icon

Nárok na mateřskou po ztrátě miminka?

lenkalubina
25. říj 2021

Dobrý den. Někde jsem četla,že žena má nárok na mateřskou i když o miminko přišla. Nevíte někdo něco víc? Díky

tasimia
25. říj 2021

@lenkalubina na netu je psáno, že má žena narok na 14 týdnů.

sigyn
25. říj 2021

,,Pokud se dítě narodilo mrtvé, má žena nárok na 14 týdnů mateřské dovolené. Celkově mateřská dovolená nesmí být kratší než 14 týdnů a nesmí skončit dříve než za 6týdnů ode dne narození dítěte. Pokud dítě zemře v průběhu čerpání mateřské dovolené, má matka nárok ještě na dva týdny mateřské dovolené ode dne úmrtí dítěte."

lenkalubina
autor
25. říj 2021

@sigyn a platí to i pro osvc? A mám pouze zprávu z nemocnice, nemám umrtni list🤔

mollyweasley
25. říj 2021

@lenkalubina V tom případě se nejednalo o porod mrtvého dítěte, ale o potrat. A po potratu nic takového není.

tasimia
Autor odpověď smazal
tasimia
25. říj 2021

@lenkalubina počkej miminko se narodilo mrtvé, nebo si potratila?

andyna85
25. říj 2021

@lenkalubina Při porodu mrtvého miminka se úmrtní list už nevydává. Dostala jsem rodný list, ve kterém bylo napsáno, že se dítě narodilo mrtvé.

sirinfirst
26. říj 2021

@lenkalubina osvc mají nárok na mateřskou, jen pokud si dobrovolně platili zdravotní pojištění

vendes
26. říj 2021

@lenkalubina Obraťte se na Dítě v srdci, tam vám s tímto pomůžou. Je mi líto vaší ztráty.

j.a.n.i
26. říj 2021

@sirinfirst Nikoliv zdravotní pojištění (to je povinné), ale nemocenské...

j.a.n.i
26. říj 2021

@lenkalubina No, pro OSVČ to platí, pokud splňují podmínky pro mateřskou, tedy platit si nemocenské pojištění alespoň 270 dnů za poslední 2 roky, z toho 180 dnů za poslední rok. Plus v jakém týdnu si o miminko přišla?

lenkalubina
autor
26. říj 2021

@j.a.n.i nemocenskou si platím už tak 10 let. Ve 22.tydnu zjistili,že se malý přestal vyvíjet a nežije...na 1.screeningu mi zjistili,že mám vysoké riziko preeklampsie a riziko růstové retardace...bohužel se to vyplnilo.

j.a.n.i
26. říj 2021

@lenkalubina Takže každý měsíc posíláš 3 platby (jen se ujišťuju, dost lidí v tom má zmatek). A s 22 týdnem jsi na hraně toho, zda se jedná o potrat nebo porod ☹ pokud se nic nezměnilo, tak pokud mělo více jak půl kila, tak by to mělo být bráno jako porod a nárok na mateřskou bys mít měla, pokud méně, tak bohužel nejspíš ne.

trpaslicek19
26. říj 2021

@lenkalubina sice nemůžu poradit, ale posílám aspoň ❤️ a přeju hodně sil ať toto nelehké období zvládnete. Je mi to moc líto

andelka
27. říj 2021

@lenkalubina tam je to na hranici. Záleží jak to lékaři určí. Já jsem toto zažila v 19+0, miminku přestalo bít srdíčko. Šlo tedy o vyvolávaný potrat ( tablety vaginálně, pak revize, nešla placenta). K tomu, aby šlo čerpat mateřskou je myslím potřeba rodný a úmrtní list. Ale je možné,že se to trochu změnilo. Mně tehdy pomohli s informacemi na co mám nárok v Hnutí pro život. Jinak protože to bylo před 24 tt a dítě mělo méně než 500g,což je obecně hranice mezi potratem a porodem,tak jsem měla klasickou Nemocenskou. Ukončenou po kontrole po 6 nedělí.

lennus
28. říj 2021

@lenkalubina Řešila jsem to před pěti lety a ano, pokud miminko po narození žije. Syn se narodil ve 23.t., potřebovala jsem od porodnice potvrzení o tomto faktu, takže jsem to řešila s neonatologeme, sami víme, že žil krátce, zemřel manželovi v náručí. Mám tady i článek, jak jsem vyřizovala mateřskou a pohřebné. Držím palce!