Je život s třemi dětmi opravdu náročný?
Caute decka. Tak se nam jaksi vyskytlo treti dite na ceste a musim si klast hromadu hormonalne jebnutych otazek...
1) Muze mit normalni clovek 3 deti, nebo je to jenom pro skalni fanousky materstvi, co nenavidi svoje zamestnani?
2) Nebude mi pripadat jako pate kolo u vozu? Nebudou se ty starsi deti (rozdil tam bude 3 a 6 let) citit omezovani kvuli nemu?
3) Budu moct vubec normalne pracovat, aniz bych se zblaznila?
4) Budeme mit kluk-holka-holka, nebudou na sebe ty holky zarlit a nebude se mezi nema kluk citit blbe?
5) Nebudou na me lidi koukat jak na blazna? Porad se nemuzu zbavit dojmu, ze chlap se trema detma vypada jak hrdina, zenska zase jako chudak.
6) Taky mam pocit, ze tri deti mivali naposledy nasi rodice a ted uz je to opravdu rarita (ve stredni a vyssi tride). U druheho se me nikdo neptal, jestli bylo planovane *facepalm*
P.S.
Podotykam, ze vsechny nase deti jsou chtene a misto i penize na ne mame (i kdyz to treti bylo takovy ze "nic by se nestalo, kdyby neni")😀
Dalsi P.S., ano, ptam se naprosto vazne 😀
Máme tři a mám kolem sebe víc rodin, které mají taky tři děti a počítám nás do střední třídy. Jo, je to hardcore 😝 ale já to tak chtěla... co se týče omezování, tka jako vždycky se někdo kvůli někomu musí omezit, žárlivost - to bych řekla, že spíš záleží na povaze dětí, než na počtu.
@martiina_k @martiina_k Myslim jako jak moc je to rozdil oproti dvema. Na dve uz jsem si zvykla 🤣 Jen u tri se ty odpovedi hrozne lisi, neco rika ze je to masakr, nekdo ze tri jsou snazsi jak dve (wtf?).
Snazší to asi není, to dá rozum, ale za mě je to moc fajn. Spoustu věcí ho už neučíš, naučí ho ti starší. Spoustu věcí nebudeš chtít, aby ho ti starší učili😂 My museli vyměnit kvůli 3 autosedačkám auto. V okolí mám spíš hodně lidí, co mají 3 děti, přijde mi to normál. Povahy a pohlaví neovlivníš, ale zaměřila bych se potom víc na to prostřední dítě. Už je mám velké, jakékoliv problémy řeším, často slýchám, no jo, prostřední dítě... (kamarádka je psycholožka, další taky) Nevyžádaná ale důležitá rada: opravdu dobře pak pořešte antikoncepci. Mám i kamarádky a v rodině 4 děti... Někteří to 4. vyřešili radikálně... Pak to zbytečně mrzí. Přeju pohodové těhotenství a spokojené dítko! 🙂
Pro mě byl nejhorší posun z 0 na 1. 🤣
Nejstarší má 9, prostřední 7,5 a nejmenší budou 4. Starší byly od narození nejmenší starostlivé, neustále mi chtěly pomáhat a teď si spolu krásně všechny tři vyhrají. Každá má úplně jinou povahu, tak je to někdy náročné, ale zvládnout se to dá.
Já jsem zatím s nejmladší doma, dodělávám si školu, takže práci se třemi posoudit nemůžu, ale ve svém okolí mám několik rodin se třemi a někteří dokonce uvažují o čtvrtém.
Mě přijde, že 3 jsou dneska norma, vlastně znám samé rodiny se 3, nebo maj 2 a po 3 touží.
Mě přijde, že 3 jsou dneska norma, vlastně znám samé rodiny se 3, nebo maj 2 a po 3 touží.
@zuzkasim A jaky teda mate auto? My tam 3 narveme taktak, co jsme to tak zkouseli. No prostredni se budu muset venovat vic, jak ji pribudne druha holcicka, tak to mozna spatne ponese.
@krupinek1703 To mas pravdu, z 0 na 1 to je uplne jinej adrenalin 😀
@lis6 Ja prave vubec! Leda takovy, co meli 3. omylem, nebo chlap, co ma treba tri ale se dvema zenskejma 😀
Mam 3, je to hardcore, miluju to 🤣 A to fakt nejsem klasická matka co mateřstvím žije. Jsme klasická střední třída, oba rodiče pracující, s třetí jsem defakto pracovat nepřestává vůbec a šlo to.
- tatínek je třeba. Bez něj se člověk zbláznil
- je potřeba aby každý dítě mělo svoje povinnosti a plnilo si je, jinak budeš furt jenom uklízet...
- výlety mazec, tři deti jsou o dost horší než 2 kdyz se ti někde rozběhne na všechny strany
- kdyz na tebe začnou mluvit všechny najednou, je to na migrenu
- neustále to je 2 vs 1, takze se furt řežou, ale u nás se to průběžně točí, tak se to dá
- vtip o tom, že s třema dětma jsi ministr spravedlnosti JE reálný
ALE...
- 3x víc srandy
- jsou to parťáci a podrží se
- starší pomůže s mladším když je třeba
- nikdo na nás nekouká blbě
- miluju to a neměnila bych
Teď už jim je (skoro) 15,13,8. Nejstarší jde na intr, bude tu chybět...
Máme tři a hardcore to je, ale ne tak velký, jako sem si představovala, když sem třetí čekala 😃 nejmenšímu je teprve rok, ale jak sem se bála jak zvládnu miminko a další dvě, tak mi to přijde náročnější čím je starší a zlatý mimino teda 😃 auto jsme taky pořizovali větší. A jak na nás kouká okolí, tak ti nás většinou "litují", protože máme ještě ke všemu tři kluky a to dnešní společnost asi považuje za něco hrozného,smutného a zcela vážně se mě lidi ptají, jestli jich nemáme už zbytečně moc...my nelitujeme a odpovídám už jenom, že jich máme akorát a ke to ficak, ale krásnej
Mám dvě a víc neplánuju, ale znám dost rodin se 3 dětmi, střední a vyšší třída. Část z nich jsou věřící, ale většina není.
@pilzzee můžu říct, že mě tato otázka celkem pobavila. Jestli je člověk normální, to se těžko posuzuje. 😁 Ale rozhodně nejsem odpůrce práce, moje práce mě moc bavila, i když jsem smířená s tím, že alespoň prvních pár let budu pracovat na poloviční úvazek, dokud budou děti malé, mezi nejstarší a nejmladším je 5,5 let. Jestli na sebe holky žárlí, to žárlí, ale podle mě na sebe žárlí všichni sourozenci, ať už jsou v jakékoliv počtu a pohlaví. Na tom se dá pracovat. 🙂 Jestli na nás kouká někdo blbě, to netuším, ale čas od času někdo poznamená, že jsme odvážní v dnešní době mít 3 děti. My známe více rodin i s více dětmi a jsou to slušné rodiny se šikovnými dětmi. Mě prostě ještě někdo sházel, neměla jsem pocit, že jsme kompletní. 3 jsou krásný počet.
@martiina_k @martiina_k Myslim jako jak moc je to rozdil oproti dvema. Na dve uz jsem si zvykla 🤣 Jen u tri se ty odpovedi hrozne lisi, neco rika ze je to masakr, nekdo ze tri jsou snazsi jak dve (wtf?).
@pilzzee ano, taky mi to tak přijde, někdo říká, že to rozdíl už žádný není a někdo, že se vše zhroutilo po příchodu třetího. Já jsem od celoživotní chaotik už od mala, takže máme doma chaos s jakýmkoliv počtem dětí. 🫠 Ale to třetí zapadlo do rodiny úplně perfektně. Hrozně hezky na ty starší sourozence reaguje a jakmile začal trochu vnímat, snaží se zapojovat mezi ně.
@zuzkasim A jaky teda mate auto? My tam 3 narveme taktak, co jsme to tak zkouseli. No prostredni se budu muset venovat vic, jak ji pribudne druha holcicka, tak to mozna spatne ponese.
@krupinek1703 To mas pravdu, z 0 na 1 to je uplne jinej adrenalin 😀
@lis6 Ja prave vubec! Leda takovy, co meli 3. omylem, nebo chlap, co ma treba tri ale se dvema zenskejma 😀
@pilzzee Měli jsme Opel Zafira, i kvůli většímu zavazadlovému prostoru, kdy už se někam jelo a 7místné kvůli mamce, kterou jsme dost často třeba vozili. Ale je to už dávno stará šunka (manžel ho tedy má pořád), dnes už je nabídka aut úplně jiná🙂 Partner má taky 3 děti a taky má sedmimístné auto, ono se to občas hodí, ale záleží, jaká jste rodina, jak jste akční, zda rádi jezdíte na dovolené, výlety, zda rádi berete někoho s sebou atd.
@pilzzee Měli jsme Opel Zafira, i kvůli většímu zavazadlovému prostoru, kdy už se někam jelo a 7místné kvůli mamce, kterou jsme dost často třeba vozili. Ale je to už dávno stará šunka (manžel ho tedy má pořád), dnes už je nabídka aut úplně jiná🙂 Partner má taky 3 děti a taky má sedmimístné auto, ono se to občas hodí, ale záleží, jaká jste rodina, jak jste akční, zda rádi jezdíte na dovolené, výlety, zda rádi berete někoho s sebou atd.
@zuzkasim ony se ty auta ale pořád mění, my máme Sharan a je úplně suprový. Velký kufr, 3 samostatná sedadla, vejdou se úplně s přehledem 3 autosedačky na Isofix vedle sebe a i mazlíčka s klecí sebou vozíme. Ale Sharan od roku 2020+ už vypadá úplně jinak, je o dost menší, tam by jsme se už nevlezli. Manžel by rád rodinnou dodávku, ale zas na zařizování po městě je tak velké auto dost nepraktická záležitost... 🙄
@zuzkasim ony se ty auta ale pořád mění, my máme Sharan a je úplně suprový. Velký kufr, 3 samostatná sedadla, vejdou se úplně s přehledem 3 autosedačky na Isofix vedle sebe a i mazlíčka s klecí sebou vozíme. Ale Sharan od roku 2020+ už vypadá úplně jinak, je o dost menší, tam by jsme se už nevlezli. Manžel by rád rodinnou dodávku, ale zas na zařizování po městě je tak velké auto dost nepraktická záležitost... 🙄
@pilzzee
@cherie24 Ano, Sharana mají dvojí kamarádi se 3 dětma a naříkali, že už se neprodává (nebo vypadá úplně jinak a nesplňuje požadavky). Ještě je třeba dobrý Citroen grand Picasso, ale taky se už neprodává... a teď už jsou to všechno stará auta, která najít ve vynikajícím stavu téměř nemožné☹ Nám se celkově vývoj aut moc nelíbí, rodinná aby člověk pohledal, pokud nechceš obří krávu SUV, s kterým je to do města dost nanic třeba právě kvůli parkování (a pro drobné ženské i kvůli výhledu, když nevidí přes kapotu dolů, taky jsem slyšela stěžování kamarádky).
Je to vážně o povahách...máme taky kluk, holka, holka po třech letech od sebe a paradoxně více žárlí prostřední na staršího a nejmladší je kámoška všech.
@pilzzee
@cherie24 Ano, Sharana mají dvojí kamarádi se 3 dětma a naříkali, že už se neprodává (nebo vypadá úplně jinak a nesplňuje požadavky). Ještě je třeba dobrý Citroen grand Picasso, ale taky se už neprodává... a teď už jsou to všechno stará auta, která najít ve vynikajícím stavu téměř nemožné☹ Nám se celkově vývoj aut moc nelíbí, rodinná aby člověk pohledal, pokud nechceš obří krávu SUV, s kterým je to do města dost nanic třeba právě kvůli parkování (a pro drobné ženské i kvůli výhledu, když nevidí přes kapotu dolů, taky jsem slyšela stěžování kamarádky).
@zuzkasim ono ale SUV vypadá, že je to velké auto, ale ve skutečnosti je uvnitř dost malé. My jsme původně chtěli kodiaka, ale když jsme viděli naživo ten malý kufr, velmi rychle jsme ho zavrhli. Tam 3 děti horko těžko člověk nasouká. 🤷 Pak už opravdu zabývají ta auta typu menší dodávka jako Caravella nebo transporter. A to není dělané na popojíždění do města. Holt už asi i výrobci aut zavrhli vícečetné rodiny. 😃 Nedávno jsme se bavili s kamarády, co mají taky 3 děti a ty si zas stěžovali, že nikde v ČR není žádné rodinné vstupné. Česká norma jsou 2 dospělí, 2 děti.
@zuzkasim ono ale SUV vypadá, že je to velké auto, ale ve skutečnosti je uvnitř dost malé. My jsme původně chtěli kodiaka, ale když jsme viděli naživo ten malý kufr, velmi rychle jsme ho zavrhli. Tam 3 děti horko těžko člověk nasouká. 🤷 Pak už opravdu zabývají ta auta typu menší dodávka jako Caravella nebo transporter. A to není dělané na popojíždění do města. Holt už asi i výrobci aut zavrhli vícečetné rodiny. 😃 Nedávno jsme se bavili s kamarády, co mají taky 3 děti a ty si zas stěžovali, že nikde v ČR není žádné rodinné vstupné. Česká norma jsou 2 dospělí, 2 děti.
@cherie24 Naprosto s tebou souhlasím.
Máme tři a hardcore to je, ale ne tak velký, jako sem si představovala, když sem třetí čekala 😃 nejmenšímu je teprve rok, ale jak sem se bála jak zvládnu miminko a další dvě, tak mi to přijde náročnější čím je starší a zlatý mimino teda 😃 auto jsme taky pořizovali větší. A jak na nás kouká okolí, tak ti nás většinou "litují", protože máme ještě ke všemu tři kluky a to dnešní společnost asi považuje za něco hrozného,smutného a zcela vážně se mě lidi ptají, jestli jich nemáme už zbytečně moc...my nelitujeme a odpovídám už jenom, že jich máme akorát a ke to ficak, ale krásnej
Mam 3 deti a nejsem skalni fanousek materstvi 😁 V okoli znam spoustu rodin se tremi detmi a par i vetsim poctem deti. U nas treti dite zapadlo do rodiny uplne prirozene a to jsem v tehotenstvi mela silene predstavy "co budeme delat?!?"
Co se tyce prace nevim - zatim treti ma 7 mesicu. Ale pocitam s tim, ze po RD budu zase normalne pracovat.
Auto mame kodiaqa - pro 3 deti je male. Chteli jsme tourana (melo by to byt podobne jako sharan a stale se vyrabi!) ale nema 4x4 verzi takze u nas by s tim neslo fungovat. Nakonec jsme si dali vyrobit VW Tayron 7 mistne- tak se snad vejdeme 💪🏻
Jinak spis, ze mne lidi lituji slycham obdiv 😁
@janakb my mame tri holcicky a to je teprv tragedie 😁 Protoze co chudak tatinek bude delat 🤦🏼♀️
@cherie24 ale VW Transporter v kratky verzi neni o nic vetsi nez osobaky. Ani ten v ty delsi myslim ze o moc ne. Ono to je opticky klam, ze je vetsi, kdyz ma kratkou predni kapotu a hned jde do vysky. Za mne nejlepsi rodinne auto. Mame 25 let starou T4. Ale blbe se shanej, ty zachovaly proda jen nejaky zoufalec.
Máme kluka a dvě holky, od nejmladší jsou o 5,5 a 3,5 roku. Auto Peugeot 5008. Všechny děti byly plánované a nelitujeme. Když jsem byla těhotná, vyslechla jsem si spoustu keců na téma "máte páreček, tak proč třetí, to byl úlet, že?" Většinou pak vyšlo najevo, že by si dotyční taky dokázali představit víc než tradiční 2 děti, ale z nějakého důvodu k tomu nedošlo. Byla jsem tedy dlouho doma, na miniúvazek jsem šla až v 7 letech nejstaršího dítěte (a zachránilo mi to zdravý rozum). Naše holky na sebe žárlí, nejstarší syn je nad žárlení zcela povznesen. Omezen není nikdo nikým. Přechod ze 2 na 3 děti byl mnohem hladší než z 1 na 2, člověk už byl zvyklý dělit pozornost (po přechodu z 0 na 1 jsem si už zvykla, že můj život skončil 😀 to ber samozřejmě s rezervou 😀 )
Nejsem skalni fanousek materstvi. Nejtezsi je zivot s jednim ditetem. Se dvema je to lepší, treti uz je naprosta pohoda. Neresis kraviny, deti maj partaky, obcas rev, logistika nekdy na maslicku - ale co, to jsou maly veci. A nedelam si prcu. Mame tri deti a ani na minutu jsem nelitovala. A to muj zivotni plan byl - 0. ;)
Máme kluka a dvě holky, od nejmladší jsou o 5,5 a 3,5 roku. Auto Peugeot 5008. Všechny děti byly plánované a nelitujeme. Když jsem byla těhotná, vyslechla jsem si spoustu keců na téma "máte páreček, tak proč třetí, to byl úlet, že?" Většinou pak vyšlo najevo, že by si dotyční taky dokázali představit víc než tradiční 2 děti, ale z nějakého důvodu k tomu nedošlo. Byla jsem tedy dlouho doma, na miniúvazek jsem šla až v 7 letech nejstaršího dítěte (a zachránilo mi to zdravý rozum). Naše holky na sebe žárlí, nejstarší syn je nad žárlení zcela povznesen. Omezen není nikdo nikým. Přechod ze 2 na 3 děti byl mnohem hladší než z 1 na 2, člověk už byl zvyklý dělit pozornost (po přechodu z 0 na 1 jsem si už zvykla, že můj život skončil 😀 to ber samozřejmě s rezervou 😀 )
@korin nase jediny planovany dite bylo to treti ... :D prej ulet ... bys nekdy tem lidem musel dat petikacku
Auto máme Ford Galaxy a občas si říkám,kde jsme mohli být, kdybychom tu třetí neměli - většinou po nějakým extempore mezi nimi, nejstarší jde do puberty, prostřední se připravuje na přijímačky na 8G, a akční předškolák - ale pak se na nás usměje, udělá nějakým forek, sama se rozdělí se sourozenci.... Když je člověk vidí tak je to Krásná grupa a jsem ráda že je máme (holka,kluk,holka). Okolí taky mělo kecy proooc, když máte páreček, odpovídala jsem že děláme krásné děti,tak proč jich nemít víc. Jo, teď když jen za tábory pro děti o prázdninách vypálíme skoro 35 tisíc, je to mazec, na září se vůbec netěším, ale to jsou všechno věci, na které se lze připravit. Hlavně že jsou zdraví a snad i spokojení, že jsme velká rodina.
@pilzzee máme plánované 4 děti, teď už všechny školního věku, rozdíl mezi nejmladším a nejstarším je 8 a půl roku. Připadám si normálně a máme kolem sebe spoustu rodin se třemi dětmi, přijde mi to jako standardní počet. A ani jsem nerodila jak jabloň jen kvůli tomu, abych nemusela do práce. Klasický rodičák, kdy jsem měla "jen děti a domácnost" jsem zažila jen první tři roky. Od té doby jsem pak už vždy pracovala aspoň pár hodin týdně. To, jak se budou cítit straší děti, záleží na vás, jak jim to podáte a jak si to všechno zorganizujete. Zatím jsou malé a pár týdnů po porodu už si ani nebudou pamatovat, že jste miminko někdy neměli. Jaké mezi sebou budou mít vztahy, to záleží na jejich povaze, ne na tom, kolik jich je a jakého jsou pohlaví. Vzájemné vztahy mezi sourozenci jsou docela alchymie, v čase se to i dost mění. Naše dcera je jediná holka, má jednoho staršího bráchu a dva mladší. Asi se nedá říct, že by se kvůli tomu cítila blbě, má v rámci rodiny své postavení a kluci jí zobou z ruky.
Třetí dítě vám významně rozšíří spektrum rodičovství. Není nic naivnějšího, než si myslet, že když mám dvě děti, tak už mě s tím třetím nic nepřekvapí a nezažiju situaci, kterou bych neznala 🙂 . S třetím už nebudeš mít zdaleka tolik práce, abys ho něco učila, naučí se samo od sourozenců. Bude ostřílené v kolektivu, protože prosadit se ve společnosti dvou starších sourozenců ho dostateně zocelí a vybaví do života 😀 . Změna oproti dvěma dětem je v tom, že budeš mít víc prádla v koši, budete kupovat víc jídla, což s věkem děti bude jen nabývat, budeš později vařit ve větších hrncích a občas se vztekneš při výběru dovolené, protože při ubytování se nejčastěji počítá s 2+2. Doma možná budete mít víc živo, víc hádek mezi sourozenci, protože víc dětí = víc vztahů, víc možností spolčování dvou proti jednomu nebo každého proti každému. Zcela určitě ale platí, že víc dětí rovná se také víc radosti, víc důvodů k oslavám, víc smíchu, víc rozmanitosti. Není na multirodičovství nic hezčího než pozorovat, jak si každé dítě razí svoji originální cestu životem. Že to není jakási jednolitá skupina dětí, ale originál vedle originálu 🙂 .
Mame 3, planovane, povazuju se za trochu asocialni, ale jinak dost normalni. Nejak se to seslo, ze kamaradi maji taky nejcasteji 3 deti. S praci je to skloubitelne... zalezi jakou. Jsem workoholik (odjazkziva), nesnasim domaci prace a nejsem "housewife" (nerada pecu, neumim dekorovat coz me stve, ale proste me na to nejak nikdy neuzilo, manzelovi kosile nezehlim a nic jineho taky ne). Jednou tydne mi chodi pani na uklid a bez ni bych asi nepretrzite plakala. Chci aby nase holky znaly model, kdy jsou rodice rovnoceni a kazdy ma pravo se realizovat, ne ze chlap je buh, nosi domu penize a zena ma na starosti aby byli nalestene vrsky skrinek a jeho blaho. I presto teda pracuju na netusim jaky uvazek, ale hodne z domova (cti "v noci").
Odpoledne u nas vypuka logisticke peklicko, coz je dost dano tim, ze holky zavodne sportuji a na vetsinu mist je musim vozit (umeji si dojet autobusem, ale tady to nejde, trefily misto kam zadny nejezdi). Takze taxikarim. Nejstarsi ma poruchu pozornosti, takze se musime ucit spolecne. Nejmladsi blbe mluvi, takze jedeme logopedii. Mezitim nekde vznikne svacina, vecere a zakladne se uklidi. Prostredni je nucena zadne potize se skolou nemit, nevim jak bych to resila. Pochopila to
Mame podobne vekove rozdily jako u vas, jen teda same holky a jejich vztahy jsou uzasne. Teda.. kazdy den se nejaka dvojice hada a nebavi spolu - ale nastesti je tam vzdycky segra. Takze se naprosto miluji. Kdyz jim chce nekdo uskodit, jednoznacne se semknou. Vikendy, dovolene, odpoledne - jsou super, nikdy se nenudi.
Dovolene zatim teda resime tak, ze rezervuju 2+2 a pak volam, jestli nevadi ze s nami nejmladsi bude spat na manzelske posteli a ze pro ni nic nepotrebuju... zatim jsem nikdy nenarazila, ale bude hur.
Auto - nacpali jsme je vsade kam jsme potrebovali. Ted jezdime v Superbu a zadny problem, jen jsme hledali prostredni sedacku uzsi (uz ji nemame, takze si nevzpomenu co to bylo)
My máme čerstvě jen dvě, ale věkový rozdíl o něco větší než vy mezi 1. a 3. 🤭 Každé rodinné uspořádání má svoje plusy a mínusy, rodina s jedním i ta se třema ☺️ Máme dítě v soukromé instituci (nejdřív školka, teď škola) a rodin s třemi dětmi je tam dost, takže to rozhodně nevnímám jako specifikum nízkopříjmivých rodin (ale taky kolem sebe žádné rodiny žijící z dávek nemám, jistě je jich s třemi dětmi taky dost). Prostě počet dětí nevypovídá o sociálním statusu rodiny 😉
A my nejdřív pořídili větší auto kvůli koníčku prvorozeného a pak teprve přišla myšlenka na druhé dítě 😃 A právě známí se 3 dětmi a starým Sharanem po našem autě pokukují, tak dávám tip na Toyotu pro ace city verso, vzadu 3 velké dětské sedačky v pohodě a dlouhý je jako Superb, takže parkování v klidečku (2 sedadla navíc máme kvůli místu v kufru permanentně ve sklepě a najedu do něj rovnou s kočárem bez skládání) 👌🏻
@cherie24 No, vidite to, se trema uz nikdo nikde nepocita 😀
@lauriak Tak to se vazne s tucsonem museme jit zahrabat 😀
@korin 5008 jsme meli v hledacku taky, nakonec jsme ho nebrali, protoze na to, ze byl drazsi mel slabsi motor :-/ Jo ja zatim taky porad posloucham dotazy "a bylo to planovane?" Dekuju pekne teda 😀
My máme čerstvě jen dvě, ale věkový rozdíl o něco větší než vy mezi 1. a 3. 🤭 Každé rodinné uspořádání má svoje plusy a mínusy, rodina s jedním i ta se třema ☺️ Máme dítě v soukromé instituci (nejdřív školka, teď škola) a rodin s třemi dětmi je tam dost, takže to rozhodně nevnímám jako specifikum nízkopříjmivých rodin (ale taky kolem sebe žádné rodiny žijící z dávek nemám, jistě je jich s třemi dětmi taky dost). Prostě počet dětí nevypovídá o sociálním statusu rodiny 😉
A my nejdřív pořídili větší auto kvůli koníčku prvorozeného a pak teprve přišla myšlenka na druhé dítě 😃 A právě známí se 3 dětmi a starým Sharanem po našem autě pokukují, tak dávám tip na Toyotu pro ace city verso, vzadu 3 velké dětské sedačky v pohodě a dlouhý je jako Superb, takže parkování v klidečku (2 sedadla navíc máme kvůli místu v kufru permanentně ve sklepě a najedu do něj rovnou s kočárem bez skládání) 👌🏻
@odula , @tereza0111 Tak to fakt rada slysim 😀 Ja jsem takovej ten vikendovej rodic, nejradsi je mam rano, odpoledne, a o vikendu kdyz mame nejaky konkretni program. jinak pres tyden 8h denne je strasne rada odevzdam do instituci a hledim si svyho 😀 Jinak su taky workoholic, u prvnich dvou jsem se vracela do prace na HO po 14 mesicich, u tohoto se chci vratit hned po materske.
@monny3 Ta toyota zni super, podivam se na to!
Samozřejmé tři děti mají úplně normální lidi.
Nemyslím, že se některé cítí blbě. Na nejmladšího nežárlí u nás nikdo, ale nežárlil ani starší na mladšího, jsou od seně dva roky, ani si nepamatuje, že byl někdy sám.
Mam tři kluky, takže s kombinací neporadím.
Pracuji na zkrácený 0,75 úvazek. Manžel ranní od 6. Je to super, stíháme v pohodě všechno, od 15h jsme všichni doma.
Nikdo se na nás blbě nedívá. Mnohde jsou i rodinné vstupenky počítající s 3 dětmi.
V okolí to není nic divného, hodně rodin má tři děti , sem tam 4.

Máme tři a mám kolem sebe víc rodin, které mají taky tři děti a počítám nás do střední třídy. Jo, je to hardcore 😝 ale já to tak chtěla... co se týče omezování, tka jako vždycky se někdo kvůli někomu musí omezit, žárlivost - to bych řekla, že spíš záleží na povaze dětí, než na počtu.