Nárok na mateřskou po ztrátě miminka?
Dobrý den. Někde jsem četla,že žena má nárok na mateřskou i když o miminko přišla. Nevíte někdo něco víc? Díky
,,Pokud se dítě narodilo mrtvé, má žena nárok na 14 týdnů mateřské dovolené. Celkově mateřská dovolená nesmí být kratší než 14 týdnů a nesmí skončit dříve než za 6týdnů ode dne narození dítěte. Pokud dítě zemře v průběhu čerpání mateřské dovolené, má matka nárok ještě na dva týdny mateřské dovolené ode dne úmrtí dítěte."
@sigyn a platí to i pro osvc? A mám pouze zprávu z nemocnice, nemám umrtni list🤔
@lenkalubina V tom případě se nejednalo o porod mrtvého dítěte, ale o potrat. A po potratu nic takového není.
@lenkalubina počkej miminko se narodilo mrtvé, nebo si potratila?
@lenkalubina Při porodu mrtvého miminka se úmrtní list už nevydává. Dostala jsem rodný list, ve kterém bylo napsáno, že se dítě narodilo mrtvé.
@lenkalubina osvc mají nárok na mateřskou, jen pokud si dobrovolně platili zdravotní pojištění
@lenkalubina Obraťte se na Dítě v srdci, tam vám s tímto pomůžou. Je mi líto vaší ztráty.
@sirinfirst Nikoliv zdravotní pojištění (to je povinné), ale nemocenské...
@lenkalubina No, pro OSVČ to platí, pokud splňují podmínky pro mateřskou, tedy platit si nemocenské pojištění alespoň 270 dnů za poslední 2 roky, z toho 180 dnů za poslední rok. Plus v jakém týdnu si o miminko přišla?
@j.a.n.i nemocenskou si platím už tak 10 let. Ve 22.tydnu zjistili,že se malý přestal vyvíjet a nežije...na 1.screeningu mi zjistili,že mám vysoké riziko preeklampsie a riziko růstové retardace...bohužel se to vyplnilo.
@lenkalubina Takže každý měsíc posíláš 3 platby (jen se ujišťuju, dost lidí v tom má zmatek). A s 22 týdnem jsi na hraně toho, zda se jedná o potrat nebo porod ☹ pokud se nic nezměnilo, tak pokud mělo více jak půl kila, tak by to mělo být bráno jako porod a nárok na mateřskou bys mít měla, pokud méně, tak bohužel nejspíš ne.
@lenkalubina sice nemůžu poradit, ale posílám aspoň ❤️ a přeju hodně sil ať toto nelehké období zvládnete. Je mi to moc líto
@lenkalubina tam je to na hranici. Záleží jak to lékaři určí. Já jsem toto zažila v 19+0, miminku přestalo bít srdíčko. Šlo tedy o vyvolávaný potrat ( tablety vaginálně, pak revize, nešla placenta). K tomu, aby šlo čerpat mateřskou je myslím potřeba rodný a úmrtní list. Ale je možné,že se to trochu změnilo. Mně tehdy pomohli s informacemi na co mám nárok v Hnutí pro život. Jinak protože to bylo před 24 tt a dítě mělo méně než 500g,což je obecně hranice mezi potratem a porodem,tak jsem měla klasickou Nemocenskou. Ukončenou po kontrole po 6 nedělí.
@lenkalubina Řešila jsem to před pěti lety a ano, pokud miminko po narození žije. Syn se narodil ve 23.t., potřebovala jsem od porodnice potvrzení o tomto faktu, takže jsem to řešila s neonatologeme, sami víme, že žil krátce, zemřel manželovi v náručí. Mám tady i článek, jak jsem vyřizovala mateřskou a pohřebné. Držím palce!

@lenkalubina na netu je psáno, že má žena narok na 14 týdnů.