Všechno je v pořádku, ale i tak to nejde. Máte zkušenost?

17mia17
21. únor 2022

Ahoj, chcela by som sa spýtať. Bola som na gynde s tým, že už sa z priateľom viac ako rok snažíme o mimčo a nejde to. Gynekologička mi z bežnej prehliadky povedala, že je u mňa všetko v poriadku, že keď mám pravidelný 28dňový cyklus, tak bude problém skôr u partnera. Spermiogram však vyšiel tiež dobre. Dala mi teda žiadanou do CAR.
Takže je možnosť, že niekde ešte môže byť problém. Doktorka sa pýtala, či som si skúšala robiť ovulačné testy a pravda je že z asi štyroch pokusov mi len jeden vyšiel jasne pozitívny. No čo som počula, tak tie testy sú nič moc, takže to nič značiť nemusí.
Mali ste to niektorá podobne? Zistilo sa potom niečo viac v CAR alebo to bolo všetko v poriadku a neskôr sa podarilo?

Mne teda doktorka povedala, že by to ešte tak polroka na mojom mieste skúšala a ak stále nič, tak potom ten CAR. Ale bavila sa so mnou ako keby mi v tom centre mali hneď pri príchode spraviť IVF alebo tak niečo.

Ešte k tomu, ako som tam bola, tak mi robila sono a mala som byť v tej dobe už po ovulácii a aj mi povedala, že som pred menzesom a že podľa toho čo tam vidí ovulácia dosť pravdepodobne prebehla. Keď som tam bola potom po výsledky toho spermiogramu tak povedala, že ovulaciu videla aj keď vtedy vravela len to, že pravdepodobne bola. Tak som z toho znamená.

tinaprofi
21. únor 2022

Aktualne to resi sestrenice od muze, oba v naprostem poradku, skoncili na ivf, stejne to nejde... No nebudu lhat, kdyz reknu, ze s nekterymi muzi, to proste neklapne a tak se musi bud na silu nebo roky zkouset nahodu. Hodne stesti

uzivatelkapetra
21. únor 2022

Může toho být spousta, existuje třeba "alergie na sperma", kdy tvá imunita může proti spermiím bojovat, můžeš mít neprůchodné vejcovody. Určitě pořádná diagnostika není od věci

17mia17
autor
21. únor 2022

@uzivatelkapetra tiež som premýšlala akurát žiadne pálenie a podobne po sexu nemám, akurát mám pocit, že to so mňa vždy ešte tak tri dni vyteká, tak neviem či to je normálne a či by to nemohol byť nejaký príznak tej alergie.

uzivatelkapetra
21. únor 2022

@17mia17 to asi nijak nepocítíš, to se prostě děje uvnitř

smaug
21. únor 2022

My jsme absolvovali včetně imunologie, manžel byl několikrát na spermio (včetně imunologického a genetického). Problém u mě se nenašel, v zásadě ani u manžela, byť mu to spermio vycházelo jednou skvěle, jednou hůř. Byli jsme i v CAR a ti nám udělali jen úplný základ (spermio, hormonální profil), pak už nic jiného nechtěli řešit, ať si vybereme UIU nebo IVF. Ostatní jsme oběhali přes jednoho pražského doktora a stejně se na nic nepřišlo. A to se snažíme víc jak 5 let.

17mia17
autor
21. únor 2022

@smaug a ako to je z platením za tie vyšetrenia?

17mia17
autor
21. únor 2022

@uzivatelkapetra no ja som na nete práve čítala, že príznaky sú pálenie, svrbenie a zčrvenanie.

martiniquest
21. únor 2022

Blbe se to posloucha, ale osobne si myslim, ze nektere dvojice zkratka nejsou kompatibilni a dite spolu mit nemaji. Mam jich par takovych v okoli. Po rozvodu jako zazrakem oba zalozili rodinu na prvni dobrou s jinymi partnery.

domka001
21. únor 2022

@17mia17 Rok snažení je s prominutím nic. Některé páry se snaží i 3 roky a jsou uplne zdraví.

knoesell
21. únor 2022

@17mia17 s manželem jsme prošli během 4 let snad všechna vyšetření, vše dopadly dobře a stejně jsme skončili u IVF, ale podařilo se nám na první pokus a máme doma zdravého chlapečka 😊.

lenkalubina
21. únor 2022

Rok ještě nic není...my po 9 letech uzavřeli téma mimi a přestali to řešit. A? Otěhotněla jsem😉

smaug
21. únor 2022

@17mia17 vše na pojišťovnu, platila jsem jen vstupní poplatek 2.000,- Kč, ale zřejmě to mají nějak zařízené, protože moje gyn, ke které jsem až doteď chodila, udělala jen hormonální profil, manžela poslala na spermio a dál mi řekla, ať jdeme do CAR, že ona nic jiného dělat nebude.

marketanovakova14
21. únor 2022

@17mia17 Ahoj, nepíšeš, jak pravidelně máte s partnerem sex…? Ani kolik je tobě a partnerovi let? Pokud to není alespoň obden celý cyklus, tak je možné, že se netrefíte do ovulace. Také si myslím, že rok nic není. Obzvlášť pokud nevíš, kdy máš ovulaci, je možné, že jste se trefili třeba jen dvakrát, třikrát a to nevyšlo, to pak není problém s otěhotněním. Nebo máš krátkou luteální fázi po ovulaci a i když otěhotníš, tak se miminko neudrží. Na gynekologii bych si nechala udělat stěry, jestli nemáš nějaké bakterie nebo kvasinky, které otěhotnění ztěžují. Těch důvodů může být hodně a nemusí se hned do CAR.
Na tvém místě bych nakoupila ovulační testy a alespoň pár cyklů bych zkoušela testovat + bych sledovala cervikální hlen a event. vyšetřovala čípek. Další možnost je měřit teplotu, ale za mě byly ovu testy lepší. Podle toho ideálně naplánovat sex a po pár měsících uvidíš 🙂 Držím palce!

rozitta
22. únor 2022

Určitě neztrácejte čas a jděte do CAR 😉 vstupní poplatek žádný (IVF Clinic Olomouc) hned udělali hormonální profil (zdarma) poslali mě napřed na průchodnost vejcovodů (zdarma), pak jsme zkusili inseminaci ( menší poplatek) ale byla jsem nedočkavá takže jsem MUDr. v CAR v podstatě přemluvila k IVF a vyšlo to hned napoprvé 🤩

linusha
22. únor 2022

@17mia17 ahoj my jsme do CAR šli též po roce půl neúspěchů, v péči 2 CAR jsme byli cca 4 roky na nic podstatného proč se nedaří nepřišli a jsme+- zdraví, každopádně podstoupili jsme za ty 4 roky 3 IUI a 3IVF bez jakéhokoliv úspěchu s hafo vyhozenými penězmi. V roce 2019 jsme celou kapitolu CAR uzavřeli a dítě jsme přestali řešit a v roce 2021 jsem 2* přirozeně otěhotněla bohužel to skončilo zamlklým těhotenstvím s následným potratem. A to nás Dr. v CAR tlačil Po neúspěších do dárcovského programu.

ele_nka
22. únor 2022

@17mia17 rok snažení ještě není taková hrůza. Zvlášť pokud jsi předtím brala třeba antikoncepci, to hold trvá než se tělo srovná. My se také snažili rok než jsem otěhotněla poprvé. Poté jsem znovu bez problémů otěhotněla ještě 2x.
U nás pomohlo to tak neřešit a být hlavně v klidu a nestresovat. Taky ke super nasadit chlapovi Macu.

syslounek
22. únor 2022

My se s manželem snažily skoro tři roky, pak jsme se domluvili, že to ještě odložime. Našla jsem si jinou práci a ještě ve zkušebce jsem neplánovaně otěhotněla. Takže hodně dělá i psychika, ale ta se dost blbě ovlivňuje...

malanoha
22. únor 2022

Zdánlivé zdraví partnerů bohužel nic moc neznamená. Běžný gynekolog nemusí spoustu věcí odhalit. Běžte do Caru a neztracejte čas. Můžeš mít potíže třeba s průchodnosti vejcovodů, geneticky problém, imunologický a tisíc dalších možností... A nebo se taky na nic nepřijde a bude stačit jedno IUI 😉

hanynka1704
22. únor 2022

@17mia17 my jsme se s manželem snažili 3,5 roku. Do CAR jsem nás objednala sama za sebe,ma gyndr.o tom ani nevěděla. Ale nás tlačil věk. Vsemozna vyšetření,oba úplně zdravý,zkusili jsme 2x IUI,to nic a pak rovnou IVF. To se sice povedlo,ale následovalo ZT. To mě celkem položilo,protože to pro mě byla už druhá revize. Až po 1,5 roce jsem se rozhodla,vyzvednout si jedno ze zmrazenych embryi. A teď mi tu spinka 2mes láska. Jinak bych zkusila ještě měřit BT.

lucka662006
22. únor 2022

Rok je málo. My počali dcerku až po 15 měsídích snažení. Spermiogram perfektní. Ovulace probíhala každý měsíc. Otěhotněla jsem pak jedině na datum vhodný, vypočítaný podle Jonašovy metody. Se synkem jsem pak otěhotněla první měsíc snažení 🙂 a zpětně jsem si zjistila, že to bylo také optimální podle Jonáše. Někdo tomu nevěří, ale já na ten výpočet nedám dopustit.

fandysek_1
22. únor 2022

@17mia17 nejdřív bych si vyžádala hormonální profil, testy na chlamydie a mycoplazma a také krev na štítnou žlázu. To by měla udělat gynekoložka zadarmo. Pokud by se nic nenašlo šla bych do CAR alespoň pro imunologicke vyšetření. Pak by se vidělo. My jsme také meli sterilitu z neznámé příčiny 5 let to nešlo a najednou (po návštěvě tradiční čínské medicíny) máme 3 děti.

markii30
22. únor 2022

Nečetla jsem předchozí komentáře , ale o dceru jsme se snažili něco málo přes rok , pak jsem si vyžádala testy pro chlapa ( já měla s předchozího vztahu dceru ) takže bylo spíše jasné že ve mě problém nebude , no chlap šel na spermiogram ten měsíc co tam šel jsem přestala myslet na to ,že bychom jsme se měli snažit o mimco ( sex byl ten měsíc 4x ) myslela jsem jen na to jak ten spermiogram dopadne a co bude dále ... Bylo 5.1. 2015 a přišli výsledky , naprosto katastrofální 60% mrtvých 30% bez ocásku , 20% rotujících na místě a 10% že stav v celku normálních , šance na přirozené otěhotnění 1%, už nás posílali na podrobné vyšetření , no a bylo 13.1. já nedostala menstruaci, jen tak jsem si udělala test a šup byli tam 2 čárky a už máme 5 letou dceru .... A teď i 7 měsíčního chlapečka který byl neplánovaný , takže neříkám že je to Váš případ , ale někdy je ten chtíč a to pomyšlení na to tak urputne že to prostě nejde , aspoň u nás to tak očividně bylo, jelikož zrovna ten měsíc kdy jsem na to vůbec nemyslela se to povedlo . Takže přeji hlavně ať se Vám co nejdříve ten mimisek podaří ať už jakoukoli způsobem 🌺

pexi
22. únor 2022

@17mia17 my jsme první dítko měli takřka lusknutím prstů, a když jsme zatoužili po druhém, tak to nešlo. Na žádném vyšetření jsme nebyli s tím, že jsme to případně plánovali na později. Po roce a půl jsem otěhotněla, ale bohužel v 7. týdnu těhotenství skončilo. Půl roku na to jsem znovu otěhotněla a miminko spinká právě vedle mě 🥰 Proč to před tím nešlo nevím, možná psychika?
Přeji hodně štěstí 🍀

helach
23. únor 2022

@17mia17 Záleží především na vašem věku. Jesi jsi mladá, tak můžete ještě počkat, ale pokud ne, tak by to chtělo vyšetřit, protože než všechno obehnete, bude to trvat. Z mé zkušenosti to v CAR opravdu chodí tak, že když nenarazíte na dobré lékaře, nemají problém udělat IVF a nepátrat po příčině. Já změnila gynekolozku, protože mi nic nenabidla, nedala zadanku na vysetreni, nesledoval folikulometrii ovulaci. Může píchnout i Ovitrelle,v CAR lze zkusit IUI. Jinak alergii či jiné imunologicke problémy na sobě nepoznáš. U nás to vyšlo po 3 letech přirozeně, a to nám oběma zjistili imuno problém a řekli, že přirozeně to nepůjde. Zpětně si říkám, že šlo taky o psychiku, pomohlo mi najít si lékaře, kterým důvěřuji.

helach
23. únor 2022

@17mia17 Kromě cyklu a ovulace se kontroluje i děloha (např.myomy), vyšetřují se trombofilni mutace, imunologicke rozbory krve, genetická vyšetření (karyotyp apod.).

janik90
23. únor 2022

@17mia17 mám podobnou zkušenost...s partnerem jsme se snažili o miminko více jak rok a půl, doktorka nás pak odeslala do reprodukčního centra, tam nezjistili žádný problém ani na jedné straně. Nejprve mi předepsala Dr. z reprodukčního nějaké hormony na podporu početí, ty nezabraly, nakonec jsme se dohodly na plánovaném pohl. styku, kdy jsem kromě zmíněných prášků na podporu si v den, který mi stanovila doktorka píchla injekci na vyvolání a podporu ovulace a pak jsme se měli 3 dny snažit, pak jsem až do předpokládaného termínu menstruace brala ještě léky na udržení případného těhu, v listopadu se nezadařilo, ale v prosinci 26.12. jsem si dělala test a vyšel pozitivní, dnes jsem po úspěšném screeningu na konci 1. trimestru a termín porodu mám 4.9. Nejsem rozhodně zastánce léků a chemie, ale nám to pomohlo, vím, že se mi to teď říká, ale chce to někdy hlavně čas a klid, určitě vysněné miminko přijde, držím palečky 🙏 ❤

17mia17
autor
26. únor 2022

@marketanovakova14 no keď to počítam presne tak je to 1 rok a 4 mesiace. Ja mám 27 a priateľ 33 rokov. A sex práve moc nemáme. Ja mám dosť stresovú prácu a doma sa často míjame, tak sa to snažíme skôr koncentrovať na tie dni, keď by som mohla mať ovulácii. Inak žiadne zmeny u seba nevnímam počas cyklu. Možno len v určité dni väčšiu precitlivelosť, ale fyzické zmeny vôbec okrem toho že sa mi v druhej polovici cyklu zhoršuje pleť.

17mia17
autor
26. únor 2022

@syslounek nad tým aj ja premýslam, že zmeniť prácu mimo iné. Len sa bojím toho otehotnenia v skúšobnej dobe.

17mia17
autor
26. únor 2022

@lucka662006 no u nás je to už tiež 16ty mesiac a tej jonášovej metóde som ešte nepočula.

17mia17
autor
26. únor 2022

@fandysek_1 na štítu žlazu beriem lieky a doktorka povedala, že to mám v norme tak to vraj riešiť nemusím.