icon

Mateřská, mám na ni právo nebo ne?

paddle
23. srp 2014

Pracovala jsem pro jednu společnost dost roků na to abych právo sice měla ale nevím si rady proto že jsem před rokem přesněji v únoru onemocněla. S tím že mi smlouvu vždy prodloužili jen na jeden rok. Má smlouva končila koncem roku toho minulého. Poslali mi dopis na konci roku že mi již smlouvu neprodlužují ale já jin nic mimo to že jsem odevzdala věci nepodepsala. Tudíž jsem stále zaměstnancem pod onou firmou. Ale na sociálce se semnou absolutně nebavili když jsem se zeptala zdali nárok na mateřskou mám mi bylo řečeno že ochranná lhůta byla 180 dní což bylo do konce června vyprchala a tudíž nárok nemám. Ale já nejsem vedená nikde na úřadu práce ani nic podobného tudíž nechápu jak by se mi tahle ochranná lhůta mohla týkat. Navíc za mě zaměstnavatel stále platí sociální a zdravotní. Tak proč na mateřskou nemám nárok podle sociálky?

Strana
z3
marikura
26. srp 2014

Ahojky, chci se zeptat . . . jsem v 18tt a od 1.8.2014 na neschopence. Dnes jsem volala do práce a bylo mi řečeno, že ve čtvrtek 28.8.2014 končí...může mě to nějak ohrozit? A co mateřská? Termín porodu mám 2.2.2015 a nástup na mateřskou 22.12.2014. A smlouvu mám na rok (už po čtvrté) do 31.1.2015.Děkuji

j.a.n.i
26. srp 2014

@marikura Nějak jsem nepochopila co 28.8. končí?

marikura
26. srp 2014

@j.a.n.i zaměstnavatel 🙂

j.a.n.i
26. srp 2014

@marikura No, počkej, a dostala si už výpověď? Zaměstnavatel nemůže jen tak skončit, pokud má nějaké zaměstnance... Ale jinak nárok na mateřskou to neovlivní, ale pokud ti chce dát výpověď teď, tak máš nárok na odstupné.

marikura
26. srp 2014

@j.a.n.i já jsem od 1.8.2014 na neschopence a oficiálně to ještě nevím že končí...ale 100% ve čtvrtek...tak by to na mě nemělo mít vliv..i kdyby úplně rušil firmu?

j.a.n.i
27. srp 2014

No, teoreticky nemělo, ale prakticky potřebuješ aby ti jednak vyplnil příjem do papírů na mateřskou a jednak potřebuješ ten pracovní poměr nějak oficiálně ukončit, protože pak bys do budoucna měla třeba problém s registrací na UP.

strusi
9. zář 2014

Ahojky děvčata, přeji Vám krásný den. Mám na Vás dotaz, než se vydám na úřady. Třeba má některá z Vás zkušenost nebo ví, jak to je. Jedná se o nárok na mateřskou. Mám to trošku složitější. Od 1.9.2011 jsem měla smlouvu v jedné práci na dobu určitou do 31.7.2012, pak mi ji prodloužily od 1.8.2012 do 31.7.2015. Tu jsem ukončila k 31.12.2013. Od 1.1.2014 mám novou smlouvu opět na dobu určitou do 31.12.2014. Když by mi skončila tato smlouva, tak bych byla v ochranné lhůtě, než bych šla na mateřskou. Ale musí se splnit dvě podmínky, musím mít za dva roky odpracovaných 270 dní. To bych měla, ale nevím, jestli to musí být u jednoho zaměstnavatele. A druhá podmínka - doba od vypršení smlouvy do nástupu na mateřskou musí být do 180 dní(ochranná lhůta). Snad jsem to pochopila tak nějak a snad jsem to napsala tak nějak srozumitelně. Dnes jsem nastoupila na neschopenku. Mockrát děkuji a přeji hezký zbytek dne

j.a.n.i
9. zář 2014

@strusi 270 dní nemusí být v jedné práci a pokud už teď jsi těhotná, tak ti ochranná lhůta vyjde a nárok mít tedy budeš.

strusi
9. zář 2014

@j.a.n.i Děkuji🙂 Jsem 8tt+1 🙂

helenah82
19. zář 2014

Chci se také zeptat. Termín porodu mám na 28. února. 25. srpna jsem se vrátila po rodičovské do práce (mám smlouvu na dobu neurčitou), pokud bude vše v pořádku, hodlám v ní zůstat do ledna. Budu mít nárok na mateřskou? Díky.

j.a.n.i
20. zář 2014

@helenah82 Ano, nárok na mateřskou mít budeš a pro její výpočet se porovná tvůj plat teď s platem před první mateřskou a vypočte se ti z toho vyššího 😎

helenah82
20. zář 2014

@j.a.n.i díky, tak to mě těší.

verusky
1. říj 2014

@j.a.n.i
jani, zase se ozyvam. den pote, co jsme si tu psali, jsem dostala dopis, ze mi materska nenalezi, protoze jsem nesplnila zakonnou lhutu. jedine, co mi zbylo, bylo napsat reditelce OSSZ osobni dopis, kde jsem ji svou situaci vysvetlila a zatim cekam na odpoved. dnes jsem si tady vsak nachazela clanky a chci se zeptat, zda nevis, ze by narok na PPM mohl po sestinedeli dostat otec ditete (osvc). uz vim, ze muze zadat o rodicak (nebo mohu ja s dolozenim jeho prijmu?), takze bychom nemeli tu hroznou ctyrletou variantu.
dekuji za odpoved...

j.a.n.i
1. říj 2014

@verusky No, tady je zásadní otázka, zda si platí nemocenské? Myslím opravdu nemocenské, nikoliv zdravotní, tedy 3. platbu měsíčně.

verusky
3. říj 2014

@j.a.n.i
jani, dekuji, muz pada, plati jen zdravotni. shodou nahod zrovna vcera prisel dopis z ossz, ze si mam nove zazadat s jinym datem a ze to znovu posoudi, uz jsem poslala papir od dr. a napisu tu pozdeji, jak jsem nakonec dopadla.
pekny den vsem a schvalene materske 🙂

j.a.n.i
3. říj 2014

@verusky Hele, tak to vypadá sakra dobře, držím palce, ale myslím, že ti ji schválí 🙂

martanek83
3. říj 2014

Holky mam dotaz, mam kluka 29m a jsem opet tehotna v 10tydnu. Jedna se mi o pripadny znovu nastup na ppm zda mam narok, kdyz smouva byla na dobu urcitou a tj. unor 2012. Prestup ze soucastne rd na md je navazujici. S synem jsem narok na ppm mela a byla asi tech 270 dni nemocensky pojistena. Dekuji za pripadne rady

angipe
3. říj 2014

Ahojte vsichni ... mluvim z vlastni zkusenosti, takze zadne...slysela sem nebo jedna pani povidala. 270 dni musi byt clovek platcem pojistneho, tudiz byt nekde ofiko zamestnany (zamestnavatel je tim platcem) a nemusi to byt v kuse v jedne praci (musi to byt dohromady za dva roky bez ohledu na to kolika pracema clovek prosel) A 180 dni ochrane lhuty znamena, ze zena musi byt v te posledni praci zamestnana alespon 180 dni aby od nich mohla zadat materskou (zada ji tedy na OSSZ, ale vypocitava se z platu posledniho zamestnavatele) Ja to mela tak, ze sem nastoupila do nove prace od unora 2014 a v dubnu sem. zjistila, ze jsem tehotna. Mlcela jsem (mela jsem jako vedouci pracovnik 6ti mesicni zkusebku ☹ ) a oznamila to, az v dobe, kdy jsem mela odpracova vic jak tech 180 dni abych mela jistotu, ze budu mit narok na materskou. Je to tak, ze tech 180 dni je minimum co clovek musi byt zamestnany v nove praci aby mu priznaly narok na davku a zaroven zena musi od skonceni prac.smlouvy do tech 180 dnu nastoupit na MD . Ono se to vlastne zrcadli

angipe
3. říj 2014

@martanek83 Nejlepsi je zacolat nebo se dostavit na OSSZ, tam vse vysvetli. Ja mela silene stesti na velmi ochotnou pani, ktera semnou vse nekolikrat prosla, propocitala a poradila. (Nebyla sem na prepazce,al e rovnou zavedouci daneho odboru) Budu resit stejnou situaci,protoze bych chtela po dvou letech mimca druhe, ale prac.pomer skoncil letos v kvetnu, ale narok na materskou mam, tak uvidime jestli budu mit i u ruheho.

martanek83
3. říj 2014

@angipe mam v planu se zastavit pro jistotu u naseho prislusneho uradu. Ale jak jsem k tomu pristupovala pozitivne tak dnes z toho na me padaji chmury po googlovani na netu. Vubec jsem nemela v planu s druhym byt 4 roky doma a ta castka v prepoctu na to mnozstvi mesicu katastrofa. Pisnu jak dopadnu do 14dnu se na uradu urcite zastavim 🙂

j.a.n.i
3. říj 2014

@martanek83 Nikam nemusíš chodit, tím, že ti již skončila smlouva, tak nárok na PPM nemáš, ale pokud partner pracuje jako zaměstnanec (nebo je OSVČ platící nemocenské), tak můžeš volit délku rodičáku přes něj a nemusíš ho mít na 4 roky.

j.a.n.i
3. říj 2014

@angipe Není pravda, že bys pro nárok na mateřskou musela být v tom posledním zaměstnání alespoň 180 dní, i kdybys tam teoreticky byla týden a pak nastupovala na mateřskou, tak nárok máš. Délka toho posledního zaměstnání (resp. toho, ve kterém člověk otěhotněl) má vliv pouze délku ochranné lhůty po jeho skončení.
A jinak pokud nenastoupíš nikam do práce, tak nárok u druhého mít nebudeš.

angipe
3. říj 2014

@j.a.n.i. Bohuzel musela!Byla sem se na to informovat na OSSZ. Vzhledem k tomu, ze byla velka pravdepodobnost, ze me ihned po oznameni meho tehotenstvi vyhodi (coz se pak i stalo) sem musel mit opracovanych tech 180 dni,ktere se mi v den odchodu z prace "zrcadlove pretocili" a byla sem prave tech 180 dni chranena a pokud sem behem tech 180 dni nastoupila na materskou, coz sem nastoupila, pak sem na ni narok mela. Jinak bych utrela a narok bych nemela. Ochrana lhuta trva tolik dni, kolik clovek odpracuje, nejdele vsak onech 180 dni. Vzhledem k tomu, ze ja byla novym zamestnancem a nebyl sem tam delsi dobu, musela sem to vydrzet a oznamit az po 180ti dnech. Staly zamestnanec by tohle resit nemusel.

sarahladynka
3. říj 2014

Ahoj holky, tak já se taky přidám. Jsem momentálně druhým rokem na rodičovské.Zjistila jsem ale, že moje firma, kde mám poměr na dobu neurčitou je v insolvenci. Zatím jsem v poměru. Chtěla bych druhé dítě do tří let.. Jen přemýšlím stále, zda dostanu mateřskou a zda si můžu zvolit variantu rodičáku, kterou chci.A pokud bych např. byla ve 2.měsíci těhotenství a měla nastoupit do práce, která neexistuje, mám se hlásit na pracák, nebo jsem v ochranné lhůtě.
DÍky

j.a.n.i
4. říj 2014

@angipe Ale to nevylučuje to co píšu, že pro nárok na mateřskou tam být tak dlouho nemusíš, že to má vliv pouze na délku ochranné lhůty. A jinak když vezmu zrovna tvůj případ, tak pokud si to v dubnu zjistila, budu počítat třeba 15., tak řekněme, žes to zjistila cca po měsíci od poslední MS, tedy od 15.3. a tedy termín porodu vychází na 20.12. a tedy první možný nástup na mateřskou 25.10., takže aby vyšla ochranná lhůta, tak by stačilo nějakých cca 135 dní, tedy pracovat do půlky června a pak by byla dalších 135 dní ochranná lhůta a v té bys to stihla.

j.a.n.i
4. říj 2014

@sarahladynka Pokud je firma v insolvenci, tak v nejbližší době dostaneš od insolvečního správce výpověď a pokud tou dobou nebudeš těhotná (nebo neotěhotníš tak do 14 dnů od toho, co tu výpověď dostaneš), tak nárok na další mateřskou mít nebudeš.

chiara75
13. říj 2014
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

Ráda bych se zeptala, zda nemáte tušení, jak je to v případě DPČ a OSVČ. Na DPČ si vydělám jen zhruba 6000 měsíčně, jako OSVČ si zatím nemocenskou neplatím. Pokud si nemocenskou začnu platit, znamená to, že se mi mateřská/rodičovská bude počítat z obou nebo jen z jednoho? Děkuji!

chiara75
30. lis 2014
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

Neznáte prosím někdo odpověď? A nemáte tušení, jak je to v případě, že bych musela jít na rizikové? Existuje vůbec možnost, abych pak měla mateřskou? Moc díky!
Třeba j.a.n.i. ?
@j.a.n.i

j.a.n.i
30. lis 2014

@chiara75 Zrovna u DPČ je to takové ošemetné, jako v principu z DPČ nárok je, ale záleží jak přesně je smlouva psaná, zda by ti plynula z DPČ i ochranná lhůta nebo ne. A jinak kdyby sis platila nemocenské jako OSVČ dostatečně dlouho a vedle toho měla tu DPČ, tak by se to pak počítalo z obojího.

chiara75
1. pro 2014

@j.a.n.i Moc díky za užitečnou informaci! Čili dám si pozor na formulaci smlouvy, asi to znamená, že tam ta ochranná lhůta musí být výslovně zmíněna.

Strana
z3