Tablet pro tříleté dítě, je to moc brzy?

rajecka
8. led 2016

Doufám, že se o to zase nezvrhne v nějakou agresivní odsuzující diskuzi, ale potřebuju poradit, jestli má smysl pořídit dětský tablet ke třetím narozeninám. Dcera má hraček opravdu spoustu, ne že bychom byli nějací boháči, ale máme širokou rodinu s velkým zájem o vnoučata, takže se vždycky na dárkách domlouváme a dcera dostane co chce, nebo potřebuje. Mám sice ještě spoustu nápadů. co bych jí pořídila, ale nemáme nafukovací byt, takže chci ideálně něco malého, ale hodnotného, s čím si vyhraje. Koukám na vyloženě dětské tablety, nic drahého a luxusního. Chtěla bych aby se naučila chvíli soustředěně pracovat, je hrozně roztěkaná, u ničeho nevydrží. Nemám s tím zkušenost, jsou ty aplikace a hry v dětských tabletech použitelné už pro takhle malé děti?

leilunka
8. led 2016

🙂 syn dostal tablet k vánocům, když měl 2,5 roku, nedělá na něm nic katastrofického, pouští si oblíbený youtube, písničky, pohádky, má tam staženo pár her, angry birds, koupaní a starání se o poua a tak, ale stejně tak umí to položit a stavět si dřevěné kostky nebo si jít malovat a prohlížet knížku 🙂 za mě je to jistě dobré, zvláště na cestování, ale odpurci se najdou i tady 🙂

Jinak má nějaký levnější "Go clever" kolem 1000,-

vendulka
8. led 2016

máme to tak nějak jako @leilunka mladší cca od 2,5let starší od 4 let a hrají si tam teď převážně Mimoně nebo subway ,ale umí si hrát i bez toho, dávám jim ho jednou týdně...ale je plno odpůrců,kteří si mylí, že je to selhání rodičů, když jim pořídíte tuto hračku...i ve škole to bylo vytýkáno, že to dítěti nepatří do ruky, holt staré generaci se to nevysvětlí 😝 je prostě modernější doba a ta si "žádá" své

zuzana_ka
8. led 2016

já bych v tom neviděla problém, ale víš jak, všeho s mírou🙂

shine2015
8. led 2016

Nase holky nemaji dezsky ale muj....pokud u neho nesedi denne od rana do vecera tak v tom problem nevidim. Naopak. Podle me i deti musi jit s dobou....ale s rozumem 😉

werka9
8. led 2016

To je na Vás, jak to cítíte. My to máme třeba tak, že bychom tablet nepořídili ani šestiletému synovi, kt. ještě chodí do mateřské školy. Je to věc každého rodiče, jak si to ohlídá...my řešili i pořízení interaktivní knihy, přišlo nám to zbytečné, když dětem čteme....nevím však, jak dlouho ještě budeme odolávat, tlak syna narůstá 😀 Potom to asi budeme řešit vymezeným časem, malé děti max 15 min u tabletu, či PC hry.

steffi23
8. led 2016

Já jsem také proti, myslím, že je to zbytečné, i když tlak okolí může být. My dáváme vždy za širokou rodinu hodnotnější dárek dohromady, dvě drobnosti a případné další příspěvky dětem spoříme - hodnotnější dárek myslí sportovní vybavení všeho druhu - kolo, brusle, lyže nebo hračky na zahradu - trakturek, skluzavka. Dárky "jen tak" i když jsou praktické, dáváme minimálně, takže není problém vždy něco najít. Ale každý to má jinak.

nuonuon
8. led 2016

Koukni na stavebnici Magformers pokud nemáte, ta je fakt super, ale je drahá, tak by to mohla být varianta k tabletu.

suzanna123
8. led 2016

malá si občas tablet půjčí. Na zabavení je to sice dobrý, ale soustředěnost to určitě nezlepší. U tabletu sice vydrží, ale mám dojem, že soustředěnost v jiných oblastech to naopak kazí. Takže jí ho půjčujeme minimálně a rozhodně jí nic takového v dohledné době kupovat nebudeme

luckavolosyn
8. led 2016

dcera teda dostala tablet ve 3 letech a kus a pořádně jí začal zajímat v 5-ti letech. Bohužel jí upadl a prdnul displej (dostala od dědy Samsung Galaxy Tab III, takže celkem drahá sranda), ale funguje a hodně se teď na něm učíme s aplikacemi pro předškoláky k zápisu do školy, máme na něm logopedická cvičení, takže je i užitečný

saurian
8. led 2016

nase deti maju tablet - iPad, mladsi uz od 2r ale ide o dieta so specialnymi vychovno-vzdelavacimi potrebami. neviem ako su na tom detske tablety, ale v "obycajnych" je moznost stiahnut vela aplikacii pre deti uz od 1,5r - mnohe vzdelavacie, mnohe na zabavu.... treba vsak davat pozor na to riziko aby dieta "neviselo" na tablete cely den, limitovat to musi rodic.
na druhej strane ak ti ide o to ze je roztecena, nesustredena, skor by som volila hry/didakticke hracky/kreativne aktivity, a venovala sa jej osobne. ono trojrocne deti su vsetky "roztecene" a sustredene vacsinou vydrzia dlhsie len pri aktivitach, ktore ich zaujmu. je to na tebe, aby si dokazala dceru zaujat. osobny kontakt ma navrch od tabletu mnohe vyhody - uci sa spolupracovat, pocuvat, vytvarate si vztah, zkvalitnovanie socialnych vazieb, rozvyjanie predstavivosti a i.

rajecka
autor
8. led 2016

@saurian No problém je ten, že jsem se jí vždycky věnovala až moc, u každé aktivity jsem byla s ní a výsledek je, že si teď ve třech letech nevydrží hrát ani 5 minut sama. A jelikož máme druhé dítě a samozřejmě služku nemáme 🙂 je to pro mě velký problém.

ladie
8. led 2016

@rajecka já bych do toho rozhodně šla. Syn má tablet od cca dvou a půl roku. Má tam nastahované aplikace, kouká na youtube. Má ho tak max. půl hodiny a ne každý den.
Ale vykašlala bych se na ty dětské a pořídila normální.

saurian
8. led 2016

@rajecka ono nie vzdy mame idealne podmienky, ze.... vtedy je to vhodne, preco nie. samozrejme to treba mat "pod kontrolou".
urobila si najlepsie co si mohla, ze si sa jej venovala, a osobne si nemyslim ze to je dovod preco sa sama nezahra, deti su rozne - niektore vydrzia hodiny sa prehrat same, niektore aj vo vyssom veku vyzaduju pritomnost rodica.
jedna z moznosti pri detoch, ktore vyzaduju pozornost mami/inych je ze napr 20 min sa s nou budes intenzivne hrat, potom odbehnes na 20 min k inym povinnostiam.... a proste striedat. pretoze tieto deti to proste potrebuju, a inak by sme pri nich prisli o nervy lebo len co si nieco zacneme musime k nim utekato co "otravuju" 😉, takto to vacsinou ide. aj ked - pri niektorych ani takto nie... 😀 😀 😀 ale tu by vam ten tablet asi aktualne pomohol.
a este k tabletu - asi by som nekupovala detsky, ale normalny, s kvalitnym puzdrom ochrannym pre deti, a mozete pouzivat cela rodina; aj moznost aplikacii je podstatne sirsia.

andysebesta
8. led 2016

Zalezi na tom,jaky mate na mysli.Pisete detsky,tak me zrovna napadl ten,co letos babicka nutne potrebovala koupit nasemu nejstarsimu...6let.je to detsky tablet od Albi a hovadina na entou!!!!jestli mate na mysli tablet,o kterem se tady ostatni maminky zminuji,ten uz treba muze neco diteti dat(pri spravne volbe.kazdopadne ve trech letech bych i tak volila jinak.vim,psala jste neco maleho.ale treba puzzle,nejaka stavebnice,foukaci fixy,krabicka lega pro holcicky,...to se mi zda pro triletou vhodnejsi.ale zalezi na vas😋

barumat
8. led 2016

Předchozí příspěvky nečtu, a hlavně, dítě ještě nemám, takže je to možná jen moje snová představa a zbožné přání, ale tablet doma nechci, nebo aspoň co nejdýl. Já si v práci na počítači zničila oči, nechci, aby si moje dítě ničilo oči už takhle odmala taky. To za prvé. Za druhé od kamarádek slýchám, že děti fakt ztrácí pojem o čase a když jim chceš tablet po několika hodinách sebrat, jsou rozčarovaný - přijde jim, že ho mají chvilinku. Taky se bojím, že si pak nebude umět hrát normálně, protože tablet si v zásadě hraje za tebe, je to jednodušší, zářivější... No a četla jsem, že se jim docela ničí klasický postavení palce a úchop, což mi v předškolním věku přijde taky celkem nešťastný. Prostě čím dýl to půjde vydržet bez něj, típ líp. Nejsem naivka, vím, že se technice nevyhneme, taky nejsem žádná biožena, nechci svý dítě odchovat na hračkách podomácku vyrobenejch z klacíků a slámy, jen prostě v předškolním věku chci, aby si hrálo s věcmi, který reálně existují, dají se osahat, skládat, házet, atp. Rozčiluje mě i ten "dětskej" tablet co propagovali furt před vánocema, jak si tam dítě na něm mohlo malovat, zkoušet psát, hrát hry, upravovat fotky a podobně - vidím v tom jenom to, jak si už dopředu ničí úchop psací potřeby, má dojem, že cokoliv dělá nemá reálný produkty a následky (páč se to dá přece smazat), ničí si oči a samozřejmě netráví čas nijak jinak. Za sebe říkám prostě NE.

Ještě dodatek - kolegyně tablet svým dětem půjčovala a nakonec došla k tomu, že ho zrušila úplně, protože říkala, že žádný polovičatý řešení nefungovalo - děti ho chtěly pořád, škemraly, žebraly, vyhrožovaly. Nakonec došla k tomu, že prostě nechce, aby si její děti hrály takhle. A prý není mezi kamarádkami jediná. Má jedno školní a jedno předškolní dítě 😉

cheynee
8. led 2016

Já teda zatím dítě také nemám, ale vidím to podobně jako @barumat. Nevím, jestli jste z vesnice, nebo z města, ale já jsem si třeba jako malá hrála s kamarády na vesnici, chodila s babičkou na procházky atd. a nepřijde mi, že by dítěti prospělo, kdyby mělo dětství prožívat jinak. Vezměte si to i ze svého pohledu - nebylo Vám líp dokud existovaly jen tlačítkové telefony, počítač měli lidi maximálně v kanceláři a rodina byla tak nějak víc spolu?

rajecka
autor
8. led 2016

@barumat Myslím, že je rozdíl dát tablet takhle malému dítěti, umožnit mu tam hrát primitivní hry, než třeba šestiletému, který je schopný hrát celé hodiny střílečky a jiné. Nevěřím, že moje dcera i kdybych jí to dovolila, vydržela sedět u tabletu hodinu nebo dvě. I když jí pustím nějakou pohádku za 10 min už odbíhá pryč. Jde o to, že děti si hrají celý den, neodpočívají jako dospělí, nedívají se na telku, nemají povinnosti v domácnosti 🙂 Takže potřebuje celý den impuls a zabavu. Máme spoustu lega, panenky, kuchyňku, knihy, výtvarné potřeby, hudební hračky, tablet a aplikace vhodné pro malé děti by pro mě byla zase další obměna jejích činností.

somalicats
8. led 2016

@rajecka Moje starší dcera dostala svůj první tablet až k těmto Vánocům (je jí 12,5 roku). Do té doby ho neměla, nemá ho ani mladší a obě si dokázaly samy vyhrát, není to o tabletu. Starší neteř (momentálně čerstvě 5 let) dostala první tablet, když jí byl rok a půl, letos k Vánocům dostala nový (je to už třetí, předchozí dva zvládla rozflákat). Soustředěná není doteď a u žádné hry nevydrží déle, jak pár minut. Navíc mi připadá celkem ujeté, když přijedem k nim na návštěvu nebo je ségra s dětma u mamky, sedí tam s dětmi na gauči a kromě mladší neteře, které je teď čerstvě rok, každý čučí do svého tabletu. U mých dětí vedly k samostatné hře třeba vkládací "puzzle" (dřevěná deska s výkroji, do kterých se vkládají obrázky, u nás vedou zvířátka), kostky, ať už Lego (a nechávala jsem a nechávám na fantazii dětí, co z toho postaví, okolo těch dvou let vedou komíny 😀 ), nebo klasické dřevěné kostky, teď čerstvě kuchyňka. Samože stavím taky, ale když potřebuju třeba uvařit, tak si mladší (a bylo to tak i u starší) vyhraje sama, momentálně když vařím, tak ona "vaří" se mnou se svým nádobíčkem na své kuchyňce.
Takže když to shrnu, sama bych takhle malému dítěti tablet nepořídila. Elektronika je fajn, žijeme v moderní době, ale elektroniku používám prakticky výhradně k práci, starší dcera má svůj notebook, aby mi neblokovala můj, když si má udělat prezentaci nebo jiný úkol do školy, ke kterému potřebuje PC. A hry na PC tak hraje minimálně, není na to odmala zvyklá.

barumat
8. led 2016

@rajecka No on to byl jen jeden z důvodů, proč ne 😉

kulatakosticka
8. led 2016

@barumat můžu poprosit o nějaký odkaz na články s tím úchopem? Moc by mě to zajímalo. Děkuji

somalicats
8. led 2016

@rajecka Ještě reaguju na ten příspěvek týkající se toho, co vše máš pro zabavení dětí. Z vlastní zkušenosti i podle toho, co vidím u ségry a kamarádek s dětmi - čím víc různých hraček dítě má, tím spíš má problém soustředit se na konkrétní činnost, protože odbíhá od jedné ke druhé. Sama jsem tohle musela řešit u starší dcery, která byla prvním vnoučetem ze všech stran a dostávala tak hory hraček, s žádnou si pořádně nevyhrála. Takže jsem to zatrhla, hračky schovala a dostávala "na příděl" s tím, že jsem je obměňovala třeba po měsíci (i déle, podle situace). U mladší jsme tohle s mužem zatrhli hned od začátku, prakticky máme vyndané jen kostky, puzzle, pár plyšáků a kuchyňku teď čerstvě a je klid, mladší vydrží u hry podstatně déle, než mi svého času vydržela starší. Občas vyndám vkládací kyblíky a je zas o zábavu postaráno. Před rokem vedla hudební loď se zvířátky.

somalicats
8. led 2016

@somalicats Jo, a koleje a vláčky z IKEA, s těmi si nejvíc ale vyhraje tatínek 😀

rajecka
autor
8. led 2016

Já vím, tohle jsem slyšela od více lidí, že schovávají hračky, když já tohle nedokážu. Sama jsem měla v tomhle ohledu poměrně "chudé" dětství, mám tři starší bratry a dědila jsem vše po nic, od oblečení po hračky 😀 Takže si na svých dvou holčičkách asi kompenzuju, co mě v dětství chybělo 🙂

kulatakosticka
8. led 2016

@somalicats taky, my teda nemáme z ikei, ale různé - brio, woody, maxim, Tesco a je to u nás něj. Vláčky, duplo, kuchyňka, puzzle a vodovky a fixy... Ostatní by pro staršího mohlo i zmizet 😊

barumat
8. led 2016

@kulatakosticka Bohužel už je to dlouho (to jsem ještě ani nebyla těhotná) a vůbec nevím, kde jsem to četla, ani jestli na internetu nebo třeba jen jako krátkou informaci v tištěným časopisu ☹ Zkoušela jsem to hledat, ale když zadáš do googlu kombinaci slov tablet a palec, vyjede ti jen milion reklamních odkazů na tablety s rúznýma úhlopříčkama v palcích 😠 Každopádně mě to tehdy zarazilo, že tahle souvislost mě vůbec nenapadla, i když je logická; dítě ten tablet drží a ovládá způsobem, jakým by jinak nic nedrželo a nepoužívalo, takže je jasný, že se upravuje pozice prstů, posilují neobvyklý svaly a prodlužují nebo naopak zkracují šlachy, které by to jinak nedělaly. Nicméně teď jsem nic nenašla. Tak aspoń vkládám jiný článek o obecných dopadech používání (resp. NADužívání) elektroniky u dětí (netvrdím, že je to případ kterékoliv maminky zde, spoléhám na zdravý rozum každé z nás, že pozná správnou míru - samozřejmě žádné dítě nezemře v křečích, když mu tablet budete půjčovat, jen říkám, že já se toho budu chtít vyvarovat co nejdéle to bude možné):
http://www.babyweb.cz/tablety-spol-brzdi-vyvoj-...

somalicats
8. led 2016

@kulatakosticka Vodovky a fixy jsem zatím neměla odvahu vyndat, když se mladší dostala k lihové černé fixe, tak jsem myla celé dveře 😀, naštěstí ji nezlákala zeď 😀

somalicats
8. led 2016

@rajecka Ono to chce se překonat a naučit se to, ty opravdu malé děti nevnímají "chudost" nebo "bohatost", spíš ten zájem rodičů a ponechaný prostor pro vlastní kreativitu. Paradoxně to nadměrné dopřávání pak spíš škodí. Nejlíp to vidím u neteře, která v 5 letech musí mít celý den puštěnou TV (přitom se na ni nedívá), tablet při ruce, ode všeho odbíhá, na nic se nesoustředí, sice si už zvládne aspoň trochu sama vyhrát, ale ne na dlouho. A pak je zpruzelá, otravná, když se zrovna ségra zaobírá mladší roční a nemůže jít plnit její přání okamžitě. Letos jsme trávili hromadně Vánoce u máti, já tam s mladší jela dřív, takže jsem tam s nimi byla celkem 5 dnů pohromadě a byl to fakt očistec 😀

barulina
8. led 2016

Za me ano,je to brzy

kulatakosticka
8. led 2016

@somalicats no starší má tři a půl a fixy u nás jedou tak rok a vodovky jsme zkoušeli kdysi pod dozorem. Teď si maluje i sám, jen mu to nachystám na stůl v kuchyni. Vodovkami kupodivu nadělá nejmíň škody. Pastelky jsme měli i na zdi - vyhrazena jedna čmárací. Až ho to přešlo, smyla jsem to houbičkou a zeď je ok. S vodovkami si dává pozor i sám.

zulitvi
8. led 2016

Tablet mi neprijde jako ideální "hračka", ale to je věc každého rodiče. Malýmu je rok a půl a k babičce to máme přes hodinu autem, obcas posledních 15 minut je těžce nespokojen, tak mu na telefonu pustím nejake video a držím mu to ať se koukne. Jen doufám, že budeme odolávat co nejdéle a nic takového nedostane. :D