Kratší rodičovská - nový zákon. Jaký na to máte názor?
Ahoj holky, dneska mi padl do oka článek, kde se řeší potencionální budoucí možnost čerpání rodičovské během jednoho roku s tím, že by objem peněz zůstal stejný - čili měsíčně by rodič pobíral větší částku. Má to prý motivovat rodiče, aby se vraceli co nejdříve do práce. Odkaz zde: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1810057... Viz citace z článku: "Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš podotkl, že navrhované opatření motivuje příjemce, aby „peníze rychle vyčerpali a rychle se vrátili do práce“."
Jaký máte na tohle názor? Využily byste takovou možnost? Máte pocit, že má stát ošetřené, jak bude o tyhle dětičky postaráno? Nemám pocit, že by v ČR fungovala nějaká stabilní síť jesliček, roční dítě přece do klasické školky nepatří...ani je tam nepřijmou.
Já sama mám trochu obavy vypadnout na tři roky z pracovního rytmu...takže bych tuto možnost v podstatě uvítala (na plný úvazek bych asi pracovat nešla, ale alespoň částečný bych uvítala už kvůli možnosti zůstat v kontaktu s profesí). Žádnou velkou kariéru nebuduji - jsem učitelka, ale mám přirozeně strach, že ztratím pracovní návyk, přehled...že budu po pár letech prostě "out".
Zajímal by mě hlavně názor maminek, co třeba před touhle volbou stály...je podle vás lépe být co nejdéle doma s dítětem, nebo vidíte větší přínos v brzkém nástupu do práce?
Díky za všechny názory a zkušenosti.
A ví někdo, jestli se to nakonec schválilo? Nikde nemohu dohledat, jestli to nakonec prošlo parlamentem nebo ne.
Je to fajn návrh, ale pokud je cílem dostat maminky (resp. jim umožnit) vrátit se co nejdřív do práce, tak začali od zvláštního konce. Nejdřív musí vzniknout zařízení, kam děti umístit. Do státních jeslí je zázrak se dostat a soukromých je málo a ještě jsou tak drahé, že jsou dostupné jen pro ty, co mají nadprůměrnou mzdu. Dále by se měli více podporovat zkrácené úvazky, protože volba být úplně bez práce nebo makat 40 hodin týdně je dost omezená. A v neposlední řadě tu panuje názor, že dítě do 3 let patří do bezvýhradní péče matky a kdo to tam nemá, tak je div ne hyena...
Holky, četla jsem jen první stránku příspěvků, tak nevím jestli to tu už nezaznělo. Státu nejde o pomoc matkám, ale o výběr více peněz do státni kasy. Čím dřív se matky vrátí do práce, tím víc na tom stát vydělá - tím dřív budou ženy odvádět daně. Na konci léta vyjde na toto téma v češtině skvělá knížka, autorem je Steve Biddulph, a je o tom, jak umístění dítěte v brzkém věku do jeslí výrazně poškozuje jeho vývoj. Čerpá z mnoha studií, které si vlády jiných zemí zadaly kvůli stejné věci - chtěly podpořit myšlenku, že je fajn nahnat ženu co nejdřív do práce a dítě odložit do jeslí. Jenže vyšel vždy opak. (Studie jsou opravdu čtivě popisované, např. se nevyvinou různé části mozku - potvrzeno průběžným vyšetřením na magnetické rezonanci.) Následek je kromě negativního pohledu na svět i různé poruchy chování. Nejde to napsat takhle ve zkratce, knihu opravdu doporučuji tomu, co váhá, zatím je v angličtině. Nutnost je 2 roky s dítětem doma, ideálně 3-4. Koneckonců tohle věděl už někdy v šedesátých letech Prof. PhDr. Zdeněk Matějček, CSc., světově uznávaný dětský psycholog.
Pokud zůstanou zachované i další možnosti volby RD, tak proč ne. Ať si každý rozhodne, jak potřebuje nebo jak to cítí.
Někdo má možnost pracovat z domova, nebo na poloviční úvazek, další má možnost péče napůl s tatínkem, další má v zádech babičku v důchodu a někdo prostě nemá dítě o tolik důležitější,než práci...... Prostě každý to vidí jinak a je dobře, pokud si můžeme každý vybrat to, co nám vyhovuje.
Já jsem na děti a domácnost sama, máme to tak nějak rozdělené. Tatínek nás zajišťuje finančně. Když je doma, tak chci, aby byl hlavně s dětma a ony si ho také užívaly.
O babičky se také opřít nemůžu.
Proto jsem byla s dcerou na 3 roky a s malým jsem od začátku chtěla být doma dýl. Když mu byl rok, domluvila jsem se se zaměstnavatelem na roku neplaceného volna a prodloužila jsem si rodičák na 4 roky. Nemůžu mít poloviční prac. dobu, ani nijak kratší, nemůžu pracovat z domova.
Problém v tomto všem vidím hlavně v tom dalším. Kratší varianty nejsou podle mě dostupné pro každého.
Pokud chci dát dítě do školky-jeslí dřív-není kam. Pokud půjdu do práce a budu platit chůvu-tak nejsem s dítětem a půlka platu padne na hlídání-to je postavené na hlavu :-/
Ale jak jsem psala na začátku-jiní mají babičky, tatínky v jiném pracovním rytmu-takže pro ně je to pak další možnost.
Při delší variantě vám zase zaměstnavatel nemusí držet pozici.
Co jsem ale zaznamenala je fakt, že jakmile chcete být s dítětem doma dýl - tak se vám jednoznačně nechce pracovat. Vžívá se tu trend chodit jen na 2 roky, kvůli penězům hlavně. Kdo je tedy doma dýl, tak se "musí obhajovat", třeba tím,že nesehnal školku.
Když řeknu, že chci být doma 4 roky, tak se mě lidé ptají jestli ještě chci pracovat 🙂. Tak odpovídám, že ne, že mě baví se flákat a mám vzor ve tmavších spoluobčanech.
Dítě potřebuje šťastnou mámu. Pokud je máma doma frustrovaná a nebaví jí to, ať jde klidně do práce třeba i na zkrácený úvazek. Proč něčemu bránit? Dát dítě na den dva do jeslí nebo dětské skupiny mu podle mě neublíží, ba naopak. Každý si to ale musí sám zvážit. To co vyhovuje jednomu, nevyhovuje druhému. Jen mám pocit, že pokud se máma rozhodne nebýt s dítětem doma 3 roky je v očích společnosti špatná a krkavčí matka. Pokud by tedy návrh na roční rodičovskou prošel, tak se ženy dostanou celkem pod tlak ve smyslu ne zrovna lichotivých vyjádření na svoji adresu. Chápu touho neztratit kontakt z prací, sama jsem zůstala doma jen několik měsíců a postupně se vracím do práce. Z práce se těším domů a od dítěte do práce. Našla jsme si prostě model mě vyhovující. Někomu vyhovuje být doma, každému co jeho jest. Já se řídím jednoduchou poučkou. Je li šťastná máma, je šťastné i dítě.
@carmilla já si myslím, že ten pracovní návyk ani moc neztratíš, já byla doma pět let a po návratu do práce stačilo jen pár dní než jsem se do toho zase dostala a pak mě ani nepřišlo, že jsem byla takovou dobu doma, prostě jako by to bylo jen pár měsíců a ne tolik let.
Jinak u svého třetího dítěte dokonce uvažuji o rodičáku na čtyři roky s tím, že budu po tu dobu dělat brigády, máme doma babičku takže to snad takhle půjde.
Raději své třetí dítě dám do školky déle, zaprvé bude na to více zralé, zadruhé finanční důvody, školné, obědy, různé akce, kroužky......to je za ten rok pěkná palba.
@mmlenka v současné době mohou vznikat Mikrojesle,mohou je zrizovat města na dotace, jedná maminka může pečovat o max čtyři děti, což si myslím, že je dobry krok.
http://www.mpsv.cz/cs/23543
Rozhodně je to fajn návrh, když by si to mohl každý vybrat dle svých možností.
A jaký názor tu panuje...to je mě osobně uplne jedno. Podle něho bych byla ta nejhorší matka na světě, protože práci jsem přerušila na dobu nezbytně nutnou, ale od půlroku malé opět pracuju, pravda, hlavně z domu, a ne naplno, ale pracuju. A rozhodně se jako hyena necítím.
@guinea tady došlo asi k nepochopení celého tématu - je to (resp. bude to, pokud to projde) JEN možnost, další z několika, což je samo o sobě dobře.
Nicméně s názorem doktora psychologa nevímjakého se absolutně neztotožňuji. Už z podstaty věci je to naprostý nesmysl...
@guinea já s tím naopak souhlasím, dítě by mělo být u matky co nejdéle, dříve to bylo samozřejmostí, že matka zůstávala s dětmi doma (myslím dobu našich prababiček), za komunismu se to změnilo a mění se to neustále, momentálně bych řekla, že přibývá hodně žen co se chtějí vrátit co nejdříve do práce, ale myslím si, že to není dobře, malé dítě má velké citové pouto k matce a potřebuje jí, jaké pak ty děti budou? Když šikana mezi nimi je už i ve školkách?
@kockopes2724 jo a v západní evropě byl komunismus?
@chris_n s komunismem přišla doba kdy ženy chtěly také začít pracovat, rovnat se svým manželům, v západní evropě nastalo v podstatě to samé, říká se tomu emancipace a přišla prostě s dobou ať byl režim jakýkoliv, ano pro ženy to bylo jen dobře, názor, že žena musí být jen u plotny a starat se o děti také samozřejmě nesdílím, ale prostě když se žena rozhodne mít dítě měla by počítat s nějakou dobou kdy se mu bude muset plně věnovat, nechvátat hned do práce, ale je to na každým, komu to tak vyhovuje dávat dítě do jeslí, je to jeho věc
komentáře jsem nečetla tak nevím co se řešilo a co ne.
Co vím tak by se měli začít brát do školek děti od 2 let (mám sestřenku a známí v MŠ a ty si to nedovedou představit - ale myslím, že toto je krok k tomu aby matky šli dřív do práce a myslím, že rok doma je málo (i když já se snažím sem tam nějakou brigádu vzít. malému je 14m a nedovedu si předsavit ,,ho opustit´´ i když teď je to trochu rebel tak odpočinek by se šikl 🙂. Já mám RP do 2 let dítěte a pak nastoupím do práce - chvíli pohlídají babičky a pak jde od 2,5 let do školky kam by ho u nás měli vzít 🙂
každopádně pokud chtějí toto zavést měli by také myslet na t že je potřeba kapacita školke popř. jeslí > která je nedostačující > co vím tak v mém okolí jsou jesle jedni a tom 20km od nás a další pak 38km
@kockopes2724 tak bych to nevedela2na komunismus. Moje máma třeba pracovala z domova až do doby, než jsme obě se ségrou chodily na ZS a mohly být buď sami doma nebo v druzine
Tak kdyz chce stat abych sla driv do prace, tak at zaridi misto pro nase decka v jeslich/skolkach at vybuduji nove, bude i vic pracovnich pozic, ale nehodlam jit po 2 letech do prace a platit za skolku 10ku protoze ve statni bude narvano, pracuji stejne o vikendech uz ted a hlidani mam, penize vydelam, ale ne kazdy ma tu moznost a nejde o me, chci take aby dite bylo mezi svymi a vyradilo se, bylo v kolektivu, hriste a kamaradciny deti podle me v tomhle nestaci, jak rikam, at zaridi nove skolky, snad to nezustane jen u slibu....
Vím, že je to mimo téma, snad prominete. V severských zemích největší počet sebevražd - to k tomu zde zmiňovanému výzkumu.
@mmlenka a naši to vědí, samozřejmě, babička mi hlídá,kdyz pracuju. Jsem na malou sama, nemá kdo jiný hlídat. Taky doufám, že e to ujme, bylo by to fajn. U nás ve městě jesle jsou, pracují tam dvě moje sestřenice, takže bych tam měla místo, přestože je nával..A momentálně vznikají další, zdarma, z dotací...A je to dobre.
Možnost až čtyřleté rodičovské dovolené v ČR považuji za jednu z mála věcí, které u nás fungují. Dokud je tam jen ta možnost jít do práce dřív - nemám s tím problém, každý dle svého uvážení. Spíš se bojím , aby to časem nezačlo směřovat k povinnosti...
No, když se nad tím zamýšlím s odstupem, tak ta možnost je fajn...je to prostě jen jedna z eventualit a pokud se to "vysokopříjmovým" maminkám vyplatí, proč ne. Asi se skutečně nepředpokládá, že této možnosti budou využívat třeba prodavačky, zdravotní sestřičky, učitelky apod. Rozhodně nikoho neodsuzuju za to, že chce co nejdříve pracovat...Já bych od malinkýho miminka neutíkala, ale že budu tři roky jen doma, to si představit neumím...Jsem učitelka, tak doufám, že bych třeba někde splašila pár hodin, abych přišla na jiné myšlenky a měla pocit, že se udržuji v oboru.
@carmilla Ahoj,ja jsem si vybrala dvouletou variantu a pak bych si chtěla najit jen polovicni uvazek nebo brigadu. Ale s malym chci byt doma do trech az ctyr let. Do prace chci jit castecne kvuli penezum a take abCh nevypadla z rytmu,ale zaroven si dite v tomto veku chci vychovavat sama. Takze to neni spatny napad,ale musi to mit ta matka srovnane jestli prace nebo dite a nebo nejlepe zkombinovat to tak jako ja. Otazka je jestli mi moje predstava vyjde ☺a dalsi vec je ta aby toho zamestnavatel nezacal zneuzivat a nenutil maminy se vrati po roce stuj co stuj.
@michaelaela nutit nebude moct , když je že zákona nárok na 3 roky. Teď snad zaměstnavatel nutí ve 2 letech?

@merope Péče o dítě je do 7 let. A sociální neřešíš ani tak (samozřejmě za předpokladu, že nejsi OSVČ). Stát za tebe platí jen ZP.