Těhotenství ve 38 letech
Ahoj, zeptám se, je tu některá paní, slečna, co se snaží o miminko v tomto věku? Máme už 2 děti,ale ještě bychom chtěli do třetice chlapečka, tak mě zajímá, zda je tu ještě některá podobná maminka, děkuji
Tak podobná otázka se mi poslední dobou honí hlavou taky...jestli jít do druhého. Mám chlapečka, který se narodil den po mých 37.narozeninách, v polovině ledna mi bude 38 a malému 1rok. Bohužel mi před měsícem zjištěna hyperthyreoza, takže musím ukončit kojení a začit s lečbou..., takže netuším jestli je druhé vůbec realnéba v jakém časovém horizontu. ☹ Je fakt, že nás starších matek je mraky, kolegyně rodila třetil dítě v 39letech, ovšem reakce ostatních kolegyň na jeji věk raději rozvádět nebudu. Jenže nejvíc chytračí ty co k dítěti přišly ani neví jak. My na malého čekali 2 a čtvrt roku, pomohla inseminace. Taky jsem prcka chtěla dřív. Takže jestli se na to cítíš, tak jdi do toho. 🙂
Tak to zatím vypadá,že to tentokrát nevyšlo, mám dostat út,st MŠ a včera jsem to nevydržela a udelala jsem si test a negativní..
Taky je mi 38 let a chceme druhé. První se podařilo ve 36 na první pokus, druhé se zatím nedaří (2 měsíc). Za jak dlouho se vám podařilo v tomto věku? Kdy bych to měla začít s lékařem řešit? Vím, že běžně to bývá až po roce, ale když jsem starší, tak by to asi chtělo dřív?
@janinininka neni to brzy na test? Tak kdyztak příště: )
@kassandra1 ja sla v 37 po trech mes. ke gyn , ze se nedari a hned me poslala do centra ale uz jsem tam nedosla, hned ten mesic jsem otehotnela: )))ted mame prcka deset měsíců a nijak se nechranime, zatim nic a teda porad dost kojim bud se do roka zadari, nebo na to kaslu, nic uz hrotit nebudem. Ale vy jdete jestli hodne chcete cim driv tim lip
Asi na test bylo brzy,když já jsem to nemohla vydrzet..po půl roce cca by se to melo asi probrat s lékařem si myslím.
@janinininka Ahoj, mě čerstvých 41, mam 2 dcery 19 let a skoro 2 roky, šla bych jěště do třetího, ale manžel už nechce. Ale držim ti palce ať vám to do třetice výjde😉
😉
@janinininka tak napis, jak dalsi test 🙂 myslim, ze se urcite neboj veku, clovek si toho ve vyssim veku vice vazi, jen chci podotknout, ze kdo chce mooc kluka, ma treti devce... radsi neplanovat a radovat se z milovani 😉 (co znam pary, tak jine pohlavi vyslo spise neplanovane... tehdy, kdy se uz netlacilo na pilu atpod.)
@kackacka37 Tak to je skvělé, že se zadařilo takhle samo 🙂 No my ještě jedno sice chceme, ale taky se mi to nechce hrotit. Moc se nevyznám ve všech těch různých umělých....asi bych nechtěla jít vyloženě do něčeho invazivního. A na nějaké čajíčky a podobné nějak moc nevěřím. Spíš jsem myslela, jestli už normální gyndař nějak poradí, udělá nějaké testy. Nikdy jsem žádné gyn. problémy neměla.
@verusky nám je pohlaví asi jedno,i když samozřejmě do myslím,že by manzel rád kluka,ale neřekne to. Máme ho ale ještě vyvešteneho🙂 dám určitě vědět jak to dopadlo teď po neděli bych měla dostat ms a děkuju
Ještě se zeptám,jak je to s těhotenstvím po 35 roce,musí se dělat amniocenteza, odběr z plodové vody? Kdo to podstoupil ? Je to nebezpečné a bolí to ?
@janinininka Nemusí. Mně nedělali, ale měla jsem hodně dobré ty testy na vývojové vady atd.
@janinininka Nemusi, pouze u prvorodicek - myslim. Ja jsem v 35 byla na CVS (stejne jako plodovka), neboli to, nebo mozna trochu jo, zalezi na sikovnosti lekare. Prvotrim.screen. mi totiz vychazel 1:99 na DS. Ted v 38/39 jsem nebyla, prvotrim. Screen. 1:7100, kombinovany screen. (S triple testy) pak 1:15000 na vsechny vady. Automaticky se pry dela az po 40'
@janinininka není to pravidlo, že bys po 35 musela. Nám vyšel perfektní screening i triple testy a na plodovku jsme nemuseli. I kdyby byly výsledky špatné, povinné to není, je to na tvém rozhodnutí. O rizicích je toho napsaného spousta....
No právě a to já ani číst nechci,jen jsem se chtěla zeptat jak to je,děkuju.
@janinininka na amniocentezu v zadnem pripade nemusis, i kdyby Ti doktor vypsal zadanku, sla bys na zakrok nekam do nemocnice, a kdyz tam nechces, tak tam proste nepujdes a zadanku muzes taky zahodit do kose... Muj doktor uz teda trosku "tlacil na pilu", jako ze se na nekolika konrolach ptal, "co udelame s tou amniocentezou", tak jsem mu opakovane sdelila, ze nemam zajem a bylo.
@haanja a dopadlo to dobře ?
@janinininka jinak muj (nas) pribej je takovy, ze jsem dlouho byla v neperspektivnim dlouholetem vztahu, ten pak pritel ukoncil a ja mela strach, kde budu koho hledat. Ten pravy se nasel, po nejakem case jsme si rekli, ze zkusime mimco.
Snazili jsme se pul roku, uz jsem zacinala byt nestastna, ze to nepujde (bylo mi 34,5 roku). Nacez tehotenstvi. Bohuzel skoncilo v 16.tt, ale to je na dyl. Nasledovala revize, ja pak mela nervy, jestli se povede dalsi tehotenstvi. Otehotnela jsem 3 mesice po revizi, ve skoro 36 letech se narodil nas starsi. Kdyz mu bylo 14 mesicu, zacali jsme se snazit o dalsi mimco. Do mesice jsem byla tehotna, skoro v 38 se narodila nase mladsi.
Takze za nas s rostoucim vekem klesa potrebna delka snazeni ;)
No a s gratulacemi k mladsi se mnozily dotazy "kdy ze bude treti?", a my si rekli - a proc vlastne ne?
Takze pravdepodobne v lete to opet zkusime. Rodila bych pak asi ve 40, jestli se zadari. Mezi detmi mame 2 roky a 1 mesic.
Drzim pesti, at se vam zadari, at je tehotenstvi i porod pohodovy a hlavne zdrave miminko! 🍀 🍀 🍀
@janinininka Mně je 37 a za měsíc rodím druhého syna 🙂 Jinak jsem amniocentézu nepodstoupila ani v prvním těhotenství, ani teď, i když mě přesvědčovali. Zaplatili jsme si v obou případech ten neinvazivní test z krve, kde je nulové riziko, že se něco stane. Na trhu je jich několik, my měli prenatalsafe.
Vždycky jsem chtěla 3 děti. Máme holčičku (8let) a chlapečka (7let) a letos mi bude 38. mám chvilky kdy si další dítě strašně přeju a pak zas okamžiky kdy jsem šťastná, že už mám děti "velké". Když tady čtu vaše nadšeni tak jsem opět nahlodana😀
@editah222 já si taky říkám,že děti už nejsou tak malé,můžeme s delat více věcí,ale poslední dobou jsem měla takový zvláštní pocit,že nejstarší dceri bude 10 a strašně rychle to utíká,že jsem začala přemýšlet o 3 miminku. Také jsem zvědavá,jak vše skloubim,děti,koníčky,pořád je někam vozime,škola a do toho miminko. A já ještě dálkové studuju na Slovensku. Letos dělám bakalářku...
Já mám TP těsně po 35 narozeninách,a zatím nikdo neřekl ani slovo. Všechny vyšetření mám super. Nic není povinné,něco mohou doporučit,ale záleží na tobě. Na invazivní vyšetření chodí i mladší maminky,pokud je nějaké podezření.
@kassandra1 ja taky nechtela nikam do centra, myslela jsem , ze mi da gyndarka treba nejaky podpurny hormony, ale poslala me, ze je to lepsi, no nakonec nebylo třeba, ja brala Fertipronu, to jsou vitaminy s inositolem , ten ma nejak podporovat tu spravnou ovulaci a taky zabranovat teh cukrovce, tak treba i diky nemu se zadarilo.Jinak paradoxne v 25 ti prvni mi taky trvalo počít o dost dyl a gyndarka mi tenkrat dala utrogestan na srovnani cyklu, pak jsem teh koncila v 38 tydnu cisarem, kvuli preeklamsii, a teh o 12 let pozdeji v poradku porozene vaginalne 🙂)jeste jsem teda v 36 mela jedno ZT,
@kackacka37 Fertipron neznám, díky za tip. Já beru zatím jen listovku...
@janinininka ano, i bez amniocentéz jsou obě děti zdravé.
Byla jsem u obou dětí na klasickém prvotrimestrálním screeningu (krev + UTZ ve 14.tt), pak i na "velkém" utz ve 20.tt, nikde žádné podezření, žádné vývojové vady...
U úplně prvního těhotenství vyšel špatně už ten prvotrim.screening, na amniocentézu bylo stejně brzo, to se místo ní dělá CVS - odběr choriových klků.
Za mě bylo rozhodování jasné - pokud by výsledek CVS/amniocentézy byl špatný, šla bych na přerušení těhotenství? Nešla. Takže je pro mě zbytečné jít na CVS/amniocentézu. Těhotenství skončilo spontánním potratem, miminko "odešlo samo", ne zásahem lékařů.
Tak první měsíc to nevyšlo,tak uvidíme druhý..
@janinininka Držíme pěsti dál 💪 🍀🍀🍀
@janinininka jenom odsouhlasím, co tu psaly holky. Ani mě, ani moji kamarádku (druhý konec republiky - takže jiní lékaři) na plodovku nikdo neposílal - ale obě jsme měly v pořádku prvotrimestrální testy (obě 35+)
@janinininka Tak jak se daří? My zatím 4. měsíc bez úspěchu. Je mi taky 38, jedno mimčo máme, to bylo v 36 letech hned a druhé zatím nic ☹
Nám se zadarilo jsem 11 tyden, snad bude vse dobre . A bude třetí .

Myslim si, ze za ditko budete vzdycky vdecni a budete se z nej radovat ve dvaceti i ctyriceti. Mozna to je pozdeji náročnější, ale to taky zalezi na cloveku, kdejaka ctyricitka je vitalnejsi nez nektere dvacitky, takze smele do toho.