Utrogestan - jak užívat, když nemám menstruaci?

radunka87k
12. čer 2016

Dobrý den,

vysadila jsem po letech antikoncepci letos v únoru. Od té doby se nedostavila žádná menstruace. Hormonální profil v pořádku. Gynekolog předepsal UTROGESTAN 3x1 ústně. Zajímá mne ale jak užívat. Moc jsem nepochopila postup:(
Mám 2 krabičky. Takže jak užívat když to dostanu a jak když nedostanu?? Moc prosím za pomoc..beru dnes 4tý den a stále nic..Děkuji za pomoc.

no_title
12. čer 2016

MS po utrogestanu dojde až po vysazení. Bere se většinou 8 dní, pak se vysadí a pak teprve přijde MS. Mě chodí většinou 4-5. den po vysazení. Ale správně se bere cca od 17. dne cyklu. Čili ti měl doktor patrně píchnout Agolutin, abys to dostala.

radunka87k
autor
12. čer 2016

Dobrý den, no on nic nepíchnul a jen nasadil Utrogestan..Nějak jsem pochopila, že mám brát takto:
Pokud to dostanu: 17 dní odpočítat a dále 10 dní 3x1 denně
Pokud to nedostanu: tak právě nevím jak dlouho brát..
Já nemám žádný cyklus, tak vůbec nevím co a jak:(

werumka
12. čer 2016

@radunka87k Zacni brát klidně dnes, ber ho těch deset dní a pak vysad. Menstruace by měla dorazit cca za 4 dny. Pokzd chceš ale otěhotnět, měla bys řešit spíš ovulaci, když neprobehne ovulace, nepřijde ani menstruace.

radunka87k
autor
12. čer 2016

No já jej beru od čtvrtka..takže brát 10 dní to je do soboty příštího týdne a vysadit..a za 4 dny by měla dojít menstruace?? a co pak dál když nepřijde? Jak užívat pak? a když příjde tak jak pak užívat??
Jinak já chci otěhotnět..ale jak řešit ovulaci tedy??

werumka
12. čer 2016

@radunka87k Přesně tak, 10 dní a pak vysadíš. Progesteron, který je obsažený v utrogestanu, klesne, sliznice odumře a odloučí se - tj. přijde menstruace.
Progesteron se normálně tvoří ve žlutém tělísku, které vzniká po ovulaci. Žluté tělísko má konstantní životnost (maximálně však 16 dní, pokud chceš otěhotnět, neměla by být kratší než 10-11 dní). Pokud nedojde k oplodnění vajíčka, zanikne, klesne progesteron a přijde menstruace. Pokud otěhotníš, tak hcg udrží žluté tělísko i nadále funkční.
Utrogestan je hormon, který Ti uměle vytvoří tu hladinu progesteronu. Proto pak po jeho vysazení dostaneš menstruaci.
Ale jak sama vidíš, je to uměle vytvořený cyklus. Zašla bych asi na hormonální profil (z krve), ten se bere cca 2. den cyklu. Tam se ukáže, jestli je vůbec pravděpodobné, že k ovulaci dojde. Pokud by byla hladina estradiolu nízká, pak bych nejdřív zvolila nějaké přírodní doplňky, které by mohly ovulaci nastartovat. Zároveň zkusila měřit bazální teplotu. Můžeš vyzkoušet kontryhelový čaj (ten se pije až do prokázané ovulace), dobré hodnocení má i Sarpis http://www.lekarna.cz/sarapis-soja-cps-60/
Základem ale je NENASAZOVAT UTROGESTAN, dokud si ovulaci nepotvrdíš (můžeš si třeba říct, že pokud bys byla na nějakém 40. dnu cyklu a ovulace stále nedošla, tak Utrogestanem ten cyklus prostě zase ukončíš). Ale pokud bys třeba už byla před ovulací a nasadila Utrogestan, tak si jí zablokuješ, protože díky progesteronu se za normálních okolností vstřebají folikuly, které zbydou po ovulaci. A mohl by se vstřebat i ten dominantní.

radunka87k
autor
12. čer 2016

Děkuji za obsáhlou odpověď. Takže teď těch 10 dní budu užívat a pak vysadím..Když to tedy přijde, za jak dlouho mám zase začít brát? A když to nepřijde jak vysadím, co pak?

Hormonální profil mám. Prý naprosto vpořádku vše. Piji kontryhel + další 3 bylinky co mám namíchané od bylinkáře.

Může tedy žena mít ovulaci i bez menstruace? Někde jsem četla že ano..tak nevím, má nějaký smysl si koupit ovulační testy a zkusit si je dělat a kdy?? Děkujiii

werumka
12. čer 2016

@radunka87k Pokud přijde ovulace, tak vždycky přijde i menstruace. Třeba po porodu ale samozřejmě nejdřív musí přijít ovulace a až pak má žena první menstruaci.
Pokud máš bylinky, začala bych měřit bazální teplotu. A můžeš koupit ovulační testy - na Ebay mají třeba 50 testů za 300 Kč. Přijdou Ti za týden.
Testovala bych do toho 35. - 40. dne cyklu. Pokud by do té doby ovulace nepřišla, tak ten 40. den bych nasadila Utrogestan zase na deset dní.
Pokud jsi neovulovala, tak pak může být menstruace slabší, protože je nižší sliznice. Ale přijde.

radunka87k
autor
12. čer 2016

A bazální teplota je na co? Vůbec nevím jak toto vše funguje🙂)
Takže postup je teď podle tebe takový: brát 10dní Utrogestan, tj.do příští soboty, vysadit, počkat jestli přijde či nepřijde menstruace. KDyž přijde, na 17 dní vysadit Utrogestan a na 10 dní zase začít užívat?
A když nepřijde tak jak užívat?? Toto mi stále není jasné..
Nechápu ani 35-40 den cyklu, vždyť cyklus má 28 dní..jsem asi mimo:( nerozumím počtům:(

no_title
12. čer 2016

ja bych asi tu lecbu doktorem neporusovala... oni vi, co delaji... zazila jsem tady na modrem koniku holku, co se snazila rok, menstruace si chodila jak chtela (spis nechodila), tak doktorka nasadila progesteron a druhy mesic s nim otehotnela. Vyhodou progesteronu je, ze vynuluje cyklus a tudiz i hormony, tak udela vice cyklu a tudiz i sanci na ovulaci. Neni uplne pravda, ze se folikul po MS vstreba. Ja treba mela 1 dominantni 14 mm folikul 2 mesice (ale bohuzel nerostl). Teda on tam byl mozna i dyl, ale to jsem jej nevidela na ultrazvuku. Ja bych to nechala na doktorovi... ale mereni bazalni teploty je dobry napad... Je to mereni teploty kazde rano v plus minus stejnou dobu nez vstanes z postele. podle tech teplot se da vypocitat kdy byla ovulka. Existuje web - fertilityfriend.com kam si teploty zapisujes, ale i medikaci, ty tam budes psat progesterone a ono ti to krizkem oznaci kdy byla ovu.
A jinak zasadni otazka, jak resit tvou chybejici MS - mela jsi pred uzivanim HA menstruaci plus minus pravidelnou?

werumka
12. čer 2016

@no_title Co lékař, to názor. Já zase znám lékaře, který by tuhle léčbu nedal. Představ si, že ty hormony se začnou dávat do kupy, objeví se folikul, který má tendenci růst a v půlce jeho růstu ho zastavíš Utrogestanem a jsi zase na začátku. Pokud ta holka, o které píšeš, menstruovala, je to trochu jiný případ, než zakladatelky - ta zatím menstruaci nedostala vůbec.
A jak víš, že to byl dominantní folikul a nebyla to cysta? 😉 To se na ultrazvuku těžko odhaduje...

werumka
12. čer 2016

@no_title Ještě jsem našla odpověď lékaře z GESTu (CAR) - paní se ho tam ptala vlastně na to samé, co tu řešíme:
"Pokud neovulujete, samotný Utrogestan k otěhotnění nepomůže, ovulaci vyvolat nedokáže. Utrogestan je vhoné užívat dál, aby byl Váš cyklus pravidelný, ale bude nejspíše třeba doplnit léky, které vyvolají ovulaci. K indukci ovulace lze užít antiestrogeny nebo gonadotropní hormony. "

radunka87k
autor
17. čer 2016

Dobrý den,

hlásím že po 4 měsících po vysazení antikoncepce a nyní užívání 7 den Utrogestanu se dostavilo krvácení..Je to tedy dost silné, něco takového jsem neviděla..No uvidíme co dále..Má tedy smysl si jen tak na zkoužku prozatím koupit ovulační testy a zkusit teď po této první mensturaci už testovat? Nebo je brzy? Můžu ovulovat i bez menstruace??

no_title
17. čer 2016

@radunka87k to je zvláštní, MS většinou dojde až po vysazení. A k tvé otázce, pokud dojde k ovulaci a nedojde k oplodnění vajíčka, menstruace se dostaví vždy. Nicméně obráceně to tak bohužel nefunguje, pokud je menstruace, neznamená to automaticky, že byla i ovulace.

werumka
17. čer 2016

@radunka87k Mohlas mít těsně před nasazením Utrogestanu ovulaci, tudíž by teď přišla menstruace i přes Utrogestan, protože žluté tělísko má maximální životnost 16 dní, pokud nedojde k těhotenství. Takže jsi zřejmě cca před 16 dny měla ovulaci. Nepozorovala jsi na sobě něco?

radunka87k
autor
19. čer 2016

@no_title Takže co teď podle Tebe mám udělat??🙂🙂

no_title
19. čer 2016

@radunka87k já bych se raději řídila radami lékaře. Jako... taky jsem si zkusila, co je to být pod špatným velením lékaře, ale jak jsem asi psala, zrovna tady na MK jsem jednu holčinu potkala, co otěhotněla až po nasazení progesteronů, myslím, že MS neměla vůbec, ale to bych se musela asi ještě podívat, kdo to byl 🙂.

kvakuska
19. čer 2016

@radunka87k být tebou bych zavolala lékaři a poradila se s ním ... sice ti tady radí několik rádoby odborníků (nepochybuji o tom, že to všichni myslí dobře), ale nikdo se tě nezeptal na to, jaký byl ultrazvukový nález před nasazením Utrogestanu, a to je dost podstatná věc ... sliznice byla vysoká nebo níkzá? jakou měla strukturu? ve vaječníku viděl nějaký folikl? pokud ano, jak byl velký?
Asi nepochopilas správně, o co tvému doktorovi jde. Ne o to, abys hned otěhotněla (i když to se samozřejmě stát může, ale spíš náhodně, že se trefíte do plodného dne), ale o to, aby ti nahodil aspoň nějaký cyklus, protože teprve při nějakém cyklu (i když uměle vyvolaném) může sledovat, jestli dochází k ovulaci ... pokud k ní docházet nebude a budeš krvácet vždy jen po vysazení Utrogestanu (říká se tomu krvácení ze spádu - uměle vyvolané poklesem hormonů), tak nasadí i léky na vyvolání ovulace a potom ti řekne, kdy se máte snažit .. ale připrav se, že to celé může trvat třeba půl roku, ale třeba i dýl
... a nevěř tomu, co tu někdo výše psal, ani pravidelná menstruace bez léků neznamená, že probíhá ovulace ... ale bohužel ani ultrazvukem prokázaná ovulace neznamená, že se vytváří i vajíčko ... je to všechno velmi složité, proto je potřeba postupovat krok za krokem ... antikoncepci bralas roky, takže teď musíš dát tělu i nějaký čas, aby se zase srovnalo do normálu ... držím palce! 😎

radunka87k
autor
21. čer 2016

Děkuji za odpovědi..No zkusím tedy užívat jak lékař řekl..Volala jsem si tam a teď mám vysazený po proběhlé "menstruaci" a pak si zkusím od 10tého dne udělat jen tak ze zvědavosti ovulační testy..a pak zase nasadím utrogestan..tak bylo řečeno..tak uvidím..sliznice dle ultrazvuku byla 6mm vysoká,,už několik měsíců a až po utrogestanu se to "provalilo" přišlo mi to jak ucpané..tak uvidíme dále..samozřejmě chci raději počkat..domnívám se, že pokud tělo nefunguje samo tak by to mohlo být nebezpečné a chci se vyhnout potratu apod..