icon

Špatný spermiogram, co dál?

lory303
4. únor 2017

Ahoj holky, včera jsem byla s přítelem na spermiogramu a nevyznám se v tom, jak moc špatně na tom jsme 😒 Prirozené otehotnení je snížené. Výsledky jsou: molidilita spermii : progresivní 15%, neprogresivní 0%, nepohyblivé 85%, Aglutinace - 1 stupeň, pH: 8,0, objem 5,5 ml, koncentrace spermii 15 mil/ml, celkový počet spermií : 82,5 mil., okrouhle formy : 2, Maskkrosp.vzhled: normální, zkaplnění: normální, viskozita:normální, Výsledek hodnocení: ASTENOZOOSPERMIE.

Pokud máte některá podobné výsledky nebo máte s ní zkušenost, prosím podělte se s ní. Doktorka nám k tomu nic moc neřekla, jen že to není dobré, ale zase není vyloučené normálně otěhotnět. Řekla nám at uziváme vitamíny. Jsou nějaké opravdu dobré? Předem děkuji za odpovědi.

Strana
z9
fonamor
14. bře 2017

@lory303 jasne,drzim palecky🙂

nikaa87
24. bře 2017

Ahoj holky, pridavam nase zkusenosti. Zacali jsme se snazit s pritelem o mimco cca pred tremi lety a proste porad nic. Kdyz jsme tllo zacali hloubeji resit u meho gynekologa v r. 2016, pritel u neho absolvoval spermiogram, ktery dopadl katastrofalne (cca 4mil/ml a pohyblivost na nule). Byli jsme zdeptani a resili, co dal. Zkusili jsme primo u meho doktora 2x inseminaci, ale bez uspechu, coz mi celou dobu tvrdil i on sam, ze s temito hodnotami nemame sanci na prirozene poceti. V rijnu r. 2016 jsme se objednali na konzultaci do IVF Clinic v Olomouci. Z prvni navstevy jsme odchazeli nadseni, spokojeni, ze se s nami konecne nekdo bavi normalne a hned nas nezatracuje. Doktorka na zaklade predchozich vysledku nasadila priteli Pentomer na prokrveni, ktery by mohl zvysit pohyblivost (behem par dnu zacala stoupat, z nuly jsme najednou byli na cca 39% progresivnich spermii, takze obrovsky skok) Nadseni jsme podstoupili inseminaci v Olomouci - bez uspechu. Pote pomoci pregnylu cca 2x planovany styk v klidu doma, protoze dalsi inseminaci jsem zatim odmitla. Samozrejme stale nic. Ovulace u me probiha v pohode. Takze jedina prekazka se zdaly byt spermie. Po 3 mesicich uzivani Pentomeru jsme absolvovali kontrolni spermio (leden 2017), vysledky katastrofalni, pocatecni vzestup pohybu stagnoval, koncentrace klesla na cca 7mil/ml, pohyb neklesl na nulu, ale opet se vyrazne snizil na cca 15%. Pritel byl v tu chvili na zhrouceni. Jak je mozne, ze se to opet zhorsilo. Doktorku jsem privedla na myslenku, ze me telo zkratka odmita jakykoliv biologicky material (jiz drivejsi probehle postkoitalni testy dopadly spatne - nikdy nebyly pritomny v deloznim hrdle zadne spermie nekolik hodin po styku). Jiz tenkrat jsem gynekologovi rikala, ze treba mam nejake protilatky - odpoved: vysoce nepravdepodobne, faktorem jsou spatne spermie). Doktorka v Olomouci mi nasadila Medrol 4mg 1x denne, a zaroven jsme si nechali udelat imunologii. Leky jsem zacala brat 21.1. a 24.1. Jsem prirozene otehotnela s temi desne spatnymi hodnotami, prisernou morfologii a blbym pohybem spermii.. Takze i kdyz imunologie vysla pote negativni (ackoliv mam pocit, ze vysledky nejsou jednoznacne, krev mi brali az cca 4den uzivani Medrolu, coz mohlo zpusobit negativni vysledek).. Tolik let jsme se trapili a reseni bylo v porovnani s jinymi metodami naprosto jednoduche. Na prvni pokus s kortikoidy jsem otehotnela a doktorka rika, ze i pres negativni imunologii v tele koluje spousta latek, nebo probihaji reakce, ktere oni nejsou schopni odhalit.. Nakonec ty spermie nemuseji byt az tak negativnim faktorem, i kdyz nejsou zrovna ukazkove pohyblive, a jejich koncentrace neodpovida nejakym tabulkam. Neztracejte nadeji, a kdyby se mezi Vami nasel alespon jeden par, kteremu nase zkusenost pomuze k vytouzenemu miminku, bude to super 🙂

lory303
autor
24. bře 2017

@nikaa87 Ahoj, moc dekuji za tvuj příběh... takže pokud to dobře chápu, tak váš problém vyresily kortikoidy? 🙂 já jsem zalozila tohle tema s tim, ze pritel byl v unoru na prvnim spermiogramu a mel vysledek 15% progesivních, 0% neprogersivních a 85% nepohyblivych spermii... o mesic pozdeji po uzivaní vitaminu Fertilman Plus + zmena stravy jsme sli znovu na spermiogram a vysledek je takovy: 21% progresivních, 40% neprogresivních a 39% nepohyblivych, opravdu velka zmena... 4.4. jdeme na nase první IUI.. moc se tesim, ale zaroven se bojim, ze to nevyjde,moje vysledky krve dopadly vsechny dobre, ale nevím zda není treba problem ve vejcovodech.. pokud 3x nevyjde IUI premyslim o laparoskopii.

sonisek
24. bře 2017

@nikaa87 tak to moc gratuluju....Já si taky stále říkám,že snad by to mohlo přirozeně taky vyjít,i když šanci nám nedávají s manželovo spermiogramem.

@lory303 tak to už se blížíiiii,hurá na to ;) Já bych taky už chtěla 7.4.,abychom se dozvěděli co s náma. Byla jsem v út u mě gyn.a ta si myslí,že iui nám nepomůže...Ale že nebude mluvit těm z Caru do řemesla a uvidíme,co nám poví oni.

lory303
autor
24. bře 2017

@sonisek jaký že to máte výsledek spermiogramu? 🙂

sonisek
24. bře 2017

@lory303 na předchozí stránce je fotka ;)

lory303
autor
24. bře 2017

@sonisek jj.uz se na to dívam, tak vy mate sice progresivních 0%, ale nonprogresivních 30% a to se muze zmenit... podle me to az takova hruza neni, morfologii mate taky v norme ... podle me bych do IUI urcite sla! A na další spermiogram mate v planu? 🙂 každych 90 dní se obnovuji nové spermie, takze je dobre chodit treba kazde dva mesice 🙂

sonisek
24. bře 2017

no byl v listopadu a ted v breznu a zlepseni de facto zadny....takze mam od sve gyn. doporuceni do CAR, ak uvidime....kazdopadne uvidime co reknou a ja bych to iui treba chtela zkusit.

lory303
autor
24. bře 2017

@sonisek oni vetsinou v car tlačí hned do IVF, ale nenechala bych se ukecat, aspon 2-3 IUI bych tebou vyzkousela... doplatek není velky a za zkousku nic nedas...

nikaa87
25. bře 2017

@lory303 jojo, nas problem vyresily kortikoidy, i kdyz spermiogram rozhodne nebyl idealni, tak to pak vyslo okamzite - problem je tedy u me, vsechny ostatni testy byly v pohodey ovulace normalka, lehka dysfunkce zluteho teliska, ale nakonec i bez peogesteronu jsem normalne otehotnela - takze to vliv nemelo, zvazovala jsem uz zjistit pruchodnost vejcovodu, ale to jsem mela jako posledni moznost.. Pri IUI nam doktor rikal, ze s takovou hodnotou at necekame zazraky, atd.. Takze mohli bychom podstoupit nekolik IUI, i domacich styku a stejne k nicemu.. Ma imunita rika ne a hotovo.. Zrejme spermie zahubila uz na zacatku, a i kdyz skrz IUI prekonaji spermie prvotni nastrahu ve forme hlenu, zrejme je tam nekde dalsi nastraha..asi se vajicko ani neoplodni kdyz ano, tak se nema sanci uchytit, protoze me telo ho vypudi jako vetrelce..takhle mam potlacene reakce imunity a je to dobre.. Ono je to i dost caste, kolegyne v praci mela to same.. Sice otehotnela, ale potratila, opakovane, telo tez reagovala. Ale az pozdeji.. U me ihned.. Tez dostala kortikoidy a dneska ma zdravou holcicku.. Je to zazrak 🙂

pokaja
5. dub 2017

Ahoj holky, myslíte, že se s tímto výsledkem spermiogramu dá něco dělat? Manželovi jsem koupila kotvičník a fertilman plus. Někde jsem četla, že spodní hranice pro početí je 15 mil/ml a my máme 300 tis. 😢 Může být vůbec hůř?

fonamor
5. dub 2017

@pokaja ahojky,my jsme zacinali ani ne na stotisicich na jednotku. Chlap mi uz skoro dva roky zobe hormony a kdyz se zadari,tak jsme na cca 3-6 mil,j.
Drzim palecky,chce to cas a trpeluvost.

sonisek
6. dub 2017

@pokaja ahojky,a co vám řekli v centru?

My jdem konečně zítra na první konzultaci,tak jsem zvědavá,co se dozvíme.

pokaja
6. dub 2017

@sonisek na konzultaci jdeme příští středu, mám z toho hrozný strach. Hlavně ty výsledky mi přijdou, že nejsou kopletní. Vůbec nezkoumali, zda-li jsou ty spermie vůbec živé. Hodili rovnou 100 % na neprogresivně pohyblivé. Držím pěsti štěstí, aby vám to zítra dobře dopadlo 😉

lory303
autor
6. dub 2017

@pokaja Ahoj já založila tohle téma a uplne si pamatuji jak jsem byla šílene špatná z výsledku spermiogramu... přítel měl 15% progresivních spermii, 0% neprogresivních spermii a 85% nepohyblivych. Začal užívat Fertilman Plus. Je drahy,ale je to zazrak... o mesic pozdeji jsme sli na další spermiogram a vysledek je 21% progresivních, 40 % neprogresivních a 39% nepohyblivych, takže obrovská změna... navíc ti doporučím kazdy den studenou sprchu varlat. Staci pár sekund.. spermie se nabudí a probudi 😀 dále pridej pritelovi do jidelnicku kazdy den kousek zeleniny nebo ovoce... nezoufej, urcite priste bude lepsi spermiogram... spermie se obnovuji kazdych 90 dní, takze az 3 spermiogram se bere vazne... ja mela jit v utery na IUI, ale dosla jsem pozde a folik uz byl podle dr.prasky, i kdyz se mi to nezda, protoze ovulku citim od včerejska, takze na IUI jsem nesla a jdu na nej v kvetnu... nechces taky vyzkouset IUI?

sonisek
6. dub 2017

@lory303 a u vás stačil měsíc užívání,aby se zlepšil spermiogram? A ze prý se má na něj chodit po 3m.
Takže jste to teď prosvihli,to je škoda :( Tak třeba příští měsíc to vychytáte zavčasu 🙂

pokaja
6. dub 2017

@lory303 zvláštní je, že manžel bere selen, zinek, vitamín E a C už víc jak 3 měsíce, tak nevím, jestli to zabírá. Teď jsem mu k tomu začala dávat kotvičník a zítra jdu vyzvednout ten fertilman plus, tak snad zabere. Do IUI bych klidně šla, ale četla jsem, že se aplikuje jen pokud má chlap alespoň 3 mil. spermií na ml. Můj má 100 tis. ☹. Přeji, ať vám to v tom květnu vyjde 😉

lory303
autor
7. dub 2017

@sonisek ano první spermiogram byl v unoru a druhy v březnu a vysledek je opravdu videt... nevím, zda je to jen vitamínama, ale je pravda, že přítel zmenil práci.. delal v kanclu, a ted dela fyzicky, takze ma i pohyb a trosku zlepšil stravu, ale fakt trošku 😀 ja totiz jim jenom zdrave a dokopat ho k tomu bylo fakt narocne 😀 no a jeste ta studena sprcha prej dela svoje... jsem zvedava na kveten jak pujdem na IUI, taak mu zase reknou vysledky spermiogramu.

lory303
autor
7. dub 2017

@pokaja ono není dobre to az tak moc kombinovat, tak jak pises.. ja driv jedla vše mozne a pritel taky a žádná změna.. vyber si fakt jen jeden vitamin a ten uzivejte.. ten fertilmal plus je celkem drahy, včera jsem objednávala další balení za 1300kc na mesic a navic ma vsechny potrebne slozky,takze být tebou tak at uziva jen ten fertilman plus... jo a co jeste pritel uziva jsou sušené GOJI, je to celkove na imunitu.. Goji ma vyborné ucinky, tak vzdy hrstku denně 🙂 já zase uzivam fertipronu - mam ji od mnoha kamaradek overenou a jeste mám Drmek Forte, ale ten uzivam jak se mi zachce 😀 Nejsem dr.,ale podle me to není zase taková hruza a nastesti u chlapu se to da resit vitaminama, horsi je kdyz je problem u zeny...

pokaja
7. dub 2017

@lory303 no on ten kotvičník je jen bylinka, spíš na doplnění testosteronu přírodně. Jakmile začne užívat ten fertilman plus, tak mu ostatní vitamíny seberu 😀 a bude mít jen ty dvě věci. Začali jsme jíst zdravě, sprchu si studenou taky začal dávat, prý pro to udělá všechno. Práci má teda bohužel sedavou v kanclu, ale chceme zařadit pohyb. No a ještě uvažuju o nákupu trenek, nosí boxerky, tak ať má kolem pytlíku volno 😀

pokaja
12. dub 2017

Ahoj holky, tak dneska jsme byli u paní doktorky na konzultaci ohledně manželova spermiogramu. Výsledek je ten, že šance na přirozené otěhotnění je nulová a IUI je taky naprosto zbytečný 😢. Naše jediná možnost je IVF. Doktorka byla tedy velmi protivná, jednoduše nám to oznámenila naprosto bez citů. Že jinak to nepůjde a spermiogram se nezlepší 😢. Nevím, jestli nemáme vyzkoušet jiný CAR.

sticker
lory303
autor
13. dub 2017

@pokaja Ahoj, napiš výsledky spermiogramu.. určitě bych šla do jiného CAR.

lory303
autor
13. dub 2017

@pokaja Jo promin, už ho vidím.. sice nejsem doktor, ale hodně jsem si o spermiogramu četla, proto jsem vytvořila tuhle diskuzi... podle mě než by jsi šla do IVF, tak bych aspon 2x IUI vyzkoušela... výsledky spermiogramu se mění každých 90 dní, takže když pujdeš za měsíc a pul na další, tak třeba budou uplně jiné, ale chce to doktora, který bude ochotný vyzkoušet vše možné... šla bych do jiného car.. hodně dělá stres atd... priste muze byt spermiogram jiny!

vvercatkoo
13. dub 2017

Ahojky holky, musím se s vámi podělit o naše zkušenosti. Do caru chodíme už skoro dva a pul roku. My měli vždy spermoš od 1-5 mil. A to zkoušel různé vitamíny, co jsou a nic nezabralo.
Čajům moc nevěřím, ale když nám tchýně řekla, že chce objednat od herbexu na srdce a cevy, že ji to moc pomáhá, tak jsme začali užívat modrý pramen od herbexu (od listopadu) a do toho chlap na netu našel tablety semmax. Vřele doporučuji. My včera byli v caru a doktor nevěřil vlastním očím, protože už jsme šli do.darovanych spermii. Po čtyřech měsících už jsme na 22milionech a o darovanych spermii už nechce slyšet.
Takže za nás modry pramen a semmax😉

vvercatkoo
13. dub 2017

A to má můj chlap stresové povolání

pokaja
13. dub 2017

@lory303 za měsíc půjde na kontrolní spermiogram, tak uvidíme, bere teď ten Fertilman plus a kotvičník. Ale po tom, co nám včera řekla doktorka mám strach, že to nezabere. Na druhou stranu mám pocit, že jí jde jen o peníze, rovnou na nás vyvalila, že to bude stát 35 tis. Ptali jsme se jí, zda-li nevmůže zjistit příčinu, proč má těčh spermií tak málo a to nám řekla, že se to zjistit nedá 🙄. Tak přemýšlím, že vyzkoušíme spermiogram ještě jinde a potom to porovnáme. Teď jsme byli v Repromedě.

lory303
autor
13. dub 2017

@pokaja být tebou, tak vyzkouším jiny CAR. Někteří fakt chtějí jen vytáhnout peníze, a tak rovnou tlačí do IVF apod... ale na IUI ma narok kazda a stoji jen 1500kc a je to bezbolestné, tak proč to nevyzkouset?

lory303
autor
13. dub 2017

@pokaja jinak nam ten Fertilman Plus hodne pomohl... jak pujdem pristi mesic na první IUI tak jsem zvedava jaky bude vysledek spermiogramu... kolik vam je let a jak dlouho se snazite? my 11.mesicu a je nam 26 let obema.

pokaja
13. dub 2017

@lory303 Mně je taky 26, manžel je o dva roky starší. Snažíme se půl roku. A do jakýho CAR chodíte vy?

sonisek
13. dub 2017

@pokaja tak jestli mas moznost jit do jineho CAR, tak to zkuste 🙂 Tohle je taky pristup..

Jinak my byli v patek na prvni konzultaci v Caru. Jsem si myslela, ze se to hne vice, ale mylila jsem se. Manzelovi delali na zacatku brezna kontrolni spermio a brali mu krev na geneticke vysetreni a to vyslo tak, ze je nositel genu na cystickou fibrozu. A ted potrebujou zjisit, jestli to taky nemam (doufam, ze nemam), ze pokud bych to mela i ja, tak je 25% sance, ze nase dite to bude mit. A pokud ja to mit nebudu, tak 0,12% sance ze dite to bude mit. Takze tam jdu pristi stredu. Tak budem zas cekat na vysledky a az budou, tak se muzem zase objednat do Caru, udelali by mu asi i svuj spermiogram...a ze by zkusili 2-3x iui a pripadne pak ivf. a u nas za iui se plati 500,- a ivf rikal mezi 10-20tis, ale to ze ted nejde presne urcit, dle toho jake leky budou potreba, a jestli si neco zamrazime atd.

Strana
z9