Mateřská, mám na ni právo nebo ne?
Pracovala jsem pro jednu společnost dost roků na to abych právo sice měla ale nevím si rady proto že jsem před rokem přesněji v únoru onemocněla. S tím že mi smlouvu vždy prodloužili jen na jeden rok. Má smlouva končila koncem roku toho minulého. Poslali mi dopis na konci roku že mi již smlouvu neprodlužují ale já jin nic mimo to že jsem odevzdala věci nepodepsala. Tudíž jsem stále zaměstnancem pod onou firmou. Ale na sociálce se semnou absolutně nebavili když jsem se zeptala zdali nárok na mateřskou mám mi bylo řečeno že ochranná lhůta byla 180 dní což bylo do konce června vyprchala a tudíž nárok nemám. Ale já nejsem vedená nikde na úřadu práce ani nic podobného tudíž nechápu jak by se mi tahle ochranná lhůta mohla týkat. Navíc za mě zaměstnavatel stále platí sociální a zdravotní. Tak proč na mateřskou nemám nárok podle sociálky?
@j.a.n.i Díky moc, aha, tak to je v mém případě trochu problém.. myslela bych, že se to dá doožit příjmy na výplatní pásce nebo třeba potvrzení od zaměstnavatele.. ach jo.
@chiara75 Ne nedá, pokud to tam uvedeno není, tak je to tzv. zaměstnání malého rozsahu a z něj si pojištěná jen v těch měsících, kdy je plat nad 2500,- a není ochranná lhůta, tedy kdybys pracovala až do nástupu na mateřskou a ten nástup měla tak, abys v měsíci kdy nastupuješ zvládla odpracovat za 2500,- tak nárok mít budeš, ale jinak ne.
Aha, to je teda pěkný... Vždycky si vydělám více než 2,5 tisíce a přesto to funguje takhle... Jsi moc hodná, že máš se mnou trpělivost, díky! 🙂
No, nevím, jak se na to budou tvářit - počet hodin se nepatrně liší, přestože je to těch 20 týdně plus minus. Ale pokusím se o to.
Ahojky holky,prosím radu...tě prsk,,asi nebudu mít nárok na mateřskou,jestli jsem to dobře pochopila 😢 😢 😢 😢 ,tak to je celkem špatný... v prosinci mi končí smlouva,odpracováno sice mám 270 dní za 2 roky,ale nechytám se ve lhůtě 180 dní... 😖 jsem teprve 4 tt,takže mi to určitě nevyjde. A tedy nevím,zda jít na nemocenskou anebo pracák.. líp mi vychází nemocenská,budu mít peníze až do porodu,jen kolik procent to je? A pak ihned po porodu roodičák ? a můžu si vybrat 3 roky ? 😖 😖 😖 A chjo..
@merilinka Ahoj, z toho všeho - nárok na mateřskou mít asi nebudeš, musela bys od 1.1. do 180 dní nastoupit na MD, což podle mě nevychází.. Pokud budeš na neschopence je to prý cca 60% z čisté mzdy. Ale za to ruku do ohně nedám, jelikož mám ve svém okolí příbuzné, známé, kterým dělal rozdíl výplaty a nemocenské cca 3.000,-. A od začátku bys měla brát rodičák.. jen si nebudeš moct vybrat, na jak dlouhou dobu ho chceš...
@merilinka Nárok na mateřskou mít nebudeš, protože nestihneš nastoupit na MD v ochranné lhůtě. Pokud by sis tedy nenašla jinou práci. Buďto můžeš jít na nemocenskou (samozřejmě budeš mít omezené vycházky apod.) a nebo se registrovat na ÚP (můžou tě posílat na pohovory apod.). Ohledně financí je na netu spousty kalkulaček, kde si zadáš příjem a orientačně ti to spočítá. Poté bys hned od porodu brala rodičovský příspěvek, který bys automaticky měla na 4 roky a pouze v případě, že bys volila délka přes partnera (musí splnit stejné podmínky), by sis mohla zvolit na 3 roky.
@loilla ahoj,už to mám trošku zjištěné,dle utz to vypadá na 6 tt,možná,že by to ofous vyšlo,uvidíme,jinkajsem si nechala vypočítat přibližnou nemocenskou a je to tedy o dost :(, a myslíš,že tedy budu muset být v té 4 leté variantě za 3800 kč?? To já ani nechci tak dlouho a za tu almužnu... tak budu muset rychle naít potom práci... já myslela,že teď po novu už si můžu vybrat..
@merilinka No uvidíš, zkus si to spočítat.. Já měla smlouvu do konce října původně, ale abych se vešla do 180 dní, tak mi jí prodloužili do konce roku.. 🙂 Já nevím, já jsem z té nemocenské taky mimo.. Jak říkám - sestřenice brala třeba 14 000,- a na neschopence měla 11 000,-. Švagrová taky říkala, že měla skok jen první měsíc a pak to zase tak velký rozdíl nebyl. No, nechám se překvapit. Já jsem od 7tt na nemocenské, takže tento měsíc přijde poprvé.. 😀 Jak je to skrze toho partnera to nevím.. já jen vím, že pokud nemáš nárok na mateřskou, tak ihned nastupuješ na rodičák na 4 roky..
nárok na mateřskou vzniká, pokud jsi v posledních 2 letech platila sociální a zdravotní alespoň 270 dní. (tato podmínka musí být splněna 6 týdnů před termínem). Pokud ji splňuješ, ano, máš nárok. Pokud ne, tak nic
Ahoj ženy, poradíte mi? Nevím jak začít takže TP mám 19.6.15, teď sem od 13.11.14na neschopence. Od června 14 mám smlouvu na rok - pracovala sem od 1.června do 13.11.14 -což je cca 160 dní.. abych měla nárok na mateřskou tak musím mít odpracováno těch 270 dnů za dva roky.. já totiž v září 2013 odjela do zahraničí jako aupair takže za tu dobu nic ale před tím sem byla zaměstnana celý rok 2013 do 15.září 2013.. a jestli to dobře chápu ty dva roky počítám těch 6 týdnu před tp- takže v mém případě cca to je doba květen 2013 až květen 2015? To jsou ty dva roky na 270 dní? Takže za rok 2013 by to vyšlo cca na 135 dnů a 2014 na 160-takže těch 270 dnů mám, je to tak? Ještě sem se nikde nedočetla zda se do tyhle doby pocita i to že sem na neschopence-to do toho nepočítám.. díky za každou radu, připomínku a odpověď. Hezky den 🙂
Ahoj holky, ověřuji si, že mám správné informace. Do 30.4.2015 mám pracovní smlouvu. V současné chvíli jsem zjistila, že jsem těhotná (nechcI nic zakřiknout, není ještě potvrzeno doktorem, 6tt). Poté, co mi skončí smlouva (pochybuju, že by mi jí prodloužili nebo se s tím někdo setkal?) bych se chtěla zapsat na pracovní úřad, kvůli zdravotnímu pojištění a i podpoře, na kterou budu mít nárok. Tam bych byla cca 2 měsíce. TP vychází někdy na září. Otázka zní? Budu mít v tomto případě nárok na mateřskou? Dny odpracované budou a do ochranné lhůty se také vejdu. Nevadí však, že mezitím budu na tom ÚP a budu pobírat podporu? Mateřská se ale počítá z platu za poslední rok, takže se bude počítat pouze ze zaměstnání, kde jsem byla před nástupem na ÚP, je to tak? Mockrát děkuji za odpovědi.

@chiara75 Nene, to nemusí, ale musí tam být uvedena mzda za měsíc a být větší než 2500,-, prostě nesmí to být formulováno, že 150,- za hodinu bez specifikace, kolik těch hodin za měsíc bude, to je pak tzv. zaměstnání malého rozsahu a z něj ochranná lhůta neplyne.