icon

Jaké jsou vaše zkušenosti s objednávkami na Temu?

lujhu
12. únor 2024

Má někdo zkušenosti? Objednal někdo něco od tamtuď ? Chtěla bych teď něco objednat , ale platí se tam předem přišlo vám to v dodací lhůtě? Nebo později

Strana
z4
hojda
15. únor 2024

@alianan Já to hledala na českých eshopech, ale vždy jsem zjistila, že jsou to ty z Ali, Temu, takže akce potahy padá, stejně to potřebuju jen na rok, než koupíme novou sedačku.

te_reza
15. únor 2024

@hojda potahy chci taky prubnout, na fb skupině temu je tam někdo přidával a vypadají úplně v pohodě

hojda
15. únor 2024

@levandulovy_caj aha ,takže to nejsou věci, které tu nejdou koupit, ale jsou tu drahé, nebo ty samé, co na temu za jinou cenu.

alianan
15. únor 2024

@levandulovy_caj Kostýmy na Temu holkám kupuji často, jsou překvapivě kvalitní a hezké. A opravdu ty samé se tu přeprodávají za jednou takovou cenu.

patypresdevaty
15. únor 2024

@levandulovy_caj viz můj příspěvek výše. Sice je "vše" z Číny, ale Číňan nemusí řešit vývoj, reklamu, distribuci, neřeší nezávadnost materiálů, On prostě něco okopčí. To není rovný konkurenční boj, tomu prostě nemůže evropská firma konkurovat ani když taky vyrábí v Číně, natož když to vyrobí tady.
Větší šmejdi už jsou jen ti, co to přeprodávají, od těch samozřejmě nebrat vůbec.

Jednou jsem viděla podrobné porovnání "Venus" holítek od Číňana a originál. Věř, že to fakt není totéž, byť to tak na první pohled vypadá. A tak je to se vším. Prostě to není stejné, jen to občas stejně vypadá.

levandulovy_caj
15. únor 2024

@hojda třeba takový tlakový rozprašovač na domácí čistič jsem na českém webu ještě neviděla 😀
Těch důvodů je prostě víc...

fifinka2020
15. únor 2024

@hojda já tam třeba ráda nakupuji věci na tvoření – pro sebe i pro děti.Ano, opravdu sice takové blbosti, ale právě proto, že dětem to udělá radost, ale nepotřebuji za to dávat dvě stovky (třeba různé děrovačky a podobně). Také jsem tam synovi kupovala pár "kouzel"- jde taky ve směs o drobnosti, které jsem tedy v obchodech horko těžko sháněla (sháněla jsem asi před rokem a našla jen sady, ze kterých nešlo skoro nic použít). Syn si z toho udělal kouzelnické vystoupení a měl z toho ohromnou radost. Pro tyhle účely to stačilo...
Velká výhoda pro mě je, že si můžu nakoupit víc drobností a zašle se mi to najednou a s jedním poštovným – když jsem třeba tyhle věci sháněla přes Allegro, tak člověk musí platit poštovné za každou malou položku, což je opruz. Tak v tomhle vidím bonus.
Ale tohle je prostě morální otázka toho, kde kdo nakupuje – jestli někdo si necha sit oblečení pro děti od českých výrobců (Ano, taky občas nechávám a ráda je podporuju), nebo to někdo nakupuje ve velkých obchodech, někdo z bazarku, někdo u Vietnamců. V tomhle se prostě budou názory a možnosti lidí vždycky lišit a není jen jedno správné řešení. Mně třeba šlo čistě o tu bezpečnost – nebezpečné je dneska samozřejmě kde co, ale taky se někdy z něčeho dělá moc nafouklá bublina. Takže jsem jenom chtěla vědět, jestli má někdo nějaké reálné špatné zkušenosti a pak si to musí každý zvážit sám.

rebe
16. únor 2024

@levandulovy_caj To je zrovna věc, která mi vždycky vrtala havou, proč někdo kupuje. Já jsem prostě dopotřebovala ten s kupovaným čističem, který jsem používala, než jsem si začala vyrábět vlastní, případně ten zbytek vylila, a od té doby do něj liju ten vlastní. Kdybych jich potřebovala víc, tipuju, že v lokální skupince na libovolné sociální síti by to trvalo pár vteřin, protože to je věc, kterou všichni vyhazují. Plastových lahviček nebo lahviček s rozprašovačem jsou v Evropě miliardy, proč sem vozit další?

levandulovy_caj
16. únor 2024

@rebe tohle není jen tak obyčejný rozprašovač... 😀

alianan
16. únor 2024

@rebe Já je také kupuji, ty přímo s čističem jsou nehezké a nelíbí se mi. A asi nejsem sama, když vidím ten výběr různých rozprašovačů a dávkovačů mýdla a jaru.

rebe
16. únor 2024

@alianan Ach tak. Jestli lidstvo potřebuje, aby obaly na čističe byly tak hezké, že stojí za to je posílat přes půl planety, opravdu si zaslouží vymřít.

levandulovy_caj
17. únor 2024

@rebe podívej se kolem sebe doma a určitě najdeš nějaký kus plastu, co putoval z Číny...

drep
17. únor 2024

@levandulovy_caj Nenajdu, protože to prostě nekupuju. Jasně, že je to sociální bublinku, ale nemyslím si, že někdy některá má kámoška nakupovala od čínských šmejdů. Spíš se předháníme, kdo objevil jako novou super českou značku. Fakt, věř mi, že čínských šitů lze žít.

alianan
17. únor 2024

@drep Já uplně nešetřím, hlavně dětem nakupuji oblečení u českých firem, na druhou stranu s chutí nakoupím některé věci v Číně, tyhle dvě věci se nevylučují ani trošku.

Prostě kombinuji, větší věci trvanlivější mám rada hodně kvalitní, kraviny na rychlou spotřebu jako třeba ty dekorace, ozdobně květináče a jiné hlouposti koupím v Pepcu nebo na Temu, to jsou věci, které se mění a doma se jen mihnou. Jo jde bez toho žít, žít se nakonec dá i v naprosté vybydlené rujně, ale já si ráda dělám radost a mám rada hezké prostředí.

bertik20
17. únor 2024

@lujhu nakupuji na temu a zatím vše v pořádku. Zboží zaplatím a dorazí v avizované době cca 14 dní. Jen se nedá změnit místo vyzvednutí zásilky, temu mi ji posílá do nejbližší zásilkovny mému bydlišti, což mi moc nevyhovuje.
Nakupuji ale jen zboží jako jsou dekorace a potřeby do domácnosti. Občas oblečení a boty, elektroniku bych si ale netroufla🤷

drep
17. únor 2024

@alianan však ano, já taky miluju krásné prostředí. A to se neslučuje s ne-ekologií, rychlou spotřebou, drancováním přírodního bohatsví, zneužíváním lidské práce. Zkusila ses někdy zamyslel, že i tu “cetku”, co za týden vyhodíš, protože se ti už nelíbí, musel někdo vyrobit (a dostal za to pár dolarů na hodinu a nejspíš pracoval s výpary bez ochranných pomůckem a je určitě rád, že tenhle měsíc v jeho fabrice ještě ani jednou nehořelo), musel ji z něčeho vyrobit a že k tobě docestovala mnoho tisíc kilometrů? Hezké prostředí může být i “ozdobných květináčů a jiných hloupostí”.

zanett
17. únor 2024

@alianan Muzes prosim doporucit ceskou firmu, kde kupujes detem obleceni, se kterou jsi spokojena? Hledam inspiraci.

zanett
17. únor 2024

@rebe Tohle je proste strasne tezky, protoze napriklad nam nesmi z Temu, Ali, Shein ani Pepca nic pres prah, jsem na tyhle levny nesmysly alergicka a cim jsem starsi, tim vic nesnasim ten konzumerismus, ktery vidim vsude kolem sebe.

Ale napriklad takova moje matka (je jiz v duchodu), ta rada kupuje vnoucatum tyhle levny sunty, protoze ji jde hlavne o cenu. Mym neterim kupuje ty nejruznejsi detske saty z Frozen, ruzne kouzelnicke hulky, princeznovske korunky a podobne zbytecne kravovinky, na kterych je uz z dalky videt, jak jsou nekvalitni a doslova na jedno/dve pouziti. Proc? Protoze....

1) udela vnuckam radost. To je pro ni zasadni. Ona je takovy ten typ cloveka, ktery si kupuje lasku a pozornost ostatnich tim, ze je zahrne darky. A jeji logika rika, ze cim vic darku, tim vic lasky si od odstatnich 'zaslouzi'. Je lhostejno, ze ty darky, jsou levne kramy bez uzitku.

2) protoze je to levne - holt to je proste motivace vetsiny lidi, kteri nakupuji na techto pochybnych eshopech. Cena bude vzdycky hrat prim pro urcity segment populace.

3) nerozumi nebezpeci rozpinajici se Ciny a vsem neblahym dusledkum (ekonomickym, ekologickym atd), ktere podpora techto obchodu ma.

Ono je to strasne tezke, kdyz vetsina lidi v populaci 65+ neumi s temito 'novinkami' zachazet. Vyrustali v uplne jine dobe a nastrahy internetu je zastihly az ve veku, kdy si pripadali stari na to se neco noveho ucit. Ty nastrahy, ktere tohle vsechno skyta, to je pro ne natolik abstraktni, ze si to radeji ani nepredstavuji a radeji ziji v blahe nevedomosti. Ne vsichni samozrejme, ale bohuzel mi rodice do teto kategorie spadaji. Muzu jim porad opakovat, at na techto pochybnych obchodech nenakupuji, at ani neklikaji na zadne reklamy atd, ale je to marny, je to marny, je to marny. Ja prece nemuzu byt jak honici pes a pokazde, kdyz se objevi nejaky dalsi pochybny obchod, promlouvat matce do srdce, at tam nic nekupuje. Je to dospela, svepravna zenska s volebnim pravem, nemuzu ji zablokovat internet atd. Holt ona si musi nest nasledky sveho chovani, jakkoliv je to pro me bolestne to zpovzdali sledovat.

rebe
17. únor 2024

@levandulovy_caj Přesně tak, Evropa je plná plastu který sem doputoval z Číny. Proto mi přijde absrudní objednávat a s obrovskými ekologickými i ekonomickými důsledky sem nechat poslat další proto, že "vypadá lépe".

rebe
17. únor 2024

@zanett Taky znám. Nemohu ovlivnit, co jim babička nakoupí. Ale mohu ovlivnit, co si od ní odvezou k nám domů. Zrovna ty polyesterové šatičky, v jejichž blízkosti někdo škrtne zápalkou a dítě bude obalené žhavou seškvařenou hmotou, na mých dětech dveře jejího domu neopustí. Má ve skříni troje a stačilo, další se zatím neobjevily. Nikoho neodsuzuji za nákupy, jejichž logiku nechápu, ale to nic nemění na tom, že to nechápu a přijde mi fér sem tam naťuknout téma, jestli to opravdu nejde dělat lépe.

drep
17. únor 2024

@zanett na mě dotaz nebyl, ale troufám si říct, že se docela orientuju. Holčičí šatičky a mikiny: Máma v Lese, Hadr a Babí. Trička: Hadr a Babí, VMart, Likka. Softshell: youngprimitive, Máma v lese, Wamu. Legíny: Nice Belly. Meríno: tílka Woolies (to jsou Slováci, já s tím jsem v pohodě), Sensor, Crawler. Funkční bambus: suspectanimal. Pyžama: Vmart, Betty mode.

zanett
17. únor 2024

@drep Dekuji za vycerpavajici vycet 🙂

drep
17. únor 2024

@zanett rádo se stalo, všechny tyhle mám na vlastním dítěti ozkoušené. A třeba ty softshellky od youngprimitive jsem si říkala (kabátek a kalhoty) jsem si říkala, že jsou brutálně drahý. Moje mrňavá teroristka v nich chodila tři sezóny (a že jsme venkovní lidi, takže neustále odrbávala stromy, kameny, skály), padala a po těch letech jsem je plně funkční dala kámošce - na kabátku udělala nějaký flíčky, jinak byly úplně bez vad.

alianan
Odpověď byla odstraněná
te_reza
17. únor 2024

@drep oblečení na temu nekupuji, nicméně jsem mrkla na první tvoje jmenovaný shopy a jestli se v těchto částkách pohybují všechny tebou uvedené e-shopy, tak to je pro spoustu rodičů nedosažitelné. A já bych mikinu za tisícovku dítěti nekoupila už z principu.

drep
17. únor 2024

@te_reza já neříkám, že je to laciný. Ale zároveň vím, že je všechno absolutně zdravotně nezávadný, že autoři dostali zaplaceno, že to ke mně dojelo z Ostrova nad Ohří nebo z Liberce. A moje dcera holt nemá plnou skříň hadrů, ale jedny šaty s dlouhým a jedny s krátkým na nejmíň tři sezóny. A kdybych měla třeba u těch YP věcí ze softshellz spočítat cost per wear, tak se skoro vsadím, že mě to ve finále vyjde líp než fast fashion, která se za půl roku rozpadne.

alianan
17. únor 2024

@te_reza Já mám výhodu, že mám skoro dvojčata stejného pohlaví, takže nemám problém připlatit si za kvalitní dětské oblečení, protože cenu vlastně dělím dvěma, holky oblečení dědí.
Kdybych měla jedno dítě asi dražší oblečení nakupuji po bazárcích a jedu hlavně to H&M, které je po slevách celkem levné.

Mě se kolikrát i Pepco oblečení líbí, holky ujíždí na sukýnkach a načančaných tričkách, fakt jim to i sluší, ale párkrát vypereš a vyhodíš, v tomto směru je to nakonec dražší než tričko za pár stovek, které vím, že je nezávadné a v pohodě vydrží i na mladší holku.
Nehledě na to, že buhví co se z těch mizících barev uvolňuje a ekologie dostává dle mého více zabrat než koupí rozprašovače z Temu.
Ten rozprašovač vydrží dlouho, tričko chvilku. Lidi, co nakupují v Pepcu pravidelně, musí vyprodukovat neskutečné množství hadrů na vyhození.

marge_s
17. únor 2024

Btw : Videli jste ty hromady hadru v chudych zemich, kam je vyhazuji prave tyhle retezce? Se mnou to malem seklo 🤦🏻‍♀️

marge_s
17. únor 2024

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-d...

“Oblečení, jež řetězce vyřadí ze sortimentu, končí na gigantických skládkách v Africe a Jižní Americe”

te_reza
17. únor 2024

@drep nekoupila bych tak drahý kus proto, že konkrétně z těch malých velikostí dítě vyroste skokem, takže mikina za litra ve velikosti 80 jsou za mě vyhozené peníze. Ve větších velikostech bych ho nekoupila proto, že moje dítě není úplně princezna a představa, že mi přijde s dírou v kousku za litra, tak mi křupne cévka. Nové oblečení do školy ji v klidu koupím v lidlu, gate, takku. Ve slevách nebo bazaru h@m. Nemám problém kupovat v sekáči a to i pro sebe. Ale drahý oblečení kupuju jen třeba bundy nebo boty.

Strana
z4