icon

Mrzí vás, že nejste pokřtění?

denuliss
7. dub 2026

Zdravím,
zajímalo by mě, jestli vás, co jste nebyli v dětství pokřtěni, mrzelo, že vás rodiče nedali pokřtít. Jestli jste se pak nechali pokřtít v dospělosti a jak dlouhá byla příprava.
Jestli křest vnímáte jako ochranu a jestli byste díky křtu měli třeba menší obavy z konečnosti života. Jestli vnímáte, že je křest důležitý při přechodu na "druhý břeh".

Strana
z2
hadruska
7. dub 2026

@denuliss To me opravdu nikdy nenapadlo.Nejsem pokrtena a nevadi mi to

apacheee
AMBASADORKA
7. dub 2026

Jsem ráda, že nejsem pokřtěná.

denuliss
autor
7. dub 2026
@apacheee

Jsem ráda, že nejsem pokřtěná.

@apacheee Můžu se zeptat, proč jste ráda?

monny3
7. dub 2026

To je asi otázka jen na lidi, kteří jsou "začátečnicky" věřící a zvažují, že se pokřtít nechají, ne? Nebo pro ty, kteří ke křesťanské víře v dospělosti došli a pokřtít se jako dospělí nechali. Kdo se v dospělosti stane věřící a je to pro něj důležité, tak se nechá pokřtít, kdo nevěří, nehraje to pro něj roli 🤷🏻‍♀️ Jsem nevěřící a jsem ráda, že pokřtěná nejsem, asi by mi to život nijak nekomplikovalo, ale takhle mám v oblasti víry "čistý štít" a mohla bych se rozhodnout pro jakoukoliv víru aniž by za mě rodiče a kmotr před desítkami let slíbili, že mě budou vychovávat ve víře v Boha.

elvira
8. dub 2026

Pokřtěná nejsem a v ničem mě to neomezuje.
A že bych se bála, že po smrti nepůjdu do nebe? A kam půjdou ti, co nevyznávají křesťanství a jednoho Boha? Oni jsou taky přesvědčení, že půjdou do nebe. A to je jedno nebe pro křesťany a jedno pro jiná náboženství?
Na druhou stranu - je- li to pro někoho důležité, ať se pokřtí, ostatním tím neubližuje a pokud jim to netlačí jako jedinou cestu, je to v pořádku.

hanka_12345
8. dub 2026

jestli krest ovlivni prechod na druhy breh, to asi je spis otazka na pokrtene verici. Ja pokrtena jsem,v neco mezi nebem a zemi TROSKU verim ale nejsem vylozene katolik ktery se modli a veri v Jezise a vse okolo toho, ze to tak bylo atd.
Verim v prevteleni a nemyslim si ze to je otazka toho, jestli jsem nebo nejsem pokrtena. Tak to vidim ja.
Pokud bych krtena nebyla, pokrtit bych se nenechala.
To uz spis bych rekla, ze jde o to jaky je clovek. Pokud jsem hajzl, verim ze tu budu strasit a ma duse neodejde na odpocinek.
Ale to s virou za me, nema nic spolecnyho. Myslim si, ze bych to tak vnimala at verici jsem,nebo ne.

marketa1218
8. dub 2026

Nejsem pokřtěná a nikdy mi to nevadilo, můj manžel ano, ale věřící nejsme.

martinka_33
8. dub 2026

Určitě v dospelosti lepší, protože každý si svojí viru musí najit sám. Pastor který mě a může oddával deti ani nekřtí ani svoje vlastní, to až když samy přijdou a chtějí.

hanka_12345
8. dub 2026

hodne casto tu vidam prispevky ze zenskly vahaji jestli dat detem nausnice. A vzdy se tu strhne debata ze "az bude chtit pichne si to sama" ...ale ze se decka nikdo na nic nepta a zatahnou ho do kostela kde ho pred 50 lidma polivaj svecenou vodou 🙈 mi prijde teda jeste horsi. A tohle nikdo neresi. Proste te pokrtime a nazdar

anonym_1ad5f9
8. dub 2026

Ne, nemrzí mě, že nejsem pokřtěná, naopak by mi vadilo, kdyby něco tak zásadního za mě po narození rozhodl někdo jiný. A ne, nikdy jsem neměla potřebu na tom cokoliv měnit.

me_druhe_ja
8. dub 2026

Byla jsem pokřtěna jako mimino, od začátku nucena k modlení, chození do kostela atp.. od začátku jsem to nesnášela a nikdy jsem nevěřila. Vzepřela jsem se až ve 13-14 letech.
Takže mě mrzí že JSEM pokřtěna. Osobně si myslím, že o takové věci by měl rozhodnout člověk až je dospělý a chce to sám že své vůle.

cherie24
8. dub 2026

@denuliss pokřtěná jsem, moje 3 děti pokřtěné nejsou a nebudou. Církev vnímám jako ohavnou sektu, která kouká jen na to, kde by vyhrabala víc peněz. Měla jsme s nimi zkušenost, když jsem bydlela v bytovce, která byla zabavena a připadla zpět církvi a hnus to jejich jednání. V té době jsem byla těhotná a právě v té době jsem se rozhodla, že v životě dítě pokřtít nenechám. Že s nima nebudou mít moje děti nikdy nic společného.

enoli
8. dub 2026

Nemrzí a nikdy mrzet nebude. Jsem za to ráda…

veruuu_kubesovic
8. dub 2026

Pokřtěná jsem, i svaté přijímání mám, to jsem si vybrat nemohla 🤷‍♀️ ale obě děti pokřtěné nemám, právě proto, že mě v dětství babi nutila k víře, až mi ji naprosto znechutila...

pilzzee
8. dub 2026

@denuliss Kristepane, manzel i deti jsou pokrteni, (aby mela tchyne radost) a ja jsem jedinej hrdej antikrist v rodine! 😂👍

pilzzee
8. dub 2026
@hanka_12345

hodne casto tu vidam prispevky ze zenskly vahaji jestli dat detem nausnice. A vzdy se tu strhne debata ze "az bude chtit pichne si to sama" ...ale ze se decka nikdo na nic nepta a zatahnou ho do kostela kde ho pred 50 lidma polivaj svecenou vodou 🙈 mi prijde teda jeste horsi. A tohle nikdo neresi. Proste te pokrtime a nazdar

@hanka_12345 Oni ho jako chteji ochranit, aby jestli umre driv, aby slo do nebe 🙄🙄🙄🙄🙄

drakenn
8. dub 2026

Zajímavá otázka přesně k mému tématu. Pokřtěná nejsem, protože to prý nedovolila politická situace a vzdělání mých rodičů. Prý jim bylo v 80 letech vyhrožováno, že pokud nás s bratrem nechají pokřtít, přijdou o jisté výhody.
Dnes je mi 45 let a chci se i můj 18 lety syn nechat pokřtít. Rozhodli jsme se proto, abychom byli "zapsání" do systému. Věřící pochopí.
A pro ostatní, žijeme v domě, který má historii min 250 let a opravdu nás to tu "nutí". Studujeme bibli, začali jsme se ve vesnici stýkat s vericimi., poznali se s místním farářem, . A začali jsme chodit na mše.. Což nás velmi spojilo s ostatními. Za mě super rozhodnutí

andelka
9. dub 2026

Já jsem pokřtěná v 18. Do kostela jsem chodila sama a občas s babičkou asi od 15. Samotná příprava trvala od února do září. Od 19 jsem chodila do Spolča ( společenství mladých) a první manžel byl taky pokřtěný v dospívání, je i biřmovaný. Svatba byla v kostele a děti jsou taky pokřtěné ( jsou puberťáci a zatím jim to nevadí).Jako malincí do kostela chodili, chodila jsem s nimi i do společenství maminek, měli jsme akce i dětské mše, ale časem jsem to opustila, hlavně po rozvodu, logicky. Druhý manžel je pokřtěný jako miminko díky babičce, ale rodina věřící není a když, tak spíš evangelíci. Nejmladší dítko už pokřtěné není. Trochu mě to mrzí. O Bohu ví, zná příběhy z Bible, ví jaký je rozdíl mezi Ježíškem v jesličkách a Ježíšem na kříži. Časem se rozhodne sám.

hanka_12345
9. dub 2026
@pilzzee

@hanka_12345 Oni ho jako chteji ochranit, aby jestli umre driv, aby slo do nebe 🙄🙄🙄🙄🙄

@pilzzee To je tak povrchni. Vzdyt to je jak odpustky v 15st.

denuliss
autor
9. dub 2026
@drakenn

Zajímavá otázka přesně k mému tématu. Pokřtěná nejsem, protože to prý nedovolila politická situace a vzdělání mých rodičů. Prý jim bylo v 80 letech vyhrožováno, že pokud nás s bratrem nechají pokřtít, přijdou o jisté výhody.
Dnes je mi 45 let a chci se i můj 18 lety syn nechat pokřtít. Rozhodli jsme se proto, abychom byli "zapsání" do systému. Věřící pochopí.
A pro ostatní, žijeme v domě, který má historii min 250 let a opravdu nás to tu "nutí". Studujeme bibli, začali jsme se ve vesnici stýkat s vericimi., poznali se s místním farářem, . A začali jsme chodit na mše.. Což nás velmi spojilo s ostatními. Za mě super rozhodnutí

@drakenn Jak to myslíte, zapsáni do systému? Myslíte do církve? A jak dlouho bude trvat vaše příprava, jestli se můžu zeptat?

denuliss
autor
9. dub 2026
@andelka

Já jsem pokřtěná v 18. Do kostela jsem chodila sama a občas s babičkou asi od 15. Samotná příprava trvala od února do září. Od 19 jsem chodila do Spolča ( společenství mladých) a první manžel byl taky pokřtěný v dospívání, je i biřmovaný. Svatba byla v kostele a děti jsou taky pokřtěné ( jsou puberťáci a zatím jim to nevadí).Jako malincí do kostela chodili, chodila jsem s nimi i do společenství maminek, měli jsme akce i dětské mše, ale časem jsem to opustila, hlavně po rozvodu, logicky. Druhý manžel je pokřtěný jako miminko díky babičce, ale rodina věřící není a když, tak spíš evangelíci. Nejmladší dítko už pokřtěné není. Trochu mě to mrzí. O Bohu ví, zná příběhy z Bible, ví jaký je rozdíl mezi Ježíškem v jesličkách a Ježíšem na kříži. Časem se rozhodne sám.

@andelka Nejmladšího vám farář pokřtít nechtěl nebo manžel nesouhlasil? Jsou i faráři, kteří dítě pokřtí nesezdaným i rozvedeným rodičům. Určitě by se nějaký liberální kněz našel.
Ale na druhou stranu mi přijde fajn i rozhodnutí, kdy se pro křest člověk rozhodne sám. Asi víc biblické.

ninive211
9. dub 2026

Nejsme pokřtěná a jsem ráda. nemám nic proti víře jako takové, ale nemám ráda katolickou církev a ty věci okolo. Nedává mi to smysl. A ty řeči, že kdo není pokřtěn, není očištěn od prvotního hříchu a nedojde do nebe...proboha, jakýho hříchu? Čím by se jako nemluvně nebo malé dítě mělo prohřešit? Jako tyhle biblické řeči mohly snad fungovat ve středověku, novověku, kdy lidé nebyli vzdělaní a byli prostě vědomostně omezení a potřebovalo se s lidmi manipulovat a ovládat je (nejlépe strachem a vírou), v době vyspělé vědy a vzdělání, v 21. století mi institut církve a jeho dogmata přijdou jako přežitek.

andelka
9. dub 2026
@denuliss

@andelka Nejmladšího vám farář pokřtít nechtěl nebo manžel nesouhlasil? Jsou i faráři, kteří dítě pokřtí nesezdaným i rozvedeným rodičům. Určitě by se nějaký liberální kněz našel.
Ale na druhou stranu mi přijde fajn i rozhodnutí, kdy se pro křest člověk rozhodne sám. Asi víc biblické.

@denuliss Vzhledem k tomu, že jsem po svatbě v kostele měla rozvod, tak nemám k některým svatostem přistup. Ale popravdě jsme to nezjišťovali, napřed jsme to diskutovali, pak byl covid a pak jsme to nechali být.

hanka_12345
9. dub 2026

Tak schvalne..kolik vas tu je,co jste holkam nedali nausnice s tim, ze je to jejich telo a rozhodnou se samy, ale zaroven je mate pokrtene?
To by byla asi docela zajimava anketa🤔

anonym_667232
9. dub 2026

Jsem přesně ten případ, kdy mi bylo líto, že pokřtěná nejsem. Protože všichni spolužáci byli, ačkoliv věřící nebyli, ani jejich rodiny...jen se to tehdy dělalo, že se křtilo jako společenská událost. Naši byli v tomhle ,, moderní " nebo prostě nebyli seszdáni církevně, tak to neřešili. Mám ještě bráchu. A oba dva jsme se nechali pokřtít jako děti na základní škole. On praktikující není, já ano. Křest je úplný základ. Tak se říkat, jak Církev jde do kytek...a letos bylo pokřtěno rekordní počet lidí. Pamatuji si roky bez křtů...a teď skupiny lidí.

anonym_667232
9. dub 2026
@andelka

@denuliss Vzhledem k tomu, že jsem po svatbě v kostele měla rozvod, tak nemám k některým svatostem přistup. Ale popravdě jsme to nezjišťovali, napřed jsme to diskutovali, pak byl covid a pak jsme to nechali být.

@andelka To mě moc mrzí. Svátostný život to nenahradí, ale společenství by snad rozvod vadit neměl? Nechci být osobní...jen tak obecně. Proto se třeba hodně věřících vydává spíš cestou anulace. Vím, že je to složitý a únavný proces. Ale mám ve svém okolí už několik párů, kteří toho dosáhli. Samozřejmě, že do toho nevidím, ale až to vypadá, že to není tak nemožné. Život je složitý.

andelka
9. dub 2026
@anonym_667232

@andelka To mě moc mrzí. Svátostný život to nenahradí, ale společenství by snad rozvod vadit neměl? Nechci být osobní...jen tak obecně. Proto se třeba hodně věřících vydává spíš cestou anulace. Vím, že je to složitý a únavný proces. Ale mám ve svém okolí už několik párů, kteří toho dosáhli. Samozřejmě, že do toho nevidím, ale až to vypadá, že to není tak nemožné. Život je složitý.

@anonym_667232 Nevím, musela jsem si to v sobě nějak pořešit. Manžel mě i nabádá, jestli chci, ať někam chodím a obnovím to nějak, ale ještě jsem se nerozhoupala no. Bydlíme u kostela, malého, jako puberťák jsem tam chodila, pak si začaly babky povídat, ze se nějak moc kamarádím s farářem, s prvním manželem v době chození jsme chodili uz jinam, ale pak jak jsme všichni měli děti a pak práci, třeba stěhování,nějak se to rozprchlo. A teď ve středním věku nevím kam.. Třeba to časem přijde. Jinak manžel je velmi otevřený, tolerantní.
Anulace mě napadla, i by tam důvod byl, ale poštvala bych si exmanžela. Což jsem kvůli dětem nechtěla. Taky znám případ anulace, ale to bylo brzy po svatbě a neměli děti. I tak to trvalo dva roky.

anonym_667232
9. dub 2026
@andelka

@anonym_667232 Nevím, musela jsem si to v sobě nějak pořešit. Manžel mě i nabádá, jestli chci, ať někam chodím a obnovím to nějak, ale ještě jsem se nerozhoupala no. Bydlíme u kostela, malého, jako puberťák jsem tam chodila, pak si začaly babky povídat, ze se nějak moc kamarádím s farářem, s prvním manželem v době chození jsme chodili uz jinam, ale pak jak jsme všichni měli děti a pak práci, třeba stěhování,nějak se to rozprchlo. A teď ve středním věku nevím kam.. Třeba to časem přijde. Jinak manžel je velmi otevřený, tolerantní.
Anulace mě napadla, i by tam důvod byl, ale poštvala bych si exmanžela. Což jsem kvůli dětem nechtěla. Taky znám případ anulace, ale to bylo brzy po svatbě a neměli děti. I tak to trvalo dva roky.

@andelka Tady jsou případy, kdy šlo už o starší manžele s dětmi..nebo dokonce kněz a žena se rozvedla...a měli pak svatbu v kostele. Jsou to fajn lidi...nevidím do toho. Ale určitě to nebyly úplně jednoduché záležitosti. Střední věk je oříšek celkově. Já v Církvi jsem pořád, jenže nejsem mládež ani důchodce, tak jsem úplně ztracená.... žádné akce jakoby pro nás nebyly. A společenství...je to těžké. Jsou, ale vztahy formální. Stejně to vnímá i třeba stejný ročník kamarádka, která je single. Od střední generace se asi chce, aby dávala do kasičky a nechtěla ,,víc", než svátosti.
Z babek si nic nedělejte...já jsem výrazný typ..a ještě se i do kostela malují...ty předsudky jsou taková stálice. Vždy mě napadne ten vtip o staré stodole, jak nejlíp hoří. Podle svého nitra vidíme druhé. Maluji se i na katechezi, protože prostě je to moje psychohygiena, jít mezi lidi. A i manžel má blbé poznámky o ženách a kněžích...až jsem se mu včera smála, kde to bere...jestli se nedívá na nějaké Ptáky v trní nebo Hilda Hurikán, apod. 😁
Vždyť ani s těma kněžíma se dnes nedá normálně kamarádit. Divná doba.

anonym_9d7ce6
9. dub 2026
@hanka_12345

Tak schvalne..kolik vas tu je,co jste holkam nedali nausnice s tim, ze je to jejich telo a rozhodnou se samy, ale zaroven je mate pokrtene?
To by byla asi docela zajimava anketa🤔

@hanka_12345 Když už chci dát nějaké přirovnání, tak by to mělo být z podobného soudku, a ne srovnávat jabka a hrušky. Dám jiné přirovnání - Je běžné, aby v rodině, která velmi dbá na zdravou stravu, si ti rodiče řekli: my jíme jen vybrané zdravé jídlo, dbáme na složení, hodně ovoce a zeleniny... ale dítěti to samozřejmě nutit nebudeme, však je tolik možností, co může jíst. Když bude mít chuť, ať si dá párky, sladkosti, colu. Není důležité, co teď jí, my ho ovlivňovat nebudeme.
Nebo rodina hodně sportovně zaměřená: jedou na kola a dítě nechají doma, aby mu náhodou neukázali, že na kolách to může být fajn, a tím ho neovlivnili do budoucna vybrat si sport, když je tolik jiných koníčků. Jsou tyhle situace běžné na normální? Ne.

Dítě je přirozeně vtaženo do života rodiny a jejího nastavení. Předávám dítěti to, čím sama žiji a co považuji za dobré. Chci mu vysvětlovat i důvody, proč to tak mám a proč si myslím, že je to dobré. A pak přijde čas, kdy musím tolerovat, že si najde vlastní cestu - ohledně stravy, sportu i víry. Ale když ho k tomu nevedu odmala, těžko se pak pro to rozhodne samo v dospělosti.

anonym_9d7ce6
9. dub 2026
@hanka_12345

@pilzzee To je tak povrchni. Vzdyt to je jak odpustky v 15st.

@hanka_12345 Promiň, ale je nutné se s takovou jistotou vyjadřovat k věcem, kterým evidentně absolutně nerozumíš? Je zajímavé, že čím míň toho kdo o náboženství a církvi ví, tím víc si do huby bere odpustky. Přičemž je jasné, že absolutně nemá páru, co to ve skutečnosti bylo, jaké bylo historické pozadí, důvody, následky. Ono to totiž i v učebnicích dějepisu bývá dost zkreslené a zkratkovité. A to ani nemluvím o učebnicích dějepisu před r. 1989. Ale naprostá většina lidí v ateistické ČR se považuje za supr trupr odborníky na dějiny a dogmata církve. Schválně, kdo z fleku umí definovat dogma v církvi? Z běžných ateistů nikdo, ale všicni tomu rozumí.

Strana
z2