Špatná matka?

21. pro 2022

Nějak poslední dobou těžko snáším různé poznámky od lékařu. Mám dceru 1,5. Umí říct jen mama, táta, tatou(jakože tátovo) to je ze srozumitelných slov všechno. A problém, že jestli nebude mluvit ve dvou líp čeká nás vyšetření. Další poznámky na to, že malá pláče a běží za mnou když já ní chtějí sáhnout. Ve zpráve z vyšetření je dokonce vazba na matku. Jako tak by mě zajímalo jestli je to nenormální, že nechce a brečí. Už jsme slyšeli poznámky typu ty ses teda vzteklá, jako děti tu pláče ale tohle jsem ještě neviděl. Prostě jen klasicky řve a je u mě.

skarma007
21. pro 2022

máme s dcerou úplně to samé :D a ještě když se ji něco nelíbí, začne se třást, ručičky v pěst a vycení zuby... ježiši, vůbec tohle neřešte. Dcera má separační úzkost asi od 8. měsíce do teď, její 15 měsíců...I doma je na mě taky dost fixovaná. Dcera začala říkat od 5. měsíce tata, mama, baba, dada, nene a v podstatě na tom i zůstala, neřekne nové slovo a to jí je už 15 měsíců. Mluvíme na ní často, čtu ji pohádky, začala říkat už teda jo a ne cíleně... Ale pokud Vás doktoři takhle něčím děsí, není to normální. Co by říkali u synovce, když mu za 3 měsíce bude 4 a vůbec mluvit neumí, jen pár slov, větu neřekne, je to zdravý kluk, sestra s ním chodí přes rok na logopedii...

skarma007
21. pro 2022

Mimochodem mi v podstatě neuroložka sama říkala, že je správný a v pořádku, když se dítě bojí takhle doktorů a rychle se žene k mámě, že kdyby to byl opak, tak by si říkala, jak se ta máma k tomu dítěti chová? Je správná matka atd..? V podstatě mi to neuroložka řekla do očí...

karkulka63
21. pro 2022

Já teda nechápu, co je jako špatně na tom, že se dítě bojí a běží k osobě,které důvěřuje.... Nepřestává mě překvapovat myšlení některých lidí. Dcera v roce a půl taky nemluvila, teď ani ne ve 2 a půl už jí jde pěkně rozumět a skládá jednodušší věty, takže pokud rozumí, nestresovala bych se...

me_druhe_ja
21. pro 2022

Nechápu, jakej doktor může mít problém s tím, že 18m dítě nemluví. Je to fakt doktor?

nita1984
21. pro 2022

Hele, za mě … mám doma syna, který nemluvi ani ve třech letech. Dceru, která nemluvi v 19ti měsících. Syn má PAS, dcera pravděpodobně zdravá. Důležité je porozumění. Nicméně nerozumím tomu, co je špatne na tom, ze pokud se do dvou let nerozumluvi, pošlou vás na vyšetření. Ja bych byla šťastná, kdyby nás se synem někdo někam poslal. Všechno si musím vydupat a vyargumentovat, cekacky všude několik měsíců až let. Takže za mě jedine dobře, ze na to doktor nekasle.

nita1984
21. pro 2022

@me_druhe_ja pokud v 18ti měsících netvoří dvouslovne věty, jedna se o opožděný vývoj řeči. Mezi 18-24m se jedna o prodlouženou fyziologickou nemluvnost. Po 24m je na čase, začít řešit.

me_druhe_ja
21. pro 2022

@nita1984 tak to mají snad všechny děti kolem mě opožděný vývoj podle této teorie. 😀 fakt všechny děti kamarádek začaly mluvit po 2 roku nejdřív. A jsou úplně v pohodě. Mezi 18-24m to byla jednotlivá slova. Jasně, jsou děti, mluví v 18m ve větách, ale to je podle mě menšina. Dcera, zdravá, má dva roky začátkem února a frčí si několik slov (v čj i fj, jsme bilingvni), jinak klingonština. 😀 a přijde mi to úplně akorát no....Syn má přes tři roky a nemluví, ale tam jsou celkový problémy od narození ze vším, to je jiný případ..

nita1984
21. pro 2022

@me_druhe_ja to není teorie, to je vývoj řeči podle tabulek. A ano, vysoké procento děti má OVŘ. Třeba sestry děti mluvily ve větách v roce. Nedávno k tomu dávala jedna logopedka vysvětlení, proč děti mluví o mnoho později než dřív. To jen k te poznámce, ze to doktor nemůže řešit. Naopak je fajn, ze na to upozornil a chce to řešit po druhem roce. To je i podle naši logopedky ideální doba. Nehádám se, jen davam k dobru své poznatky.

codal
21. pro 2022

To, že v tomhle věku nemluví, je normální a to, že má vazbu na maminku je v pořádku. Nechápu, proč dělají s dětmi lidé, kteří jim nechtějí rozumět a nechtějí se přízpůsobit jejich potřebám.

me_druhe_ja
21. pro 2022

@nita1984 Já se nehadam, jen jsem ještě vážně osobně neviděla dítě, co by tak brzo cíleně mluvilo. 🙂 Takže jsem nabyla dojmu, že nějaka větší smysluplnější řeč přichází kolem 2 roku. Samozřejmě výjimky u zdravých dětí na obě strany. 🙂 Průměrně.
Ale teda já nejsem moc tabulková no, spíš hodně dám na mateřský instinkt a zatím mě nezklamal (takhle mě doktorka "vyhodila", že syn má jen Moorův reflex a mě to nedalo a byla to epilepsie....)
A proč teda děti mluví o hodně později než dřív? Kvůli TV? Samozřejmě nemůžu mluvit za všechny, ale já i moje kamarádky na děti mluvíme, každý den prohlížíme a komentujeme knizky a stejně to přichází plus mínus 2 roky.

autor
21. pro 2022

@nita1984 a jaký je to vysvětlení ?

nita1984
21. pro 2022

@me_druhe_ja paradoxně TV problém nebyl. Nepamatuju si přesně, jak to vysvětlovala, ale výsledkem bylo naopak to, ze se dětem věnujeme mnohem více než dřív a proto mají menší potřebu mluvit, obecně jsou děti méně samostatné. Jinak ano, také dam na instinkt, proto jsem rada, ze jsem si u syna kolem druhého roku vydupala, ze jeho 5 slov fakt není v pořádku a syn má skutečně PAS. Kdybych to nechala na doktorech, do dneska bych neresila nic.

autor
21. pro 2022

@karkulka63 jo to rozumi. Přines podej. Když neco nechce zakrouti hlavou a řekne e

autor
21. pro 2022

@nita1984 no špatně to není, jenom mám pocit, že je všechno špatně.

nita1984
21. pro 2022

Bohužel, rodičovství je náročná záležitost. Ja u syna neustále slyšela, ze věci moc hrotim a mám mu víc číst 😡 i kdybych mu četla 24/7, to ze má PAS fakt nevyřeším. Takže za mě všeho s mírou, ale na tom, ze dr upozorní, kdy bude případně něco řešit nevidím nic špatného. Vyšetření nejsou žádná hrůza, takže když bude vše ok, člověk má alespoň jistotu, když nebude, začne se to řešit včas. Ono až když člověk začne něco řešit, zjisti, ze to není legrace. Objednaci lhůty od několika měsíců do několika let, téměř všude.

klokanka31
21. pro 2022

Opravdu nejsi špatná máma. Naše dcera se taky doktorů bojí, jsem zvědavá co bude na 3 leté prohlídce 😒 a dlouho mluvila jen citoslovce, máma, táta...až teď v 2 a půl letech se začíná pomaličku rozpovídávat. Vůbec se nestresuj 🍀

autor
21. pro 2022

@nita1984 no a není to taky ta co říkala že je to i přehnaným kojením ?

nita1984
21. pro 2022

Ne, kojeni na to vliv nemá. Ale dudliky, savičky a další ano. Nicméně podstatne je to, ze reálne děti dneska mluví později než třeba před 30ti lety. Jestli je to dobře nebo špatne je otázka. Realita je, ze je to jinak

me_druhe_ja
21. pro 2022

@nita1984 Zrovna bych řekla, že dneska má dudlík a UM průměrně daleko méně děti než před 30 lety, takže v to mělo být spíš naopak ne?🙈

me_druhe_ja
21. pro 2022

@nita1984 Jo, to by aji dávalo smysl. Je fakt, že dneska jsou na matky šílený nároky a někdy nabydes dojmu, že jakmile dítě 100% bdělého casu nerozvijis, neděláš tvořivé věci, nectes, nehrajes vzdělávací hry atp, tak je to špatně. Méně je někdy více. Samozřejmě beru zdravé děti a mám docela "fajn" porovnání mezi oběma dětma, zdravé a nemocné. Té zdravé se logicky tolik nevěnuju a prijde mi dost šikovná.

nita1984
21. pro 2022

@me_druhe_ja hele ja myslím ze zrovna v naši generaci (dneska 30-40let) byla kojena (dlouhodobě) spis menšina … ale faktická data nemám, spis můj pocit. Nicméně taky mám srovnání nemocný/zdravá a ano, mladší se venuju výrazně méně a taky mi přijde výrazně sikovna (přesto, ze v 19ti měsících říká asi 3 slova )

me_druhe_ja
21. pro 2022

@nita1984 Však právě tak jsem to myslela, že dřív se daleko méně kojila a dudlík měl každej, a přitom mluvili dřív. Takže tím to asi nebude....Asi to bude fakt tou extrémní pozornosti matek dneska, fakt bych tomu věřila....
Si vem, že kdysi, jako fakt dávno, se ty děti vychovaly samy v hloučku. Matka porodila a šup na pole.

nita1984
21. pro 2022

@me_druhe_ja Jojo, no, dudlik ale podle mě, málokteré dítě mělo dyl než půl roku …. Naše generace byla obecně vychovávána úplně jinak. Jestli lépe si nedovolím soudit, uvidime co vyroste z dalších generaci. Svět se příliš rychle mění. To jen k tomu, ze dřív to bylo jinak a skutečně děti mluvily dřív a tomu odpovídají i “tabulky”

klokanka31
21. pro 2022

@me_druhe_ja Jenže tenkrát se ty děti tolik neřešily, takže nikdo neví jestli mluvily ve dvou nebo až ve třech letech. Tenkrát se jim dala volnost ve vývoji a bylo...

vineta
21. pro 2022

Tak to, že v neznámý situaci se dítě schová u matky, je snad normální… Dcera absolvuje prakticky všechny svoje (a často i moje 😝) vyšetření u mě na klíně a nikdy s tím nikdo neměl problém. Některý lidi by fakt neměli pracovat s dětma…

iva_kucerova
21. pro 2022

Většinu doktorů bych už dneska poslala do pr.... . Je to úplně normální. Je vidět, že nikdy nezažili naši Ivanku v tomhle věku.

jjasmina
21. pro 2022

Moje malá nemluví pořádně ani skoro ve 3r a taky je to citlivka a teda nikdo nás nikam nehnal

mamikry
21. pro 2022

Uf. Tohle strašení... děti prostě nejsou podle tabulek. Náš nejmladší má 19 měsíců, nemluví a ještě ani nechodí. Umi říct mami, bolelo, bobí(k), malá, bába. Ale většinu času si stejně vše vykomunikuje jinak. Pokud adekvátně reaguje na běžné situace, třeba na hají, nebo jdeme ven, tak bych neměla strach. Mám děti tři. První mluvil ve větách už v roce, druhý začal pořádně až po dvou letech. Je fajn, že se to sleduje, ale nepropadala bych zbytečnému strachu.

tasimia
21. pro 2022

Moje mala před rokem a půl taky neměla nějak velkou slovní zásobu. I ve dvou letech to nebyla žádná slava, klasika. A ted bude mít 2,5 a zda se mi, ze občas nezavře pusu🤣.
Sice ji občas nerozumím, někdy mluví pořád svoji hatlapatlamatilkou, nebo škreka, ale když chce mluví opravdu hezky. Nebo se naučí další slovo a je schopna na všechno říkat. Dva dny jsem poslouchala amut, amut - z doby ledové mamut :D.
Nepochopím doktorky, co očekávají, ze všechny děti budou podle tabulek a dělat něco co mají napsane na zdi, ze by dítě mělo umět, takže bych mu řekla svoje.
Každé dítě ma jiné tempo, jiný vývoj, jinou osobnost. Takže se tim netrap uvidíš, bude se to zlepšovat. Zvlášť ve 3 rano když bude "čí poájku" chci pohádku :D.
Uvidíš a neboj se ;).
A to s tím, ze k tobě běží je naprosto normální, si přece její máma, celý svět a miluje té, a když je něco špatně, je normální běžet za mámou. To je zase kravina toto.. to bych teda nadávala.

ele_nka
21. pro 2022

Syn nemluvil do třech let. Ještě když šel do školky říkal jen věci jako ham, bumbu...nikdo to neřešil, prý se ve školce rozmluví a měli pravdu.