Kombinovat kojení a UM?

mikejla93
7. únor 2022

Hezký den všem, chtěla bych se prosím poradit. Máme 9 denní miminko, narodil se CS s váhou 4200g. V porodnici spadnul na 3800g, tak jsme museli vážit před a po kojení a dostával tam UM, protože já i při odchodu nakojila třeba jen 10 ml, obcas krapet více. Doma se sice laktace lehce rozjela více, ale můžu ho mít na prsach klidně hodinu ale i po ukončení kojení si hned strká ruce do pusy, saje prstíky a všechno co může, pomlaskava a tak jsem z toho pochopila že má ještě hlad. Dávám mu tedy po kojení ještě stříkačku UM, jedině tak vůbec po tom usne, jinak celý den očička jak baterky a jen čeká až se bude moci prisat.. když mu nedám krom toho kojení nic tak pláče.. nevím jestli ho na těch prsach mít ještě déle, to už bych kojila v podstatě nonstop.. možná mám málo mléka? Snažím se podpořit laktaci co to jde, ale začínám být z toho dost vystresovana a bezradna.. kombinovat tedy kojení s UM nebo ne? Pak totiž úplně nevím, jakou dávku toho UM dat, když se k tomu snažím kojit.. vážit se bude za týden na kontrole, ale nerada bych ho ten týden trápila hlady..
Asi je to trochu chaoticky text ale vlastně nevím, zda to děláme správně, podle mě by tak malé miminko mělo spinkat trochu více než jen v noci a náhodně odpoledne, když se zadari..ne? Snažíme se doma nějak szit, je to naše první miminko ale přijde mi že místo abych si to užívala tak jen řeším, zda jedl dost a zda prospívá a jestli se nestarame úplně blbě 😒

děkuji za Vaše postřehy ❤

zuzkasim
7. únor 2022

On je to začarovaný kruh, pokud nebudeš kojení nabízet, tak se produkce mléka nezvýší... Kéž by novorozenci spali ukázkově, zažila jsem dítě, které spalo pouze v noci, přes den pak 1x 20 minut a prospívalo dobře. Kojila bych max. 20 minut, pak dala odříhnout, lehnout, pochovat atd., znovu bych kojení nabídla třeba za hodinu. Aby tam byly přestávky, ale aby nebyl jen na prsu, které pak dudlá a nepije z něj. Nechala bych laktační poradkyni zkontrolovat přisátí. UM bych nedávala, pokud se prcek vyloženě netrápí hlady a neřve tak, že už se pak vysílením ani přisát nedokáže.

merope
7. únor 2022

Kolik mlíka vypil, se dá měřit zvážením před a zvážením po. Ale některé děti to opravdu stresuje a mně třeba doktorka doporučila to prostě neřešit. Jenže můj drobek (nedonošený) měl problém i s přisátím (moc malá pusa, nenacpal bradavku do pusy), tak jsem zpočátku kombinovala odsávačku a UM. Kolem 4 měsíců věku se pak zvládl přisát a normálně se začal kojit, ale pořád měl k tomu i UM. Kolik zhruba UM si časem zjistíš, to opravdu je v pohodě. No a jak jsme začali s příkrmy, byla potřeba mléka menší a rázem zase stačilo jen kojení. Držím pěsti, posilování laktace se určitě hodí - a případně si nech poradit, jak dávat UM, aby dítě nezjistilo, že z flašky to teče líp a že kojení už nechce.

konidana
7. únor 2022

@merope jenze u drobka a jeste nedonoseneho to je potreba vic hlidat. U temer 4kg miminka bych se na nejake vazeni fakt vykaslala a jen kojila.

@mikejla93 behem sestinedeli by si to kojeni melo sednout. Ale bude to i pak kazdou chvilku jinak😉

zizkmi
7. únor 2022

@mikejla93 ja jsem nakojila a kdyz se mi zdalo, ze ma jete hlad, dala jsem UM. Nekdy chtel, nekdy ne, nekdy vypil vse co jsem nachystala, nekdy ne. Prvnich 6 tydnu jsem byla cela vyklepana, jestli to delam spravne. Laktacni u nas byla 3x. Zvazila jsem, nakojila, zvazila, dokrmila, odsavala kvuli podpore laktace🙈Po 6N jsem se na to vyprdla a delala to podle citu. Maly spal treba 3 hodiny na mem nebo manzelove hrudniku. Dala jsem si k ruce knizku, piti, jidlo a kdyz usnul mela jsem vse u sebe😁Mladsiho jsem kojila plne a klidne co 20minut.

konidana
7. únor 2022

@zizkmi
@mikejla93 ono je hodne dulezite verit sobe miminku i prirode a hodit se do pohody, ze to zvladnete😘

zizkmi
7. únor 2022

@konidana souhlasim. Ale jako vyklepana prvorodicka po akutni sekci s mastitidou a mimcem co plakalo hlady a hublo jsem se moc do pohody hodit nemohla. Umele nam vazne pomohlo. Bylo to uzasne, kdyz dostal UM a spal 3 hodky v kuse. U mladsiho jsem se nemohla zbavit pocitu, ze ma hlad. A to vazne nemel😁

amazonkajanik
7. únor 2022

@mikejla93 měli jste váhu krásnou, mě malý z 2,66 zhubl na 2,3 a šli jsme s příkrmem a já si připadala jak nejhorší matka i přes to, že sestra měla děti váhově podobně a šla na UM hned, nesnažila se rozkojit ( u prvního jo,tak 2dny). Snažila jsem se jak mohla a do 3. měsíce to jela půl na půl a pak čisté UM. Hlavně se nestresuj! Snažíš se, co máš to dáš! Hlavní je, aby bylo malé v pohodě a spokojené!

hvezdicka09
7. únor 2022

@mikejla93 ja měla vyvolavany porod a laktace se spustila poradně až tak po tydnu. První dítě, ja celá akorat vystresovana z info na netu ze když dam um tak se nerozkojim apod. Výsledkem bylo několik neprospanych noci. Tak jsem po každém kojení dala ze stříkačky přes prst um (ne z lahve), a kojila vlastně pořad dokud se laktace nerozjela. Ta se rozběhla bez problemu, dnes je malému rok a pořad kojim. Ty první týdny jsem u kojení zkoukla všechny série koruny 😂 kojí se hodně a nejde jen o to mléko ale i o potřebu detatka byt u maminky. Takze moje rada koj často, vždy až po kojení nabidni um ideálně ne z lahve, a hlavně se tím zkus nestresovat, rozumove tomu stejne nepomuzes. 🌸🍀

95newmommy2020
7. únor 2022

Já teda kombinovala odsavacku s UM, ale byla jsem tak utahana, ze jsem byla rada, když manžel v noci vstal a “nakojil” z větší části UM než já se zmatorila na odsavani. A čím víc UM tím min MM. Bylo to pohodlnější, dobře spal. Což vedlo k ukončení kojení. Teď zpetne bych do toho to UM nekombinovala. Spis kojit a odsat. Díky tomu vidis kolik vypil. TP vážení před a po pro mě byla jak šikana. Manipulace s novosem byla hodně opatrná a pomalá a ten proces kolem všeho. No hrůza.

mia_von_prag
7. únor 2022

Na tohle jsou dva různé názory a rozhodnout se se musíš sama. Je to začarovaný kruh, dokrmuji, protože nemam mléko, nemam mléko protože dokrmuji.

První názor je výlučne kojit, aby se mléko tvořilo
Nedokrmovat UM, nepoužívat lahve, ideálně ani dudliky. Je možné, že na začátku budes mit mléka nedostatek, takže budeš kojit bez prestávky ve dne v noci. Riziko, že dítě bude mít hlad.

Druhý je odvážit, nakojit, odvážit a dokrmit UM. Tak jsme to dělaly i v porodnici. Zde je riziko že se mléko tvořit méně , ale výhoda, že dítě bude spokojeně spát delši dobu.

Laktace je do velké míry tvé rozhodnutí, jsou ženy, které na to hodně tlačí a povede se. No nemusí.

Ja osobne nejsem kojo fanatik, nedokazala jsem se divat, jak mi dítě řve hlady. Takže jsem zvolila druhou variantu a jsem spokojená já i děti s UM.

A takové rady co jsem dostávala, ze vlez si s miminem do postele na cely den, kontakt kůže na kůži... a ono se to rozjede, to je pro mne uplne šílene. Musim se starat o staršího syna a celou domácnost.

Podle toho, co píšeš, děláš to dobře. Poradila bych ti, udelej si to tak, abys byla psychicky v pohodě a dítě nemělo hlad.

mikejla93
autor
8. únor 2022

Holky, mockrát vám všem dekuju. Včera jsem celou tu situaci nějak nerozdychala, řekněme že placici maminka i miminko není ideální kombinace, ještě že nás zachránil a utesil manžel.. tak jsme vše potom probrali a poridili jsme ještě večer lahvičku. Já zkoušela odsavat a nedivím se že ten náš bobik byl pořád hladový, odsála jsem tak třetinu te dávky co by měl normálně dostat, možná i méně. V noci jsme krmili lahvičkou UM, malý spokojený a spinkal, já jsem se psychicky dala trochu do kupy. Teď už mi prsa pnou jak šílené tak zkusím znovu vše odsat, kolik toho bude a třeba bude mít malý další dávku mlicka ode mě. Asi jsem se potřebovala přesvědčit že nebudu horší maminka když budeme dávat UM.. kojení je krásná věc ale asi by mě to nemělo psychicky i fyzicky úplně zdimat, to pak neprospeje nikomu..

goovana
8. únor 2022

@mikejla93 kojit na požádání
Zvýší se tím laktace...

zizkmi
8. únor 2022

@mikejla93 ja si myslim, ze jste udelali dobre. Taky jsme to tak kombinovali a byly noci, kdy jsem byla rada, ze vstava manzel a ja mam par hodin spanku navic. Vsichni mi tvrdili, ze maly nebude dobre sat, kdyz ma i lahvicku a dudlik, ale nic takoveho jsem nepozorovala. Kojila jsem ho do roku. Ale co se tyka odsavani, tak ja jsem neodsala skoro nic a to jsem mela pocit, ze mi prsa exploduji. Hlavne bych zkousela porad prikladat ke kojeni, at se mleko neztrati.

mikejla93
autor
8. únor 2022

@zizkmi jo, já jsem se hlavně potřebovala asi hodit do pohody, že se o něj staráme dobře a netrapime ho hlady. Dneska jsem už dvě dávky krmení odsála mojeho mléka, tak bude mít UM spíše na noc. Malý dneska spokojeny, klidný...