icon

Kratší rodičovská - nový zákon. Jaký na to máte názor?

carmilla
8. čer 2016

Ahoj holky, dneska mi padl do oka článek, kde se řeší potencionální budoucí možnost čerpání rodičovské během jednoho roku s tím, že by objem peněz zůstal stejný - čili měsíčně by rodič pobíral větší částku. Má to prý motivovat rodiče, aby se vraceli co nejdříve do práce. Odkaz zde: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1810057... Viz citace z článku: "Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš podotkl, že navrhované opatření motivuje příjemce, aby „peníze rychle vyčerpali a rychle se vrátili do práce“."
Jaký máte na tohle názor? Využily byste takovou možnost? Máte pocit, že má stát ošetřené, jak bude o tyhle dětičky postaráno? Nemám pocit, že by v ČR fungovala nějaká stabilní síť jesliček, roční dítě přece do klasické školky nepatří...ani je tam nepřijmou.
Já sama mám trochu obavy vypadnout na tři roky z pracovního rytmu...takže bych tuto možnost v podstatě uvítala (na plný úvazek bych asi pracovat nešla, ale alespoň částečný bych uvítala už kvůli možnosti zůstat v kontaktu s profesí). Žádnou velkou kariéru nebuduji - jsem učitelka, ale mám přirozeně strach, že ztratím pracovní návyk, přehled...že budu po pár letech prostě "out".
Zajímal by mě hlavně názor maminek, co třeba před touhle volbou stály...je podle vás lépe být co nejdéle doma s dítětem, nebo vidíte větší přínos v brzkém nástupu do práce?
Díky za všechny názory a zkušenosti.

Strana
z6
petralauf
10. čer 2016

1) Vybrat si roční RD ještě nemusí znamenat, že budu doma s dítětem jen rok. Nikde není psáno, že ty peníze musí člověk okamžitě do puntíku utratit - do práce jde jít i po dvou letech, rok nic nepobírat a mít našetřeno.

2) Chci mít děti brzo po sobě, a tak určitou část peněz nestihnu vyčerpat - budu pak doma se dvěma dětmi za jeden příspěvek, místo abych si ho vyčerpala dvakrát po sobě, a tak bych raději volila kratší variantu, abych o ty peníze nepřišla. Zní to trochu jako ždímání státu, ale od toho máme trochu jiné skupiny obyvatel než maminky, které se dětem opravdu věnují... stát by měl pořádné lidi s dětmi podporovat, jsou to jeho budoucí daňoví poplatníci.

3) V zahraniční to často postrádá lidský rozměr (viz bývalá fr. ministryně, která se do práce vrátila 4 dny po porodu). Nechápu prospěšnost systému zaměřeného na produktivitu matek a generování práce pro jesle a chůvy, když pak děti vidí rodiče jen u večeře a hlavně nejsou kojené, což se ve finále může společnosti prodražit. Viz opět Francie a průměrné kojení 3 týdny, a který evropský stát pak nejvíce utrácí za léky? Možná v tom je souvislost.

pajuska252
10. čer 2016

Mě teda přijde i ve dvou letech jít od dítěte moc brzy, ale tak ať si to každý udělá tak jak to vyhovuje jemu, že. Já po výšce hledala rok práci, pak dělala pitomou prodavačku a teď se do práce rozhodně nepohrnu, jestli to pude do tří let chci druhého prcka, s tím taky zůstat 3 roky a pak se uvidí. ale koho to od toho malého úžasného jednoletého dítěte táhne do práce a chce ho přenechat když pořádně neví, jak o něj bude postaráno, ať si jde. mělo by být na výběr a ať si dělá každý to kam ho to srdce táhne...

zuzineckah
10. čer 2016

@blahova_andrea ano, přesně jak píšeš, já jsem si to neuvědomila🙂

zuzineckah
10. čer 2016

@pajuska252 z tvého příspěvku táhne přesně to, co by nemělo - je to každého věc jak si to zařídí. Když bude žena dělat "pitomou prodavačku" tak asi tu pracovní motivaci logicky nemá, obzvlášť, když tam skončí po VŠ, to naprosto chápu. Je jasné, že se tady nebavíme o maminkách, které vydělávají 20 tisíc hrubého... Když bude žena odcházet z vysokého manažerského postu nadnárodní společnosti (třeba moje sousedka), tak se na to bude dívat úplně jinak 🙂 A nemyslím, že proto své dítě miluje méně než ty, nebo že ho o něco ochuzuje.... Ji třeba firma po roce nabídla home office a ona na něm další rok fungovala, pak šla malá do soukromé školky na 4 hodiny denně a ona na zkrácený úvazek do práce. Podle mě perfektní řešení, nemluvě o finančním přínosu pro rodinu.
O barák dál bydlí rodina, kde po roce přešel na MD tatínek, protože maminka nechtěla přijít o dobré místo. A jsou taky spokojení.

blahova_andrea
10. čer 2016

@zuzineckah tak teda já mít 20 hrubého, tak se skoro považuju za tu majetnější maminku 😅

andreaandrejka
10. čer 2016

@blahova_andrea Jenže ani my, co máme 20-22 hrubého na tento příspěvek nedosáhneme 😀

blahova_andrea
10. čer 2016

@andreaandrejka 😀 tak to pak jo

jujatko
10. čer 2016

Nečetla jsem předchozí komenty. Pracuji na VŠ a po roce jsem se vrátila na jedno odpoledne v týdnu. A upřímně si neodkáži představit, že bych pracovala více dní v týdnu. Nyní jsou malé dva a přijde mi, že až teď si tu mateřskou začínám docela "užívat" a malá je můj parťák.
Možnost vrátit se do práce po roce už máte i nyní. Jen budete prostě rodičovský příspěvek brát do dvou let dítěte.
Nemyslím si, že by tento Vámi citovaný návrh byl určený pro všechny, ale spíše pro ženy, které pracují na vyšších pozicích a dítě pak svěří např. nějaké chůvě. Prostě si zaplatí hlídání. Rozhodně se určitě nepředpokládá, že by se rozšířila síť "státních" jeslí. Ale je to prostě možnost vyčerpat částku během jednoho roku a pak si na své náklady zajistit hlídání.

zuzineckah
10. čer 2016

@blahova_andrea to chápu. Ona měla za ten poloviční úvazek 80 čistého + benefity, na které se dá dosáhnout opravdu jen u těch velkých firem a běžnému člověku se ani nesní... To se pak opravdu jinak na vše pohlíží. Taky má těch povinností a zodpovědnosti hodně, nemluvě o jazykové výbavě a pod.

zuzana_ka
10. čer 2016

Holky, člověk míní život mění. Mám svojí zkušenost s dvouletým rodičákem. Malá šla do jeslí ve dvou letech. Zvládá to perfektně. Je moc šikovná a kolektiv má ráda. V tom problém není. Největší problém vidím to, že je věčně nemocná! Jsem co měsíc tak týden a půl na OČR.
K zamyšlení - nebylo by lepší zůstat doma déle s dítětem a mít klid, než pořád lítat po doktorech, platit soukromé jesle a stejně nechodit pořád do práce?
Příště budu volit min tříletou variantu...

blahova_andrea
10. čer 2016

@zuzana_ka pokud to bereš jen z titulu nemocnosti, tak tím nic nevyřešíš. budeš déle doma, ale pak tě práce a dítko školka nemine a tudíž vás čekají i ty nemoci a častá očr ☹ jen to oddálíš

andreaandrejka
10. čer 2016

@zuzana_ka No jo, to je určitě na prd, ale nic to nemění na tom, že i maminky s tříletou variantou mívají nemocné děti a jsou na tom stejně jako ty ☹

zuzana_ka
10. čer 2016

@blahova_andrea
@andreaandrejka
to sice máte pravdu, že i kdybych jí dala ve třech letech do školky, tak by to tu nemocnost nevyřešilo, s tím souhlasím!
Ale přece jen jsou ty tříleté děti šikovnější a už umí dobře smrkat a i léčba je jednodužší, než odsávat dvouletáčkovi soplíky a doslova mu rvát medecíny silou do pusy☹
Taky když bude chodit do státní školky kde budu platit kol 1200 s tím že stravné se v případě omluvení kompenzuje, tak je to lepší než 6000 za jesle, kde je jedno jestli dítě chodí nebo ne!

blahova_andrea
10. čer 2016

@zuzana_ka souhlas

bustedka
10. čer 2016

A jak to tedy dělají ve všech jiých státech?V USA vám podrží místo asi 3 měsíce, v Austrálii max 18měsíců i ve Francii je mateřská na 3 měsíce,, pak nemáte ani podržené místo a ani žádné peníze od státu. Je pravda, že v těch státech je jinak propracovaný systém jeslí, ale i tak... ženy nezůstávají s dětmi doma, protože si to ve většině případů nemohou dovolit.

zuzana_ka
10. čer 2016

já osobně už bych si nenechala diktovat prací osobní život. Pokud zaměstnavatel o mě stojí, tak mi to místo podrží, pokud ne, tak o takovou práci nestojím! Nejvíc to odnese malé dítě. Už bych to neudělala...

chris_n
10. čer 2016

@carmilla za mě, pokud by to jen trochu šlo, a bylo to finančně únosné, tak bych se v cca 1,5 roce dítěte vracela na částečný úvazek do práce. vidím, jak to tady v Nemecku je (jesle tu nejsou opravdu nic levného, celodenní jesle jsou za cca 300€ mesicne, ale jiné bundeslandy to mají jeste drazší). Ale zase, tady dost zenskych sice brzy nastoupí do práce, ale jeste dlouho pracují jen na částečné úvazky, protoze spousta zařízení není uzpůsobená na celodenní péči.

chris_n
10. čer 2016

@andreaandrejka kolik je pro to vyměřovací základ? ja to nečetla?

andreaandrejka
10. čer 2016

@chris_n Přesně nevím..manažerské platy a tak....

chris_n
10. čer 2016

@bustedka paradoxně dost zen v nemecku zustava jako hausfrau doma. Nebo jde fakt na minimální uvazek. vidím to okolo sebe.

chris_n
10. čer 2016

@andreaandrejka takuz při 20 tisích mesicne je příspěvek přes 13 tisíc korun. To je celkem příjemné.

andreaandrejka
10. čer 2016

@chris_n To určitě 🙂

jujatko
10. čer 2016

@bustedka Já myslím, že je to o tom systému - nejen státním, ale celkově, jak je to v zemi nastavené. Tady třeba ještě nejsou tak rozšířené ty chůvy - maminky, kdy třeba jedna hlídá 5 dětí. A cenově to třeba nevychází tak neúnonosně. A celkově je jiné smýšlení lidí. Matka, která se vrací dříve do práce, je karieristka, necitlivka, nematka atd. V jiných zemích je to prostě bežné. Neřešme, co je vhodné pro dítě atd., ale je to prostě tak. Stejně tak je jinde běžné, že když chtějí rodiče večer vyrazit, tak dítě hlídá chůva. Tady se na vás budou koukat skrz prsty. Samozřejmě - hlídání je velký zásah do rozpočtu a v procentuálním vyjádření je to v ČR pořád vyšší část příjmu než jinde. Ale věřím, že pokud by byl nastaven celkově jiný systém, tak i to soukromé hlídání bude levnější. Je to podobné s penzijním pojištěním - na západě je běžné, že si prostě lidi od dvaceti spoší na důchod - a to relativně vysoké částky.

chris_n
10. čer 2016

@andreaandrejka tak skoro 14 tisíc. Ja, jak jsem psala, bych stejne asi dřív, jak v 1,5 roce díte do školky nedala. Ale myslím, že je to fajn možnost. A zároven dobre, ze je to ošetřené výší příjmů

kristyna90
10. čer 2016

ahoj, ziji uz par let v zahranici a s kratkou rodicovskou mam zkusenost... nikdy jsem si nedokazala predstavit ze bych dala tak male dite do jeslicek.. ale drive to tak byvalo i v cesku... tak tedy tu jsem mela 3 mesice po porodu materskou (2materska + 1 mesic pokud kojite) a pak je na vyber pul roku doma a nebo rok s tim ze pracujete na polovicni uvazek... vybrala jsem si variantu pul roku... kdyz jsem se dozvedela ze pokud jsem v dobe narozeni ditete hlasena na pracaku tak na rodicovskou nemam narok vubec malem me trefilo.. nastesti mame s pritelem stejneho zamestnavatele tak jsme to udelali tak abych s malym mohla toho pul roku byt.. bylo neskutecne tezke pro nej i pro me se od nej odtrhnout a po 9 mesicich ho dat do jesli.. nastesti jsme tam zacali vhodit uz v 8 mesicich po pul hodine pak po hodine az si maly zvykl... do toho musel zacit chodit i k chuve o vikendu protoze mame s pritelem oba praci, ve ktere jsme i o vikendu.. nastesti mame 2 dny volne tak nam to ten vikend nahradi... ale je to hrozne maly rano vstava v 6 ja jfu na 10 do prace( do jesli nam ho muzou vzit az od 12 protoze nemaji rano misto) pritel jodi nastesti na 12 takze ho vozi.. a ja si ho o pul 6 vyzvedavam.. a pritel se vraci az v noci... takze kontakt s malym minimalni:( pokud ve skolce usne tak mi vydrzi treba do tech 8 vzhuru tak si ho jeste tfochu uziju ale kdyz nespinka prijedeme domu a za hodku se jde koupat:( ale na druhou stranu musim rict, ze je ve skolce spokojeny a to same u chuvy🙂 kazde rano se tam tesi.. jen zminim skolku nebo jde se k elise tak maly vytahuje boticky a ceka u dveri🙂 a navic.. driv to byl hrozny mamanek.. nnikdo se na nej nesmel podivat a ted jde ke skoro ke vsem🙂 a take se mnou se vice mazli🙂 coz nikdy nedelal🙂
prave sedim v praci a odpocitavam minuty kdy si pro nej pujdu🙂

dendulinaaa
11. čer 2016

@chris_n 300EUR znamená nic levného???? 😀 😀 😀 Kolegyně v NL dávala malého jen na 3 dny v týdnu a platila 600EUR 😝. 300 by byla těžká pohoda, navíc já la na mateřskou 6 týdnů před porodem, takže bych se musela vrátit už v 10 týdnech miminka. Malý měl tou dobou sádry až pod zadek, to by měli v jeslích asi velkou radost 😀 😀 . Fakt jsem radši šla zpátky do civilizace. Platit jesle a ještě doktory, to už nevím, co bychom jedli 😕

chris_n
11. čer 2016

U státní školky mi to levné nepřijde. Soukromá je jiný level. Tam platíme 6€ na hodinu. Resp. Státní školka je tu 120€ na měsíc. Při nás by bylo 300 měsíčně prostě moc.

chris_n
11. čer 2016

Ono pak taky záleží na celkovém příjmu rodiny, že... nevím jak se pohybují platy v NL. Ale tady je průměrná mzda 3 tis. Hrubého..

sammaelka
11. čer 2016

@andreaandrejka Dokonce ani s 18ti hrubeho neni na nic narok ☹

merope
16. čer 2016

Jsem jako OSVČ + učím na VŠ. A počítám s tím, že pokud se mi nějak zadaří a budu mít dítě, tak stejně velmi brzy budu chtít chodit na pár hodin učit. Partner pracuje z domu, takže asi žádný problém, aby byl s dítětem i on a užil si ho (a v nejhorším domluvíme chůvu, která mu doma pomůže, ale bude tam s ním).

Stát stejně nabízí nějakou částku peněz a když ji čerpám déle, víc nedostanu - takže se vyplatí vzít nejkratší variantu a potom případně přejít na "péče o dítě do 6 let věku" (aby se nemusela platit zdravka, sociálka, samozřejmě vrátit ŽL, ale to už by se nějak vyřešilo) - ale nesmí se samozřejmě vše hned utratit, ale utrácet přiměřeně a zbytek si schovat.

Strana
z6