to v hlavě srovná a pokud mu na tobě i malém záleží pak podstoupí vše...
@myska26 no jak se říká, chytrému napověz, hloupého trkni že 😀 ne sranda, ale upřímně, kdybych měla čekat, než si mne manžel vezme jen tak, bez toho, abych na rovinu řekla, že s ním nechci žít "jen tak" a že já "ten papír", který pro něj údajně nic neznamená opravdu chci, tak bych se také nemusela dočkat nikdy, protože jsme se brali loni v létě a dceři byli necelé 3, navíc chlapi v jejich rodině mají poněkud odkládací tendence, co se svatby týká (nyní čekáme první manželské dítě v rodině, tedy ještě souběžně se sestřenicí, ale ta už také čeká 2.), takže některé chlapi je vážně potřeba doslova uhnat argumenty, to se nemůže nikdo zlobit, ale nedejbože se chlapovi něco stane a co pak? Přijde mi celkem pod úroveň někde dokazovat, že jsem trvalá družka nebo jak se to dneska právně nazývá, rozhodně bych do takové situace plánovaně nešla, první dcera nebyla plánovaná a i když jsem věděla, že chci další děti, bez svatby bych do toho rozhodně nešla a už ty 3 roky mi přišly dost a to jsme na svatbu šetřili, takže byla v plánu, také jsem staromódní typ a mám ráda v životě alespoň částečné jistoty (protože svatba tedy žádná záruka není, rozvést se dá dnes už běžně), ale je to podle mne nezodpovědné, riskovat, že se některému z partnerů něco stane a pak mít ještě tahanice ohledně majetku, nároku na nějakou náhradu mzdy apod....
@myska26 jéjej, takhle mu to naznačuju už nějaký čas... dokonce mám v počítači složku, kde už jsem potahala šaty a svatební dekorace z netu, které se mi líbí 🙂 Stále mu na fejsbuku ukazuju svatby našich známých, zásnuby... problém je, že jeho starší brácha se ženil v 34letech a mimčo čeká v 35ti. Vidí v něm vzor, takže to bere tak, že má stále čas :-/
@hanpavka Tak budeš muset zvolit těžší kalibr...🙂 u nás na manžela pomohlo to naznačování,ale musela jsem ho pak dokopat aby se mnou došel na matriku,pořád měl dost času,a jelikož jsem věděla jaký se mu líbí termín,zaběhla jsem na matriku sama,termín zamluvila,a pak už šlo vše jak po másle🙂 A dneska mi kolikrát říká že je blbý že si mě nevzal už dřív🙂

@myska26 bavila jsem se o tom s manželem a ten řekl hned a bez zaváhání - to je jasný, ten děti nechce...