Je výchova holky jednodušší než výchova kluka?
Jen pro odlehčení. 🙂 Já mám 2 leteho kluka, a připadá mi to těžší než to mají kamarádky s holcickami. Mají je takové klidnější, hodnější a tolik jim neutíkají. Ani je tak všechno nerozzuří, nepotřebují 150x mačkat tlačítka a do všeho milionkrát narazet. A čím dál tím víc nad tím přemýšlím, tak se mi zdá i do budoucna, že je to jednodušší. Jasně menstruace, ale to zas není tak složité. Mám ještě 13 letého synovce a moc toho nenamluví, odpovídá stylem dobrý a nic. O malýho nejeví zájem, nikdy neměl nějak potřebu si ho pochovat, nehraje si s ním.
😄😄😄 máš nějaké zvláštní představy...
vidis a moje bude mit dva a chlapecci, ktere zname, jsou zas mnohen klidnejsi nez moje. sedej, koukaj, chtej se mazlit...a moje mezi nema beha, skace, porad jim neco bere... to bude podle me chrakterem a tim jake to dite je a ne pohlavim 🤷🏼♀️ a do budoucna netusim, zatim mam jen tu holcicku. asi se clovek boji i o kluky, ale mozna na ty holky ciha vic nebezpeci? zas mi pripada, ze holky to maj v zivote tezsi, vic se toho od nich ocekava. tak je potreba vychovat je zdrave sebevedome, silne... to pochopitelne i kluka, ale asi chapes, co chci rict. ja nevim, to je jen muj osobni pocit asi. 🙈 ale ze by to u jednoho bylo snazsi nebo tezsi podle pohlavi si nemyslim 🤷🏼♀️
Nekde jsem cetla, ze cca do 4 let jsou si obe pohlavi dost podobna a zalezi jen na osobnim temperamentu. Az pak se u kluku zacne projevovat testosteron a je to jine. Takze ve skoro jeste miminovskem veku bych nerekla, ze je neco lehci/tezsi. A takove holcici naladicky v puberte...🙂
Přijď si zkusit mojí sedmiletou "puberťačku"..
Podle mě je to úplně jedno a záleží na povaze
Cizí dítě se ti vždy zdá "snazší", protože to, co tě na tvém dítěti nejvíc štve, bývá kumulace maličkostí, které u dítěte, se kterým jsi půl dne, ani nevnimas... (U mého syna třeba neustále "vykřikování"... Nejeci. Je to na hlasitosti hladitejsiho hovoru... Jedna věta... Párkrát za hodinu... Vyžaduje odpověď typu "jo", "no", "ano, miláčku"... Za odpoledne bys řekla, že je to roztomilá dětská komunikace... Za několik měsíců je to na roubík...).
Já mám holku (5,5 let) a kluka (16 měsíců), takže můžu říct, že to není pohlavím, ale opravdu charakterem/povahou. Dcera je divoká amazonka, ale zároveň citlivá duše a syn je velký pohodář. Teda neposedí ani jeden (dcera poskakuje i u večeře), v okolí mám taky spousta dětí, které jsou klidné a drží se mámy. Bude to i o rodičích, já sama moc klidná nejsem a ani můj muž ne.
Tak já s tím souhlasím, mám 4 děti a s holkama to bylo vždycky jednodušší, hlavně v tom směru, že jsou zodpovědnější, šikovnější, samostatnější... Kluci jsou ve všem pozadu a mají vše na háku. A vidím to i u cizích děti, že kluci jsou většinou jak z divokých vajec, holky jsou spíš zdrženlivější. Samozřejmě to neplatí vždy a u všech, že...
@mandala Nevim, jak to mate rozlozene, ale tohle v moji i manzelove rodine i u mych deti, i kdyz jsou jeste male, funguje v rovine prvorozeny x druhorozeny, bez ohledu na pohlavi (po vetsi pauze je i dalsi dite funkcne prvorozene), protoze jsou na ne kladene, treba nechtene, jine naroky.
A u kluku/holek to vlastne muze fungovat taky. Jina ocekavani, jiny pristup.
Myslím, že je to hodně dáno také nastavením rodiče. 😉 Nicméně bych děti nediferencovala na klidné a divoké na základě jejich pohlaví. U nás je jednoznačně nejklidnější nejmladší dítě, pětiletý chlapeček. Je to milé, vděčné, pozorné dítě.
Já teda mám dvě holky. Jedno miminko a téměř 4 letou. S tou mám "nějaké spory a neshody" snad od dvou let 😄😄🤦♀️ je hodně paličatá, má svoji hlavu, neposlechne, nejraději si dělá co chce. Takže já to s holčičkou jednoduché nemám a za chvíli až mimi povyroste, tak tu budou takové dvě. Prostě je to i o povaze dítěte a vychovávat je není zas tak jednoduché. Ale zase na druhou stranu my s manželem jsme taky byli dost tvrdohlavi a neposlusni jako děti, tak se nemůžeme ničemu divit.
Jooo, u sousedu je trava vzdycky zelenejsi. Kazde dite je jine. Absolutne se to neda srovnavat a uz vubec ne podle pohlavi. Mam doma kluka a holku (5 a 2 roky), kazdy je jiny a nemuzu rict, ze by to s nekym bylo lehci. Respektive, u druheho ditete to vsechno vnimas jinak, mas uz nejaky system, takze v tom to lehci je.
To není pohlavím ale povahou :D mám dva kluky, jeden je jak popisujes, všechno musí mačkat, divoký, pořád někam utíká a druhý je zas opak, klidný, hodný, ale zas se u něj třeba rozčiluju s jídlem, protože je od mala hrozny nejedlik. Každý má prostě něco a vetsinou to jenom vypadá jinde lépe. Moje děti se třeba na návštěvě nebo před cizima chovají lépe, než když sem s nima sama :D
No, asi takhle, at se chlapi neurazi, ale zenska je vyrazne komplikovanejsi osobnost. Na chlapa (mysleno i maleho kluka) staci byt hodna a zobe ti z ruky. Mysleno v nadsazce 🙂.... A hlavne se kazde dite rodi s jinym temperamentem a nema na nej vliv pohlavi. Syn nepotrebuje do niceho milionkrat narazet ani 150x neco mackat. A komunikace s nim je vyrazne jednodussi nez komunikace s dcerou.
Je to spíš o povaze dítěte než pohlaví ...
Mám holku a kluka (7 a 6) a každej má svoje, někdy bych uškrtila ji a někdy jeho. Umí být milionový, ale dcera je fnukna a zalovnicek a syn je zase vzpurnej a uminenej...není to lehčí ani s jedním...je to prostě jen jiné
Tak to mam doma kluka v sukni😂
Mám syna 4,5. Holku 2 roky. Syn byl do 3 úplný flegmos salamista, ale naučit ho třeba curat a kadit na wc bylo psycho do 4 skoro s plnou (už jen na noc). Ale nevztekal se atd. Dcera 2 roky hysterka, záchvaty na 15 minut valí se po zemi. Podle mě sou ale kluci na něco lepší. Ale zase jako starší sourozenci jsou děs. To jsou dle me líp na tom ti rodiče, co mají starší holku a mladšího kluka
. Kombinace starší kluk, pak holka je dle me nejhorší :-ddd
Taky si myslím že je to o povaze...Naše fakt není klidné dítě co bys ji někam posadila a pak zas našla...😄
Tak u nás je v okolí jedna holčička, co stačí za 3 kluky. Naopak kluk je klidný a oproti ní téměř nezlobí. To nejde říct. Záleží i na povaze dítěte.
@felixfelicis mohla bych poprosit o trochu větší vysvětlení těch rovin prvorozeny a druhorozeny? A po jakém odstupu se druhorozeny bere jako prvorozeny? Děkuji
@sebinka123 rika se tomu sourozenecke konstelace. je o tom plno knih, najdes urcite neco i na netu 👍
@sebinka123 To s tim odstupem mam ze Sourozeneckych konstelaci od Kevina Lemana, tvrdi, ze kdyz je mezi detmi vic nez 5 nebo 6 let, jede to jakoby od znova. Takze jedno dite s velkym vekovym odstupem od sourozencu muze byt funkcne jedinacek, mladsi sourozenec muze prevzit roli prvorozeneho, pokud je ten starsi nemocny (?, uz si nevybavuju presne). Nejdulezitejsi bude asi stejne typ osobnosti, ale alespon v mem blizkem okoli to celkem sedi, ze na stsrsi deti maji rodice vetsi naroky, vic se "resi", co uz umi, co delaji, takze prvorozeni byvaji vetsi perfekcionisti, jsou cilevedomejsi. My jsme treba s manzelem oba prvorozeni, vystudovali jsme, nasi mladsi sourozenci taky, ale s nejakymi "kotrmelci" jako zmena skoly, nekolik let na praci a premysleni, co se sebou...nebyli pod tlakem, tak to vzali vic lazo plazo 🙂 Je to jen jeden priklad, ale u naseho prvorozeneho to pozoruju taky, i kdyz si davam pozor, nikdy jsem mu nerekla, ze uz by mel mit rozum a tak, ale stejne to tam je.
Já mám dvě holky, obě velmi živé, je jich všude plno, jsou to prostě divošky🤣.. švagrová má chlapečka, a to je takový klidný anděl... Není to o pohlaví, ale o povaze...
Souhlasím s ostatními, že to není o pohlaví, ale o povaze. Já mám dva syny (skoro 9 a 6) a dceru (2). A nároční jsou všichni. Když naše pediatra zjistila, že čekáme holčičku, říkala, že mi to moc přeje, že budeme mít konečně jedno klidnější dítě. Když dcerku viděla naposledy, konstatovala, že se s tím klidnějším dítětem pěkně sekla, že malá vydá za oba starší bratry. Takže my máme doma tři šílence bez ohledu na pohlaví...
Počkej v pubertě. Mám dceru a dva syny. Dcera je úplně jiný level než kluci😁. Je s ní všechno komplikovanější.
A který "podtyp" holčiček myslíš? My máme tři, ta třetí se zatím jen usmívá a kadi do plen, ta prostřední ke klidnější s věčně umatlanou pusou od něčeho, venku při bobování ji nejvíce baví, jak co nejvíce rozryt krtinu, když vylezeme ven, tak se před barákem ihned vyvalí v popelu z kamen, culiky nemá, sukýnky nosí rada. Nejstarší to je typická holčička jak z reklamy už od narození....byla velice vztekle a uřvané dítě. V porodnici jsem si ji poznala ne podle cedulky, ale podle decibelů na celou chodbu a to i v noci. Vždycky byla značně divoká, vzpurná a drzá a svehlava. Nyní ve 4 letech ji nejvíce asi baví jezdit na koloodrazedle a protože jiné neměli, má modré. Věčne se od něčeho usmudli, baví ji autíčka a letadla, z vlaku je přímo nadšená, hračky ji nic neříkají a panenky ji moc nebaví. Zato vezme př dozorování tatínka šroubovák a začne šroubovat oontovsnou regulaci, je znacne tatinkovska, takže technický typ. Malování ji baví jen chvíli a uklid...kdybych jí neslapala na krk, aby po sobě uklízela rozkramarene hračky a věci, tak by do toho šlapala a ani by jí to nehlo. Na sukýnky ji neužije, zato je schopna si zorganizovat celý ansabl dospělých lidí a bez sebemenších skrupulí a ostychu si řekne o to o co chce i přes naše vysvětlování, bar Váni, vyhrožování. Je to velká osobnost, raubirska holka kterou bude vždy všude slyšet.
No třeba se u te třetí dočkám nadšení pro hřeben a culiky.
A protože obecně víme, že holky v pubertě jsou zralé na jednu zprava a zleva, mám se na co těšit
Jen bych ráda podotkla, že pohlaví neurčuje charakter, mám 3x babinec a každá je jiná. Nejhůř je na tom ale manžel....ten totiž vidí 3lidi* 7 dní v měsíci * 6-7 vložek denně průměr......po porodu třetí mi do telefonu řekl, že to vidí na soukromý spořicí účet, abychom na ty vložky měli.
@orisek56 😀 Mne manzel rekl, predstav si, kdybychom meli tri holcicky a na vane za 10 let stalo 3x tolik samponu...🙂🙂🙂
@felixfelicis tak šampony to se ještě redukovat dá...koupi se jeden litr kopřivovýho a ženské mají smůlu 😅 ale krámy nezredukujes 🤣

Ha, a to opravdu ne 🙂 Je to jiné, ale není to lehčí a není to těžší. Nedělala bych si o holčičkách, obzvláště v pubertě, iluze 🙂