Za jak dlouho po snažení jít pro pomoc k MUDr.?
Ahoj holky - snažilky, chtěla jsem se zeptat, kdy je nejlepší zajít k doktorům, když stále nelze otěhotnět přirozeným způsobem? Či co ještě zkusit pro podporu těhotenství? Všem snažilkám přeji pevné nervy a mnoho trpělivosti při čekání na vytoužené // ( jsem jedna z nich 😀 )
Nám řekla po 2 letech
Obvykle po roce, kdy se nedaří, pokud je vyšší věk (víc jak 30), tak spousta doktorů tak dlouho nečeká a řeší to už třeba po půl roce. Mně dr. říkala, že kdyby se nedařilo, tak že nejdřív po půl roce by se mohl udělat kontrolní spermiogram a pak by se vidělo, a to mi bylo 28 tehdy .-)
no já právě dlouho děti nechtěla, netoužila jsem po nich, ta touha přišla až nyní, kdy mi je 27 let, což je ještě vhodná doba pro početí ( dle mého ), ale také se ten vhodný čas krátí - nechtěla bych být maminkou třeba až okolo 40 let - připadá mi to pozdě, takže jsem se začala zajímat, jak to vlastně vše chodí..
Taky mi řekla po roce, a to mi bylo 34. Pak jsem tam byla po osmi měsících kvůli něčemu jinému, a udělala mi folikulometrii, když 3 měsíce nic, přišel spermiogram. Pak už jsem byla objednaná na další vyšetření a najednou se zadařilo přirozeně.
@ninive211 Záleží na každém doktorovi. Někdy i 22letá holka přijde po půl roce, že to nejde a dr. to začne řešit.
@andreaandrejka Já měla 23 ;)
Já jsem to začala řešit po 3 měsících 😀 Ale bylo mi 37. Absolvovala jsem vstupní vyšetření na cvičení podle Mojžíšové, a nechala si u zkušeného odborníka na reflexní terapii odblokovat pánev. A hned další měsíc se zadařilo 😉
ja jsem byla po cca trictvrte roce a dr rikala, ze jsem klidne mela prijit dřív. A to mi bylo nejakych 26- 27 let
a mohla bych se ještě zeptat, jaké kroky pak doktor dělá? Zda doporučuje prvně vitamíny nebo něco jiného?
@clea89 ahoj 7mesicu jsem brala femibion, kapala tinkturu z jerabu a pila caj z kontryhele a nic...V breznu jsem se na to vyprdka a koupila fertilityblend pro pary kuru na 2mesice a v dubnu jsem k tomu pridala gynex a po3tydnech jsem byla tehotna.. Takze me pomohlo fertilityblend pro pary spolu s gynexem
To záleží na mnoha faktorech... Obecně vzato do 30 let se to řeší po roce od 30 po půl roce snažení... Za předpokladu, že jsi zdravá - tzn., že MS chodí plus mínus pravidelně (a bez medikace), že nemáš velké bolesti během cyklu, styku nebo velmi silné bolesti během MS. Ale zas záleží na lékaři. Já jsem třeba adept na CAR v podstatě od začátku. Od 15 let jsem bez MS. A přesto moje obvodní gyndařka ke mě přistupovala naprosto stejně jako k ženě, která MS má. Prostě mi vrazila Proveru a neudělala ani hormonální profil (který by přišel na to, proč nemenstruuju). Asi by to opravdu začala řešit až po roce nebo dvou, kdy by se mi PCO ještě víc zhoršily. Takže jsem si to vyřešila po svém, zaplatila si jinde hormonální profil, který vyšel teda bídně, tak jsem zavolala do CARu, tak nejdříve se ptali, jak dlouho se snažíme (tehdy to byly teprv 4 měsíce), ale když jsem jim řekla hodnotu svého LH, tak mě objednali hned za týden... Takže je to asi fakt i o přístupu lékaře... Ale pokud není takový závažný problém, tak asi není moc důvod se ten rok s něčím takovým stresovat. Co si budem povídat, ty vyšetřovací metody jsou stresující a mnohdy bolestivé, zbytečně by to zdravou ženu nervovalo.
Jako metodu první volby ti většina gynekologů poradí Nosifol nebo Inofolic (tak jeden z nich můžeš zkusit), někteří poradí Sarapis Soya, ale ten moc účinný není, je spíš pro ženy v přechodu... Taky kontryhelový čaj v první polovině cyklu. To lékař neporadí, to Ti radím já 🙂.
Můžeš zkusit měřit bazální teplotu a sledovat ovulační hlen nebo dělat přímo ovulační testy, ale ty lezou trochu do peněz. Já měřím BT, primárně jsem začala měřit, abych své gyndařce ukázala, že opravdu ovulaci nemám, nakonec už měřím jen kvůli sobě, mám ráda věci pod kontrolou 😀. Ale někoho to měření opět stresuje, takže to není pro každého...
tak u nás po tom cca třičtvrtě roce a při první návštěvě: kontrolní utz (pcos a nepravidelná ms), nosifol, pak i inofolic, rozpis na clostilbegyt a utrogestan na 2,5 cyklu, pravidelné utz kontroly. Mezitím vyšetření manžela. Jelikož moje i jeho výsledky byly katastrofální, museli jsme hned poté na ivf (a po roce a půl od vysazení HA jsem už měla mimčo v bříšku, kupodivu vše vyšlo napoprvé). A perlička na závěr: druhé se nám podařilo chvíli po ukončení kojení, ani nevíme jak!
@clea89 obecně se nejdříve dělá ta folikulometrie, hormonální profil a spermiogram. To jsou tři takové méně intenzivní metody.
Co se týká doporučení, tak mě doktorka doporučila ovulační testy (jiným holkám tady je ale naopak doktoři rozmluvili, že to jsou vyhozené peníze). Sama za sebe jsem pila kontryhel (několik měsíců bez odezvy), povedlo se v měsíci, kdy se mi ovulace z levého vaječníku (po slepáku mám pravděpodobnost srůstů na pravé straně) potkala s Jonášovkou 🙂.
Teď v květnu už je to rok, co jsem vysadila HA a začali jsme se snažit. Doktorka mi řekla, že pokud se nám to do konce srpna nepodaří, mám k ní v září jít na konzultaci co dál. Žádné vyšetření mi neprovedla, jen stěr z děložního čípku, což se dělá každý rok na preventivce, jinak nic. Manžela jsem sama vyslala na spermiogram, který vyšel naprosto úžasně. 10 měsíců (s nutnými přestávkami) piju kontryhel. Vyzkoušeli jsme všechno možné, nechat tomu volný průběh, snažit se, pít různé čaje, cvičení, gel na podporu početí, a nic. V tomto cyklu kontryhel, gel na podporu početí a Jonášův výpočet se mi trefil do plodných dnů. Pokud ani to nevyjde, tak už nezbývá než se na to vyprdnout a čekat do září na konzultaci.
@clea89 obvykle se říká rok, ale na to bych moc nesázela, nespoléhala se, protože záleží na mnoha okolnostech: věku obou budoucích rodičů, a také tomu, zda je u ženy na první pohled vše v pořádku nebo není. Pokud ano, tak rok asi není překážkou, pokud není (jako třeba u mě, kdy jsem měla MS i po 50dnech apod.) tak je nesmysl čekat rok i půl roku. Musí se vyřešit nepravidelnost cyklu, a potom se zase snažit, je totiž lehké spočítat, kolik je do roka šancí otěhotnět při cyklu 21dní, nebo 35 dní nebo dokonce 50dní a více.
Já jsem to taky před nějakým rokem řešila a nechala jsem si vyšetřit AMH. Uklidnili mě, že můžu ještě chvíli počkat
🙂
Holky moc děkuju za Vaše názory a hlavně za Vašu zkušenosti. Já k dr chodím poctivě co půl roku, ale zatím ( klepu ) jsem nemusela řešit žádné gyn. problémy, proto vůbec nevím, co ženu čeká právě pro otěhotnění, zda prášky, jaké vyšetření atd, takže mi je to teď hned jasnější. Děkuji moc a přeji všem snažilkám, ať to co nejdřív vyjde,a děvčatům, které mají malého prcka již v bříšku, ať mají klidné těhotenství bez komplikací..... Jinak budu přemýšlet o těch kapkách Gynex...hooodně jsem tady na to slyšela chválu
Ahoj holky, já jsem se objednala na konzultaci, tak už to svěřím do ruk odborníkům. Držtě mi pěsti, ať se vše daří! 🙂

@clea89 Až když to bude rok co se snažíte, tak s tebou začnou něco dělat.
Držím palce aby se zadařilo co nejdřív 😉