icon

Jak zvládnout tři kluky a náročné batole?

27. lis 2023

Máme 3 děti - kluky 7 a 5 let a velmi náročné batole. Snažila jsem se starším dětem rozplánovat školní rok tak, aby každý den byl aspoň 1 kroužek. Po kroužku se většinou jde ještě s ostatními na hřiště nebo se povídá. To jsou spokojení. Mimo to často jezdíme na různé aktivity, jiná hřiště apod. Takže si myslím, že zábavy a kontaktu s vrstevníky mají až až. Problém nastává ve chvíli volna. (Myslím třeba dopoledne, než odpoledne někam vyrazíme - nepřipadá mi normální někde být s nonstop programem od rána do večera.) Myslím si, že neumí vyjít sami se sebou. Prostě jakmile nejsou 100 % zaměstnaní, nedá se s nimi vydržet. Vůbec neznám, že by si k něčemu sedli a hráli si aspon par minut. Neustále, od 6 od rána se mlátí, ječí, dělají si naschvály, na každý můj pokyn nebo návrh jen trucovitě odsekávají. Já vím, že klíčem je co nejvíc je rozdělovat, zaměstnávat je a nedat jim k tomu prostor. Ale já už prostě nemůžu. Jednak mám ještě pořád k tomu na krku batole a druhak, prostě chci i nějak žít, ne jen nonstop skákat kolem rozjívených dětí. 😣Někdy si je vezme manžel nebo babička, ale to jednak jsou taky protivní a druhak, stejně jakmile přijdou, je to ještě horší. Většinou to skončí tak, že už na ně od 9 od rána řvu, manžel je vytočený, že se nedá nic pořádného dělat - dostávají akorát práce za trest a o nějaké rodinné pohodě nemůže být řeč. V okolí vidím, že to jde tak nějak nenásilně - jdou si všichni zaplavat, skládají dřevo nebo se projedou na kole a děti jsou prostě v pohodě. U nás je kolem všeho půlden vynervování a odporu a pak už fakt nemám náladu s nimi blbnout a být skokojená. ☹️ Nevím, jak se z toho všeho vymotat, abychom se stále netočili v té samé negaci. Už si i říkám, že jsme to všechno vzali za nějaký špatný konec, mám se na jakékoliv aktivity vykašlat a nechat je svému osudu v pokojíčku.. Často slýchám rady typu, že jsme si neměli pořizovat tolik dětí nebo že mám jít s kamarádkou na kafe, ale to mi fakt v ničem nepomůže. Napadá vás nějaké řešení?

Strana
z4
autor
29. lis 2023

@klokanka31 A jak se podle tebe "rychle zatrhne" chování? To tak přece nefunguje, že někomu něco zakážeš a on to rázem nedělá. 🤷‍♀️S chlapem nic neudělám, to je roky stejné i po tisícech rozhovorů. Neříkám, že se jim nevěnuje nikdy. Ale je to primárně na mě, no.

ai30
29. lis 2023

'Organizovani casu' znamena, ze jim urcujes, kdy a co budou delat. 'Pozornost' znamena, ze neco delate spolu, cinnost, kterou si spolecne zvolite. A ano, to, ze v tom nevidis zadny rozdil, je mozna soucast problemu. I kdyz uprimne, pokud je to tak, jak to je a chlap se derem nevenuje, ty by ses asi musela rozkrajet, aby to nejak efektivne vyresilo soucasnou situaci...

rebe
29. lis 2023

Kluci se perou. Je to genderový stereotyp, ale je to tsereotyp založený na stovkách let pozorování chováí tisíců a tisíc dětí. Holky zhusta preferují vztahové hry (na rodinu, na školku), kluci pak pohybové a bojové hry (na vojáky, na policajty a zloděje). Nejštastnější je, když k tomu mají prostor a příležitost. Jinými slovy, jestli chceš radu, tak zavři dveře a pořiď si špunty do uší. Uklidní vás to všechny. Neboj, když budou potřebovat pomoc, přijdou si říct. A nezabijou se, to se fakt neděje. Maximálně si sem tam natlučou. Lepší, než když jim natluče rodič. A jestli chceš něco sofistikovanějího, všemi dvaceti doporučuju Vlaďku Bartákovou https://jakvychovavat.cz/. Ta to měla doma čtyřikrát, přežila a ještě zvládá podporovat rodiče, kteří si s tím nevědí rady.

klokanka31
29. lis 2023

Prostě říct důrazně vyšším tónem že takhle teda ne! Případně zakázat např. tablet/počítač, něco co dítě chce.

kristyn86
29. lis 2023

Klokanka ma vzdy dobre rady ve stylu "to bych zatrhla,to bych nedovolila,to by u me neproslo"..Jenze to jsou prazdna slova a kdyby sama nemela dite pro zacatecniky,tak by koukala. Je rozdil mit jednu triletou holcicku a dva kluky ve veku 5 a 7 let. A jeste si tito lide mysli,jak dobre vychovavaji a vse je jejich zasluhou. Taky bych takova byla,kdyz bych mela jen dceru.U te jde vse hladce,staci vysvetlit,ukazat,pochopi. Posloucha,pomaha...Zkratka decko,kde jde vse tak nejak samo. Ovsem mam taky syna. A ten je uplny opak. Ze by chyba ve vychove? Ne,kluk se nebude chovat jako holcicka. Mam nazor jako Rebe. Jeste doporucuji shlednout videa od psychologa Studnicky o klucici energii atd. Da se najit na FB jako Dovychovat myslim. Dost tam toho vysvetluje a me nektere veci pomohli k pochopeni synova chovani.

autor
29. lis 2023

@klokanka31 proboha a myslíš, že jsem to nikdy nezkusila? Mám někdy chuť natočit naše běžné odpoledne a všem takovým teoretikům ho dát k analýze. 👏🤦‍♀️

autor
29. lis 2023

@kristyn86 díky 😉

klokanka31
29. lis 2023

@kristyn86 No a tak na kluky musí být ráznější přístup. Jenže to chce od malička, a ne čekat až přerostou přes hlavu. Nebo mi chceš říct, že je reálné, aby se např.děti mlátily, a rodiče nebyli schopní s tím něco dělat? Blbost.

hansoc
29. lis 2023

"Stále poutají pozornost a přitom ji mají..."
Ale jakou, pokud na ně pořád řveš a jsi v nervu, tak se nediv, že jsou taky takoví. Zkus začít sama u sebe, jak s nimi jednáš, jak se k nim stavíš..... Jak už tu zaznělo, děti jsou zrcadlo. A těch kroužků mi přijde taky moc, pokud proti všemu protestují, ať si vymyslí zábavu sami. Já si všimla, že dcery jsou třeba mnohem klidnější, když nechodí do školky a mají čas samy pro sebe....

hojda
29. lis 2023

Oni potřebují vymslet a zrealizovat nějaký společný svůj projekt, na které budou pracovat společně a nejlíp i s tátou.

michaela666
30. lis 2023

Kroužek je aktivita, kdy dítěti někdo přesně určí co a kdy se bude dělat. Sám si tu činnost nevymyslí, může jí minimálně ovlivnit a přizpůsobí se většině.
Píšeš, že si můžou sami dělat co chtějí....Jenže hlavně ten starší neví co chce dělat, dokud mu to ty neřekneš nebo nezařídíš. Podle mě je důležité nechat dítě se chvilku nudit, aby si samo to aktivitu vymyslelo - vytáhnu lego a postavím letadlo/ udělám si bunkr pod stolem abych si tam zalezl a dělal něco tajnýho/ půjdem na zahradu a budem hrát s bráchou na vojáky.... Proč oni by měli zapojovat hlavu, když spoléhají na to, že přijdeš a řekneš co mají dělat? Raději budou provokovat a čekat co bude.

Rozdíl je kdyby přišel tatínek a řekl, jdu sekat zahradu/opravovat něco na zahradě, jdete se mnou? Protože tam jim něco ukáže co sám dělá a oni zkouší. Takhle synovci ve stejném věku přišli s tím, že teď s pomocí vyrobili za týden budku pro ptáky na terasu. Hrozně je to bavilo, tak už vymýšlejí co v dílně budou dělat zase.

Zkusila bych přesvědčit manžela, že kluci už jsou ve věku kdy potřebují čas trávit s ním. Ne ve formě jedeme do kina, oblíkat, ale vymyslet SPOLEČNě činnost a té se věnovat ( klidně s každým zvlášť ).

alubif
30. lis 2023

Nenaučila jsi se nudit nebo zabavit samotné. Jsi jim neustále tvůrce programu a to je špatně. V životě se jen neustále o program nikdo stará nebude. Navíc denně krourek je prostě moc. Nemají šanci vypnout, mozek jede furt na plné obrátky. Starší jsem musela dokonce 2 kroužku jeden zrušit aby se mohla víc věnovat škole, víc si pohrát doma/na zahradě, jit za kamarádkama k sousedům. Neříkám, že se s mladším nervou nebo nehádají, někdy je mám chuť oba navrat do baby boxu - spolu, aby věděly co je to být na malinkém prostoru.... 🤣 Už jen to by bylo možná poučení 🥳. Rvu taky, taky musím vše říkat nekdy stokrát. Ale zároveň od malá je nechávám hrát samotne, sami si musi vymyslet zábavu, už jsou dost velcí a vi kde mají svou hračky. Když chci aby se zklidnily, odpočinuly si po obědě,pustím pohádku TV. Mobil jim vůbec nedávám.

belmonka
30. lis 2023

Nikdo nepsal byt kazdy den s jednim. Jedna hodina v tydnu se urco najde abys s tim nejstarsim byla jen ty a on...

ninive211
30. lis 2023

Naprosto souhlasím s tím, že zapojit víc se musí hlavně tatínek. Kluci už fakt ve věku, kdy je dobré, aby se od otce učily nějaké věci ohledně domácnosti - třeba jak co opravit, vyrobit atd. Je to tak, že do cca 3 let kluci preferují maminku, ale od 3 let dál jeveledůležitá role táty. A když ten táta nefunguje a jeho roli se snaží přebrat maminka a ta to neumí "správně", protože to prostě není její přirozenost, tak je to blbý. Příp. pokud nefunguje otec, tak prostě jiný chlap v rodině, který převezme tu otcovskou autoritu a otcovsku výchovu - strejda,, děda...Velmi doporučím minikurz od Milana Studničky Dovychovat - Jak se nezbláznit z výchovy kluků (tento je zdarma online odkaz můžeš najít někde na jjich webu). tam to právě krásně popisuje, proč kluci "zlobí" a jaká je role tátů ve výchově kluků. že je opravdu nezaměnitelná. Už to tu někdo doporučoval. taky jsem od té doby trošku změnila přístup a nechávám manžela víc, ať se zapojuje do každodenních činností ohledně dětí doma - např. většinu svačiny do školy dceři chystá on, delegovala jsem to na něj (časem budu chodit do práce mnohem dříve, tak to bude na něm už úplně - nebo na dětech).
Navíc proč je důležité, aby se i zapojil otec: kluci přebírají vzorce chování od rodičů, pokud vidí, že chlap doma nic nedělá, dětem se nevěnuje (nebo málo) a čas po návratu z práce tráví zalezlej v pracovně někde u PC a "hlavně po mě proboha nic nechtějte, jsem unavenej z práce", tak ti kluci to přeberou. A budou se úplně stejně chovat v dospělosti ve své domácnosti, kde budou zcela samozřejmě očekávat od partnerky, že o děti se postará ona, že je to přece "její práce" - od chystání svačin, vodění do školy přes zajišťování zábavy. A že role otce je jednou denně pět deset minut se s dětma pomazlit, trošku si zakočkovat a že to přece stačí.

journals
30. lis 2023

@klokanka31 máš jedno dítě, viď? Tříletou holčičku? Já jen aby bylo jasné kdo tu vůbec dává rady 😀

klokanka31
30. lis 2023

@journals To sice jo, ale není zrovna taková že by byla tam, kde ji posadím. Je kolikrát pěkný ďáblík.

journals
30. lis 2023

@klokanka31 Jo? myslíš že větší než dva starší kluci pohromadě? Nechci být zlá, ale opravdu se cítíš, že bys mohla v otázkách klučičí výchovy vhodně poradit? Fakt víš jak na výchovu dvou starších kluků když s ní nemáš žádnou zkušenost?

michaela666
30. lis 2023

@klokanka31 A jak jsi jí zatrhla zlobení nebo provokování? To přece nejde. Myslíš, že jakkoliv staré dítě poslechne když mu rodič řekne " Pepíku, od teď ti zakazuju zlobit bráchu a mlátit se s ním. Nebudeš provokovat a budeš si hrát sám." Zákonitě tě bude mít v paži. Musíš mu ukázat jak má tu energii přesměrovat.

journals
30. lis 2023

@michaela666 Tak jasně že to teoreticky jde. V praxi to bude dost pokulhávat 😂
Ale třeba nám klokanka poradí, jak to funguje. Třeba to jen my ostatní vůbec nevíme a jsme totálně blbé, když to samy nezvládneme 😀

michaela666
30. lis 2023

@journals V praxi to bude fungovat první hodinu, když bude mít dítě dobrou náladu. 😃

journals
30. lis 2023

@michaela666 A to protože je před Mikulášem a Vánoce se blíží 😀

michaela666
30. lis 2023

@klokanka31 Já mám doma taky malé satáně, ale fakt se to nedá srovnat s pozorováním staršího děcka na návštěvě u kamarádky. Když poslouchám co umí vyvést synovci nebo co jsem zažila za krátké působení v družině s dětma 1. a 2. třída. 🙈 Mít je doma, každý večer po náročném dni lupnu flašku vína na nervy. 😃

klokanka31
30. lis 2023

@michaela666 Jenže nějak se musí ty děti vychovávat. Hodně slýchávám řeči typu "a co s ním/nima mám jako dělat". Jenže pokud se nic neudělá, pak z nich rostou parchanti co šikanují/mlátí ostatní, a jak to dopadlo nedávno na Slovensku. Takoví parchanti dohnali spolužáka k sebevraždě. Nejsem zastáncem fyzických trestů, ale pokud je to neúnosné, tak prostě dát na zadek. Jinak si budeme vychovávat zmetky co si budou myslet že můžou všechno a nikdo s nima nehne.

kristyn86
30. lis 2023

@klokanka31 Kluci,neperte se! Vy se porad jen mlatite. Tak pojdte,zmlatim vas sama 😂😂😂

veronikav31
30. lis 2023

@klokanka31 tak dát na zadek fakt výchovné není! A píšu to záměrně. Protože kdybych se tak měla chovat pokaždé k našim dětem tak bych je buď umlátila a nebo by mi to hlavně starší dcera vrátila. A je fakt rozdíl vychovávat jedno tříleté dítě a dvě starší. A hlavně pokud vím o té šikaně ve škole,tak pochybyla škola, protože to neřešila. A hlavně si všimnete kolik dětí kouká na tablety,mobily,hry,pijou energetické nápoje.Proč? Protože rodiče nemají čas a energii se s nimi domlouvat, raději jim strčí peníze a ať si s nimi dělají co chtějí. Ano, u nás hádky probíhají mezi sourozenci, i mezi mnou,jako rodičem a dětmi,ale jde kolikrát o hlasitou diskuzi než opravdovou hádku.A výsledek? Když se něco děje třeba dceři ve škole, přijde za mnou si postěžovat a jdeme to řešit

klokanka31
30. lis 2023

@veronikav31 V něčem máš pravdu. A ano, pochybila škola, ale především pochybili rodiče že takové zmetky vychovali.

veronikav31
30. lis 2023

@klokanka31 to bezpochyby,že pochybili i rodiče těch kluků,ale to nemá nic společného s tím, že se děti mají bít

autor
30. lis 2023

@michaela666 haha, to je přesný! "Pepíku, zakazuji ti otravovat mladšího bratra" 🤣

autor
30. lis 2023

@klokanka31 prosímtě...děláš hloupou že sebe. Jako myslíš si, že jsem na takové situace nikdy nevyužila fyzický trest? To si fakt myslíš, že někdo vydrží roky permanentně žít v hluku, zmatku a nekonečném hašteření a jen s úsměvem přihlíží a sem tam řekne "prosímtě miláčku nech toho". Víš kolikrát dostali? 🤷‍♀️ To fakt není řešení ničeho. Akorát situace vygraduje, do deseti minut to dítě dělá znovu. Ja si myslím, ze buď dítě v sobě má takovou tu pokoru - stačí vysvětlit, výjimečně zvýšit hlas a ono si to navždy zapamatujte. A nebo nemá a pak můžeš zkoušet stovky různých výchovných rad od vysvětlování, přes sliby, výhružky, tresty, bití, ukazování následků a stejně je to skoro náhoda, jestli poslechne nebo ne - ty jsi jen od toho, abys ho aspoň směřovala nějakým lepším směrem, ale ono si na to musí přijít samo. A ze se nebude chovat jak grázl, v to můžeš jenom doufat, ze se tvá výchova ujala a nechytne se nějaké namachrované partičky a nebude někoho šikanovat. Co myslíš, je vyšší šance, že nebude grázl, pokud se mu snažíš důsledky vysvětlovat, dohodnout se nebo když ho mlátíš? 🤷‍♀️

klokanka31
30. lis 2023

Tak pak se teda poraď s odborníkem...

Strana
z4