icon

Jak přistupovat k dítěti s otázkami genderové identity?

muhehehe
23. črc 2023

Ahoj, budu ráda za sdílení vlastních zkušeností či vědomostí, ale klidně i za nějaký osobní postoj 🙂

Mám 4 děti. Holka skoro 8, kluk 6, kluk 4, holka mimčo. Mladší z kluků je ale ,,jiný", fakt kam mi sahá paměť. Nikdy neměl žádnou takovou tu vysloveně klučičí zálibu, absolutně ho to nezajímá. Šikovný je výtvarně, baví ho tancovat. Puzzle skládá nejraději s princeznama, na obrázcích co maluje jsou většinou třeba srdíčka s obličejem a podobné motivy. Preferuje růžovou, třpytky, všechno tohle. Velice řeší módu, účesy (přičemž já se třeba ani nemaluju a nejstarší dcera je taková běžná holka... oblečení kupujeme minimálně a spíš to chceme mít z krku, než se tím dlouze zabývat, takže fakt ani nemá moc koho napodobovat). Separovaně by nic z toho nebylo nijak zvláštní, ale na něm není klučičího fakt vůbec nic. A hlavně - růžové šaty nechce nosit proto, že se mu líbí růžová barva nebo jak se točí sukně, ale protože růžové šaty jsou holčičí. Má i dost nápadnou řeč těla, způsob mluvení, pohyb třeba rukama, chůzi- vypadá to přesně tak, jako když spojíte všechna klišé dohromady a předvedete ,,jakože gaye, hahaha".

Nechávala jsem to plynout, nalakované nehty dávno neřeším, občas si vzal do školky nějaké šatičky na hraní, doma si bral sukýnky na tancování. Na ven to většinou nějak zahraju do outu a nabídnu třeba ,,roztomilé červené kraťásky", ale šaty po ségře už měl taky xkrát. Nějakou dobu jsem se trochu cukala, než mi došlo, že to fakt není rozmar, ale má opravdu brutální argumentaci 🙂) , takže těžko odmítat, a ani vlastně není důvod.

Nikdy jsem se ho přímo nevyptávala, trochu jsem se bála, abych ho přehnanou iniciativou nějak nechtěně nenatlačila do špatné škatulky a nehledal se o to déle, snad mi rozumíte. Ať se hledá, a brzo najde, ale pokud možno sám. Správně. A cítím, že je to teď pro něj čím dál tím větší téma. Dneska mi za vydatného červenání říkal (sám od sebe), že by chtěl, aby si všichni mysleli, že je holka. Na otázku ,,proč není holka?" jsem opatrně odpověděla, že má pindík. A prý že bude dělat, že ho nemá.

Má někdo doma takové dítko? Nebo byl někdo z vás takovým dítětem? Pojďme pokecat. Nepotřebuju se se situací nijak srovnávat, není na ní nic, co by mi vadilo, spíš trochu tápu, jak to teď uchopit, abych nějak neubližovala dítěti. Mám dojem, že jsme se z nějakého rozpustilého šatičkování posunuli o dost dál a že dosavadní pohodlná linka ,,XXX je chlapeček, ale má rád všechny holčičí věci" přestává vyhovovat. Možná nastal čas do toho trochu říznout. Probrat to s nějakým odborníkem? Ale jakým vlastně?

Napište mi cokoliv k tématu...

Strana
z9
somalicats
24. črc 2023

@sigyn Hele, fakt nenapadne. Ja jsem rocnik 1978, prvni stupen ZS jsem tak absolvovala jeste za totace. V druzine jsem byla za tu divnou, protoze jsem si chtela stavet Merkura a nechtela jsem si hrat s panenkama a vysivat. A razily to druzinarky, nas decka teda ani nenapadlo, ze by na tom, ze si chci hrat se stavebnici, melo byt neco spatne.

somalicats
24. črc 2023

@klokanka31 A jak Te to prosimte ohrozuje, to manzelstvi homosexualu? Jak te to prevalcuje? A konkretne, prosim.

marge_s
24. črc 2023

@klokanka31 prosim pekne, jak konkretne ma to prevalcovani homosexualama vypadat? Horim zvedavosti

sigyn
24. črc 2023

@somalicats Já jsem sice až porevoluční, ale také jsem měla raději "klučičí" hračky a všem to bylo jedno. Jenže jsem jako jediná měla brýle a měla jsem jedničky. Takže se mi smáli, že jsem brejloun a šprt. Že by děti doma někdo naočkoval děti, že mít dobré známky nebo brýle je špatné? Asi ne, ale jednalo se odchylku a ta se skvěle hodí k útoku, protože ho nemáš jak oplatit.

klokanka31
24. črc 2023

@somalicats My tady voláme po tom jak zachraňovat planetu, ale měli bysme myslet i na tyhle všeobecný věci. Kdyby se vzbudili předci co žili před 150 lety, asi by zírali kam jsme to dotáhli. Manželství bylo odjakživa posvátné, a mělo by to tak zůstat nadále, prostě manželství pro muže a ženu.

klokanka31
24. črc 2023

Před ještě 50 lety bylo tabu aby měl někdo dítě za svobodna, bylo normální být v manželství, mít určité povinnosti vůči rodině. Potom se to začalo uvolňovat, lidi si začali syslit na vlastním písečku, a kam to došlo? Lidi myslí jen na sebe, chlapi (mnohdy i ženy) zdrhají od rodin, kašlou na děti. A podívejte se na generaci dětí, uznejte že co se děje teď, za nás nebylo. Lidstvo jde prostě do kopru. Ale tohle už je mimo téma diskuze.

orangutan123
24. črc 2023

@klokanka31 jojo a přesně proto si už i císař Nero vzal muže 😀 ach ten jeden! Předci by se v hrobě obraceli

levandule_k
24. črc 2023

@klokanka31 registrované partnerství je právní paskvil, ty lidi ani nemůžou nabývat společné jmění partnerů - tedy jak mají manželé společné jmění manželů a neexistuje absolutně žádný důvod, proč by ty lidi nemohli mít stejná majetková práva jako heterosexuální páry.

Gayové a lesby si děti normálně pořizují, akorát ten druhý z "rodičů" k nim nemá žádná práva, v případě, že by se bio rodičem něco stalo, tak to není nijak upravené, co bude s dítětem, ty děti jsou právně ve vzduchoprázdnu. Když se homosexální pár rozejde, tak ten druhý z páru nemám povinnost platit alimenty, a to je špatně. Kdysi jsem na netu potkala v jedné diskuzi jednu ženu, co řešila nějaké zdravotní a vztahové trable, úplně nevycházela finančně a moje první otázka byla, máš požádáno o alimenty, do určitého věku máš nárok na "alimenty" i pro sebe. Ona napsala, že to má složitější, že je lesba, partnerka ji ukecala do dítěte a pak se na ní vykašlala, takže si prostě zaslouží právní ochranu...

@somalicats Děti umí být pěkně zlé, když někdo nezapadá do kolektivu, já jsem zažila posměch kvůli rovnátkům.

Mám pocit, že jsme se tady trochu odchýlilyod původního tématu a myslím si, že by tady měly být příspěvky, které muhehehe pomůžou reagovat na tu situaci.

levandule_k
24. črc 2023

@klokanka31 Dřív bylo normální spoustu věcí, co dneska normální není. A také byly domluvené sňatky, také bylo normální, že ženy neměly volební právo, také bylo normální, že volební právo měla určitá skupina mužů, kteří byli dostatečně bohatí, také bylo normální, že se vládlo absolutisticky, také bylo normální, že se muselo chodit do kostela. Také bylo tabu se rozvádět a lidé si ukazovali na rozvedený pár prstem, i když to manželství nebylo funkční a nebyly v něm šťastní. Povinnost vůči rodině, no jo, děti museli vyjadřovat úctu svému otci, i když byl despotický kretén, nesměly jíst dříve než on.

klokanka31
24. črc 2023

@levandule_k Jak ale můžeš chtít alimenty po někom koho to dítě není?

betelgeuzz
24. črc 2023

@klokanka31 mít dítě za svobodna tabu nebylo. Mám v rodokmenu dost svobodných matek, ostatní určitě taky. Stačilo, aby krajem táhlo vojsko a to se zvedla porodnost 😀 Nebo služky na panstvích byly často svobodné matky. Bohužel byly terčem posměchu, faráři do matrik o nich psaly jako o kurvách. No jo, krásná doba to tenkrát byla 😀

levandule_k
24. črc 2023

@klokanka31 Adopce.

Pokud si jeden z člověk z homosexuálního sezdaného páru pořídí dítě, druhý by měl mít vyživovací povinnost.

zuzkasim
24. črc 2023

@klokanka31 Takovíto lidé byli vždy, rozdíl je v tom, že teď se o tom dost mluví a některé nevyhraněné osobnosti mají touhu vyzkoušet něco nového, zajímavého a nechají se strhnout. Nebo mají třeba dojem, že změna pohlaví vyřeší jejich problémy jiného typu, to by měl ideálně rozklíčovat asi právě ten psycholog. Ale že se občas narodí člověk, který to má v hlavě nastavené jinak než vlastní tělo, to pravda je. Je to podobné, jako homosexuálové, ti taky byli vždy a jsou pozorování třeba i u zvířat (tam asi nikdo nemůže pochybovat o tom, že je to čistě pudová záležitost). Najdi si k tomu nějaké články, zapátrej trochu.

Dělala jsem vrbu jednomu náctiletému dítku, které se ve svém těle též necítilo. Na prvním stupni jsem ho znala jen zběžně, nic zvláštního mě u něj nenapadlo, na druhém stupni si to dotyčný začal uvědomovat dost a řešil to. Kamarádi to chápali, měl strach, co na to rodiče, jestli dostal odvahu říct jim to, vlastně nevím, ale náznaků bylo dost. Vždy je důležité, aby byl člověk osobnost sám, aby si dokázal své postoje a názory obhájit před ostatníma. Takže pokud se mi líbí růžové tričko s jednorožcem, tak mi můžou všichni spolužáci vlézt na záda, já ho budu nosit, i když jsem kluk. Je to sice těžké, ale vůbec ne nemožné. Ostatní vycítí tu nejistotu, na jinakost si zvyknou.

drep
24. črc 2023

@klokanka31 z vlastní zkušenosti vím, že heterosexuální rodinu nejvíc ohrožuje: 1) motorka 2) mladá sexy kolegyně. Ale chápu, že lidem, co si nevidí dál než na špičku vlastního nosu a vlastní úzkoprsost, maloměšťáctví a omezenost považují za ctnost, to asi vysvětlit nejde.

zuzkasim
24. črc 2023

@drep Proč ta motorka? 🙂

drep
24. črc 2023

@zuzkasim protože jestli nějakým mladým (do šedesáti) ženám říkám, že je mi líto, ale jejich muž to nepřežije, tak jsou to ženy motorkářů… manželovi, když si dělal srandu, že má krizi středního věku, tak jsem říkala, že milenku přežiju, ale za motorku ho zabiju sama (ale u nás na aro v traumacentru opravdu na motorce nejezdí nikdo, moc vídáme ty důsledky)…

zuzkasim
24. črc 2023

@drep Napadlo mě to, když jsi napsala "motorka", ale že je to tak vážné a časté, to jsem netušila☹

somalicats
24. črc 2023

@sigyn Já nosím brýle od 2. třídy a byla jsem "šprt", "bedna" (dosaď si sama), takže jsem byla svým způsobem outsider i na gymplu. Takže to, o čem píšeš, jsem zažívala taky. A pořád trvám na tom, že za to můžou hlavně dospělí. Každá odchylka je prostě špatně. Vždyť se podívej tady na klokanku. Už jen to, že se o tom doma rodiče baví (ta XY je divná, furt si čte, místo aby lítala s děckama venku; nevadí, že máš kuli z matiky, na ty šprty nekoukej a podobný hlášky) stačí k tomu, aby ty děti začaly na ty odlišné koukat skrz prsty. A od toho je k vlastní šikaně už jen kousek.

somalicats
24. črc 2023

@klokanka31 Jak konkrétně Tvoje manželství ohrožuje sňatek homosexuálů? Zatím jsi mi na to neodpověděla.

anetka1701
24. črc 2023

@muhehehe je super že máš tento pristup. Opravdu je... ale za mě... podporuj, mluvte o tom, ale nesnaž se ho tahat po psychiatrech a dávat mu nálepku. I moje dcera jako malá šílela z růžové a šatů a teď je ostříhaná na krátko, chodí v černé a začala se věnovat sportu a autům 😅

Myslím že je super že žijeme v době, kdy má dítě možnost rozhodnout se čím je... Zatím bych jeho otázky brala podobně, jako když se tě dítě ptá proč nebydlime u moře nebo proč sousedi mají psa a my ne... To, že to dost možná je prototypicky transexuál bych brala pouze jako jednu z možností... Je možné že se mu preference změní, je možné že ne... Ale stejně jako se dřív tyhle děti tlačili do gendrovych stereotypů, tak bohužel v dnešní době, i nevědomky, rodiče můžou dítě přehnanou starostlivostí naopak dítě natlacit někam, kde být nemusí... Moje dcera snad od svých šesti tvrdila, že je lesba. Že nikdy nebude mít chlapa, že se jí libej jenom holky 🙂 je jí dvanáct a už je tu první láska-kluk 🙂 Mě je jedno koho jednou přivede domu. Je to její věc a příjmu jakéhokoliv partnera/partnerku. Ale je důležité jí nechat při bezpodmínečně lásce a přijetí si najít vlast í cestu - a nijak neovlivňovat a netlačit...

alice180
24. črc 2023

@somalicats ono totiž, jak na tohle odpovědět že jo

somalicats
24. črc 2023

@alice180 No právě 😀

fire85
24. črc 2023

@klokanka31 ty ses taky dobrej rozmar, snad tohle tvoje dítě nebude zažívat, úplně ho potopis...ses fakt neskutečná

fire85
24. črc 2023

@klokanka31 a proč řešit o čem si lidi povídají? Tak at si ukazují prstem , to je prece jejich problém ...lidi budou pořád řešit hlavne ty veci které jsou jinak...ale hlavně myslím že přeoperování už je dnes jedno.nikoho to nepřekvapí.

fire85
24. črc 2023

@klokanka31 ale bylo za nás všechno , akorát se o nicem takovém nevedelo, ptz nebyl net a podobne věci. Připomínáš mi názorama moji prababicku, i babička má modernější názory.

dominikasn
24. črc 2023

@klokanka31 holka, holka...snad jen...jsi slušně omezená. Jsem praktikující katolík a upřímně doufám, že manželství pro všechny projde. Manželství může být pro všechny, svátost je pro muže a ženu, na tom se nic nezmění.

petulkadodo
24. črc 2023

@klokanka31 Jako uklízečka nebo prodavačka v supermarketu bude všem jedno, jak u toho vypadá. Co takhle shanět něco v nejbližším okresním městě? Tam to bude všem jedno a až bude práce, může se tam i přestěhovat a žít svůj život. To, že někdo bydlí v mamahotelu a nemá práci je spíš lenost a pohodlnost, která nesouvisí ani s orientací ani s genderem.

drep
24. črc 2023

@petulkadodo umím si představit situaci, že je normální netáhlo, kterých je všude plno. Ale umím si i představit (a jo, jsou to domněnky), že pokud si na něj ukazuje prstem i sousedovic pes a má na vesnici peklo, že může být totálně zakřiknutý jouda, co se neumí ani podepsat a nemáš odvahu ho ani nechat doplňovat banány anebo naopak, jak se furt musí obhajovat, tak muže mít takovou tu primitivně agresivní pózu.

lichozroutsudy
24. črc 2023

@klokanka31 Ano, pred X lety nic takoveho VEREJNE nebylo. To ale neznamena, ze by takova vec neexistovala. Prober se.

lichozroutsudy
24. črc 2023

@klokanka31 A ty snad respektujes? Ne, nerespektujes a toho sveho pribuzneho odsuzujes. Tak si nevynucuj respekt u nas. Je mi stydno, kdyz ctu tve nazory.

Strana
z9