Zoufalá matka potřebuje pomoci. Máte radu, prosím?
Poraďte mi, jsem unavená, nervní a nevím si rady. Malému bude za víc než týden 6 měsíců, do 5,5 měsíce v noci spinkat cca 8 hodin, sice se 2x až 4x vzbudil na jídlo, ale jinak ok. Šel spát v 18.30 a vstával cca v 5. Přes den na 3x-4x naspal 3 hodiny. Ale teď usíná v 21 hodin, vstává ve 4 a přes den jestli na spíše hodinu na 4x tak je moc, zoubky zatím nic. A den ode dne spí méně a méně. Dokrmuji, mám málo mléka. Už jsem tak unavená, nervní a řvu na něho, nevyspalá,je to mé první dítě. Šum, ukolébavky, houpání, kočárek ani nosítka nebo šátek nezabírá.
Zoubky to být můžou, i když zatím nejde nic vidět.. Taky je větší, už nebude spavat 15h za den.. No akutni pomoc, dat jej odpo povozit rodine, kamarádce a jit si lehnout, v noci taky jit spát hned s nim v 9..
Nemá v pokoji světlo? Teď se pozdě stmívá a brzy svítá, lze řešit blackout závěsy.
Jinak tento věk je typický pro zhoršení nočního spánku, doporučuju aspoň mít dítě u sebe a kojit v polospánku.
Taky mi fungovalo zredukovat počet spánku přes den a hlavně nenechávat spát později odpoledne, ti noční spánek naruší. Dejme tomu jeden v 10-11 a druhý 14-15 hod odhadem, klidně i jemně budit.
@rozdajna běžný vývoj dítěte. Chce to vydržet, byt víc venku na procházce a přijmout skutečnost, že s dítětem se, už nikdy nevyspíš. Ber to s nadsázkou, ale je to tak.
To je hold život s miminkem. Stěžování si na nevyspanost jsem vzdala když prvnímu synovi bylo půl roku. Teď jsem v půlce třetího těhotenství a prostřední syn už tři měsíce funguje tak, že buď jde spát až v 1 ráno nebo usne ve 20h a od půlnoci je jako rybka a jdeme si hrát. Nevyspala jsem se přes tři a půl roku (a už se nikdy klidně nevyspím, jak se o ně bojím) ale s tím jsem do toho šla, hold mateřství má i své oběti.
Pomáhá mi věta, že na mateřství se neumírá.
Doporučuju knihu "S láskou o dětském spánku."
Vydrž. U nás to bylo na prdlačku od narození a zlepšilo se to ve dvou letech. Choď spát, když chodí on, ať si odpočineš, strč kočárek do ruky někomu z příbuzných a jdi si lehnout. domácí práce neutečou 🙂
Přesně jak tu zaznělo musíš chodit spát, když spí on. Mam malou 5 měsíců. Usíná mi u prsa , popřípadě ještě uhoupávám v lehátku. Pokud je málo mléka, zkus to je zkonzultovat s laktační, je to vážně nejpohodlnější způsob uspávání.Taky se nám to ted převrátilo. Chodila kolem 20.00 a ted spíše kolem 22.00, občas se stane, že i o půlnoci. Musíš vydržet no, já nemám žádné hlídání, tak to taky musím zvládnout 🙂
Vykašli se doma na vše zbytečné. Pokud můžeš, spi. Pokud děláš chyby z únavy, dělej si poznámky. Já měla doma na kolíbce cedulku s hodinami, kam jsem nastavovala, kdy jsem naposledy kojila - nebyla jsem schopná si ani 2 hodiny zapamatovat, kdy jsem mládě kojila (a měli jsme nakázáno přes den po max 3 hodinách a případně budit - nedonošenec).
Jo a prostě jsem dala do postýlky a padla vedle něj. Dokud neřval, tak jsem prostě spala 🙂. Nehoupala jsem, nenosila v nosítku aby usnul a tak. Kupodivu i teď když jdeme spát a já odpadnu únavou vedle něj, tak si chvíli brouká a pak prostě pochopí, že se spí a jde spát. Podobně ráno - mám daný čas, před kterým když vstane, tak max nakrmím (ještě donedávna nakojím) a vrátím zpět do postýlky.
Pokud máš málo mlíka a stresuje tě to, vykašli se klidně na všechny laktační rady a dávej s klidem UM. Mně třeba fungovalo, že když jsem se uklidnila, dala UM, nehrotila, kolik odsaji (mládě to nebylo schopné vysát) a nestresovala se tím, tak najednou mlíka dost.
Jo a ještě jedno - bude mít 6 měsíců a dokrmuješ UM = už je na příkrmech? Pokud není, tak bych to zvážila - jakmile má dítě příkrmy, zase potřebuje míň mlíka a zase víc klidu pro tebe.
Návštěvy (pokud chodí) neopečovávej, naopak se neboj si říct o pomoc. Uvidíš, že fakt pomůžou (a pokud ne, tak je nezvi). Pokud látkuješ a stresuje tě to, vykašli se na to. Pokud žehlíš a stresuje tě to, vykašli se na to. Jen teda vyprat a pověsit prádlo, to je asi potřeba. Jo a vlastní jídlo zkus neflákat.
Nechci tě strašit, ale mám pocit, že jediný zásadní rozdíl je v tom, že jsem si líp začala organizovat "bdělý" čas a když jsem unavená, jdu prostě spát. Stává se mi i, že usnu s mladým a ráno mě budí. Má 16,5 měsíců gestačně, skoro 15 korigovaně. A to mám extrémního spavce, se mi zdá - no spíše si zvykl a případně vydrží v postýlce, když spím (nebo občas jdu prostě spát do jiné místnosti a spím 😀 ).
@rozdajna druhá dcera mi od 5 tého měsíce spí přes den jen jednou cca na 2 hodinky a jinak v noci spí od 18:00-6:00 a cca dvakrát se mezitím probere na kojení. Zoubky to být u vás můžou, nám pomohli jantarové korálky na krk (prvně jsem tomu nevěřila, ale opravdu nám fungují) a v období, kdy se zoubek prořezával tak Camillia. Zkuste dát prcka chvilku na hlídání a třeba si odpočiňte nebo si dojděte koupit něco pěkného na sebe, nebo na kosmetiku apod. Udělat si prostě chvilku čas na sebe 🙂. Když vy budete spokojená a klidná, tak prcek bude taky klidnější. Držím palce 🍀
Mě malá zpočátku spala jak zabitá, spala i 12 hodin s jedním vzbuzením na jídlo a přebalení. Teď má 10m a od 5,5 měsíců se budí xkrát za noc. Někdy i co hodinu, byvají teď i noci, kdy se budí 2x za hodinu, přes den mi spí jen zásadně v kočáru, který se hýbe, ale teď už jí dost věcí venku ruší nebo s ní musím ležet a nesmim se od ní hnout a dohromady naspí tak 2 hoďky max. Buď na jedno vyspání nebo na 2x. Večer chodí spát až v 10 i déle, někdy usínám dřív jak ona pomalu a v podstatě každé ráno si připadám jak po flámu. Je to prostě tak, matky toho moc nenaspí. Mám jí teda u sebe v posteli, protože vstávat k ní každou hodinu do postýlky by mě asi zabilo. Navíc jsem na malou sama, takže nikdo mi ani nepohlídá, nepovozí a spánek asi doženu až v důchodu jestli nějaký vůbec dostanu 😁 Zkus se zeptat jestli by ti tatínek nebo babičky nevzali dítko na hoďku, dvě do kočárku ať se dospíš. Hrozně moc to pomůže, ale nejsi v tom sama a věř, že jsou na tom i maminy mnohem hůř. ;)
Co bych za to dala, kdyby mi první syn spal takto. Trpěl na koliky, nic mu nezabralo, do 6 měsíců spal tak hodinu denně, a to ještě rozkouskovaně, pak se srovnal a chodil spát mezi 10. a 12. večer, probudil se 2x v noci na mlíko (v půl 2 a 5) a vstával mezi 7 a půl 9. Odpoledne chodil spát nepravidelně, když vytuhnul 2x v týdnu na 3 hodiny, mohla jsem si pískat. V půl roce už má zájem o svět, chce hračky a nové podněty, objevovat svět (třeba na dece na zahradě či parku).. Sama jsem zvědavá, jestli i ten druhý divoch v břiše bude "spát" podobně.. V krizové situaci strč prcka tatínkovi do kočárku a jdi se vyspat.
Může být hůř. Aneb když veškeré rady pro prvorodičky typu jdi spát s dítětem jsou k ničemu, když máš doma druhý dítě. Nebo že máš dát dítě někomu jinému, když není komu nebo má dítě separační úzkost. Mám druhorozenou osmiměsíční a od těch cca 6 měsíců šel spánek rapidně dolů, přes den tak dvakrát po 40 minutách, v noci se budí co hodinu, vstává kolem 5. Celkově naspí tak 12 hodin za den. Teď poslední týden vstává co 40 minut a definitivně ráno ve 4 a já melu z posledního a modlím se, ať to není nový trend a pokorně prosím za vstávání zase v 5. Drž se, mnohdy žádné rady nepomůžou, jen vydržet. Zoubky to být klidně můžou, nemusíš to jinak poznat.
Já jsem nespala skoro dva roky víc než 3h v kuse.. Bylo mi až zle z únavy.. některé děti prostě nespí.. Jediná možnost je to vydržet nebo někoho požádat o pomoc.. manžel, babička, chůva.. aby ses vyspala a oni hlídali..
No tak se Nám prořezávání spodní zoubky. Ale spíše mě trápí to, že furt má problém prdět. Hodně ho to bolí. Před až večer a čím víc je unavený tím větší řev je. Kapky ani masáže a cvičení nepomáhá, teď má fenyklový čaj, ale nechce ho bez chuti. Asi je unikátní a nic na něho nezabírá
Ja nespala s prvnim 3 roky a s druhym 2 roky..az vyrostli,zacali spat celou noc..takze vim svy💣💣
Berete Vigantol? Pozor na nej, me se takto budil syn, kazdou noc cca 2 hodiny vzhuru, byli jsme uz uplne vyrizeni a pak jsem zmenila z Vigantolu na baby-d a na jednou spal zase celou noc.. Muze to byt I takovato blbost... Nebo treba cokolada kdyz, jsem si ji davala vecer tak se take dost budil... Drzim palce at to brzy odezni

@rozdajna pokud nic nefunguje, tak ho dej na pár hodin tatínkovi, babičce, kamaradce.... Prostě někomu a odpocin si.