icon

Zoufalá matka potřebuje pomoci. Máte radu, prosím?

rozdajna
12. črc 2020

Poraďte mi, jsem unavená, nervní a nevím si rady. Malému bude za víc než týden 6 měsíců, do 5,5 měsíce v noci spinkat cca 8 hodin, sice se 2x až 4x vzbudil na jídlo, ale jinak ok. Šel spát v 18.30 a vstával cca v 5. Přes den na 3x-4x naspal 3 hodiny. Ale teď usíná v 21 hodin, vstává ve 4 a přes den jestli na spíše hodinu na 4x tak je moc, zoubky zatím nic. A den ode dne spí méně a méně. Dokrmuji, mám málo mléka. Už jsem tak unavená, nervní a řvu na něho, nevyspalá,je to mé první dítě. Šum, ukolébavky, houpání, kočárek ani nosítka nebo šátek nezabírá.

bamak
12. črc 2020

@rozdajna pokud nic nefunguje, tak ho dej na pár hodin tatínkovi, babičce, kamaradce.... Prostě někomu a odpocin si.

lv
12. črc 2020

Zoubky to být můžou, i když zatím nejde nic vidět.. Taky je větší, už nebude spavat 15h za den.. No akutni pomoc, dat jej odpo povozit rodine, kamarádce a jit si lehnout, v noci taky jit spát hned s nim v 9..

antoinet
12. črc 2020

Nemá v pokoji světlo? Teď se pozdě stmívá a brzy svítá, lze řešit blackout závěsy.
Jinak tento věk je typický pro zhoršení nočního spánku, doporučuju aspoň mít dítě u sebe a kojit v polospánku.
Taky mi fungovalo zredukovat počet spánku přes den a hlavně nenechávat spát později odpoledne, ti noční spánek naruší. Dejme tomu jeden v 10-11 a druhý 14-15 hod odhadem, klidně i jemně budit.

fandysek_1
12. črc 2020

@rozdajna běžný vývoj dítěte. Chce to vydržet, byt víc venku na procházce a přijmout skutečnost, že s dítětem se, už nikdy nevyspíš. Ber to s nadsázkou, ale je to tak.

bajjunka
12. črc 2020

To je hold život s miminkem. Stěžování si na nevyspanost jsem vzdala když prvnímu synovi bylo půl roku. Teď jsem v půlce třetího těhotenství a prostřední syn už tři měsíce funguje tak, že buď jde spát až v 1 ráno nebo usne ve 20h a od půlnoci je jako rybka a jdeme si hrát. Nevyspala jsem se přes tři a půl roku (a už se nikdy klidně nevyspím, jak se o ně bojím) ale s tím jsem do toho šla, hold mateřství má i své oběti.
Pomáhá mi věta, že na mateřství se neumírá.

pipi_puncocha
12. črc 2020

Doporučuju knihu "S láskou o dětském spánku."

llluckaaa
12. črc 2020

Vydrž. U nás to bylo na prdlačku od narození a zlepšilo se to ve dvou letech. Choď spát, když chodí on, ať si odpočineš, strč kočárek do ruky někomu z příbuzných a jdi si lehnout. domácí práce neutečou 🙂

jjasmina
12. črc 2020

Přesně jak tu zaznělo musíš chodit spát, když spí on. Mam malou 5 měsíců. Usíná mi u prsa , popřípadě ještě uhoupávám v lehátku. Pokud je málo mléka, zkus to je zkonzultovat s laktační, je to vážně nejpohodlnější způsob uspávání.Taky se nám to ted převrátilo. Chodila kolem 20.00 a ted spíše kolem 22.00, občas se stane, že i o půlnoci. Musíš vydržet no, já nemám žádné hlídání, tak to taky musím zvládnout 🙂

merope
12. črc 2020

Vykašli se doma na vše zbytečné. Pokud můžeš, spi. Pokud děláš chyby z únavy, dělej si poznámky. Já měla doma na kolíbce cedulku s hodinami, kam jsem nastavovala, kdy jsem naposledy kojila - nebyla jsem schopná si ani 2 hodiny zapamatovat, kdy jsem mládě kojila (a měli jsme nakázáno přes den po max 3 hodinách a případně budit - nedonošenec).

Jo a prostě jsem dala do postýlky a padla vedle něj. Dokud neřval, tak jsem prostě spala 🙂. Nehoupala jsem, nenosila v nosítku aby usnul a tak. Kupodivu i teď když jdeme spát a já odpadnu únavou vedle něj, tak si chvíli brouká a pak prostě pochopí, že se spí a jde spát. Podobně ráno - mám daný čas, před kterým když vstane, tak max nakrmím (ještě donedávna nakojím) a vrátím zpět do postýlky.

Pokud máš málo mlíka a stresuje tě to, vykašli se klidně na všechny laktační rady a dávej s klidem UM. Mně třeba fungovalo, že když jsem se uklidnila, dala UM, nehrotila, kolik odsaji (mládě to nebylo schopné vysát) a nestresovala se tím, tak najednou mlíka dost.

Jo a ještě jedno - bude mít 6 měsíců a dokrmuješ UM = už je na příkrmech? Pokud není, tak bych to zvážila - jakmile má dítě příkrmy, zase potřebuje míň mlíka a zase víc klidu pro tebe.

Návštěvy (pokud chodí) neopečovávej, naopak se neboj si říct o pomoc. Uvidíš, že fakt pomůžou (a pokud ne, tak je nezvi). Pokud látkuješ a stresuje tě to, vykašli se na to. Pokud žehlíš a stresuje tě to, vykašli se na to. Jen teda vyprat a pověsit prádlo, to je asi potřeba. Jo a vlastní jídlo zkus neflákat.

Nechci tě strašit, ale mám pocit, že jediný zásadní rozdíl je v tom, že jsem si líp začala organizovat "bdělý" čas a když jsem unavená, jdu prostě spát. Stává se mi i, že usnu s mladým a ráno mě budí. Má 16,5 měsíců gestačně, skoro 15 korigovaně. A to mám extrémního spavce, se mi zdá - no spíše si zvykl a případně vydrží v postýlce, když spím (nebo občas jdu prostě spát do jiné místnosti a spím 😀 ).

jirovapa
12. črc 2020

@rozdajna druhá dcera mi od 5 tého měsíce spí přes den jen jednou cca na 2 hodinky a jinak v noci spí od 18:00-6:00 a cca dvakrát se mezitím probere na kojení. Zoubky to být u vás můžou, nám pomohli jantarové korálky na krk (prvně jsem tomu nevěřila, ale opravdu nám fungují) a v období, kdy se zoubek prořezával tak Camillia. Zkuste dát prcka chvilku na hlídání a třeba si odpočiňte nebo si dojděte koupit něco pěkného na sebe, nebo na kosmetiku apod. Udělat si prostě chvilku čas na sebe 🙂. Když vy budete spokojená a klidná, tak prcek bude taky klidnější. Držím palce 🍀

cherie24
12. črc 2020

Mě malá zpočátku spala jak zabitá, spala i 12 hodin s jedním vzbuzením na jídlo a přebalení. Teď má 10m a od 5,5 měsíců se budí xkrát za noc. Někdy i co hodinu, byvají teď i noci, kdy se budí 2x za hodinu, přes den mi spí jen zásadně v kočáru, který se hýbe, ale teď už jí dost věcí venku ruší nebo s ní musím ležet a nesmim se od ní hnout a dohromady naspí tak 2 hoďky max. Buď na jedno vyspání nebo na 2x. Večer chodí spát až v 10 i déle, někdy usínám dřív jak ona pomalu a v podstatě každé ráno si připadám jak po flámu. Je to prostě tak, matky toho moc nenaspí. Mám jí teda u sebe v posteli, protože vstávat k ní každou hodinu do postýlky by mě asi zabilo. Navíc jsem na malou sama, takže nikdo mi ani nepohlídá, nepovozí a spánek asi doženu až v důchodu jestli nějaký vůbec dostanu 😁 Zkus se zeptat jestli by ti tatínek nebo babičky nevzali dítko na hoďku, dvě do kočárku ať se dospíš. Hrozně moc to pomůže, ale nejsi v tom sama a věř, že jsou na tom i maminy mnohem hůř. ;)

marti89
12. črc 2020

Co bych za to dala, kdyby mi první syn spal takto. Trpěl na koliky, nic mu nezabralo, do 6 měsíců spal tak hodinu denně, a to ještě rozkouskovaně, pak se srovnal a chodil spát mezi 10. a 12. večer, probudil se 2x v noci na mlíko (v půl 2 a 5) a vstával mezi 7 a půl 9. Odpoledne chodil spát nepravidelně, když vytuhnul 2x v týdnu na 3 hodiny, mohla jsem si pískat. V půl roce už má zájem o svět, chce hračky a nové podněty, objevovat svět (třeba na dece na zahradě či parku).. Sama jsem zvědavá, jestli i ten druhý divoch v břiše bude "spát" podobně.. V krizové situaci strč prcka tatínkovi do kočárku a jdi se vyspat.

malenka3
13. črc 2020

Může být hůř. Aneb když veškeré rady pro prvorodičky typu jdi spát s dítětem jsou k ničemu, když máš doma druhý dítě. Nebo že máš dát dítě někomu jinému, když není komu nebo má dítě separační úzkost. Mám druhorozenou osmiměsíční a od těch cca 6 měsíců šel spánek rapidně dolů, přes den tak dvakrát po 40 minutách, v noci se budí co hodinu, vstává kolem 5. Celkově naspí tak 12 hodin za den. Teď poslední týden vstává co 40 minut a definitivně ráno ve 4 a já melu z posledního a modlím se, ať to není nový trend a pokorně prosím za vstávání zase v 5. Drž se, mnohdy žádné rady nepomůžou, jen vydržet. Zoubky to být klidně můžou, nemusíš to jinak poznat.

kometkak
13. črc 2020

Já jsem nespala skoro dva roky víc než 3h v kuse.. Bylo mi až zle z únavy.. některé děti prostě nespí.. Jediná možnost je to vydržet nebo někoho požádat o pomoc.. manžel, babička, chůva.. aby ses vyspala a oni hlídali..

rozdajna
autor
13. črc 2020

@lv chodím s ním večer spát, ale za celou noc sebou mele a já nezaberu,furt pobrekává a prostě to nejde

rozdajna
autor
13. črc 2020

@kometkak spát 3 hodiny v kuse asi se sbírám a natrvalo mizím

merope
13. črc 2020

@rozdajna No, nejlíp se vyspím v kuchyni 😀.

rozdajna
autor
14. črc 2020

@merope no to by mě musel i tam nechat v klidu

rozdajna
autor
14. črc 2020

No tak se Nám prořezávání spodní zoubky. Ale spíše mě trápí to, že furt má problém prdět. Hodně ho to bolí. Před až večer a čím víc je unavený tím větší řev je. Kapky ani masáže a cvičení nepomáhá, teď má fenyklový čaj, ale nechce ho bez chuti. Asi je unikátní a nic na něho nezabírá

hermanecka
14. črc 2020

Ja nespala s prvnim 3 roky a s druhym 2 roky..az vyrostli,zacali spat celou noc..takze vim svy💣💣

malenka3
14. črc 2020

@rozdajna a co mu na ty prdíky dáváš?

merope
14. črc 2020

@rozdajna Já myslím jako když spí a převaluje se v postýlce. Z ní teda ještě neumí vylézt.

merope
14. črc 2020

@rozdajna Jo a pozor - pokud fenyklový čaj problémy zhoršuje, tak ho vysaď. Cca třetině dětí fenyklový čaj vadí.

hanka158
18. črc 2020

Berete Vigantol? Pozor na nej, me se takto budil syn, kazdou noc cca 2 hodiny vzhuru, byli jsme uz uplne vyrizeni a pak jsem zmenila z Vigantolu na baby-d a na jednou spal zase celou noc.. Muze to byt I takovato blbost... Nebo treba cokolada kdyz, jsem si ji davala vecer tak se take dost budil... Drzim palce at to brzy odezni