Domeček/prolézačka pro děti. V kolika letech dítěti pořídit?

22. čer 2023

V kolika letech jste pořizovali dětem domeček nebo prolézačku na zahradu pro děti? Takový ten domeček s klouzačkou. Už loni jsem začala šetřit na domeček pro dceru. Z rodičáku to jde pomalu, ale poctivě jsem ukládala peníze, které děti dostaly od babiček. Naše 4 léta už z toho má rozum a moc se na domeček těší, ale manžel nakonec přišel s tím, že jsou děti ještě moc malé a že mu to příjde jako nesmysl. Že ho za prvé vůbec nepotřebujeme, vždyť na klouzačku můžou zajít na hřiště a ještě si tam ublíží. Máme děti 2 roky a 4 roky, domeček měl být myšlený na podzim k narozeninám pro starší. Pořizovali jste něco takového? A kdy a byli jste spokojení?
Mě vážně hrozně nebaví, že pokaždé když chci něco udělat na zahradě, tak děti prudí u branky a vztekají se, že se nudí a chtějí na hřiště nebo loudí u plotu sousedů, kteří mají domeček, trampolínu, houpačku, bazén a naše děti se tam pořád chtějí cpát k nim. Je mi to celkem trapné, sousedi sedí na pergole s kafem a moje děti věčně halekají na jejich děti a ptají se na návštěvy.

lenerka1
22. čer 2023

Pokud se chtějí družit, halekat budou i tak, ale můžete na oplátku pozvat sousedovic děti k vám 🙂. Máme cca rok prolézačky se skluzavkou, houpačku, lano, a jsou v permanenci denně. Děti 7, 4 a 1 rok.

ninive211
23. čer 2023

Naopak nejlepší věk je batolecí a předškolní, školáci už nějaký zahradní domečky nebaví a nevyužívají. To samé třeba pískoviště. Nejvíc si na něm vyhrají tak 2-4leté děti. Zkušenost moje a ségry (děti rozptýleté ve věku 9 až 4 roky).

michaela666
23. čer 2023

Neumím si představit mít zahradu a nemít na ní žádné vyžití pro děti. Minimálně pískoviště nebo domeček ( kuchyňku) na hraní beru jako základ, kdy můžeš i s malými dětmi udělat nějakou práci kolem domu.
Tvoje děti na to mají ideální věk, určitě se jim to bude líbit. Když někdy chodí k sousedům, můžou zase jejich děti občas k vám a odpadne ti trapný pocit.

chemisterka
23. čer 2023

My máme na zahradě pískoviště a domeček od doby, co starší začala sedět. Potom cca ve 4 letech jsme pořídili dřevěné hřiště s klouzačkou, houpačkami a lezeckou stěnou. Pak za rok trampolínu. Teď mají holky 7 a 3 a využívají to pořád a hodně. Každý rok prikoupime něco nového. Nedovedu si představit nemít na zahradě žádnou zábavu pro děti. Teď budeme o prázdninách 2 měsíce doma a každý den 2x jít na hřiště, to není nic pro mě.

jaja01k
23. čer 2023

Naše děti to bavilo tak ve věku 2-5 let.

xxx3d
23. čer 2023

v podstatě máš nejvyšší čas ho pořídit teď
starší už si ho moc neužije, ale možná se pletu, ale mladší se může vyřádit
na podzim bych to nenechávala, protože domečky jsou záležitostí především léta...
ale zvaž to, protože "cizí" je pro děti vždycky lepší (když máte vedle ty sousedy s komplet vybavením, klidně by se mohlo stát, že tebou pracně naspořené peníze by ležely bez ladu a skladu na zahradě, a děti by stejně chtěly k sousedům)

lauriak
23. čer 2023

Podla mna teraz je idealny cas. Potom uz to nevyuziju. My sme mali od malicka trampolinu, pieskovisko, domeček, hupacku a nafukovaci bazenik. Chceli sme aj taky vysoky domcek so smykackou ale nezmesti sa nam. Postupne ako deti rastu sme uz zrusili pieskovisko. Ostatne sa vyuziva ☺️ Neviem si predstavit, ze by sme to nemali. Ved co maju tie deti ma tej zahrade robit?

ninive211
23. čer 2023

Jinak pokud chceš pořídit, tak teď, proč až na podzim? Využijí to hlavně teď v létě.

eviicka
23. čer 2023

Mně přijde, že některé věci děti rychle omrzí, takže skluzavky s domečkem jsme ani neplánovali. Za mě je minimum pískoviště. A nějaká kuchyňka, či domeček na zemi by pro některé děti mohl být také fajn (naše by to asi nebavilo). Houpačku bychom mohli mít, ale už dva roky ji ani nevěším, mohli tam jen s dozorem a jak jsou dva bylo by to nadlouho, to jdem raději na to hřiště.

Trampolínu jsme pořizovali v první vlně covidu, kdy byla zakázána hřiště, nenavštěvovali jsme se sousedy a oni tu svoji hned měli za plotem. Teď na ni stejně moc nechodí, spíš s námi nebo s návštěvou.

Jinak pokud chci dělat na zahradě, tak dávám: křídy, míč, ten písek, máme doma dělanou aktivity board, vodovky, modelinu (to mi domů nesmí🙂), bublifuk, teď v létě jim stačí umyvadlo/bazének s vodou a kelímky, cečka...
Kluci skoro 3 a 6 let.

barmil
23. čer 2023

Mame bazén, houpacku, trampolinu, piskoviste a domecek. Syn 3roky je tam pořád, vyhraje si tam celý den. Pro mě ideal, je venku, v pohybu, pod dozorem.

veru181
23. čer 2023

Pořizovali jsme ke třetím narozeninám. Pokud jste hodně na zahradě, myslím, že to pro děti nějaké vyžití chce 🙂

me_druhe_ja
23. čer 2023

My máme takovou velkou prolizacku s houpačkou. To je podle mě ideální pro děti od tří do tak 6 let cca. Pořizovali jsme to, když byli mladší, a využívali zatím houpačky. Teď už lezou i na skluzavku a most, ale pořád je musím ještě hlídat a upozorňovat, aby si dávali pozor. Za rok už to bude lepší. 🙂
Pod tou jednou věží je malý pískoviště, ale tam moc nechodí, páč je fakt malý a nevlezou se tam. 😀 malá skluzavka už je na vyhození. 😀 pak tam mají mic, kruhy, křídy a ted jsem pořídila stolek na vodu, na hraní.
Ale upřímně na zahradě jsme vždycky tak 20min, pak už je to nebaví. Chtějí být venku, mezi lidma, chodit, na veřejnym hřišti. 🙂

gdpr
23. čer 2023

My mame 2.5r a 4r a na zahrade maju domcek, detsky bazen, smyklavku, pieskovisko, trampolinu a hojdacku. Vyhraju sa tam cely den.

alpakovo
23. čer 2023

Pořizovala jsem dětem na vánoce, letos to budou tři roky a stále mají kluci využítí. Letos je jim 13 a 9, k tomu téměř 3roky. Za nás to byla nejlepší investice. Máme kruhy, žebřík a houpačku. K tomu se pár věcí dokoupilo, na domeček mají stěnu a schody. Je pravda že pískoviště máme velké, udělané zvlášť a taky je pořád v kurzu

mamora
23. čer 2023

Já když jsem viděla ty ceny těch velkých dřevěných hřišť, tak jsem to vzdala. Malý má rok, na zahradě má pískoviště, houpačku, skluzavku a bude mít brouzdaliště. Ale zatím tam moc nechodíme, potřebuju tam dodělat okolo plot, protože po zahradě volně běhají naši dva psy a to asi víte co to znamená. Nemůžu nechat syna lézt po trávě

biciklissie
23. čer 2023

Jako já toho nejsem příznivce úplně. Mít na zahradě kompletní hřiště. Ale je to o tom, že já rada chodím na hřiště veřejná, máme jich tu víc a střídáme to. Aspoň je cíl, kam jít, potkat se s kamarády. Máme akorát pískoviště a plánujeme houpačku, to mě zlákala akce. Sousedi mají domeček na hraní, no, jejich děti tam byly párkrát a od té doby je tam akorát bordel zarostlý kopřivami. Pak mají trampolínu, tu tedy využívají hodně a velkou skluzavku, tu taky dost. Dcera tam taky rada chodí, ale ví, že tam nesmí brejlit u plotu a ptát se, musí čekat na pozvání. Nemá smysl pořizovat všechno, co mají sousedí, že. Záleží, jestli se vám chce dávat tolik peněz, jestli ano, tak bych taky řekla, ze teď je vhodný čas. Jinak u nás se děti zabaví na zahradě i tak. Ale je fakt, že tam nejsme tak často.

me_druhe_ja
23. čer 2023

@biciklissie já s tebou souhlasím. 🙂 Bejt v ČR tak nevidím důvod mít něco na zahradě. 😀 max nějakou drobnost. Stokrát raději vypadnu na veřejné hřiště, děti mají sociální interakci a já taky. A taky je to procházka, nějaký cíl cesty. 🙂 Akorát my tady máme velký 💩. Takže proto jsme pořídili to hřiště....ale i tak děti chtějí raději ven a nevydrží tu dlouho. Asi jsou po mě, já jsem taky extrovert a potřebuju lidí. 😀

biciklissie
23. čer 2023

@me_druhe_ja Jo, tak to je jasný, to chápu. Asi i v ČR není všude vsechno. My jsme na vesnici a tady je zázemí pro děti super, minimálně čtyři hřiště, každé trochu jiné. V tomto to trochu nechápu, že i tady si lidi postavu hřiště na zahradě a nevylezou ven. Ale zas každý tu hristovou kulturu nemusí, já jsem ráda, že nekam jdeme.

me_druhe_ja
Autor odpověď smazal
Zobraz
me_druhe_ja
23. čer 2023

@biciklissie Každej je jinej no, někdo je raději sám na zahradě. 🙂 Však každej podle svýho.

To máte máte boží vesnice a 4 hřiště. My jsme na menším městě tady a jsou tu dvě hřiště a takový ubohý. 😀 takže skoro denně beru auto a odpoledne jezdíme po okolí, mě nebaví furt stejně dokola. 😀 takhle jsme skoro každý odpol někde jinde. 🙂

emillyhk
23. čer 2023

Zahradu nemáme hotovou, bude se teprve rovnat terén, není hotový plot a jsme hned u silnice, takže mu taky stojím za zadkem a nemám odvahu nechat ho volně si hrát 🙈 Příští rok pořídíme aspoň pískoviště. Chtěla bych zvýšený domek a k němu nějaké prolézačky, ale asi to úplně řešit nebudeme, když vidím ty ceny. Podle mě si to děti užijí tak ve školkovém věku, později už moc ne... Takže ve vašem případě bych to koupila hned, ať si to ta starší ještě užije 😉
A ještě jedna nevyžádaná rada - nedávala bych to jako dárek k narozeninám pro jednu, když to budou využívat obě děti.

@biciklissie Taky jsme na vesnici a v docházkové vzdálenosti máme čtyři hřiště. Ale dvě z nich byli v dezolátním stavu, takže je vloni zrušili, nová hřiště se budou instalovat nejspíš letos na podzim 🤦‍♀️ Hřiště nejblíž k nám není úplně nejbezpečnější (nechápu, jak letos mohlo projít kontrolou 🤷‍♀️), navíc odpoledne a večer se tam schází puberťáci a skoro denně je tam po nich bordel - poházené obaly od chipsů a sušenek, rozbité sklo... Takže tam sice chodíme, ale vlastně nemůžu dítě spustit z očí, pořád mu stojím za zadkem a víceméně se tam chodíme spíš socializovat 😄 Ale to čtvrté hřiště je super, teď ve 2,5 letech využívá tak 75% herních prvků.

autor
23. čer 2023

@emillyhk my jim takto dáváme společné dárky. Ony holky mají i společný pokojík, mají jeden spací s dvoupatrovou postelí a druhý herní. Moc nerozlišujeme tohle je moje, tohle tvoje. Mladší třeba dostala v květnu k narozeninám bazénkové hřiště a taky se tam brouzdají obě, starší se v tom výživa i mnohem víc ... Dáváme i pod stromeček společné dárky. Vždycky mají nějaké své a pak něco velkého společného. Ale stejně mi vždy přijde, že je pokaždé zajímají hračky té druhé, takže si to nakonec prohodí 😀 a jak už je to v pokojíku nebo v dětském koutku, tak si každá hrajeme s tím, co jí zrovna padne do oka. Některé fakt oblíbené věci si hlídají, některé mají každá svoje a většinu mají takovou společnou. 🙂

somalicats
23. čer 2023

Domeček dostaly naše děti loni ke dni dětí, kdy byl nejmladší dceři rok. Nyní jim je 9, 7, 3, 2 a domeček s klouzačkou je baví pořád všechny a vyhrají si. Na klouzačku zvládá v pohodě vylézt i dvouletá.

biciklissie
23. čer 2023

@me_druhe_ja Jj, přesně, pak je to o tom, že lidi na veřejná hřiště nechtějí nebo nemůžou. Jj, tady je zázemí pro děti super, to si nemůžu stěžovat. A jsem fakt rada, protože neridim, takže kam si nedojde, tam nejsme.

biciklissie
23. čer 2023

@emillyhk Tyjo, tak to mrzi. U nás se určitě schází taky nějaké partičky, ale naštěstí hřiště míjejí. U nás se právě porad buduje a opravuje i to, co mi přišlo docela ok, takže jsem fakt moc ráda.

emillyhk
23. čer 2023

@biciklissie Víš jak, oni se tady nemají kde jinde sejít, vesnice, no. 🤷‍♀️ Když si vzpomenu na nás ve městě, tak těch možností byl ranec. Ale ten nepořádek kolem mě štve, hlavně z těch střepů mám strach. Hřiště má fajn prvky, ale není to bezpečné (bylo by na dlouho to vypsat).

lauriak
23. čer 2023

@biciklissie ja by som napriklad strasne rada chodila na verejne ihriska ale nemame blizko ziadne 😏 Najblizsie je 20 minut pesi a aj to je take o nicom. Inak keby sme mali nieco 5 minut od domu tak to vobec neriesim, kupim akurat nejaky bazenik nafukovaci a chodime sa socializovat radsej niekam mimo. Ono aj tak pre tie deti su vzdy najvzacnejsie veci ktore nemaju doma ☺️

biciklissie
23. čer 2023

@emillyhk Tyjo, jak nemají, kde sejít? Nemáte hospodu, náměstí, nějaké schody, lavičky, fotbalové hřiště, nějaké obrubníky, park, atd.? Jako jít na hřiště chlastat a ještě tam dělat bordel, to je teda fakt humus. U nás je jedno hřiště oplocené a dvě daleko od silnice, takže super. Pak jedno je u potoka a mezi herními prvky jsou keře, tak to je taky horší, že na ne nevidím a rozbíhají se mi na všechny strany. Že by něco nebylo bezpečné, to snad u nás nehrozí.

biciklissie
23. čer 2023

@lauriak Jo, tak to chápu. Dvacet minut je docela uz daleko. Kor třeba s prtaty a v létě. Jako dá se to, ale ne třeba denně. A je fakt, že to chce střídat, pak už to tolik nebaví. A to je i proti té zahradě argument, je to okoukané. Ale když neni možnost, tak bych taky na zahradě budovala, to chápu. Akorát ty ceny, no.

emillyhk
23. čer 2023

@biciklissie Ono je dětské hřiště, hned vedle (asi 10m) toho je zastřešené sezení a vedle takové to univerzální hřiště na volejbal, basket, apod. Je to všechno po kupě. Čistě teoreticky by malé děti mohly být jen na tom svém hřišti, ale to je dost těžko proveditelné, chvíli běhají po svém hřišti, chvíli po tom velkém, mezitím se motají kolem toho sezení... Ty puberťáci jsou ve věku tak 12-15, takže i kdyby tady hospoda byla (není), tak to taky není řešení. A tohle celé je navíc u autobusové zastávky, takže se to prostě nabízí, že se schází tam. Jiné lavičky, schody nebo náměstí opravdu nevedeme. Nějak tuším, že za 10 let tam bude odpoledne po škole squatovat i moje dítě 🙈