Jak se diagnostikovalo těhotenství v minulosti?
Je zde nekdo kdo by mel informace o diagnostice tehotenstvi v dobach kdy jeste nebyly bezne dostupne gravitesty?
Odkaz? Diskuze? Diky
@keckemet mám takovou prastarou příručku o výchově díttěte, podle které jela v 50. letech moje babička a pamatuju si, že se těhotenství zjišťovalo naočkováním moči potenciálně těhotné ženy myším...když se jim zvětšily cecíky, byla žena pravděpodobně těhotná 😉 A pak ještě snad tím zalévali obilí a asi když víc zezelenalo, bylo to pozitivní...ale to mi přijde spíš jako pověra, to první byla opravdu laboratorní metoda. Jinak samozřejmě pohmat...ale to nejdřív ve 2.-3. měsíci, dřív se to tak nehrotilo. Nechaly se projít dva termíny menses a teprve potom se žena šla někam ohlásit.
@elana jo, o te laboratorni metode vim, bylo to ale zvetseni vajecniku u mysi.....................................
Zkusim jeste mrknout do nejake historie porodnictvi..... Nebo se jeste zkusim zeptat naseho primare 🙂 Prece jen uz ma pres 50 😝 , uz by mohl neco pamatovat 🙂
Jakoze jinak jasne.....nespecificke priznaky jako amenorhea, nausea, lividni cipek, atd............ Objektivne pak ozvy plodu, ale to uz je nejmene 25tt 🙂))))
tak za sebe můžu říct, že při jednom z mých (bohužel nepovedených) těhotenství mě prohmatal primář gynekologie a hned hlásil, že se mu to nezdá, ale že si u nich pár dní poležím a uvidíme. Poležela jsem si a za pár dní bylo po všem 😔. A "milý" pan gynekolog se musel pochválit slovy: "já to říkal hned", úplně jsem z něj cítila ten až radostný projev své neomylnosti 😠 . Takže dobrý gynekolog ví hned i pohmatem.
Já vždycky po pozitivním testu šla k doktorce, ta mě prohmátla, povídala že mi může gratulovat a šla jsem 😀. UTZ dělala až při další návštěvě kolem 8 - 9 tt, aby už bylo vidět srdíčko (tohle bylo vždy kolem 5tt). Takže zkušený doktor/ka to pozná 😀
Koukla jsem do porodnictví z roku 1932. Známky těhotenství rozdělují klasicky na nejisté (změny nálady, chuti, zvracení...), pravděpodobné (vynechání menstruace, děloha je zvětšená a měkká, rodidla prosáklá a namodralá, zvětšení prsou) a jisté (srdeční ozvy, pohyby plodu, hmatné části plodu při vyšetření). Také píšou, že určit těhotenství v první polovině není vždy snadné. Tolik trocha z historie 😉
@helulela 🙂 Moc diky za info 🙂 Samozrejme v drivejsich dobach fyzikalni vys. metody alfa- omega...............Ale stejne, ze....? 🙂 Na druhou stranu zase hned nebezela kazda k dr. ve 4tt a pak nebyla zklamana, ze pátý missed ab.
Ale stejne je to zajimave 🙂 Mamku mam mladou, to uz testy asi byly...Zkusim se zeptat jeste moji babicky🙂 Ale podle mne stejne musely opravdu jit az kdyz treba 2-3 x nebyla MS nebo citily pohyby🙂
@bledulka Jeee tak to je krasa 🙂 To si opatruj🙂 To se jen tak nevidi🙂 Radi bychom se pokochali, vidte damy 🙂 Zvlaste z zde zastoupene odborne verejnosti 🙂
Ne ne, jen pro zajimavost, jsem se tady na to ptala🙂 O porodech je vsude napsano, ale diagnostika nikde nic..................... Presto diky
Ještě se prý vstřikovala moč do jednoho druhu žab, teď nevím do kterého.. a když žába nakladla vajíčka, tak byla těhotná.. ale to je dooost exaktní 😀

Řekla bych, že to tehdy dr zkoušeli pohmatem na čípek a asi z krve.... Zeptej se mámy, jak jí diagnostikovali těhu, případně babičky 🙂